oz69 08.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witam forumowiczów.Gdzie w Krakowie można kupić po dobrej cenie cement do murowania? Ile to jest "dobra cena" bo już pogubić się można.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dom w kalateach 2 09.05.2011 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Mam do oddania czystą ziemię wybieraną podczas utwardzania drogi. Droga będzie utwardzana w najbliższą środę (11.05) jeżeli ktoś będzie zainteresowany to będzie dostępna wywrotka do transportu - należy samemu pokryć koszty transportu. Ziemi będzie kilka wywrotek. Miejsce: Więcławice Stare gm. Michałowice. Proszę o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata.W 09.05.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam, ponawiamy ogłoszenie o ziemi z wykopów fundamentu. Okazało się, ze ziemi będzie zdecydowanie więcej niz nam powiedział budowlaniec. Bylibyśmy wdzieczni , gdyyby odebrała ją 1 góra 2 osoby ( ziemia będzie w przyszłym tyg w Węgrzcach/Zielonki). Mamy juz zorganizowany samochód , należy tylko umówić cenę z kierowcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robulencjo 10.05.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam,Szukam sprawdzonej firmy do wykonania przyłącza wod-kan. W pierwszym etapie potrzebuję podłączyć wodę do pielęgnacji betonu. Z góry dzięki za Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robulencjo 10.05.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Z moich doświadczeń wynika, że warto zapytać o fachowców wykonujących przyłącza w miejscu, skąd się ma warunki i gdzie będzie podpisywana umowa ("lokalnych":-)) - w naszym przypadku okazało się, że podany w PUK-u namiar się sprawdził - pan zrobił bez problemu, odebrane zostało bez problemu (bo wykonawca i inspektor się znali) i jeszcze kosztowało nas to prawie połowę mniej, niż wynikało z wyceny zrobionej przez inną firmę..... U nas było kilka metrów, chyba nie doszło do 10 o ile pamiętam i zapłaciliśmy 2200 pozdrawiam K Na początek pytanie trywialne dla wprawionych w bojach: co to jest PUK? i Druga sprawa: czy można dostać namiar na tego wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 11.05.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Na początek pytanie trywialne dla wprawionych w bojach: co to jest PUK? i Druga sprawa: czy można dostać namiar na tego wykonawcę? PUK - Przeds. Usług Komunalnych, czyli ci goście, którzy wydali ci warunki przyłącza wod/kan; pewnie tam bym też pytał o wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb1808 11.05.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam. Proszę o pomoc. Poszukuję sprawdzonego architekta do wykonania adaptacji projektu typowego. Oczywiście nie drogiego Czy możecie również podesłać namiary na rzetelnego Kier Buda z okolic Zakrzowa (miedzy Niepołomicami i Wieliczką) ? Prosze o info na PRIV Będe wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 11.05.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam forumowiczów. Gdzie w Krakowie można kupić po dobrej cenie cement do murowania? Ile to jest "dobra cena" bo już pogubić się można.. W LM był jeszcze nie dawno po 7.98 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 11.05.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Mam do oddania czystą ziemię wybieraną podczas utwardzania drogi. Droga będzie utwardzana w najbliższą środę (11.05) jeżeli ktoś będzie zainteresowany to będzie dostępna wywrotka do transportu - należy samemu pokryć koszty transportu. Ziemi będzie kilka wywrotek. Miejsce: Więcławice Stare gm. Michałowice. Proszę o kontakt na priv. Ja jestem bardzo zainteresowana, mój domek jest w Bibicach proszę o kontakt 602731151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 11.