Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

hchris napisał:
Witam, a może ktoś podpowie gdzie w 3mieście(najlepiej okolice Gdyni) szybko można kupić belki 7,2m i pustaki do stropu Teriva I BIS. W Osowej u producenta pytałem - czas oczekiwania - miesiąc;Pozdrawiam

Ja kupowalam belki stropowe i pustaki w Kombecie, przy Estakadzie Kwiatkowskiego. Ponoć bardzo dobra jakość. Takie zażyczył sobie mój

wykonawca.

Tak na marginiesie-mam na zbyciu ok. 90 szt. pustaków i chętnie odstapię je za nieduże pieniążki.

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kto wie gdzie w miarę tanio można kupić luksfery? Macie orientację czy samemu można je wmurować w otwory oknowe? Czy to jest trudne? W Prestolu takie zwykłe białe najtańsze są od 7,80, może jest gdzieś taniej? Dla mnie to i tak tylko wersja tymczasowa na może około rok czasu, potem będzie normalne okno :)

Karolinka 29 napisał:
Kto wie gdzie w miarę tanio można kupić luksfery? Macie orientację czy samemu można je wmurować w otwory oknowe? Czy to jest trudne? W Prestolu takie zwykłe białe najtańsze są od 7,80, może jest gdzieś taniej? Dla mnie to i tak tylko wersja tymczasowa na może około rok czasu, potem będzie normalne okno :)

Karolinka,

bardzo duży wybór był w Wemie w Rumi, ale nie wiem jakie ceny, gdyż nie interesowało mnie to wówczas. Zadzwoń, zapytaj.

izi7 napisał:
  Basia Z. napisał:
Poszukuję płyt OSB. Czy wiecie gdzie można kupić w rozsądnej cenie?

My braliśmy z marketu budowlanego

Ceny we wszystkich marketach były porównywalne, my wzięliśmy z OBI bo tam mają transport gratis przy zamówieniu za ponad 1000pln i potrzebowałam płyt na następny dzień i tam nie było z tym problemu, a np. w Leroy transport był odpłatny i kupując płyty w czwartek miałabym je dopiero w poniedziałek/wtorek.

Ceny marketowe były wyraźnie niższe niż ceny w hurtowniach budowalnych i tartakach do których dzwoniliśmy.

bardzo serdecznie Ci dziękuję.

cześć Wszystkim,

Wraz z żoną i dwojka malych szkrabów przygotowujemy sie do budowy domu. Rozpoczynamy wiosna 2008.

Budujemy - C34 Komfortowy z kolekcji Muratora - http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=131&IdKolekcji=

Bedziemy budowac sie przed Sobieszewem - przy Wisle.

Chcialbym niesmialo wtracic, ze bardzo solidnie przygotowalem sie do bycia forumowiczem i gdybym sie chcial o cos zapytac to bardzo prosze o nierobienie uwag: "poszukaj na forum". Jak ktos nie chce to niech nie odpowiada.

Ojej. Zabrzmialo to tak,ze gosc sie przedstawia, chce dolaczyc do forum i jeszcze stawia warunki. Nie o to mi chodzi. Ale naprwde starzy wyjadacze uwierzcie, ze nie jest wcale tak latwo cos znalezc pomimo wyszukiwarki.

Ja- jak juz zaznaczylem - lekcje odrobilem. Zaznaczylem strony 1 rok wstecz i wyszlo mi 45 stron. I wiecie ile to sie czyta? Jedna strona zajmuje od 8 do 15 min. Na przesledzeniu wątku Trojmiasto spedzilem ok. 7-8 godzin. Wzialem sobie notesik telefoniczny i wszystko co cenne notowalem:" koparkowy pod k i namiary, drewno pod d woda, kafelki, dach itd itp.Oczywiscie wszystko po to, zeby sie "gosia@" nie narazic, gdybym juz musial zapytac :wink:

To zart oczywiscie, ale gdzies tam w styczniu to pol godziny stracilem na czytaniu bezsensownych przepychanek slownych.

Aha. Od dwóch lat prenumeruje Muratora. ktorego w pewnej chwili przestalem czytac, bo jak sie nie budujesz lub nie jestes wybudowany to jest zbyt fachowy. I teraz mam pelno numerow jeszcze w folii. :lol:

Teraz konkrety. Po czytaniu doswiadczen niektorych z Was zdecydowalem o budowaniu z firma. ( najbardziej to bylem przerazony czytajac posty "Doroty_M" - trzymam za Ciebie kciuki, bo trafiasz na tak dziwne ekipy, ze utwierdzilo mnie to w przekonaniu o wynajeciu firmy). Bede mial wybudowany stan deweloperski. Czekam na wycene.(dom parterowy - 196 m2). Interesuje mnie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Więźbę dachową zamawiam gotową w firmie Complex.

Narazie nie mogę nikogo jeszcze polecic, bo za wczesnie, ale bede sie odzywal. Dodam tylko, ze adaptacje robi mi autorka projektu, bo akurat jest z Gdanska.

Pozdrawiam

-marijo

Karolinka 29 napisał:

zwykłe przezroczyste luksfery ze wzorkiem chmurka, fala itp. (takie w srodku pofalowane w jednym lub kilku kierunkach) są w OBI po nieco ponad 5pln - 5,20 czy jakoś tak. W Leroy-u te same były w granicach 5,50. Taniej nie widziałam.

Marijo napisał:
cześć Wszystkim,

Teraz konkrety. Po czytaniu doswiadczen niektorych z Was zdecydowalem o budowaniu z firma. ( najbardziej to bylem przerazony czytajac posty "Doroty_M" - trzymam za Ciebie kciuki, bo trafiasz na tak dziwne ekipy, ze utwierdzilo mnie to w przekonaniu o wynajeciu firmy).

-marijo

Powodzenia w budowie. Odnośnie czytania, to wiemy ile zajmuje czasu, ja przeczytałam wszystkie postyzreszta nie tylko ja, pamietam, że wszyscy wtedy czytali. Nie da się ukryć, że było tego nieporównywali mniej :wink:

Odnośnie firmy sprawdz dobrze, bo IMO dobrzy fachowcy pracują i tworzą ekipy sami, a w większości firm budowlanych na dzien dzisiejszy pozostali Ci, którym nie udało się wyjechac :wink:

Ja ze swojej strony mogę jedynie Ci powiedziec, ze budowa, to wspaniała przygoda i z sentymentem wracam do " budowlanych" czasów. Z tym, ze ja tak jak juz wielokrotnie pisałam, drugi dom budowałabym z tymi samymi ludzmi.

Ja również życzę powodzenia w budowaniu :wink: Marijo bardzo ciekawy projekt. A co chcecie konkretnie w nim zmienić? Co do firm, hurtowni czy wykonawców, to faktycznie część jest nieaktualna ale nie tylko dlatego, że nie udało im się wyjechać- powodem jest brak ludzi do pracy i to nie tylko w branży budowlanej.

Gosia, ja też budowałabym drugi dom z tymi samymi ludźmi-tylko czy oni ze mną też 8) :wink:

ps. Jak będziesz przejazdem przez moją wieś, to może zajedziesz na kawę-zołzo 8)

joola napisał:
Ja również życzę powodzenia w budowaniu :wink: Marijo bardzo ciekawy projekt. A co chcecie konkretnie w nim zmienić? Co do firm, hurtowni czy wykonawców, to faktycznie część jest nieaktualna ale nie tylko dlatego, że nie udało im się wyjechać- powodem jest brak ludzi do pracy i to nie tylko w branży budowlanej.

Gosia, ja też budowałabym drugi dom z tymi samymi ludźmi-tylko czy oni ze mną też 8) :wink:

ps. Jak będziesz przejazdem przez moją wieś, to może zajedziesz na kawę-zołzo 8)

O, moja droga......teraz do licha, Twoja kawowa kolej!!!!!

A, my.....no cóz chyba przymierzamy się na spokojnie do kolejnej budowy :lol: :lol: :lol: nie bede mieszkała przy drodze, nie po to na wieś się wynosiłam. Plany dalekosiężne,a le powolutku myslimy

gosia@ napisał:
A, my.....no cóz chyba przymierzamy się na spokojnie do kolejnej budowy :lol: :lol: :lol: nie bede mieszkała przy drodze, nie po to na wieś się wynosiłam. Plany dalekosiężne,a le powolutku myslimy

To uważaj gosia@, zebys sie nie wybudowala w Straszynie albo Borkowie, bo tam tor formuly 1 ma powstac. Szok jakie pomysly. Niby fajnie ale tylko dla tych, ktorzy tam domow nie maja. Nie wiem co o tym myslec. Jednemu dwupasmowke wymysla, a innym Kubica bedzie pod oknem jezdzil. Chyba plany zagospodarowania nie sa u nas na kilka lat do przodu uzgadniane.

A oto artykuł:

Pomysł utworzenia profesjonalnego toru wyścigowego w dzielnicy Maćkowy w Gdańsku narodził się 6 lat temu i od tego czasu był traktowany z lekkim przymrużeniem oka. Aż do teraz.

- Powoli wszystko dopinamy – mówi Mirosław Zdanowicz, radny Gdańska i prezes Polskiego Związku Motorowego. – Mamy już gotowy plan zagospodarowania przestrzennego terenu, gotowy jest również kosztorys, oraz projekt wraz z dokładnymi wymiarami toru. Wszystkie materiały przedstawimy na przyszłotygodniowej konferencji prasowej.

Jednak już teraz wiadomo, że przedsięwzięcie o nazwie Centrum Sportów Motorowych i Rekreacji miałoby być zrealizowane na niemal 200 hektarowej działce w okolicach ul. Borkowskiej na terenie dzielnic Św. Wojciech i Maćkowy w Gdańsku. Jego podstawowym elementem byłby tor wyścigów samochodowych spełniający wymagania standardów FIA dotyczące Formuły 1 oraz wyścigów motocyklowych.- Tor zgodnie z projektem ma długość 5700 m. Najdłuższa prosta, na której kierowcy mogliby osiągnąć prędkość nawet 300 km na godzinę, wyniosłaby 1200 m – dodaje Mirosław Zdanowicz.

Oprócz tego w ramach centrum powstałby m.in. tor wyścigów samochodowych i motocyklowych równoległych o długości 1/4 mili oraz tor rallycross, tor kartingowy kategorii "A" i tor SuperMoto.

Źródło: trojmiasto.pl

joola napisał:
Ja również życzę powodzenia w budowaniu :wink: Marijo bardzo ciekawy projekt. A co chcecie konkretnie w nim zmienić?

Musimy zmienic dach z 26 na 30 st, chcemy zrobic wejscie na strych, pokoj kapielowy z sauna. A wogole jak Cie ten projekt interesuje to zapraszam na:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=13561&postdays=0&postorder=asc&highlight=komfortowy&start=60

pozdrawiam

-marijo

Gość It****
  Karolinka 29 napisał:

teraz w gazetce BATa pustaki szklane po 5,60 zł/szt.

Marijo napisał:

To uważaj gosia@, zebys sie nie wybudowala w Straszynie albo Borkowie, bo tam tor formuly 1 ma powstac.................................

w okolicach ul. Borkowskiej na terenie dzielnic Św. Wojciech i Maćkowy w Gdańsku.

Nie strasz ludzi :wink: Ja buduję w Borkowie i jeżeli to ma byc Św. Wojciech i Maćkowy to u mnie Kubicy nie zobaczę :D

Witaj Marijo. Na swoim przykładzie widzę, że budowa z firmą to dobry pomysł, szczególnie dla osób które mają dużo obowiązków zawodowych, nie zawsze są pod telefonem i generalnie to czas wolny mają póżnym wieczorem. Podstawa to dobra umowa i umówienie się na ryczałt tj. z góry na określoną kwotę. Ja już kończę, pradopodobnie przeprowdzka na początku listopada /o ile do tego czasu zrobią kanalizę/. Jeśli będziesz miał jakieś pytania, szukał dobrych firm /niestety trochę droższych od innych/ do wal śmiało. Generalnie jedna firma robiła u nas wszystko oprócz instalacji i kafelek. Okna, drzwi wewnętrzne i jedne zewnętrzne, bramę garażową również zamawialiśmy w jednej firmie. Mogę również polecić dobrego stolarza- robił nam drzwi zewnętrzne i teraz schody, no i dobrego fachowca od alarmów.

Sprzedam za 50% wartości. Nr telefonu 602-636-150

Styropian EPS-70 gr.15cm. - 3 m3

Komin LEIER pustak K40 18-20cm - 3 szt.

Komin LEIER pustak went. K40L 18-20cm - 4 szt.

Pustak went. LEIER LK-1 - 3 szt.

Pustak went. LEIER LK-2 - 4 szt.

Beton komórkowy 12x24x59 - 36 szt.