Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa trójmiasto i okolice

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Karolinka,

tu http://forum.muratordom.pl/post2426969.htm?highlight=#2426969 polecalam Pana,ktory wykonywal u nas instalacje.

Co do cen za punkt,metr nie odpowiem na Twoje pytanie,poniewaz umawialismy sie na calosc.

Jednak za prace w/w moge reczyc.

Hmm.. z tego co pamiętam ze wcześniejszych rozmów na forum, to instalacje robiło u Ciebie Desto i ich zachwalałaś, a ich ceny na pewno nie należą do atrakcyjnych np montaż 2 kratek w garażu i kotłowni wycenili na 1600 zł - rury były już oczywiście doprowadzone :-)

Hub - jak nic mądrego nie chcesz powiedzieć to może lepiej nie mów? Kto i o jakich kratkach mówił???

Co do kosztów wykonania instalacji wyraźnie powiedziałem jak to u nas wygląda, tyle że chyba nie każdy może/chce/umie to zrozumieć.A to naprawdę nic trudnego - wyceniam CAŁOŚĆ prac z naszej strony i tu chyba nie ma większego znaczenia czy np kolanko PCV kosztuje 2 czy 10 zł ?

PS - jedna kratka Kellera kosztuje ok. 800,- zł netto.

A swoją droga ciekawe, że na forum niezbyt dobrze o firmach wypowiadają się ludzie którzy z nimi nie mieli nic wspólnego oprócz wykonania wyceny, a i później nawet nie przystąpili do jej negocjacji.

Jakieś kompleksy czy co? ;-)

Czy za kondygnacje 11000 to duzo czy malo? chodzi o robocizne oczywiscie. :lol:

Za mało danych aby cos Ci napisać.Pamietam jak dzwoniłem po murarzach,to sie pytali o wymiary zewnetrzne i ze dwóch rzuciło cos na temat ceny za kondygnacje,ale generalnie wiekszosc mowila ile bedzie za całość i chyba to powinno byc dla Ciebie najwazniejsze.Potem jest bez niespodzianek.

pozdrawiam

my startujemy w marcu 2009, po zakupie dzialki trzeba troszeczke oddechu finansowego nabrac

Skądś to znam... Z tym że nas rok nie uratuje, więc szybko chcemy zbudować, sprzedać M i część sfinansować. Jak wyjdzie - zobaczymy. Dam znać :lol:

Warto, byście starali się o zbrojenie, chyba że macie uzbrojoną. Ale za warunki się nie płaci, a czeka się do m-ca. Na prąd stały (tańśzy niż budowlany) czeka się właśnie rok - może warto więc byście w tym czasie uzbroili? Ponadto woda i kanaliza - w tej częście kanaliza niestety to mglista przyszłość, ale woda - do sierpnia można składać tzw. własną inicjatywę na podłączenie wody, jeśli UM zaakceptuje to do inwestycji to może pokryć do 60% kosztów. Warto wystąpić o to wcześniej, i nie martwić się za rok, że wody nie ma, bo bez wody i prądu... Lipa. Zastanówcie się, będziecie rok do przodu, a finansowo w tym samym miejscu. No, małe pieniądze za projekt, ale lepiej tak, niż samemu ciągnąć...

My kupilismy dzialke z pelnym uzbrojeniem woda ,kan,gaz, prad, tel wiec nam jest latwiej. W tej chwili zalatwamy pozwolenie

Pozdrowienia

No to macie luzik :)

A pozwolenia mają zdjąć od stycznia - może nie warto...? Choć to nie taki straszny zachód, jak porównam z początkiem, czyli z tym, co ja mam teraz. Ale uwinęłam się raz dwa - teraz czekam tylko na w-nki energii i gazu (gaz mam przy działce, projekt na wodę już zatw. i mogę się podłączać, tragedii nie ma, prąd jedynie ale myślę, że dam radę za rok). Wychodzi mi na to, że papieru do UM o pozwolenie złożę jeszcze w czerwcu, więc na pocz. września a nuż się uda ruszyć... Tak straszyli wszyscy, że w Gda tragedia, nie sądzę. Jak się zgra wszystko w czasie to idzie płynnie (adaptacja z mapą, warunki w tzw. międzyczasie, nawet odrolnienie ziemi).

Skoro staracie się o pozwolenie to projekt macie - i co? Poważne zmiany? Macie wycenę zmian?

Witam serdecznie!

Chciałam się przywitać...,obecnie jesteśmy w trakcie załatwiania z mężem działki za Żukowem,a jeżeli chodzi o dom to jesteśmy bardzo zainteresowani projektem domu Piryt Bis i Alinka,jeżeli ktoś z Was coś wie na temat tych domów byłabym bardzo wdzięczna,bo jeżeli chodzi o wyszukiwarkę to niestety nic nie mogę znaleść

Kto i o jakich kratkach mówił???(...)

PS - jedna kratka Kellera kosztuje ok. 800,- zł netto.

W Waszej wycenie jest pozycja które brzmi tak:

"5. Instalacja kanalizacyjna – rury i kształtki z polipropylenu, 2* kratka ściekowa (kotłownia+garaż) Koszt 1.600"

No ale skoro do wyceny wliczyliście 2 kratki Kellera za 800 zł które będą w garażu i kotłowni, to przepraszam...

A swoją droga ciekawe, że na forum niezbyt dobrze o firmach wypowiadają się ludzie którzy z nimi nie mieli nic wspólnego oprócz wykonania wyceny (...)

Hmmm kłopoty ze zrozumieniem tekstu ? Gdzie napisałem "niezbyt dobrze" o w Waszej firmie ? No gdzie ? Napisałem że w porównaniu do innych wykonawców macie wyższe ceny i tyle.

Hub - jak nic mądrego nie chcesz powiedzieć to może lepiej nie mów? (....)

(...) Jakieś kompleksy czy co? ;-)

Żenua i wysoki poziomo kultury... Strach pomyśleć co będzie w następnym poście...

No właśnie Hub - kultura.

Najpierw rozśmiesza Cię moja wycena, a potem podważasz wiarygodność firmy swoimi tekstami typu "2 kratki za 1600zł".

Oczywiście , że to nic złego. Ale jeśli to czyta potencjalny klient to rozumie swoje nie?

PS - na forum zajrzałem po informacji od zainteresowanego klienta lekko zaskoczonego tymi tekstami. Negatywnie. A to chyba o czyms świadczy nie?

No właśnie Hub - kultura.

Najpierw rozśmiesza Cię moja wycena, a potem podważasz wiarygodność firmy swoimi tekstami typu "2 kratki za 1600zł".

Oczywiście , że to nic złego. Ale jeśli to czyta potencjalny klient to rozumie swoje nie?

PS - na forum zajrzałem po informacji od zainteresowanego klienta lekko zaskoczonego tymi tekstami. Negatywnie. A to chyba o czyms świadczy nie?

Wydaje mi się że to forum jest do wymiany doświadczeń spostrzeżeń między innymi na temat wykonawców.

Kratki za 1600 zł nie wyssałem z palca, tylko przykleiłem z Waszej oferty. Podtrzymuję swoją opinię, że w moim przypadku Wasza wycena była bardzo mało atrakcyjna cenowo i tyle.

Jak to mówią prawdziwa cnota krytyk się nie boi, nie wiem więc skąd zatroskanie o utratę klientów. Weź przykład np. Megabudu gdzie jedna osoba napisała bardzo krytyczny post dot. ich firmy i co ? Nic, wszyscy bardzo chętnie kupują u Pana Michała....

Nie widzę sensu bezproduktywnie bić piany skoro kolego najpierw wbijasz szpileczki, a potem się oburzasz, że ktoś reaguje na to.

Przeczytaj jeszcze raz pkt 5, a potem swoją wypowiedź i przynajmniej publicznie przyznaj się do błędu.

Ja temat skończyłem.

Nie widzę sensu bezproduktywnie bić piany skoro kolego najpierw wbijasz szpileczki, a potem się oburzasz, że ktoś reaguje na to.

Przeczytaj jeszcze raz pkt 5, a potem swoją wypowiedź i przynajmniej publicznie przyznaj się do błędu.

Ja temat skończyłem.

Zacytuję jeszcze raz:

"5. Instalacja kanalizacyjna – rury i kształtki z polipropylenu, 2* kratka ściekowa (kotłownia+garaż) Koszt 1.600"

Instalacja kanalizacyjna była podczas wyceny doprowadzona pod chudziakiem w miejscu gdzie mają być kratki!!! Rola instalatora w tym punkcie miała się ograniczyć do podkucia chudziaka i zamontowania kratek.

Przyznać się do błędu winien więc autor wyceny lub jest to po prostu zdzierstwo.

Również kończę.