Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

wiosna idzie :D

Jak noga? strasznie mizerna?

no cóż nie wygląda rewelacyjnie po 3 miesięcznym więzieniu gipsowym - różni sie znacznie od drugiej tzn. jest połowę szczuplejsza :roll:

zastanawiałyśmy się z przyjaciółką nad taką kuracją odchudzającą - dać się wygipsować hi hi :lol:

a tak naprawdę noga się wyleczy (i hope :-)) ale ja mam inny problem - chciałabym poznać Wasze opinie: wzięliśmy z mężem kredyt na częściowe wykończenie domu, myśleliśmy, że na najbliższe kilka lat wystarczy nam sam parter, ale po pierwszych doświadczeniach z szukaniem fachowców, materiałów, porównywaniem cen, szukaniem inspiracji, zwiedzaniu sklepów, hurtowni (a to naprawdę sam początek tzn. istalacje) zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze zrobiliśmy - czy nie powinniśmy powiększyć kredyt i wydłużyć okres spłaty i zrobić również te podstawowe rzeczy na górze, tzn schody, podłogi i łazienkę. Przeraża mnie perspektywa późniejszej "powtórki z rozrywki", brudzenia robotników chodzących po domu itp. itd. Poza tym to pozwoliłoby nam na lepsze rozwiązanie łazienek: nie musiałaby wciskać wszystkich sprzętów na dole. Nadmienię jeszcze że na dole mamy poza salonem tylko jeden pokój, a mamy zamiar w najbliższych 4-5 latach powiększyć naszą rodzinkę najlepiej o 2 bobasy. I potem z dziećmi, praca - "bawić" się od nowa?

Jaka jest Wasza opinia?

PS. staję w szeregu za lakkiem z trąbką i trąbie - ja chcę wiosnę!!!!! tylko jak ja utrzymam trąbkę mając w rękach dwie kule? :o

https://forum.murator.pl/topic/280432-grupa-krakowska/page/924/#findComment-8497219

Wielkość kredytu zależy od możliwości jego spłaty. Ja też wziąłem kredyt, ale nie za duży, coby w przypadku radosnej twórczosci naszych polityków, nie został mi zlicytowany dom. O pracę nie muszę sie martwić, gdyż jestem na emeryturze, ale czy to pewne źródło pieniędzy?

Ja bym nie ryzykował, a remont w późniejszym terminie nie musi być "dopustem Bożym".

https://forum.murator.pl/topic/280432-grupa-krakowska/page/924/#findComment-8497218

Kredyty, pustaki, dachówki itd.itp

Witam,

ćwiczę w tej chwili banki i kredyty hipoteczne. Na razie najlepsze warunki po negocjacjach wstępnych (kredyt 20 lat):

PLN INGBSK - 5,01% bez zadnych dodatkowych niespodzianek

CHF FORTIS -2,64% tu nie jestem jeszcze na 100% pewny czy jakiejś miny nie ma

Jeżeli ktoś z Was jest w temacie i zna lepsze oferty (tylko nie te z reklam, bo to jest mydlenie oczu), to podzielcie się proszę informacjami.

Pustaki - zastanawiam sie nad wyborem pustaków z których chcę wybudować ściany nośne. Myślałem o zwykłym MAXie Leiera + styropian.

Potem o Thermoporze Leiera, ale kilku znajomych budowlańców stwierdziło że jak się chcę pchać w tę technologię, to Leier jest słaby i trzeba iść w oryginał, czyli Porotherm Wienerbergera.

No i teraz jestem cały głupi. Nie śpię na pieniądzach więc cena ma swoją wagę, z drugiej strony nie chciałbym już na początku budowy popełnić błędu. Macie jakąś opinię na ten temat ?

Dachówka cermiczna - ile byliście w stanie ubić cenę w stosunku do ceny producenta, jeżeli to nie tajemnica ? (jestem na etapie 18%)

A co do wiosny i lata, bo widzę że wszyscy już na nie czekają - długoterminowa prognoza - krótka wiosna po świętach Wielkanocnych. Potem od maja bardzo suche i upalne lato.

Ciekawe skąd oni to wiedzą... :)

pozdrawiam

Darek

https://forum.murator.pl/topic/280432-grupa-krakowska/page/924/#findComment-8497213