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam, ponawiamy ogłoszenie o ziemi z wykopów fundamentu. Okazało się, ze ziemi będzie zdecydowanie więcej niz nam powiedział budowlaniec. Bylibyśmy wdzieczni , gdyyby odebrała ją 1 góra 2 osoby ( ziemia będzie w przyszłym tyg w Węgrzcach/Zielonki). Mamy juz zorganizowany samochód , należy tylko umówić cenę z kierowcą. ja bardzo jestem zainteresowana mój domek jest w Bibicach proszę o kontakt 602731151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaron 11.05.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 witamczy mieliście doczynienia z Panem Kasprzykiem ( chyba parkiet max) , który zajmuje się dostawą i układaniem parkietu ?z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalowice 11.05.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam,Jestem zainteresowany zakupem stempli jak ktoś ma proszę o kontakt na prv, dodatkowo jak ktoś z Was potrzebuje namiary na koparkę z operatorem lub gruz mam sprawdzonych fachowców (PN-Zach część KrK - Michałowice).Jeżeli ktoś z Was krył dom blachą płaską (ja zastanawiam się na rukki na rąbek), chcemy z żoną koniecznie zobaczyć jak to wygląda i jak się sprawuje... możemy jeszcze pomyśleć nad zmianą na ceramike... tylko ta blacha tak się nam podoba.Jeżeli ktoś ma na zbyciu ziemię to jesteśmy chętni... niby po wykopaniu pod fundamenty miałem jej dużo ale teraz po osypaniu domu zaczęło nam brakować do wyrównania terenu wokół domu.A teraz najważniejsze... zakończyliśmy zasypywanie fundamentów i pora wybrać materiał na ściany domu... chcemy ceramikę ale nie wiem czy brać porotherm 25 czy Leiera... ten ostatni niby nieco tańszy ale w każdym ze składów odradzają... mamy już mały mętlik w głowach....Będę wdzięczny za każdą informacjęPodaje w razie W telefon 600 856 416 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAVIANT 11.05.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam forumowiczów. Gdzie w Krakowie można kupić po dobrej cenie cement do murowania? Ile to jest "dobra cena" bo już pogubić się można.. Do murowania czego? tzn jakie elementy będą łączone (pustaki/cegły ceramiczne, beton komórkowy czy moze pustaki/bloczki betonowe)? jeśli pustaki/cegły ceramiczne to tradycyjna zaprawa cementowo-wapienna (najtańsza) - do tego cement w gatunku CEM I lub CEM II do łączenia betonu komórkowego są kleje (najczęściej dostępne u producenta bloczków z betonu komórkowego) do łączenia pustaków/bloczków betonowych najlepsza jest zaprawa cementowa (czyli cement+piasek) i do tego najlepiej jest zakupić cement w gat CEM I (najtańszy powinien być z Ożarowa [CEM I 32,5 N]) polecam BUDMET z Kobierzyńskiej pozdrawiam J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalowice 11.05.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 A tak apropo cementu to do bloczków betonowych do fundamentu cement+piasek+plastyfikator...Co do BUDMET - biorę od nich jak na razie wszystko od początku budowy (teraz zasypaliśmy fundamenty) [oprócz piasku]W ten piątek widzę się z nich przedstawicielem i będę ustalał ceny, także pewnie koło soboty potwierdzę czy są warci zachodu... najlepiej kontaktować się z ich przedstawicielami (na składzie za całość stali do naszego domku powiedzieli 17,5 tys a po telefonie do przedstawiciela wyszło 10,5 tys). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAVIANT 11.05.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Witam, Jestem zainteresowany zakupem stempli jak ktoś ma proszę o kontakt na prv, dodatkowo jak ktoś z Was potrzebuje namiary na koparkę z operatorem lub gruz mam sprawdzonych fachowców (PN-Zach część KrK - Michałowice). Jeżeli ktoś z Was krył dom blachą płaską (ja zastanawiam się na rukki na rąbek), chcemy z żoną koniecznie zobaczyć jak to wygląda i jak się sprawuje... możemy jeszcze pomyśleć nad zmianą na ceramike... tylko ta blacha tak się nam podoba. Jeżeli ktoś ma na zbyciu ziemię to jesteśmy chętni... niby po wykopaniu pod fundamenty miałem jej dużo ale teraz po osypaniu domu zaczęło nam brakować do wyrównania terenu wokół domu. A teraz najważniejsze... zakończyliśmy zasypywanie fundamentów i pora wybrać materiał na ściany domu... chcemy ceramikę ale nie wiem czy brać porotherm 25 czy Leiera... ten ostatni niby nieco tańszy ale w każdym ze składów odradzają... mamy już mały mętlik w głowach.... Będę wdzięczny za każdą informację Podaje w razie W telefon 600 856 416 Witam, czy blacha czy ceramika to przede wszystkim kwestia kosztów (konstrukcja dachu). Warto upewnić się czy fundamenty i konstrukcja domu były obliczane pod dachówkę czy może pod jakieś lżejsze dachy... I słusznie Wam odradzali tego Leiera... Polecam Wienebergera POROTHERM 25. Przy ścianie o grubości 25 cm warto zwrócić uwagę na dzwiękoszczelność murów. Polecam wówczas murować ze spoiną trochę cieńszą (maks. 1 cm) niż tradycyjnie (1-2,5 cm) pozdrawiam J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAVIANT 11.05.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 A tak apropo cementu to do bloczków betonowych do fundamentu cement+piasek+plastyfikator... Co do BUDMET - biorę od nich jak na razie wszystko od początku budowy (teraz zasypaliśmy fundamenty) [oprócz piasku] W ten piątek widzę się z nich przedstawicielem i będę ustalał ceny, także pewnie koło soboty potwierdzę czy są warci zachodu... najlepiej kontaktować się z ich przedstawicielami (na składzie za całość stali do naszego domku powiedzieli 17,5 tys a po telefonie do przedstawiciela wyszło 10,5 tys). Mogę Cię prosić o telefon do tego przedstawiciela? z góry dziękuję J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra3009 12.05.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Oddam gruz z budowy, ok. 1 kontenera..... Rejon Bieżanów. Transport może być na połowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brodkins 12.05.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 dostałem od wykonawcy kosztorys do stanu surowego otwartego 160m2 bieżących (chyba tak to się zwie, nie użytkowych) na około 160 tys - z tego ok 55 tys robocizna (to podejrzewam jest okej)czy ktoś z potrzeby serca mógłby mi przysłać na priv swój kosztorys na podobnej kubatury dom? cobym się zorientował... pytanie 2 : jak to jest z materiałami po stronie wykonawcy? on płaci vat? 22? 8? czy ja sobie coś jeszcze odciągnę przy picie końcowo-rocznym? brać faktury na moje nazwisko? GENERALNIE KSIĘGOWOŚĆ BUDOWLANA - CO ZROBIĆ ŻEBY ODDAĆ LEGALNIE JAK NAJMNIEJ ? Paweł - Wola Filipowska/Krzeszowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lepiszcze 12.05.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Wycena robocizny wygląda OK, nie wiem jak koszt całkowity - tu musisz sobie sam policzyć materiały w zależności od techologii. Nie wiem do końca jak to jest z tym vatem płaconym przez wykonawcę ale za część z tego co kupisz sam możesz starać się o zwrot vat, szczegóły tutaj:http://www.mf.gov.pl/index.php?dzial=106&wysw=4&const=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oz69 12.05.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam, A teraz najważniejsze... zakończyliśmy zasypywanie fundamentów i pora wybrać materiał na ściany domu... chcemy ceramikę ale nie wiem czy brać porotherm 25 czy Leiera... ten ostatni niby nieco tańszy ale w każdym ze składów odradzają... mamy już mały mętlik w głowach.... Będę wdzięczny za każdą informację Podaje w razie W telefon 600 856 416 a ja polecam Leier 25 pw. To to samo co Wienerberger - Porotherm 25 P+W, tylko ze w innej fabryce robiony. Paramatry ma takie same. no może troche krócej wypalany i co za tym idzie jaśniejszy kolor ma. A cenowo Leier jest tańszy. A i tak bedziesz ocieplał ściany i robił elewacje więc i tak nie bedzie nikt widział czy miałeś leier czy Wienerberger. Na twoim miejscu kupił bym Leiera i kase którą zaoszczedzisz dołożył do ocieplenia domu wełną a nie styropianem. Jeśli chchesz moge dac ci namiary na dostawce Leiera. Naprawde dobre ma ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts