jola_krzysiek 15.06.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Cześć,Ja trochę z innej beczki: potrzebuję mapę do celów projektowych a skończyła mi się jej ważność. Czy muszę zlecać geodecie zrobienie nowej czy istnieje możliwość "aktualizacji"? Mam mapy z 2006 roku, wg. mojego rozeznania są ważne tylko 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 15.06.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki U mnie zdolniachy połozyli grzebień w drugą stronę. "Zombkami" w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 15.06.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Czy ktoś wie, gdzie w KRK można kupić "dynamit w płynie", czyli preparat do rozsadzania kamieni ? Kiedyś na forum była o czymś takim wzmianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.06.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Cześć, Ja trochę z innej beczki: potrzebuję mapę do celów projektowych a skończyła mi się jej ważność. Czy muszę zlecać geodecie zrobienie nowej czy istnieje możliwość "aktualizacji"? Mam mapy z 2006 roku, wg. mojego rozeznania są ważne tylko 2 lata. polecam zadzwonić do UM albo do geodety - powinni powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wojtkas 15.06.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki Jeżeli masz okna dachowe to sprawdź czy równo je zamontowali i czy poprawnie wywinęli folię dachową wokół okien. Przypilnuj, żeby zastosowali śruby przy łączeniu krokwi a nie tylko gwoździe oraz narożniki łączące jętki z głównymi belkami. Przypilnuj sobie, aby przy kominach zrobili Ci dobrze obróbki blacharskie, żeby później nie ciekło - to jest zmora wszystkich dachów. Robi się zakładkę góra łączona do komina, a dół pod dachówki. Dach pracuje i tylko dolna obróbka uszczelniona silikonem nie wystarcza, bo dach siada i po kilku miesiącach różnica 2-3 cm jest za duża, aby silikon ją zatkał (trzeba wtedy robić poprawkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 15.06.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki Jeżeli masz okna dachowe to sprawdź czy równo je zamontowali i czy poprawnie wywinęli folię dachową wokół okien. Przypilnuj, żeby zastosowali śruby przy łączeniu krokwi a nie tylko gwoździe oraz narożniki łączące jętki z głównymi belkami. Przypilnuj sobie, aby przy kominach zrobili Ci dobrze obróbki blacharskie, żeby później nie ciekło - to jest zmora wszystkich dachów. Robi się zakładkę góra łączona do komina, a dół pod dachówki. Dach pracuje i tylko dolna obróbka uszczelniona silikonem nie wystarcza, bo dach siada i po kilku miesiącach różnica 2-3 cm jest za duża, aby silikon ją zatkał (trzeba wtedy robić poprawkę). hmm u mnie też planują zatkać dziury silikonem, a jak powinno się zrobić te wykończenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wojtkas 15.06.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Witam, Lada dzień zaczynam prace związane z kryciem dachu (więźba+krycie dachówką). Na co należy zwrócić szczególną uwagę, co łatwo zapsuć podczas tych prac - chciałbym być choć trochę merytorycznie przygotowany podczas owych działań dzięki Jeżeli masz okna dachowe to sprawdź czy równo je zamontowali i czy poprawnie wywinęli folię dachową wokół okien. Przypilnuj, żeby zastosowali śruby przy łączeniu krokwi a nie tylko gwoździe oraz narożniki łączące jętki z głównymi belkami. Przypilnuj sobie, aby przy kominach zrobili Ci dobrze obróbki blacharskie, żeby później nie ciekło - to jest zmora wszystkich dachów. Robi się zakładkę góra łączona do komina, a dół pod dachówki. Dach pracuje i tylko dolna obróbka uszczelniona silikonem nie wystarcza, bo dach siada i po kilku miesiącach różnica 2-3 cm jest za duża, aby silikon ją zatkał (trzeba wtedy robić poprawkę). hmm u mnie też planują zatkać dziury silikonem, a jak powinno się zrobić te wykończenie ? Robisz na zakładkę - jedną obróbkę związaną normalnie z dachem, a drugą dodatkową przyczepioną do komina zachodzącą od góry na zakładkę na tą pierwszą. Oczywiście górną też uszczelnia się silikonem. Wówczas, gdy dach siada, to siada też dolna obróbka, ale nic się nie dzieje, bo górna jest na sztywno związana z kominem, który nie pracuje, więc tworzy daszek dla dolnej i w ten sposób niczego nie trzeba poprawiać i nic się nie leje Dobra ekipa od dachu powinna to znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 16.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Cześć, Ja trochę z innej beczki: potrzebuję mapę do celów projektowych a skończyła mi się jej ważność. Czy muszę zlecać geodecie zrobienie nowej czy istnieje możliwość "aktualizacji"? Mam mapy z 2006 roku, wg. mojego rozeznania są ważne tylko 2 lata. Miałam podobną sytuację i pani w UM pozwoliła mi dołączyć ta przeterminowaną To trzeba już z nimi ustalać. Z tego co wiem to nie można starej aktualizować geodeta musi zrobić "nową" tzn drukuję starą przybija odpowiednie pieczątki i kasuje jak za nową :/ Dlatego warto pogadać w Urzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 16.06.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 proszę o radę... dostałem wycenę na instalacje wod-kan: 5500zł (robocizna z materiałem) za: piwnica: podłączenia: pralka, umywalka, rozprowadzenie kanalizacjiparter: kuchnia: zlew łazienka: prysznic, wanna, umywalka,wc, pralka poddasze: łazienka: zlew, wc, prysznic, wanna, pralka rury pexalpex łączone poprzez zaciskanie czy cena nie jest zbyt wygórowana?czy te rury pex... łączone przez zaciskawnie są ok?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxcars 16.06.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam jestesmy na etapie wykańczania domu pod Krakowem moze ktos z Was uzytkuje gres polerowany jakie sa Wasze opinie.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxcars 16.06.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam jestesmy na etapie wykańczania domu pod Krakowem moze ktos z Was uzytkuje gres polerowany jakie sa Wasze opinie.?? Monika Ze Skawiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 16.06.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Ja o reku nawet nie mysle 20 tys - nie mam tego przewidzianego w wydatkach a kredyt ma okreslona wartosc Po drugie nie mam na to czasu na 5 lipca mam umowionych tynkarzy ja też raczej nie mam tyle kasiory na zbyciu... niestety więc albo zrobię nawiewniki albo będę wietrzyc mechanicznie, otwierając okna:) Ale się tu przez kilka dni dużo dopisało postów Ja robiłem rekuperator po tynkach i wylewkach (późna zmiana planów) i płaciłem za wszystko 14 tys. - rekuperator firmy Renovent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 16.06.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 proszę o radę... dostałem wycenę na instalacje wod-kan: 5500zł (robocizna z materiałem) za: piwnica: podłączenia: pralka, umywalka, rozprowadzenie kanalizacji parter: kuchnia: zlew łazienka: prysznic, wanna, umywalka,wc, pralka poddasze: łazienka: zlew, wc, prysznic, wanna, pralka rury pexalpex łączone poprzez zaciskanie czy cena nie jest zbyt wygórowana? czy te rury pex... łączone przez zaciskawnie są ok? pozdrawiam reload Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 16.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ... czy cena nie jest zbyt wygórowana? czy te rury pex... łączone przez zaciskawnie są ok? reload Ile za punkt ? I ile materiału wejdzie ? Ja mam na pexie i z tego co wiem to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 16.06.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ... czy cena nie jest zbyt wygórowana? czy te rury pex... łączone przez zaciskawnie są ok? reload Ile za punkt ? I ile materiału wejdzie ? Ja mam na pexie i z tego co wiem to teraz standard. nie mam ustalonej kwoty od punktu tylko od całości. ciężko stwierdzić ile materiału domek taki jak w avatarze... to co myślicie, że te 5.5k PLN to za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 16.06.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Ja o reku nawet nie mysle 20 tys - nie mam tego przewidzianego w wydatkach a kredyt ma okreslona wartosc Po drugie nie mam na to czasu na 5 lipca mam umowionych tynkarzy ja też raczej nie mam tyle kasiory na zbyciu... niestety więc albo zrobię nawiewniki albo będę wietrzyc mechanicznie, otwierając okna:) Ale się tu przez kilka dni dużo dopisało postów Ja robiłem rekuperator po tynkach i wylewkach (późna zmiana planów) i płaciłem za wszystko 14 tys. - rekuperator firmy Renovent. jak robiłeś to na tak późnym etapie, to co zrobiłeś z normalnymi kanałami wentylacyjnymi?, jak duży masz domek? czy polecasz firmę, która Ci to robiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.06.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 ... czy cena nie jest zbyt wygórowana? czy te rury pex... łączone przez zaciskawnie są ok? reload Ile za punkt ? I ile materiału wejdzie ? Ja mam na pexie i z tego co wiem to teraz standard. nie mam ustalonej kwoty od punktu tylko od całości. ciężko stwierdzić ile materiału domek taki jak w avatarze... to co myślicie, że te 5.5k PLN to za dużo? Wg mnie nie duzo tzn powiem CI tak ja za wode kanalizacje i czesciowo centralne tzn 2 skrzynki rozdzielcze i przygotowane pod kotłownie 2 piece za robocizne dałem 4000 zł - ale to jest duzo i nie polecił bym tego goscia Za Materiał wyszlo 3500 ale tak jak pisał kolega wczesniej ciezko tak operowac bo ja moge powiedziec ile punktów było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.06.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 my jesteśmy zdecydowani na Sotlarenza, dostaliśmy wycenę, za wszystko zbiornik 2000, wszystkie materiały, żwiry i robocizna 10300zł, ale zamiast rozsączenia robimy kopiec filtracyjny, bo mamy trudną glebę. od kogo bierzecie tego solarentza? Duzo 10300 :/ Na 4 osoby czy na wiecej? Ja Bio Uno mam oczyszczalnie 20% od cennika oraz 1500 netto montaz tu jest duzo :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 17.06.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 my jesteśmy zdecydowani na Sotlarenza, dostaliśmy wycenę, za wszystko zbiornik 2000, wszystkie materiały, żwiry i robocizna 10300zł, ale zamiast rozsączenia robimy kopiec filtracyjny, bo mamy trudną glebę. od kogo bierzecie tego solarentza? Duzo 10300 :/ Na 4 osoby czy na wiecej? Ja Bio Uno mam oczyszczalnie 20% od cennika oraz 1500 netto montaz tu jest duzo :/ ja chyba zaczne od pro-eko-budu - ich znalazłęm pierwszych ide szukac innych z ich ofertą w rece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.06.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 my jesteśmy zdecydowani na Sotlarenza, dostaliśmy wycenę, za wszystko zbiornik 2000, wszystkie materiały, żwiry i robocizna 10300zł, ale zamiast rozsączenia robimy kopiec filtracyjny, bo mamy trudną glebę. od kogo bierzecie tego solarentza? Duzo 10300 :/ Na 4 osoby czy na wiecej? Ja Bio Uno mam oczyszczalnie 20% od cennika oraz 1500 netto montaz tu jest duzo :/ ja chyba zaczne od pro-eko-budu - ich znalazłęm pierwszych ide szukac innych z ich ofertą w rece wlasnie to co pisalem wczesniej jest oferta z pro eko budu Mam jeszcze goscia ktory montuje solarentza ale telefon mam do niego w pracy a ta mbede we wtorek . Byl tanszy niz eko bud ale nie bylo u niego projektu i papierow do zgloszenia w eko budzie sa jedyne pozostaje zrobic Zudp i zlozyc na zgloszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts