Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Zabieramy się za fundamenty. Wśród ostatnich postów nie znalazłem tematy cen materiałów. Ze względu, że szukam obecnie jakiś tanich, sprawdzonych hurtowni bardzo proszę wszystkich i jakieś wskazówki i namiary.

BETON - cena i gdzie?

DESKI SZALUNKOWE - cena i gdzie?

STAL - cena i gdzie?

BLOCZKI SZALUNKOWE - cena i gdzie?

buduje na pół-wsch od krakowa. okolice michałowic kocmyrzowa.

Czesć

Ja buduje w czulicach wiec blisko , i beton brałem z Cembetu w niepołomicach.Cena super,

Deski szalunkowe brałem z tartaku z kasiny małej, Stal najtańszą cene mają na brzeskiej 9, wylot z krakowa na niepołomice.

Bloczki szalunkowe Brukbetowskie brałem od znajomej firmy spod krakowa.. Nigdzie taniej nie znalazłem.

Jeśli będziesz chciał nr to podam na priva

Pozdrawiam

lepiszcze ja nie miałam problemów z cem-betem zarówno przy ławach jak i wieńcach. Cena na wieńce minimalnie wyższa niż na ławy ale i tak niższa niż w innych betoniarniach (notabene 600m od mojej działki cementownia miała cement o 100zł więcej i za dowóz(600m!!!) zażyczyła sobie 250zł

...a ja miałem problem, cena wiadomo że wyższa bo płacisz osobno za transport i pompę i byłem na to przygotowany, ale mi powedzieli czas oczekiwania 1 tydzień więc to tak samo jakby mi powiedzieli "spadaj na drzewo ze swoimi wieńcami".

EDIT: tytułem sprostowania - mój przypadek dotyczy cembetu na Zawiłej w Krakowie...

Ja brałem beton z bocianiej - to jedyna betoniarnia, która zdecydowałą się wjechac na moją działkę - napowietrzna linia średniego napięcia.

Szymen zadzwoń sobie do Pana Mariusza - przedstawiciela Bud-met, 606 893 691 - na stali zaoszczędziłem koło 4,5 tys w stosunku do cen z innych źródeł.

Ja brałem beton z bocianiej - to jedyna betoniarnia, która zdecydowałą się wjechac na moją działkę - napowietrzna linia średniego napięcia.

Szymen zadzwoń sobie do Pana Mariusza - przedstawiciela Bud-met, 606 893 691 - na stali zaoszczędziłem koło 4,5 tys w stosunku do cen z innych źródeł.

Tak jest - ja rowniez p. Mariusza polecam - u mnie na stal i porotherm dal zdecydowanie najlepsze ceny.

No to jak już tak doradzacie to i mi doradźcie. ;)

Poszukuje dachówki ceramicznej. płaskiej. Mam na oku Tondach Figaro. wiem wiem... lepiej creaton domino... ale wiadomo cena..

Gdzie w krakowie mają Tondacha Firaro angoba czarna w dobre cenie.. na chwile obecną na stoczniowców mam cene 4.5 za sztuke.

Może ktoś z was już robił sobie daszek ów dachówką i może polecić skąd brał ?

Dzięki za odzew w sprawie materiałów.

O BudMet z Michałowic też słyszałem, że mają dobre ceny. Natomiast do co bloczków szalunkowych to zastanawiam się nad kosztownością takiego wariantu budowy. Jeden bloczek w Bruk-bet kosztuje ok. 7 zł. Na jeden m2 potrzeba 8 szt. Czyli u mnie wyjdzie około 600 szt. x 7 zł = 4200zł + beton do zalania + zbrojenie. Natomiast słyszałem, że szybko się to układa, natomiast bloczki pełne fundamentowe są dość czasochłonne. Macie jakieś doświadczenie z tymi materiałami?

Ja budowałem fundament z pełnych bloczków, tego się nie zbroi, tylko ławę i wieniec, zdecydowanie najszybciej się robi (układa jak ścianę) za pustak betonowy Lubartów 25x38x12 płaciłem 3,4 pln. Przy takim układzie stal wchodzi tylko w stopy i wieniec, nie w bloczki i tu oszczędnośc, dodatkowo za robociznę zapłaciłem mniej - około 2000 bo to zdecydowanie łatwiej dla ekipy niż szalowanie lub układanie bloczków szalunkowych. U nas ze względu na dosyc znaczną różnicę wysokości na działce wyszły wysokie ściany i stąd może taka a nie inna oszczędnośc.

Policz sobie deski na szalunek, drut zbrojeniowy, drut wiązałkowy, bloczki, zaprawę i robociznę we wszystkich 3 wariantach i porównaj ceny.

do bloczków szalunkowych nie trzeba desek - a nawet jeśli to i tak się potem przydadzą do stropu, stali wejdze trochę więcej ale to na + dla stabilności więc warto się nad tym zastanowić przy wysokich ścianach... człowiek jest wtedy spokojniejszy przy zasypywaniu i zagęszczaniu...

_szymen_ - 7zł za bloczek wydaje mi się dosyć drogo - proponuję spytać w firme Budmur na skośnej w Krakowie, tam kiedyś mieli po 5,40

Tu się zgodzę, ja na całe szczęście mam ekipę, która ręcznie (przy użyciu wibratora płytowego) ubijali zasypkę (weszło 20 samochodów), ale to fakt, że szalunkowe + zbrojenie daje większą gwarancję stabilności ściany fundamentowej. Choc jak się zacznie ubijac za wcześnie to i ściany z bloczków szalunkowych może wypchac, wtedy trzeba miejscami podszalowac.

Poszukaj bo i tak te twoje 7pln za bloczek to sporo...Bruk-bet to ogólnie drogie miejsce.

Ja też z bud-met biorę materiały ale bloczki betonowe wzięłam z innego źródła Katowice tam bolczek po 2,40, co prawda trzeba zapłacić za transport ale i tak jest oszczędność, co do pustaków szalunkowych jednak drożej wychodzą, a u mnie ekipa powiedziała że mi zejdzie z ceny jak wybiorę pustak szlunkowy.

A deski wzięłam od Pana którego numer wisiał na słupie na górnej wsi ma dobrą cenę deski też są ładne

No to jak już tak doradzacie to i mi doradźcie. ;)

Poszukuje dachówki ceramicznej. płaskiej. Mam na oku Tondach Figaro. wiem wiem... lepiej creaton domino... ale wiadomo cena..

Gdzie w krakowie mają Tondacha Firaro angoba czarna w dobre cenie.. na chwile obecną na stoczniowców mam cene 4.5 za sztuke.

Może ktoś z was już robił sobie daszek ów dachówką i może polecić skąd brał ?

Sprawdź Dachnet Myślenice; Jana III Sobieskiego 42 12 272 40 51 ‎ i daj znać co to za firma na stoczniowców jest

pozdr

J