Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moi drodzy ... Proszę o podjęcie tematu kiedy najlepiej kupić materiały. :D Potrzebuję pustaka na ścianę 25 cm (myślę o PH 25 P+W), kominy systemowe - na kwiecień -maj i drzewo na więźbę w okolicach wakacji (dachówkę też w tym czasie). Ponoć najlepiej kupić w zimie bo ceny spadają ze względu na zastój na budowach. Ale ... w tym roku zimy ma nie być :cry: Wręcz przeciwnie - słysze tu i tam jak ludzie umawiają się na lanie fundamentów przed Bożym Narodzeniem :o i teraz:

za kupnem w grudniu:

1) cena jest jaka jest brać i tyle

2) jak nie będzie zimy to pójdzie do góry - a przynajmniej nie spadnie

3) kolejka za materiałami się nie za bardzo zmniejsza - dalej trzeba czekać

przeciw:

1) w styczniu lutym zazwyczaj spada śnieg :lol:

2) ludzie są już po rozliczeniach ulg (ostatki) i VAT jeśli idą rocznym systemem

3) ciężko jest zapłacić teraz i dostać towar z bieżącej produkcji - często składy muszą to trzymać u siebie - pustak OK, ale dachówka jak flizy - jak będzie brakować to nie będzie mojego odcienia - jak wezmę za dużo nie przyjmą mi zwrotu z tego samego powodu

4) doświadczenie uczy, że przedpłata nie daje gwarancji dostawy na czas - często jest tak:

'O to pan - pan coś u nas kupował pół roku temu ? a rzeczywiście, ale wie pan, towaru nie ma, bo ktoś wydał omyłkowo pana towar i musimy zamówić od nowa - tylko miesiąc czekania i już jest' :evil:

Powiedzcie co myślicie? Jak to u Was wygląda i ... co z tą zimą? będzie czy nie ? :D

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Na pewno jesteś. Nacisnij CTRL, a następnie trzymając naciśnięty lewy klawisz CTRL naciśnij F5. To usunie stare zbiory z wewnętrznej pamieci przeglądarki.

Zdecydowanie pomogło :) Wielkie dzięki raz jeszcze.

cześć Wszystkim Forumowiczom a szczególnie Grupie Krakowskiej!

postanowiłam się dołączyć do budujących w Małopolsce. Na razie tylko czytam dzienniki, oglądam galerię i szukam interesujących mnie tematów ale kto wie co będziew przyszłości?

Nasz domek powstaje w Michałowicach, projekt muratora c04

pozdrawiam

oczywiście jako nowicjusz udało mi sie tu pojawić dopiero za drugim razem :oops:

Mam na oku niezłą ekipę do tynków i wylewek. Podali mi okropnie brzmiące ceny.... :evil: By mieć jakieś pole do negocjacji - czy ktoś może podać ceny (mogą być również ofertowe) z ostatnich miesięcy za robociznę i materialy:

- m2 tynku gipsowego, maszynowego

- m2 wylewki

Może innym też się przydadzą do rozeznania na rynku wykończeń?

Wiosna już za 4 miesiące! :D

Hej Narama i Michałowice, jako że to moje okolice , rym mi wyszedł niezamierzony ale chiciałam napisać o małej hurtowni w Minodze, tel 012 3899034, gdzie czasami można znaleźć coś czego gdzieś indziej zabrakło, no i mają transport bo w okolicy są jeszcze małe hurtownie dość tanie ale transportu nie zapewniają.

cz_wojtek moją ekipę od dachu mogę polecić, daj znać na prv jeśli jeszcze jesteś zainteresowany.

Witam,

właśnie się dowiedziałem że moja ekipa do wiosennego ocieplania i tynkowania domu wybrała wolność i tynkuje teraz domy flegmatycznym Angolom.

Możecie polecić jakąś ekipę która jeszcze nie odleciała na zachód ? Ta którą znalazłem chce ponad 40 zeta za metr robocizny - "trochę" kurcze drogo

pozdr

Cześć,

jk69,

ja zapłacę za tynk 23PLN/m2 i 45 za wylewkę.

nie wiem czy to dużo, ale widziałem u sąsiada i to mi wystarcza.

jesteś już szczęśliwą posiadaczką dachówki?

ja prawie jestem, a ponieważ prawie robi różnicę, to nie jestem.

ale nie będę się tu rozpisywał, napiszę Ci maila

Kaszojadku

Zamierzasz ocieplać wełną czy styropianem? Bo jak styropianem to chyba

rzeczywiście trochę drogo, jak wełną to raczej nie. Ode mnie chłopaki

chcą 130PLN/m2 za wełnę 12cm, tynk mineralny, farbę itd z robocizną.

Pozdrowienia

Cześć,

jk69,

ja zapłacę za tynk 23PLN/m2 i 45 za wylewkę.

nie wiem czy to dużo, ale widziałem u sąsiada i to mi wystarcza.

Ode mnie chłopaki

chcą 130PLN/m2 za wełnę 12cm, tynk mineralny, farbę itd z robocizną.

Pozdrowienia

Te ceny wydają mi się normalne - uściślając jeszcze - cena wylewki bez styropianu i folii chyba?

Dachówkę posiadam, a owszem i również z tym prawie.... :evil: .... w całości.

Niemiecka dywersja budowlana czy co?