DOROTADRA 26.08.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Ja mam pytako z innej beczki. Gdzie w okolicach Trójmiasta zaopatrujecie się w eko-groszek (najchętniej workowany), jakie są ceny? Widziałam, że w Redzie się ogłaszają - czy ktoś tam się zaopatrywał?? A może gdzies koło Szemudu??Wdzięczna będę za każdą informację. Za 2 tygodnie ma montaż pieca i czas się zaopatrzyc w "paliwo":)Z góry wielkie DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 26.08.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Ja mam pytako z innej beczki. Gdzie w okolicach Trójmiasta zaopatrujecie się w eko-groszek (najchętniej workowany), jakie są ceny? Widziałam, że w Redzie się ogłaszają - czy ktoś tam się zaopatrywał?? A może gdzies koło Szemudu?? Wdzięczna będę za każdą informację. Za 2 tygodnie ma montaż pieca i czas się zaopatrzyc w "paliwo":) Z góry wielkie DZIĘKI Castorama - dobra jakość , ale bardzo wysoka cena. Między Rumią, a Redą - skład opału - ceny ok, ale z jakością różnie. Reda stary GS( po drodze na Puck, po lewej-nie pamiętam dokładnie jak tam sie dojeżdża) - sporo czasu temu kupowałem, ale wtedy mieli dobry, tyle że luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 26.08.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Motto na dzisiaj: precz z polityką i politykowaniem. Ale mam pytanie raczej do tych co już kupują eko-groszek albo pelety bo już się wybudowali. Kupujecie to np. tylko latem czy przez cały rok w zależności od potrzeb? Chodzi mi o to czy cena (pomijam inflację) zmienia się sezonowo czy jest stabilna w całym roku. Robić latem zapasy na zimę czy też nie? Opłaci się to finansowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 26.08.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 No ja dzisiaj zrobiłam sobie z przedstawicielem Gaspolu wycieczkę do Kartuz i odebrałam pozwolenie na postawienie zbiornika gazu i złożyliśmy powiadomienie o rozpoczęciu robót no cóż DoCentus bywają "normalne" gminy najbardziej podoba mi się to, że Gaspol załatwił wszystko za nas i tylko podpisy stawiamy no tak i z tej radości zapomniałabym poradźcie proszę jaką wrzucić warstwę ocieplenia bo wstawiamy okna trzyszybowe (U=0,6) i nie wiem czy trzeba 20cm czy wystarczy 15. Ściany to ytong 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoCentus 27.08.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 AniaK. - serdecznie gratuluję. Ja nie mam tyle szczęścia. Mówi się trudno i żyje się dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 27.08.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 : poradźcie proszę jaką wrzucić warstwę ocieplenia bo wstawiamy okna trzyszybowe (U=0,6) i nie wiem czy trzeba 20cm czy wystarczy 15. Ściany to ytong 24 : Przy takich oknach radze dac 20 cm styropianu. Ja ok 7 lat temu budowalem dom sciana 3warstwowa dajac 3+3 styropianu slyszalem tylko zdziwienia fachowcow dlaczego taka duza warstwa ocieplenia. Obecnie przy takiej samej scianie 3w z normy przewiduja 16cm izolacji, i mysle ze przy wzroscie cen energi wzrosna tez normy. Wiec 20cm Pozdrawiam daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaK. 27.08.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Daro dzięki za info no w sumie to masz rację, jeszcze tylko przeliczę jaka jest różnica w cenie no i chyba jeżeli 20cm to będziemy musieli inaczej zamontować okna - jak w ścianie 3-warstwowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 28.08.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 : poradźcie proszę jaką wrzucić warstwę ocieplenia bo wstawiamy okna trzyszybowe (U=0,6) i nie wiem czy trzeba 20cm czy wystarczy 15. Ściany to ytong 24 : Przy takich oknach radze dac 20 cm styropianu. Ja ok 7 lat temu budowalem dom sciana 3warstwowa dajac 3+3 styropianu slyszalem tylko zdziwienia fachowcow dlaczego taka duza warstwa ocieplenia. Obecnie przy takiej samej scianie 3w z normy przewiduja 16cm izolacji, i mysle ze przy wzroscie cen energi wzrosna tez normy. Wiec 20cm Pozdrawiam daro Nie jestem ekspertem, ale przyrost grubości styropianu nie rośnie liniowo do ilości ciepła jaka zostanie "zaoszczędzona" dzięki temu. Większość budynków jest ocieplana styropianem 12 cm lub 15 cm. To że dasz 20 cm nie oznacza że będziesz miała cieplej w domu bo np przez kanały wentylacyjne ucieknie więcej ciepła no chyba że masz wentylacje z odzyskiem ciepła. BTW, jakiej grubości dasz wełnę na ocieplenie poddasza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miglo 28.08.2008 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Hejoczy ktos moze polecic gdzie obecnie najlepiej/najtaniej wykonac szambo? Mysle o 2 zbiornikach po 5m3. Wstepne rozeznanie wskazuje na zbiorniki betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.08.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Hejo czy ktos moze polecic gdzie obecnie najlepiej/najtaniej wykonac szambo? Mysle o 2 zbiornikach po 5m3. Wstepne rozeznanie wskazuje na zbiorniki betonowe. Jeśli myślisz o kręgach, to Strzebielino 0601-894-816. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miglo 29.08.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Jeśli myślisz o kręgach, to Strzebielino 0601-894-816. myslalem raczej "pudelkach", nie wiem jak przy kregach wyglada odbior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 29.08.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 a moze jednak ktos montowal brame przesuwna w ogrodzeniu? i poleci? Polecam p. Litwin 607-075-168 (brama+napęd+elektryk do montażu) Od trzech lat brama działa bez zarzutu. od Pana Litwina mam wycenę właśnie na 3,5 tys. za bramę bez napędu (4,5m). Wydaje mi się trochę drogo i chciałam porównać z jakąkolwiek inną ofertą. Joola - pamiętasz ile płaciłaś za swoją bramę (i jaki ma wymiar)? Z tego co pamiętam (było to trzy lata temu), to chyba 2,5 tys. i też mam 4,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.08.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Jeśli myślisz o kręgach, to Strzebielino 0601-894-816. myslalem raczej "pudelkach", nie wiem jak przy kregach wyglada odbior Pudełko to najprędzej na Hutniczej w Gdyni, albo popytaj ludzi z forum, którzy ściągali szambo z Radomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 29.08.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Jeśli myślisz o kręgach, to Strzebielino 0601-894-816. myslalem raczej "pudelkach", nie wiem jak przy kregach wyglada odbior Pudełko to najprędzej na Hutniczej w Gdyni, albo popytaj ludzi z forum, którzy ściągali szambo z Radomia. Mam zbiornik betonowy, szczelny, właśnie z Radomia. Nie było najmniejszego problemu z odbiorem, firma daje atest, a cena takiego szamba bardzo konkurencyjna w porównaniu do zbiorników z tworzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 30.08.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Dzieki za namiar,sprawdze!!!Witam wszystkich! Zdecydowalem zalozyc instalacje odgromowa, alie nie posiadam namiarow na firme na terene woj.Pomorskiego. Prośba dajcie jakieś namiary na wykonawców. Dziekuje! Ja mam zamiar skorzystać z usług pana Jana Kostucha (okolice Kartuz, tel. 606-121-688) - póki co doradzał mi jedynie przez telefon - ale wrażenie bardzo pozytywne. Ma podobno wszystkie uprawnienia w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jartut 01.09.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Mam do wszystkich następujące pytanie:Szacunkowo z jakim zużyciem wody nalęzy się liczyć na budowie przy założeniu, że stropy wylewane będą z gruszki ( 50 100 m3)Gospodarze od których ciągnę wodę na podlicznik twierdzą, że wodę u nich zapłacę z ściekami, ponieważ nie mają podlicznika na ogród. Więc podpowiadają żebym woził beczkowozem z jeziora, to mi wyjdzie taniej. Ponawiam więc ile się zużywa 50, 100 m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti ce 02.09.2008 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 U mnie poszlo jakies 40m3 przez 3 miesiace w czasie budowy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 02.09.2008 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 U mnie poszło jakieś 5 m3 do stanu surowego otwartego (2.5 miesiaca).Teraz od tego czasu do dzisiaj ( 5 miesiecy) poszło gdzieś okolo 15 m3,ale tutaj to juz woda była używana do zageszczenia podsypki na tarasie,wylewki,podmurówka od płotu i takie tam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 02.09.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Witam wszystkich! Zdecydowalem zalozyc instalacje odgromowa, alie nie posiadam namiarow na firme na terene woj.Pomorskiego. Prośba dajcie jakieś namiary na wykonawców. Dziekuje! Ja mam zamiar skorzystać z usług pana Jana Kostucha (okolice Kartuz, tel. 606-121-688) - póki co doradzał mi jedynie przez telefon - ale wrażenie bardzo pozytywne. Ma podobno wszystkie uprawnienia w tym temacie. Jeżeli chodzi o samo założenie instalacji odgromowej to może to zrobić nawet ... stolarz (jeżeli choćby raz widział jako to zrobić) i nie potrzeba żadnych uprawnień. W późniejszym etapie kiedy elektryk z uprawnieniami E i D zrobi instalację elektryczną to może (ale nie musi - chyba tylko dla ciebie byś był pewny, że spełnia swoje zadanie) zrobić pomiary. Instalacja odgromowa dla budownictwa mieszkaniowego jednorodzinnego i dla budynków niższych jak 15m jest nieobowiązkowa. Oczywiście ja mam, bo mam specyficzne warunki terenowe i zawsze chciałem mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolinka 29 02.09.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Napiszcie proszę jakie macie piece, my szukamy na eko groszek i drzewo z podajnikiem, jest ich tak dużo na rynku, nie wiemy na co się zdecydować. Może na coś szczególnie trzeba zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts