kakusek 22.02.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Tak bierzesz mape sytuacyjnow-wysokosciowa czyli inaczej zasadnicza oraz mape ewidencyjna (to jest mapa z nr dzialek i granicami)Oprocz tego musisz wziasc wypis pelny dla swojej dzialki oraz skrocone dla wszystkich dzialek sasiednich.Powinnas to dostac od reki (przynajmniej tak w Krakowie wydaja) i oplata tez jest.Nie wiem ile teraz dokladnie w Krakowie koszt syt-wys byl ok 30 zl mapy ewidencyjnej 12 zl a wypis pelny tez jakos 12 zl plus skrocone (tansze).Najlpeiej na wstepie powiedz ze potzrebujesz te materilay do wz i niech ci babka sprawdzi czy masz wszystko pobrane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 22.02.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 upssssss powielilam odpowiedz-nie zauwazylam ze rencia juz powiedzial co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 22.02.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Rencia i kakusek dzięki wielki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 22.02.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 zobaczymy co mój małż jutro załatwi aha a do WZ potrzebne są jeszcze zapewnienia o mediach: woda, gaz, prąd i czy po to mam osobiście iść do nich i potrzebuję coś ze sobą mieć? wszystko jest na działce lub w granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 22.02.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 zobaczymy co mój małż jutro załatwi aha a do WZ potrzebne są jeszcze zapewnienia o mediach: woda, gaz, prąd i czy po to mam osobiście iść do nich i potrzebuję coś ze sobą mieć? wszystko jest na działce lub w granicy Można złożyć wniosek o Wz a potem donieść warunki przyłączenia do mediów- czyli wodno-gazowo-prądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 22.02.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 o kurcze o takiej możliwości nigdzie nie wyczytałam, ale obawiam się że w "naszej" gminie może to nie przejść a na te mapki mam wrysować orintacyjnie gdzie będzie stał domek - muszę z tym iść do architekta, czy sama moge to sobie zrobić? aha i jeszcze mam dołączyć elewacje, czyli wydruki z netu gotowego projektu wystarczą? sorry, że tak zawalam was pytaniami , ale u nas na WZ czeka się miesiące, więc chce to jak najszybciej złożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 22.02.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Nie jestem pewna ale usytuowanie budynku na mapce syt-wys musisz miec zrobione przez osobe do tego uprawniona czyli wlasnie architekt lub moze kierownik budowy moze to klepnac?Najlepiej zadzwon wczesniej do gminy i zapytaj co wymagaja zeby nie latac tam i z powrotem z papierami.Wg mnie lepiej chyba isc juz z gotowymi warunkami przylaczy i miec wszystkie papiery w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 22.02.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 ok. no to wyśle małża do elektrowni i gazowni, ale nie wiem co musi mieć przy sobie (bo na etapie WZ, to nie trzeba mieć jeszcze planu przyłączy, tylko samo potwierdzenie z tych instytucji-tak wyczytałam)żeby mu to dali od ręki, bądz-jeśli będą tak mili-i prześlą to pocztą w stosunkowo krótkim czasie a z tym wrysowaniem domu-to urzędniczka w gminie mi pow. że jeśli umiem to sobie w skali nanieść to nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 22.02.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 martwi mnie co innego wiem,że część działki od drogi była budowlana, a reszta rolna, a teraz całość jest w sumie nijaka, bo nie ma planu zagosp. i ja chcę sobie umieścić ten domek na granicy dawnej budowlana/rolna i obawiam się,że mog.a mi dać odmowną decyzję WZ (istnieje coś takiego wogóle?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 22.02.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam Grupę Krakowską już chyba po raz drugi Chciałabym dołączyć juz na stałe jeśli można? Idąc za radą Renci (w kwestii metodologii poszukiwań działki) jestem od niedawna posiadaczką dzialkii w północnym rejonie (Stary Krasieniec) Rencia dzięki za rady!!! Przy okazji ZbyszkuP czy będzie wielkim nadużyciem prośba o kropka? Zamierzam zacząć w tym roku budowę tego domku http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f029d63c71c3 i jestem na etapie papierków i rozmów z ekipami. Pozdrówka Chyba o tej porze wszyscy już śpią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszojadek 22.02.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Chyba o tej porze wszyscy już śpią? Witaj, A gdzieżby Spać ? Tak wcześnie ? Własnie robię "doktorat" z ociepleń ścian i pewnie jeszcze kilka "internetowych nocek" przede mną. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 22.02.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Nie śpią , czytają, ale mało nowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 22.02.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witaj Kaszojadek!! I czego ciekawego się dowiedziałeś? Styropian czy wełna Bo ja na razie jestem na etapie rozstrzygania czy 40 tys za stan surowy bez dachu dużo to czy mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 22.02.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 U mnie piwnica- styropian, parter i poddasze - wełna. Ściana dwuwarstwowa. Nie znam aktualnych cen . Mnie ekipa brała 5000 za kondygnację, ale to było 5 lat temu. Teraz na pewno wzięli by dwa razy tyle, a może i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 22.02.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Styropian czy wełna Mówią, że myszy wełny nie lubią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 23.02.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 ravik3 gratulacje z zakupu dzialeczki.Ja do tej pory szukalam wlasciwie na poludnie od Krakowa(bo mniej wiecej znam te tereny)Mozesz mi powiedziec jak jest z dojazdem do Krakowa ze Starego Krasienca?Jaka tam jest droga zima?Czy jest to prosta droga na dojazd czy sa tam jakies pagorki ciezkie do przebycia jak zasniezy?Kiedys bylam u znajomego w skale i trasa byla wlasciwie prosciutka tyle ze sa tam po drodze szczere pola i mowil ze jak pozadnie zawieje to czasami jest ciezko w zimie.Czytajac wasze posty zaczynam sie zastanawaic czy w tych rejonach nie zaczac szukac dzialki-chociaz rodzinke mam po drugiej stronie Krakowa zaczynam byc juz troche zrezygnowana i zastanawaim sie czy budowa to cos dla mnie-skoro nie umiem sobie poradzic juz na samym poczatku. A moze macie namiary na jakies prezne posrednictwo nieruchomosci w gminie Skala?Bylabym wdzieczna.Niestety najlepsza metoda jezdzenia po tubylca odpada bo jestem daleko od Krakowa-chyba tylko dlatego mam takie trudnosci w znalezieniu ziemi-bo przeciez mam w sobie teteminacje-jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanka 23.02.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Dostaliśmy wczoraj pismo z gminy, że planowany jest w tym roku remont drogi, która idzie wzdłuż naszej działki, będą asfaltować cieszę się jak małe dziecko, a jednocześnie zastanawiam się ile nam "dzięki" temu skrócą działkę. Musimy podpisać orzeczenie, że zgadzamy się na poszerzenie drogi (ma mieć 6m, teraz ma jakieś 3 i jest bitą drogą podsypaną gdzieniegdzie kamykami) i nie będziemy rościć pretensji za odstąpiony grunt na poszerzenie pasa w celu wykonania nasypu, poboczy lub odwodnienia drogi... Zgodzić się zgodzimy, tylko żeby nie okazało się, że mamy asfalt 0.5m od domu Pan inż z gminy na pytanie jak głęboko wejdą nam w działkę, udzielił wyczerpującej odpowiedzi "niewiele" Miał ktoś podobne przygody ? trzymam kciuki za wszystkich poszukujących działki Kakusek na http://www.ferfecki.pl są głównie działki na południe od krakowa. (swgo czasu korzystaliśmy z ich usług, ale koniec końcem, działkę znaleźliśmy bez ich pomocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 23.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Kakusek rozumiem Twoje rozgoryczenie, bo sama też desperacko szukałam właściwej działki (czyt. taniej i w fajnym miejscu). Jednak najbardziej sprawdza się metoda własnie rozwieszania ogłoszeń w upatrzonych wioskach. Nie wiem czy się nie narażę "północy" ale jest więcej działek widokowych na południu niż na północy. Ja też kierowałam się bliskością rodziny, ogólnie już zorganizowanym życiem zawodowo-szkolno-przedszkolnym właśnie w północnych rejonach. Jeśli chodzi o dojazd to szczerze mówiąc zima w tym roku słaba jakaś i nie mieliśmy okazji sprawdzić czy drogi przejezdne w wielkiej śnieżycy... Pan od którego kupiliśmy działkę twierdzi że odśnieżają intensywnie. Jak będzie - to się okaże. Życzę ci powdzenia w poszukiwaniach!! Na pewno znajdziesz coś dla siebie. xanka w mojej gminie w planie zagospodarowania przestrzennego dla naszej działki jest przewidziane, że w razie poszerzania drogi (obecnie też 3 metrowej) to z naszej działki zabiorą pasek szerokości 5m .Ale kupując działkę wiedzeliśmy o tym i trudno dlatego ew. ogrodzenie będzie nie dokładnie w granicy działki tylko dalej o ten kawałek i dom w związku z tym też bardziej w głębi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 23.02.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 lakk szczęściarzu!! takie ceny juz nie wrócą. Druga wycena opiewa na 60 tys więc zaczynam sie poważnie zastanawić nad tą pierwszą Chociaż z drugiej strony jeśli bedziemy się zgadzać na takie ceny to budowlańcy się całkiem rozbisurmanią i ci co przyjdą po nas będą płacić jeszcze więcej. No ale z ósmej strony jak nie zdecyduję się na którąś ofertę to co - sama się zabiorę za budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 23.02.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 Idąc za radą Renci (w kwestii metodologii poszukiwań działki) jestem od niedawna posiadaczką dzialkii w północnym rejonie (Stary Krasieniec) Rencia dzięki za rady!!! Chyba o tej porze wszyscy już śpią? Proszę bardzo i Bardzo się cieszę będziemy sąsiadkami ze Starego Krasińca do Szczodrkowic jest rzut kamieniem. No o tej porze już chrapałam - niestety ostatnio wstaję o 5 rano. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts