Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja ostatnio zamawiałem materiały na elewację w firmie Askot. Dostałem całkiem niezłe rabaty. Co do wyboru chemii, to mają głównie Quick-Mixa, o którym u nas niewiele się słyszy. Wziąłem go trochę w ciemno... Za parę miesięcy zobaczymy czy wybór był dobry. :)

Nie chcę Cię straszyć, ale ja się do Quick-Mixa zraziłem w zeszłym roku, kiedy tynkowałem kominy. W Luskarze bardzo QM promują (pewnie dobre warunki współpracy wynegocjowali), więc wybrałem tynk syliksanowy właśnie QM i na początek rzuciłem to na kominy (cała elewacja ma iść w tym roku... na szczęście). Niestety po kilku tygodniach pojawiły się wybrzuszenia jakby tynk się rozwarswiał/odklejał, zaś już podczas zimy całymi płatami poodpadał :mad:

Zaznaczę tu, że wszystkie etapy gruntowania/przygotowania/wypieszczania zostały przeze mnie dopilnowane, ekipa była sprawdzona, a warunki pogodowe sprzyjające. Oczywiście zareklamowaliśmy to do QM i po uznaniu jakościowych mankamentów produktu zwrócono mi pieniądze... Widać więc, że coś na rzeczy być musi...

Teraz wiem, że raczej wybiorę Greinplasta, może Kabe (nie reklamując ich tutaj)... z pewnością nie QM.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

witam, Ja rowniez proszę o namiary na ekipe budowlana - budowa okolice Kocmyrzowa. Niestety strona szukajfachowca nie przynosi pozytywnych rezultatów :( a zawsze co sprawdzone to na wage złota w dzisiejszych czasach :)

Dziekuje za pomoc :) moj email [email protected] POZDRAWIAM I DZIEKUJE SERDECZNIE

Nie bywam na forum często, więc nie widziałem wcześniej Twojego pytania, ale może jeszcze szukasz...

Ja w Goszczy, gm. Kocmyrzów-Luborzyca, budowałem z p. Adamem Zębalą. Jak na mój gust ma dobrą ekipę (szczególnie kilku chłopaków jest tam sympatycznych), która sprawnie uwinęła się z prawie całym SSO (dach robiłem u kogoś innego, ale i to mogli mi zrobić). Do tego wszelkie zachcianki i dodatkowe prace nie były dla niego problemem - jak jego ekipa czegoś zrobić nie mogła (np. poprowadzenie w ziemi GWC przeponowego), to ściągnął kogo trzeba, by problem załatwić. Jest z Michałowic i ma tam sporo kontaktów, a i renomą cieszy się raczej dobrą.

Inna sprawa, że za kierownika budowy mam własnego Ojca, który prawie codziennie sprawdzał postępy. Niemniej jednak sam mówił, że robota wygląda bardzo dobrze i choć zawsze można się do czegoś przyczepić, to nie miał poważniejszych uwag.

Ekipa może nie jest w czasie prac najczystrza, bo trochę na budowie rozgardiaszu się zrobiło, ale to chyba z winy tempa prac. Za to po skończeniu danego etapu porządki robili wręcz "świąteczne" (po ociepleniu poddasza chłopaki tak się uwinęli, że wylewka wyglądała jak poodkurzana ;) ). No i nie było alkoholu na budowie, ewentualnie w gorące sierpniowe dni weekendowe po pracy piwko dla ochłody... Pamiętam, że jak przyniosłem chłopakom siatkę zimnej "piany", to wsadzili do wiadra z wodą i po pracy wzięli ze sobą do domu, a na budowie nie pili... Za to na wiechę zrobiłem im grila i kulturalnie wypili co trzeba ;)

A do samego p. Adama nie mam żadnych zastrzeżeń - "równy z niego chłop", dość bezpośredni, ale sympatyczny. Jak trzeba to podpowie, albo zły pomysł z głowy wybije, ale jak się przy czymś uparłem, to nie robił scen i w myśl zasady "inwestor płaci, inwestor ma" wykonywał polecenia. Cenowo też nie przesadził - rozmawiałem przed rozpoczęciem prac z parunastoma ekipami i jego oferta była chyba drugą najtańszą opcją. Relacja jakości do ceny z pewnością na plus.

Zaznaczam, że ta "Oda do Adama" nie jest żadną kryptoreklamą - człowieka dobrze nie znam i nabijać mu klientów na siłę nie chcę (chyba nawet tego nie potrzebuje, bo ma spore zainteresowanie i kilka budów). Jestem jednak zadowolony z Naszej współpracy i z czystym sumieniem dam kontakt do niego - chętnych zapraszam na priva.

Nie chcę Cię straszyć, ale ja się do Quick-Mixa zraziłem w zeszłym roku, kiedy tynkowałem kominy. W Luskarze bardzo QM promują (pewnie dobre warunki współpracy wynegocjowali), więc wybrałem tynk syliksanowy właśnie QM i na początek rzuciłem to na kominy (cała elewacja ma iść w tym roku... na szczęście). Niestety po kilku tygodniach pojawiły się wybrzuszenia jakby tynk się rozwarswiał/odklejał, zaś już podczas zimy całymi płatami poodpadał :mad:

Zaznaczę tu, że wszystkie etapy gruntowania/przygotowania/wypieszczania zostały przeze mnie dopilnowane, ekipa była sprawdzona, a warunki pogodowe sprzyjające. Oczywiście zareklamowaliśmy to do QM i po uznaniu jakościowych mankamentów produktu zwrócono mi pieniądze... Widać więc, że coś na rzeczy być musi...

Teraz wiem, że raczej wybiorę Greinplasta, może Kabe (nie reklamując ich tutaj)... z pewnością nie QM.

Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Musze poważnie porozmawiać z Panem Mariuszem z Askot w tej sprawie. Ja z QM miałem doświadczenie w zakresie wykonywania izolacji przeciwwodnej w piwnicy. Minęły 2 zimy od czasu zastosowania środka i na razie sprawdza się dobrze. Dlatego trochę zaufałem tej samej firmie. Dobrze, że do czasu tynków zostało jeszcze pare miesięcy, więc jest czas przyjrzeć się sprawie.

Witam ponownie-znowu proszac o ratunek:bash:

Czy ktos moze mi powiedziec czy 55-60 za hydraulike jest cena rynkowa?

Zawiera ona robocizne material i koszt grzejnikow+podlogowka na dole +kociol grzewczy 24Kw?

ILe placiliscie za podobna "robote"?

Dom ma 180m

prosze o pomoc i podpowiedz-mile widziane namiary na sprawdzona ekipe:no:

Dzieki serdeczne:bye:

Ja też mogę potwierdzić, że to dość sporo, choć naturalnie zależy co w tym jest.

Dla porównania podam Ci, że ja do swojego domu (65m2 piwnicy, 125m2 parteru + 35m2 garażu i koło 125m2 poddasza po podłodze) wybierałem ostatecznie wśród dwóch ekip, które w granicach 47-51tyś wyceniły:

- kocioł kondensacyjny Vaillanta z pełną automatyką pogodową i cyrkulacją,

- CO w dwóch strefach grzewczych - podłogówka-grzejniki w proporcjach ok. 40%-60% - obie wyceny z porządnymi grzejnikami Radsona

- cała instalacja wod-kan z 3 stelażami wc i 2 bidetowymi

- instalacja solarna na 3 kolektory z wyjściem przyszłościowym na basen

- instalacja odkurzacza centralnego bez jednostki

- zewnętrzna szafka gazowa z podejściem do kotła

Do tego w każej wycenie miałem jakieś "bonusy", jak np. stacja zmiękczania wody.

Oczywiście miałem i droższe wyceny, ale ostatecznie wybrałem jedną z tych dwóch. Mam nadzieję, że pomoże ;)

Dzięki za zwrócenie na to uwagi. Musze poważnie porozmawiać z Panem Mariuszem z Askot w tej sprawie. Ja z QM miałem doświadczenie w zakresie wykonywania izolacji przeciwwodnej w piwnicy. Minęły 2 zimy od czasu zastosowania środka i na razie sprawdza się dobrze. Dlatego trochę zaufałem tej samej firmie. Dobrze, że do czasu tynków zostało jeszcze pare miesięcy, więc jest czas przyjrzeć się sprawie.

Piwnicę też QM izolowałem i w tym względzie problemów nie zauważyłem, a tynk, no cóż, może miałem pecha, ale zawsze warto to sprawdzić ;)

PYTANIE ELEKTRYKA- jakie ceny, ile płacicie za włącznik, czy za m2 ? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiamy!

Dobra, kończę tę serię moich wpisów (nie ma jak spokojny piątek w pracy ;) ) podbiciem tematu aktualnych cen elektryki. W niedzielę mam spotkanie z gościem, którego pewnie wezmę do instalacji prądu, światła, sieci teleinformatycznych i alarmu, więc przyda mi się info na temat wyceny od punktu z materiałem i bez.

Ktoś pomoże?

Witam

Jeżeli ktoś będzie zainteresowany nowoczesnym i energooszczędnym systemem grzewczym dla domu to zapraszam do kontaktu [email protected]

Informację do poczytania na temat systemu http://www.sztuka-ogrzewania.pl

Istnieje również (po wcześniejszym umówieniu) zobaczenia wykonanej instalacji, gdzie dodatkowo można porozmawiać z właścicielem inwestycji i wypytać się jak wyglądała współpraca. Oferujemy darmową wycenę więc nic Cię nie kosztuje sprawdzenie ile ten system kosztuje dla Twojego domu.

Ja też mogę potwierdzić, że to dość sporo, choć naturalnie zależy co w tym jest.

Dla porównania podam Ci, że ja do swojego domu (65m2 piwnicy, 125m2 parteru + 35m2 garażu i koło 125m2 poddasza po podłodze) wybierałem ostatecznie wśród dwóch ekip, które w granicach 47-51tyś wyceniły:

- kocioł kondensacyjny Vaillanta z pełną automatyką pogodową i cyrkulacją,

- CO w dwóch strefach grzewczych - podłogówka-grzejniki w proporcjach ok. 40%-60% - obie wyceny z porządnymi grzejnikami Radsona

- cała instalacja wod-kan z 3 stelażami wc i 2 bidetowymi

- instalacja solarna na 3 kolektory z wyjściem przyszłościowym na basen

- instalacja odkurzacza centralnego bez jednostki

- zewnętrzna szafka gazowa z podejściem do kotła

Do tego w każej wycenie miałem jakieś "bonusy", jak np. stacja zmiękczania wody.

Oczywiście miałem i droższe wyceny, ale ostatecznie wybrałem jedną z tych dwóch. Mam nadzieję, że pomoże ;)

Dziekuje za cenne informacje-w tej chwili czekam na kolejna wycene-zobaczymy jaka ona bedzie!

Super ze mozna liczyc na wsparcie-jeszcze raz dzieki serdeczne,

pozdrawiam:bye:

Ja ostatnio zamawiałem materiały na elewację w firmie Askot. Dostałem całkiem niezłe rabaty. Co do wyboru chemii, to mają głównie Quick-Mixa, o którym u nas niewiele się słyszy. Wziąłem go trochę w ciemno... Za parę miesięcy zobaczymy czy wybór był dobry. :)

Ja ostatnio drążyłem temat Caparola - jak na razie dostałem wyceny z PSB Kolonia i Hebanu i - np. kleje wychodzą mi ok. 100 zł drożej na cały dom niż np. Anser (zakładając, że Ansera daję na kleju do siatki, bo sam styropianowy 'paściasty' - a Caparola na styropianowym/siatkowym). Jakieś opinie o PSB Kolonia z Opatkowic?

Gdzie kupowaliście styropian pod posadzki?

A może znacie jakiś punkt z tanim cementem?

A opłaca się w ogóle kombinować (no dobra, ze styropianem jeszcze tak, ale z cementem?) Dogadaj się lepiej ze składem na miejscu, że możesz zwrócić to co ci zostało - jeden worek to jakieś 10 zł, jak zostaniesz z 10-ma to już stówa - więcej niż jakieś kombinacje z szukaniem najtańszego (na wylewki pewnie pójdą ze 2-3 palety jak znam życie)