pablitoo 25.05.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 co to jest? i kto to wydaje ?? protokół badań (w tym skuteczności zerowania) instalacji i przyłączy elektrycznych (...) To jest protokół pomiarow instalacji elektrycznej budynku wraz ze skutecznością zerowania który powinien być wykonany przez elektryka po wykonaniu instalacji elektrycznej w budynku. Po wykonaniu Twojej instalacji elektryk / bądź firma / nie wykonała Ci takich pomiarów ? (...) wraz ze świadectwem kwalifikacyjnym D uprawniającym do zajmowania się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci na stanowisku dozoru (...) To są wymagane uprawnienia elektryka który wykona takie pomiary i sporządzi protokoły. Jak widać potrzebne są kwalifikacje SEP E i D oraz oczywiście pomiary. Kopię takowych uprawnień / xero / musisz dołączyć do dokumentów. (...) oraz zaświadczenie wydane przez dostawcę prądu o wykonaniu przyłączy zgodnie z wydanymi warunkami technicznymi, To jest chyba zrozumiałe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 25.05.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Mam z tym tez w diably problemow - od wykonawcy dostalem neistety jeden egz tego swiadectwa o poprawnosci instalacji wewnetrznej. Musialem to pozniej zlozyc w enionie, zeby zrobili przylacze docelowe. I teraz enion twierdzi, ze nie wyda mi tego.... Wykonawca juz nieuchwytny oczywiscie i nie wiem co robic.... Co do komina - pachnie to troche zmiana istotna, ale zapytaj kierbuda. Moze jesli nie wyszedles ponad wysokosc dotychczasowa budynku to bedzie ok? Bo poza tym , jesli kominiarz odebrak to powinno byc w porzadku. Pzdr Tak to wyglada - jest na takiej samej wysokosci jak projektowany gazowy - połączone ze soba oddzielone wentylacja Ok spytam kierbuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trąbki 25.05.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam, kupie wszelkie resztki po budowie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 25.05.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witajcie, czy ktoś z Was ma doświadczenia z oknami firmy Pagen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 25.05.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Czy wiecie gdzie w Krakowie można pożyczyć szalunki ścienne ? I ile taka przyjemność kosztuje ? pozdrawiam Witam! Dawniej była firma na ul.Powstańców ale wynieśli się do Jaworzna - wypożyczenie takich szalunków to strasznie droga impreza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bauch 25.05.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam Forumowiczów! Jestem na krótko przed rozmową z potencjalnym wylewkarzem - bardzo proszę osoby, które robiły ostatnio wylewki maszynowe (z mixokreta) o podanie aktualnych cen na te usługi, Dziękuję z góry i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 26.05.2010 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 czy ktoś w krakowie ma ogrodzenia z desek? Jeśli tak to kto wam robił i jakie były tego koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.05.2010 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Witam Forumowiczów! Jestem na krótko przed rozmową z potencjalnym wylewkarzem - bardzo proszę osoby, które robiły ostatnio wylewki maszynowe (z mixokreta) o podanie aktualnych cen na te usługi, Dziękuję z góry i pozdrawiam! 12 , 13 zł za m2 bez materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 26.05.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Mam pytanie do tych którzy już są po montażu dachu(albo tuż przed). Jeżeli mam 300m2 dachu i dachówka wyniesie mnie około 10tyś PLN. Ile muszę jeszcze dołożyć na jakieś wykończenia (ile mnie wyniosą wszystkie materiały na dach ? ) Chodzi mi o orientacyjną cenę. Jak pytałem fachowca to mi powiedział ze jeszcze jakieś 13tyś PLN i coś mi się to za dużo wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bauch 26.05.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 12 , 13 zł za m2 bez materiału. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 26.05.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Mam pytanie do tych którzy już są po montażu dachu(albo tuż przed). Jeżeli mam 300m2 dachu i dachówka wyniesie mnie około 10tyś PLN. Ile muszę jeszcze dołożyć na jakieś wykończenia (ile mnie wyniosą wszystkie materiały na dach ? ) Chodzi mi o orientacyjną cenę. Jak pytałem fachowca to mi powiedział ze jeszcze jakieś 13tyś PLN i coś mi się to za dużo wydaje mnie dachowka wyniesie ok 12000zł a dodatkowe rzeczy mam wycenione w składzie na 7000zł (ale są w tym okna dachowe). Dach mam mnejszy od ciebie (240m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 26.05.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Mam pytanie do tych którzy już są po montażu dachu(albo tuż przed). Jeżeli mam 300m2 dachu i dachówka wyniesie mnie około 10tyś PLN. Ile muszę jeszcze dołożyć na jakieś wykończenia (ile mnie wyniosą wszystkie materiały na dach ? ) Chodzi mi o orientacyjną cenę. Jak pytałem fachowca to mi powiedział ze jeszcze jakieś 13tyś PLN i coś mi się to za dużo wydaje Możesz zdradzic co to za dachówka co wychodzi za 300m2 10K? Znajomy akurat szuka jakiejś a taka cena to jakiś hit wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 26.05.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Witajcie, jeśli ktoś ma na zbyciu kilka ciężarówek ziemi, to ja bardzo chętnie przyjmę.Mogę dopłacić do transportu.Rejon: Kapelanka, Skotniki, Ruczaj, Tyniec, Sidzina i okolice. tel 502-258-600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 26.05.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Możesz zdradzic co to za dachówka co wychodzi za 300m2 10K? Znajomy akurat szuka jakiejś a taka cena to jakiś hit wogóle. Trapez-carbo na ul. Zakopiańskiej zaoferował mi dachówkę Robena w cenie 30 PLN/Brutto za 1m2 (inna dachówka za 36PLN/Brutto m2). Czy mam się martwić że coś nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 26.05.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 mnie dachowka wyniesie ok 12000zł a dodatkowe rzeczy mam wycenione w składzie na 7000zł (ale są w tym okna dachowe). Dach mam mnejszy od ciebie (240m) A mozna wiedziec jaka masz dachówke i skad ? Czemu az taka duża różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 26.05.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Trapez-carbo na ul. Zakopiańskiej zaoferował mi dachówkę Robena w cenie 30 PLN/Brutto za 1m2 (inna dachówka za 36PLN/Brutto m2). Czy mam się martwić że coś nie tak? 30zł za m2 dachówki podstawowej to rozumiem, ale faktyczną cenę zrobią Ci dachówki boczne oraz gąsiory i inne dodatki...Moim zdaniem jak sie w 30K zmieścisz to będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 26.05.2010 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Mam pytanie do tych którzy już są po montażu dachu(albo tuż przed). Jeżeli mam 300m2 dachu i dachówka wyniesie mnie około 10tyś PLN. Ile muszę jeszcze dołożyć na jakieś wykończenia (ile mnie wyniosą wszystkie materiały na dach ? ) Chodzi mi o orientacyjną cenę. Jak pytałem fachowca to mi powiedział ze jeszcze jakieś 13tyś PLN i coś mi się to za dużo wydaje Za dużo informacji o tym dachu nie udzieliłeś....tzn jaki kształt,jaka ilość okien dachowych itd,itd..Można np zamiast dachówek skrajnych zrobić obróbkę blachą zamiast zastosować dachówki skrajne ,mozna sobie zamówić "wypasione "okna dachowe zamiast powiedzmy standardowych (również ceny okien różnia sie w zależnosci od wymiarów).Jezeli dach ma skomplikowaną konstrukcję to pewnie wzrosnie Ci liczba potrzebnych gąsiorów,pewno trzeba będzie parę koszy ,moze jakiś trójnik do gąsiorów itd,itd..Również f.paroprzepuszczalna moze być różnej jakości (rozbieżność cen od 2 zł do kilkunastu PLN za metr) .Z orynnowaniem podobnie .... Ktoś tu napisał zebyś sie przygotował na 30 tys ....MYśle ze był blisko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_ryba 26.05.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Witam, Dzięki za odpowiedz:).... Niestety na razie nie znam sie w ogóle na dachach wiec nie wiedziałem co mam napisać (teraz juz wiem ze gąsior to nie tylko zwierzak ). Na szczęście juz mam wycenę takiego dachu z dodatkami ... około 25 tys PLN, czyli nie dużo się pomyliliście .. (Dach dwu spadowy bez okien dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 26.05.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 A mozna wiedziec jaka masz dachówke i skad ? Czemu az taka duża różnica ? po swojej wycenie już wiesz dlaczego taka różnica ja brałam Robena z Zawiłej jak pisałam parę postów wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YOskier 26.05.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 witam:) mam pytanie. mój sąsiad załatwił sobie gdzieś(ale nie chce powiedzieć gdzie) firmę budowlaną do przekrycia dachu swojego nowo-kupionego domu. sprawa wygląda w ten sposób, że dachówka karpiówka układana w łuskę jest bardzo zniszczona, spękana itp. dom stał pusty w stanie surowym zamkniętym przez okres może... 8lat. co więcej dachówka ta ułożona jest na dachu o małym jego pochyleniu, przez co woda spływająca z połaci po prostu wpływała pod dachówkę, zalewając więźbę, pomieszczenia. Przekrycie obejmowałoby zdjęcie dachówki, wymianę części lub całości więźby, położenie folii paroprzepuszczalnej, przekrycie blachą trapezową. Firma ta powiedziała sobie 20 zł za m2 dachu obejmując wymienione przeze mnie czynności oczywiście bez materiału. dach ma powierzchnię ok 200m2. Mi osobiście wydaje się to bardzo podejrzane, bo cena wg mnie jest stanowczo za mała. A jakie jest Wasze zdanie?ile mniej więcej mógłby kosztować m2 przekrycia dachu w rejonie Krakowa, Wieliczki i obrzeży tych miast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts