Bełatka 26.02.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ja znalazłam w moich przepastnych zbiorach muratorów płytkę instruktażową jak ocieplić fachowo poddasze i tak myślimy z mężem , że sami pomalutku a dokładnie to sobie zrobimy. Wełnę ciąć jesteśmy się chyba w stanie nauczyć, a do płyt może się kogoś znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 26.02.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ja znalazłam w moich przepastnych zbiorach muratorów płytkę instruktażową jak ocieplić fachowo poddasze i tak myślimy z mężem , że sami pomalutku a dokładnie to sobie zrobimy. Wełnę ciąć jesteśmy się chyba w stanie nauczyć, a do płyt może się kogoś znajdzie. hej, hej w cenie ocieplenia ułożenie GK to znacząca kwota (20 -25 zł m2). Ja nie bardzo mogę liczyć na męża (pracującego w systemie 24/24, 7 dni w tygodniu), a sama to chyba nie dałabym rady dzieci natomiast świetnie przeszkadzają - gorzej z pomaganiem... Ale wiem, że wiele osób samodzielnie ociepla wełną poddasza - chyba Agduś tak zrobiła, ale z nią jakoś ostatnio nie ma kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.02.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ja nie bardzo mogę liczyć na męża (pracującego w systemie 24/24, 7 dni w tygodniu)... ...dzieci natomiast świetnie przeszkadzają Coś mi tu nie pasuje... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 26.02.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ja nie bardzo mogę liczyć na męża (pracującego w systemie 24/24, 7 dni w tygodniu)... ...dzieci natomiast świetnie przeszkadzają Coś mi tu nie pasuje... :D no dobra, 24/24, 7 dni w tygodniu, ale tylko 364 dni w roku, w latach przestępczych natomiast 365, i tak od 15 lat, z tym, że dzieci mamy tylko 3. Ale ostatnio wspominał coś o urlopie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 26.02.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Majka a ja myślałam, że jak się ma już swój własny ogródek to nie trzeba psa wyprowadzać tylko piesek się sam oprowadza po ogrodzie czy się mylę? Co do działki obok to chyba najlepiej samemu ją odkupić od sąsiada:) Kurcze ja już się nie mogę doczekać "śniadania na trawie"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 26.02.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Witajcie Sail dziękuję, oczywiście Zagórzyce. ravik3 czy rozważasz już którąś z ekip (pisałaś o wycenach)? My jesteśmy na samym początku- gromadzimy dokumenty i trudno powiedzieć, ile nam to zajmie czasu.Co do ekipy to rozsyłamy wici,ale z nikim jeszcze konkretnie nie rozmawialismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 26.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 jk69 a mialabys mozliwosc odpisania tego nr telefonu odnosnie dzialki?Wiem ze powinnam sama za tym polatac ale nie ma mnie w Krakowie a znajomy ktory ewentualnie zadzwonilby w moim imieniu o cene itd nie ma samochodu wiec watpie zeby mi sie tam "ruszyl" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 26.02.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 jk69 a mialabys mozliwosc odpisania tego nr telefonu odnosnie dzialki?Wiem ze powinnam sama za tym polatac ale nie ma mnie w Krakowie a znajomy ktory ewentualnie zadzwonilby w moim imieniu o cene itd nie ma samochodu wiec watpie zeby mi sie tam "ruszyl" jutro postaram się donieść co tam jest napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 27.02.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witajcie My jesteśmy na samym początku- gromadzimy dokumenty i trudno powiedzieć, ile nam to zajmie czasu.Co do ekipy to rozsyłamy wici,ale z nikim jeszcze konkretnie nie rozmawialismy. Jeśli się nie mylę, to na tych terenach też jest plan zagospodarowania, więc biurokracja idzie dość szybko. Z firmami proponuje już rozmawiać bo niektórzy każą czekać na wycenę miesiąc więc czas sie kurczy, chyba, że nie planujecie zaczynać w tym roku. Zakładam, że projekt macie juz zaadoptpwany Na pocieszenie - ja chciałem ruszyć w kwietniu, ale ekipy wybranej wciąż nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 27.02.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Bietka9 oddaliśmy do wyceny 3 ekipom. Wyceniły juz dwie, trwało to ok miesiąc Sail ma rację. Pierwsza na 40 tys druga na 60. Przy czym ta druga trochę większy zakres prac między innymi położenie dachu w całości, droga dojazdowa itd. A drugiej trzeba by zapewnić nocleg ( typu jakaś pakamera na działce - tak twierdzą ) bo są spoza Krakowa. 3 ekipa trzyma juz projekt 2 miesiące i ciągle nie znajdue czasu, więc właściwie odpada w przedbiegach. Szczezre mówiąc lekko mnie te ceny przeraziły i dlatego rzpuściliśmy wici wśród znajomych bliższych i dalszych. Ale niektórzy straszą, że w tym roku możemy nie znaleźć nikogo tańszego. Sail a jak u Ciebie? Dlaczego nie wybrałeś jeszcze. Też wątpliwości natury ekonomiczej czy jakieś inne względy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.02.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Majka a ja myślałam, że jak się ma już swój własny ogródek to nie trzeba psa wyprowadzać tylko piesek się sam oprowadza po ogrodzie czy się mylę? Co do działki obok to chyba najlepiej samemu ją odkupić od sąsiada:) Kurcze ja już się nie mogę doczekać "śniadania na trawie"... własciwie powinieneś mieć rację Ale nasza Pepe lubi sie pochwalić, że spacerownie dalo jakis skutek Mąż rozpuścił bestię. Odkupić się nie da, jakos nie moge trafić w totka. A faktycznie z jednej strony 50 arów bedzie sprzedawane jako budowlane /chcieliby, tylko że postepowanie spadkowe jest nieprzeprowadzone od lat 20stu/ z drugiej strony - ziemia nalezy do pewnego kamieniarza, ktory ojcowizny nigdy sie nie pozbedzie i coś kombinuje. Mam nadzieję, że nie postawi tam zakładu kamieniarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bietka9 27.02.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Sail jesteś optymistą architekt zacznie adaptację, gdy będziemy mieć wszystkie dokumenty wymagane do pozwolenia na budowę.Jak w takiej sytuacji prowadzić z ekipami konkretne (terminowe) rozmowy? ravik3 jak porównuję ceny,które podałaś, z cenami jakie padały na forum w ubiegłym roku,to jest różnica.Ale tamte nie wrócą,trzeba oswajać nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 27.02.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Sail a jak u Ciebie? Dlaczego nie wybrałeś jeszcze. Też wątpliwości natury ekonomiczej czy jakieś inne względy? Bo nie mam z czego wybierać Pierwsza wycena jest zabujcza, druga jest OK, ale potrzeba jej jakiejś konkurencji , trzecia jest na robociznę bez materiałów, a to mnie nie do końca przekonuje, czwarta - potrzebowali 5 tygodni, żeby powiedzieć, że nie są w stanie mi wycenić , piąta jest niby OK, ale gość coś mota, albo nie rozumie co ja mówię (no chyba, że ja nie rozumiem co on mówi) ..... Teraz jeszcze czekam na trzy - firmy, która remontuje teściowi - porządnie, ale nie mam pojęcia jacy są cenowo, firmy z którą rozmawiałem we wrześniu zeszłego roku i na którą już straciłem nadzieję, a tu sie gość odezwał , no i kolejnej firmy, która miała wycenić w dwa tygodnie a mija już chyba piąty.... Oczywiście wszyscy spóźnialscy nie raczą nawet zadzwonić My chcemy firmę z materiałem, a to też nie wszystkim sie podoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 27.02.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Sail jesteś optymistą architekt zacznie adaptację, gdy będziemy mieć wszystkie dokumenty wymagane do pozwolenia na budowę.Jak w takiej sytuacji prowadzić z ekipami konkretne (terminowe) rozmowy? ravik3 jak porównuję ceny,które podałaś, z cenami jakie padały na forum w ubiegłym roku,to jest różnica.Ale tamte nie wrócą,trzeba oswajać nowe. Aha Mi wszystkie dokumenty załatwiał architekt, więc adaptacja biegła jakby równocześnie - polecam O terminy tylko pytam, czy maja w tym roku. Konkretnie sie nie umówie, bo musiałbym wpłacić np. 30% zaliczki na materiały, a nie mam bez kredytu, a kredyt dostane jak będę miał prawomocne pozwolenie itd. A więc będę się umawiał na termin jak wybierzemy firmę i będziemy mieć pozwolenie.... Na razie wszystkie firmy wyceniające nie widzą przeszkód, aby postawić dom w tym roku w stanie powiedzmy deweloperskim , więc rozmawiam konkretnie co i za ile A ceny faktycznie zwariowały...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravik3 27.02.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Sail jak czytam ilu ekipom oddałeś do wyceny projekt to my chyba jesteśmy w takim razie na początku drogi No ja własnie odwrotnie poszukuję firmy, która zajmie się tylko budowaniem a my zajmiemy się dostarczneim materiału. Chociaż nie wiem skąd mój optymizm w kwestii czasu (bo teraz nie mamy go za wiele raczej nic się nie zmieni w najblizszym czasie). Ale za taką opcja przemawiają oczywiscie względy finansowe. Gdybyś miał na zbyciu jakies namiary na sprawdzoną i oczywiście Tobie już "nie potrzebną" ekipę to nie krępuj się Majka zakład kamieniarski na działce obok? To by było dosyc hałąśliwe towarzystwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 27.02.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 kakusek tel poszedł na priv kaszojadek baaaaaaaaaaaardzo dziękuję za świetny kontakt do Pana Leszka - jesteśmy już po słowie ! ceny na ocieplenie poddasza, montaż ścianek GK - nadal poszukuję! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 27.02.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 a zapomniałam w poprzednim poście, dla osób poszukujących działek do kupienia - pojawiała się w Ochojnie tabliczka informujaca o chęci sprzedaży takowej - na oko kilkanaście arów. Działka - i tabliczka oczywiście - przy drodze do Ochojna, ok. 300m za tablicą Ochojno, jadąc od strony Krakowa po prawej stronie. Działka jest na wzniesieniu - widok jest, ale i spory spadek. Pozdr. Przejeżdżałem dzisiaj koło tej działki i muszę powiedzieć, że mnie nie zachwyciła A Ty w gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 27.02.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Lakk cóż działka, jak działka, jakby była naj to by jej już nie było do kupienia. Kiedy szukałam działki 3 lata temu, takich tabliczek było w okolicy sporo, i działek od koloru do wyboru. A dziś... A ja buduję w Ochojnie właśnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikS 27.02.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 Witam po dłuuugiej przerwie U nas wiosennie i radośnie- rodzina sę powiększyła, budowa zacznie się może nawet za 2 tygodnie... żeby tylko nie zapeszyć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 27.02.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2007 jk69 wielkie dzieki i buziaki Jak najszybciej postaram sie tam skontaktowac [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts