Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Cześć,

Jakie stawki mieliscie, za zabudowę GK poddasza, w przeliczeniu na 1m2?

Zakres: wełna x2, stelaż, zabudowa GK, szpachlowanie, szlifowanie, farba gruntująca.

Z góry dzięki za info

Ja na gotowo z materiałem ( ISOVER SUPER MATA 18 + 10 ) stelaż zabudowa GK szpachlowanie, szlifowanie 145 zł/m2

Ja na gotowo z materiałem ( ISOVER SUPER MATA 18 + 10 ) stelaż zabudowa GK szpachlowanie, szlifowanie 145 zł/m2

Sam material to okolice 120zl/m^2

-supermata 18+15

-Isover Vario Km Duplex

-profile Rigips Rigistil

-wieszaki clipline

-plyta gk Rigips

-Gipsy/masy: vario, premiumlight

-Akcesoria: Narożnik easyflex, isover doublefit, taśmy kb1, taśmy multitape, taśmy separacyjne

-wkręty: Wkręty do gk, wkręty do drewna, kolki sm itp

Jaka zostala zamontowana paroizolacja przy przegrodzie w okolicach 30cm supermaty?

Sam material to okolice 120zl/m^2

-supermata 18+15

-Isover Vario Km Duplex

-profile Rigips Rigistil

-wieszaki clipline

-plyta gk Rigips

-Gipsy/masy: vario, premiumlight

-Akcesoria: Narożnik easyflex, isover doublefit, taśmy kb1, taśmy multitape, taśmy separacyjne

-wkręty: Wkręty do gk, wkręty do drewna, kolki sm itp

Jaka zostala zamontowana paroizolacja przy przegrodzie w okolicach 30cm supermaty?

Folia paroizolacyjna strotex al.

• 2 weeks później...

Witam

Kupiłem działkę. Jestem na etapie projektu i uzyskaniu pozwolenia na budowę. Jest to pierwsza taka inwestycja w moim życiu. Prosiłbym o poradę i w miare możliwości jakieś uzasadnienie czy robić systemem gospodarczym ? Czy może lepiej zlecić to firmie która mi zrobi wszystko do stanu deweloperskiego lub "pod klucz" ? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Witam

Kupiłem działkę. Jestem na etapie projektu i uzyskaniu pozwolenia na budowę. Jest to pierwsza taka inwestycja w moim życiu. Prosiłbym o poradę i w miare możliwości jakieś uzasadnienie czy robić systemem gospodarczym ? Czy może lepiej zlecić to firmie która mi zrobi wszystko do stanu deweloperskiego lub "pod klucz" ? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

W dzisiejszych czasach, gdy chcesz mieć dom porządnie wybudowany, to musisz się znać i pilnować wykonawców na budowie. Albo zatrudnić kogoś, kto będzie to za Ciebie robił. Obowiązuje zasada "za niewiedzę płacisz" i prędzej czy później to się sprawdza.

Druga opcja - jak najwięcej wykonać własnoręcznie.

My postawiliśmy na opcję drugą, budujemy sami. Zaoszczędzamy pieniądze i nerwy, bo nie musimy z nikim się użerać. Wystarczyły nam przeprawy z architektem. Nie spieszymy się z budową, robimy w swoim tempie, sami szukamy materiałów, sami umawiamy dostawy. Nam to pasuje.

Witam

rozpoczynam temat budowy (jeszcze w papierach) Czy warto zbierać od początku fvat na wszystko? (projekt domu, geodeta, architekt itd pózniej materiały bud) czy da się coś odliczyć aktualnie? Vat? (pomijam oczywiście fakt możliwości reklamacji) Czy jednak szukać wszystko bez fvat bo taniej? (do kredytu nie potrzebuje fvat)

• 1 month później...

Warunki techniczne MPWiK w Krakowie

Witam

Szukam osób które uzyskiwały warunki techniczne z MPWiK w Krakowie a wydane warunki z wodociągów są/były na "wyrost" np. rozbudowa sieci zamiast przyłącza lub wykonywanie nowego przykanalika zamiast korzystania z już istniejącego.

Odnoszę wrażenie że krakowskie wodociągi kosztem inwestorów rozbudowują sobie infrastrukturę.

Proszę o info na priv.

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
Kolejne pytanie się nasunęło. Geodeta i architekt adaptujący. Wybierać najtańszych czy sprawdzonych? Polecacie kogoś? Czy ktoś miał do czynienia z takim o nazwiskach Kolet, Pogan, Wardęga, Pizon, Papla.

I jak kogo wybrałeś ? My geodetę z ogłoszenia wzięliśmy - 700 zł za mapkę do celów projektowych wyszło. Architekt z Myślenic współpracujący z Archonem 2400 zł w rozbiciu na 3 raty za adaptację do pozwolenia na budowę. Zmian projektu typowego mieliśmy b. dużo m.inj. doprojektowanie piwnicy, zmiana stropu na betonowy. Teaz szukam projektanta do przyłącza wody.