joola 31.05.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 A co... w końcu mam normalny internet. A zdjęcia, to kiedy bendom?Może tak emilkiem co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 31.05.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 A co... w końcu mam normalny internet. A zdjęcia, to kiedy bendom?Może tak emilkiem co? Emilkiem to się zes..m zanim wszystkie przepchnę. Mam juz zgrane na płytę tylko muszę się "zgubić" gdzieś w Twojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 31.05.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Tyle tego jest To daj znać jak będziesz błądził po Osowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 01.06.2007 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 dziękuję bardzo za informacje o parapetach Moglibyście mi jeszcze powiedzieć ile minimalnie może kosztować taki parapet marmurowy I/II gatunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdorota11 01.06.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 ależ jestem poirytowana, nie chcę wprowadzać nerwowej atmosfery od świtu, ale wyobraźcie sobie, że uzbrajamy działkę w wodę, co wiąże się z doprowadzeniem do naszej działki ok 40m wodociągu, gdyż jako jedna z 3 trzech nie posiada do niego dostępu. I co się okazuje, musimy złożyć wniosek do wydziału środowiska, a tenże wydział środowiska zapytanie do sanepidu czy ok, jak sanepid odpowie ze ok, to wydział pyta czy aby napewno, na co sanepid ze napewno i tak to trwa 3 miesiace. Nie chcę znać tego co to wymyślił, ale mam nadzieję, że będzie smażyć się w piekle...I tak legł w gruzach plan budowy od września, porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emes14 01.06.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 EMES14 - zacznę od poddasza: - pomysł połączenia łazienki z garderobą jest dość niefortunny (wilgoć + odzież), zamiast garderoby zrobił bym z tego pomieszczenia pralnię z prasowalnią, natomiast garderobę wykroiłbym z sypialni 3 (wejście do garderoby na wprost schodów i ściankę działową na przedłużeniu wejścia do sypialni 3. A teraz parter: ponieważ masz tylko jedno pomieszczenie gospodarcze i do tego niezbyt wielkie, dlatego wyrzuciłem pralkę do góry. Coś bym pokombinował z WC. Jeżeli ma tam być tylko kibelek i umywalka to prawie 4 m2 jest stratą miejsca. Ja bym dążył do powiększenia pomieszczenia gospodarczego kosztem WC. No i na koniec garaż - jest duży ale wąski i długi. Według mnie lepiej go skrócić, ale za to poszerzyć, tak aby można było wstawić dwa samochody. Chciałeś to masz Mam nadzieję, że Cię to nie zniechęciło Markus dzięki za poświęcenie uwagi. W wc na dole jest jeszcze kabina prysznicowa, bo na tych rysuneczkach na stronie projektanta nie widać za bardzo, więc myślę że będzie w sam raz. Garażu nie da sie jednak poszerzyć, gdyż działka za wąska, poza tym planuję tam zrobic jakieś małe pomieszczenie na opał (prawdopodobnie ekogroszek). Co do garderoby to albo zostanie ta co jest tyle, że wejście będzie z korytarza, lub właśnie tak jak zaproponowałeś. Do tego dokładamy okna dachowe do wszystkich sypialni, bo w pierwotnej wersji nie było Aha jeszcze jedno okno w salonie na dole, od strony kuchni. Dzięki jeszcze raz za trafne uwagi pozdrawiam A na marginesie co lepsze na ścianę dwuwarstwową? Porotherm , czy gazobeton? Oczywiście uwzględniając koszty. Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 01.06.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 ależ jestem poirytowana, nie chcę wprowadzać nerwowej atmosfery od świtu, ale wyobraźcie sobie, że uzbrajamy działkę w wodę, co wiąże się z doprowadzeniem do naszej działki ok 40m wodociągu, gdyż jako jedna z 3 trzech nie posiada do niego dostępu. I co się okazuje, musimy złożyć wniosek do wydziału środowiska, a tenże wydział środowiska zapytanie do sanepidu czy ok, jak sanepid odpowie ze ok, to wydział pyta czy aby napewno, na co sanepid ze napewno i tak to trwa 3 miesiace. Nie chcę znać tego co to wymyślił, ale mam nadzieję, że będzie smażyć się w piekle...I tak legł w gruzach plan budowy od września, porażka Witaj Doroto, dopiero teraz doczytałam, że udało Wam się kupić działkę w Kiełpinie. Bardzo się cieszę Będziemy więc prawie sąsiadkami (no i obydwie wyprowadzimy się z gdańskiego Jasienia ). Walki z urzędami nie zazdroszczę. Przez "miłe" panie m. in.od wody, straciliśmy jeden sezon, no i ...kupę kasy (bo w międzyczasie zaczęła się galopada cen ) Trzymam kciuki i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 02.06.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Jeżeli chodzi o wybór materiału - teorii jest wiele. Generalnie teraz decyduje dostępność i cena. Poroterm mimo że jeden pustak jest tańszy to metr ściany wychodzi drożej bo bloczek jest mniejszy (do 40%). Są tam jakieś bzdury o promieniotwórczościach - ale zwracają na to uwagę głównie ludzie co nie odstawiają komórek od głowy - teraz wszystko promieniuje zmienia się tylko rodzaj i długość fali (komórki, stacje przekaźnikowe, kuchenki, itd. itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 02.06.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 mdorota11 - jak zgaduję musicie uzyskać decyzję środowiskową? Wszedł niecałe dwa lata temu przepis w myśl którego jeśli następuje rozbudowa sieci wodociągowej (czyli w sumie robisz cokolwiek więcej niż przyłacze), to trzeba uzyskać decyzję środowiskową. No i niestety tak jak pisałaś trwa to ok. 3 miesięcy, bo papiery krążą pomiędzy urzędami. My dopiero w ostatnich dniach uzyskaliśmy tą decyzję, a planujemy wprowadzać się za jakieś 3 miesiące... Tak więc jak widać można się budować bez wody i decyzji środowiskowych Powodzenia życzę i nie poddawajcie się! Byliśmy dziś w Murkamie, więc zorientowaliśmy się w cenach marmurów, trawertynów, granitów, konglomeratów itp. Myślę, że coś stamtąd wybierzemy. Szkoda tylko, że nie mają wystawki z prawdziwego zdarzenia, bo latanie po placu i odkurzanie rękami kawałków płyt, które nie wiadomo z czego są i ile kosztują jest takie sobie. Ale po dopytaniu się o wszystko sprzedawców ostatecznie jestem zorientowana i zadowolona z wyjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryza2005 02.06.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 witam wszystkich, poratujcie kochani - może ktoś ma do odsprzedania stemple drewniane? pozdrowionka:) Witam! Ile potrzeba i na kiedy? Częściowo mam odszalowany strop. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 02.06.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Czy ktoś zakładał wentylację z rekuperatorem firmy Dospel lub miał styczność z firmą Ventana z Wejherowa.Jeżeli macie went. mech. to kto wam je montował ?Czy sa jakieś inne firmy które to robią kompleksowo w okolicach Wejherowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJ-UB 03.06.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Nikt nie robi (robił) wentylacji mechanicznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 04.06.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Sluchajcie (ja wiem ze to pytanie do kier buda,ale nieuchwytny ostatnio jest) czy zamiast BK 18 (sciany zew. garazu) mozna kupic BK 15 odmiana 600,bo mi sie wydaje ze cokolwiek troche za cienko moze byc,ale sprzedawca mowi ze mozna i u tego producenta to jest wlasnie odpowiednik 18-tki(pytam Was bo sprzedawca wiadomo jaki ma cel).pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdorota11 04.06.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 dziękuję Izi7 za duchowe wsparcie Pamiętam o Tobie AnSi Ja też odczułam galopadę cen, bo cene miałam znaczenie wyższą niż pół roku wcześniej. Strasznie huczy u mnie obwodnica, mam nadzieję, ze wszyscy na raz się wybudują i będzie ciszej... Dzisiaj patrzę już inaczej, bo stwierdziliśmy z małżonkiem, ze najwyżej będziemy mieć wodę z beczkowozu. I szukamy sobie ekipy na wrzesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdorota11 04.06.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Izi7 nie mamy na razie żadnego sąsiada, no chyba że 60m...to bliskie sąsiedztwo muszę dowiedzieć się, jak wygląda sprawa beczkowozu mam pytanie, jak długo gromadziliście dokumenty i czekaliście na pozwolenie na budowę, ustawowe jest 65 dni, no ale to zbieranie dokumentów, papierków, świstków itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darada 04.06.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam wszystkich:)właśnie zaczynam starać się o pozwolenie na budowę domku w Dobrzewinie.Czy ktoś z Was starał się o pozwolenie w powiecie Wejherowskim i wie jak długo trwa oczekiwanie? Oczywiście interesuje mnie również jak to przyśpieszyćPozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 04.06.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Izi7 nie mamy na razie żadnego sąsiada, no chyba że 60m...to bliskie sąsiedztwo muszę dowiedzieć się, jak wygląda sprawa beczkowozu ... My większą część budowy stanu surowego prowadziliśmy ciągnac wode wężem od sąsiada. Do najbliższego sąsiada mamy ponad 100 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 04.06.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Sluchajcie (ja wiem ze to pytanie do kier buda,ale nieuchwytny ostatnio jest) czy zamiast BK 18 (sciany zew. garazu) mozna kupic BK 15 odmiana 600,bo mi sie wydaje ze cokolwiek troche za cienko moze byc,ale sprzedawca mowi ze mozna i u tego producenta to jest wlasnie odpowiednik 18-tki(pytam Was bo sprzedawca wiadomo jaki ma cel). pozdrawiam Ja bym jednak radził skonsultować z KierBud-em, a jak zaakceptuje pomysł to dorzuciłbym wpis do dziennika o zamianie (tak na wsiakij słuczaj). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Krzyś 04.06.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam wszystkich, Mam pytanie, czy ktoś z Was orientuje się jakie są koszta robocizny w naszym rejonie: montażu podbitki PVC lub drewnianej (wysokość od ziemi od ok 4 metry do 7,5 metra), zatarcia tynku cinkowarstwowego na przyklejony już wcześniej styropian z siatką i klejem, ułożenia kostki betonowej w prosty kształt.Wypadliśmy trochę z tematu budowlanego a nie chcę dać się nabić w butelkę. Wielkie dzięki za odpowiedź, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 04.06.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam wszystkich:) właśnie zaczynam starać się o pozwolenie na budowę domku w Dobrzewinie. Czy ktoś z Was starał się o pozwolenie w powiecie Wejherowskim i wie jak długo trwa oczekiwanie? Oczywiście interesuje mnie również jak to przyśpieszyć Pozdrawiam Darek Podobno juz nie ma jako takich pozwolen an budowe.Skladasz wszystkie poterzebne dokumentu do odpowoedniego urzedu (zgloszenie), czekasz ustawowo 30(?)dni(nie jestem pewien tych 30 dni,moze byc dluzej) i jezeli nic w tym czasie z urzedu nie dosytaniesz mozesz startowac. Tak podobno jest. My mielismy jeszcze po staremu bo dostalismy je na koniec grudnia wiec teraz tym sie za bardzo nie ninteresujemy.Moze ktos mnie sprostuje jesli sie myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts