bm_mi 02.06.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 czy wg was, dodanie/usunięcie okna dachowego to zmiana istotna czy też nieistotna? (gdy zmiany chce się dokonać już na etapie wykonywania dachu) ?[/b] Najmniej istotna z mało istotnych. mój kierownik budowy myśli inaczej... czy jest na to jakiś przepis prawny czy coś, żeby mu to wyperswadować? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 02.06.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 czy wg was, dodanie/usunięcie okna dachowego to zmiana istotna czy też nieistotna? (gdy zmiany chce się dokonać już na etapie wykonywania dachu) ?[/b] Najmniej istotna z mało istotnych. mój kierownik budowy myśli inaczej... czy jest na to jakiś przepis prawny czy coś, żeby mu to wyperswadować? pozdrawiam To widzę, ze kierownik jest na bierząco . W prawie budowlanym jest to jasno powiedziane, może niech przeczyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 02.06.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Pierwsze co mi wpadło w oko:http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3395751.html?as=2&ias=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 03.06.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ile teraz chodzi sama robocizna elewacji (styropian + tynk silikonowy) - płacił ktoś ostatnio z was, albo robił wycene? Wg mojego rozeznania to 35-40zł. Mój sąsiad właśnie skończył i płacił 38zł. Ja mam auktuwalnie 3 oferty: 1. 34 PLN; 2. 40 PLN; 3. 45 PLN; Teraz będę oglądał roboty - tych za 40PLN widziałem i jest ok. Ale nie ukrywam, że liczę na tych za 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 03.06.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 czy ktoś z forumowiczów posiada ogrzewanie podłogowe jako jedyne źródło ogrzewania w domu? i jak to się sprawdza? Ja ma, ale jak to się sprawdza, będę mógł powiedzieć po I sezonie grzewczym, czyli mniej więcej o tek porze za rok no może wcześniej Liczę, że będę baaardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 03.06.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Pierwsze co mi wpadło w oko: http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3395751.html?as=2&ias=2 "Wystarczy wtedy, żeby projektant zamieścił w projekcie budowlanym odpowiednie informacje na temat nanoszonych zmian (zarówno w postaci rysunku, jak i opisu). Nie są potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach." czyli zmiany takie musi naniesc architekt adaptujący projekt? czy też wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.06.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Pierwsze co mi wpadło w oko: http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3395751.html?as=2&ias=2 "Wystarczy wtedy, żeby projektant zamieścił w projekcie budowlanym odpowiednie informacje na temat nanoszonych zmian (zarówno w postaci rysunku, jak i opisu). Nie są potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach." czyli zmiany takie musi naniesc architekt adaptujący projekt? czy też wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku? jakby kierownik był nieupierdliwy to zrobiłby wpis do dziennika i po sprawie. u mnie wyglądało to tak, że domek wybudowałam dokonując pasujących mi zmian na każdym etapie budowy (pozamieniane okna, drzwi, przeniesione kominy, zmiany przeznaczenia pomieszczeń, pozmieniany układ pomieszczeń, zmiana stropu i kupę jeszcze innych. Potem poprosiłam pania, która adaptowała mi projekt do pozwolenia, żeby podjechała pomierzyła i wykonała rysunki zamienne. Na tej podstawie kierownik wypełniał dziennik. Za kwalifikacje zmian odpowiada projektant!!! Generalnie z tego co się orientuję istotnymi zmianami są tylko te, które zmieniają kubaturę, wysokość i usytuowanie budynku. Reszta to nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 03.06.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 czy ktoś z forumowiczów posiada ogrzewanie podłogowe jako jedyne źródło ogrzewania w domu? i jak to się sprawdza? Odpowiem krotko: bardzo dobrze Mamy za soba pierwsza zime i wszystko bylo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 03.06.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witajcie, Gdzie montujecie/montowaliście skrzynie z gazem? Na budynku , a może w ogrodzeniu? Jakieś zalety i wady takich rozwiązań? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.06.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witajcie, Gdzie montujecie/montowaliście skrzynie z gazem? Na budynku , a może w ogrodzeniu? Jakieś zalety i wady takich rozwiązań? Dzięki Wszystko zależy od projektu instalacji - u mnie skrzynka gazowa w ścianie budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.06.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witajcie, Gdzie montujecie/montowaliście skrzynie z gazem? Na budynku , a może w ogrodzeniu? Jakieś zalety i wady takich rozwiązań? Dzięki zamontować musisz tam gdzie ci wpisze gazownia w warunkach przyłącza. Jeśli przyłącz gazowy nie robiłeś na pozwoleniu razem z budynkiem to lokalizacja skrzynki w ogrodzeniu (tak z reguły daje gazownia) ma taki minus, że trzeba robić pozwolenie na budowe przyłącza gazowego (kolejny dziennik budowy, kierownik itd.) a co za tym idzie sporo większe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 03.06.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 W zasadzie to miałem owe warunki robione wraz z pozwoleniem na budowe, niemniej są one ważne przez 12 miesięcy od daty wydania. W tym czasie nie wybudowałem budynku, teraz sprawdzając owe warunki, zauważyłem iż czas minoł na robienie przyłącza. O ile się nie mylę musze znów występować o następne warunki i tym razem zmieścic się w czasie. BTW, jak długo czekaliście na zrobienie przyłącza??Ja buduje w Myślenicach, więc gazownicy z Dobczyc będą to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.06.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 W zasadzie to miałem owe warunki robione wraz z pozwoleniem na budowe, niemniej są one ważne przez 12 miesięcy od daty wydania. W tym czasie nie wybudowałem budynku, teraz sprawdzając owe warunki, zauważyłem iż czas minoł na robienie przyłącza. O ile się nie mylę musze znów występować o następne warunki i tym razem zmieścic się w czasie. BTW, jak długo czekaliście na zrobienie przyłącza??Ja buduje w Myślenicach, więc gazownicy z Dobczyc będą to robić. warunki warunkami, ale czy w pozwoleniu na budowę domu masz też wpisane budowę przyłącza gazowego czy tylko budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 03.06.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Tak, projekt budowy instalacji gazowej występuje jako załacznik do pozwolenia na budowe. Szkoda że wydają te warunki przyłączenia do sieci gazowej tylko na 12 msc, chyba nie wielu z nas zdąży wyrobić się w tym czasie...(skłądając wniosek tak aby dołączyć go do wniosku o pozwolenie na budowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.06.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Tak, projekt budowy instalacji gazowej występuje jako załacznik do pozwolenia na budowe. Szkoda że wydają te warunki przyłączenia do sieci gazowej tylko na 12 msc, chyba nie wielu z nas zdąży wyrobić się w tym czasie...(skłądając wniosek tak aby dołączyć go do wniosku o pozwolenie na budowe) no to w tamtych warunkach i w projekcie przyłącza gazowego masz zlokalizowana skrzynkę, zrobic musisz tak jak tam pisze i warunki powinni ci dać takie same, żebyś mógł wybudować zgodnie z pozwoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 03.06.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Tak, projekt budowy instalacji gazowej występuje jako załacznik do pozwolenia na budowe. Szkoda że wydają te warunki przyłączenia do sieci gazowej tylko na 12 msc, chyba nie wielu z nas zdąży wyrobić się w tym czasie...(skłądając wniosek tak aby dołączyć go do wniosku o pozwolenie na budowe) no to w tamtych warunkach i w projekcie przyłącza gazowego masz zlokalizowana skrzynkę, zrobic musisz tak jak tam pisze i warunki powinni ci dać takie same, żebyś mógł wybudować zgodnie z pozwoleniem. Tak , teraz też to sobie uświadomiłem Myślałem tylko , że jeżeli znów bde musiał występować o te warunki, to może coś tam "pomajstruje" i np. skrzynke dam poza dom (obecnie jest na ścianie budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.06.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Wujor Nie przejmuj się tym, że czas minął. Idź do gazowni zawrzeć umowę Mnie też czas minął a nikt się nie czepiał. Polecam firmę Aqua i Pana Janickiego: 603630261 w zakresie instalacji gazowych. Trudno o lepszych fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 03.06.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Wujor Nie przejmuj się tym, że czas minął. Idź do gazowni zawrzeć umowę Mnie też czas minął a nikt się nie czepiał. Polecam firmę Aqua i Pana Janickiego: 603630261 w zakresie instalacji gazowych. Trudno o lepszych fachowców. A to nie gaziarze wysyłają jakieś swoje ekipy do roboty?? Myślałem że to podobnie jest jak z prądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 03.06.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Gazownia wykonuje część od rury do skrzynki, a resztę - czyli od skrzynki do domu robi się na własny koszt i własną ekipą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 03.06.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witam. Mam pytanie co do kosztów elewacji, o których pisaliście wcześniej.Ja mam już połozony styropian -brak mi tylko koloru.Ile robocizna za sam kolor? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts