Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ćwiczę w tej chwili banki i kredyty hipoteczne. Na razie najlepsze warunki po negocjacjach wstępnych (kredyt 20 lat):

PLN INGBSK - 5,01% bez zadnych dodatkowych niespodzianek

CHF FORTIS -2,64% tu nie jestem jeszcze na 100% pewny czy jakiejś miny nie ma

Pustaki - zastanawiam sie nad wyborem pustaków z których chcę wybudować ściany nośne. Myślałem o zwykłym MAXie Leiera + styropian.

Potem o Thermoporze Leiera, ale kilku znajomych budowlańców stwierdziło że jak się chcę pchać w tę technologię, to Leier jest słaby i trzeba iść w oryginał, czyli Porotherm Wienerbergera.

Dachówka cermiczna - ile byliście w stanie ubić cenę w stosunku do ceny producenta, jeżeli to nie tajemnica ? (jestem na etapie 18%)

Cześć - co do kredytu, powiedz jaki planujesz udział własny, bo to wpływa na oprocentowanie. Ja jestem na razie po wstępnym zwiadzie, bez negocjacji, wygląda to tak:

PLN PKO BP 4,99% do negocjacji - opłat niewiele

CHF - Millenium 2,01% lub BPH 2,35% - ten pierwszy wymaga jeszcze życiówki na kwotę kredytu, zastanawiam się bo sam o tym myślałem (tylko ja zarabiam w domu i nie chciałbym żony i dzieci zostawiać w razie czego z hipoteką) Przy kredycie 270K to okolo 80 PLN miesięcznie ekstra. Procenty z zeszłego tygodnia, sprzed podwyżki stóp w Szwajcarii, udział własny powyżej 50%.

Dachówka - dostalem taki sam rabat (18%), to zapewne oferta wstępna wszędzie.

Ściany - też po namyśle zdecydowałem się na Porotherm, dostałem dobrą cenę (3,90 brutto za 25 P+W 15) - to ponad 30% poniżej ceny producenta. Generalnie przy tej cenie to już żadna różnica przy innym materiale.

Aha - podobno porotherm drożeje od 1 kwietnia...

pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/280432-grupa-krakowska/page/925/#findComment-8497212

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Piotrek to służbowo czy odpocznę? :wink: 8)

Nie rozumiem czemu tu się dziwić. Jedzie chłopak służbowo (bo inaczej by go z domu nie puścili) to odpocznie (od kupek, pieluszek, butelek i nocnego wstawania). Proste jak tory Cesarsko Królewskiej Koleji Aryksięcia Ferdynanda stąd do Lwowa :D .

https://forum.murator.pl/topic/280432-grupa-krakowska/page/925/#findComment-8497197