Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wieliczka, nie wiem czy powinieneś sobie robić takie ograniczenie przy dzisiejszej "dostępności" maxa,

my początkowo też szukaliśmy w pobliżu....

po obdzwonieniu kilkudziesięciu składów najpierw w bliższym a potem coraz dalszym "pobliżu" :-? kupiliśmy....w Limanowej

pozdrawiam

m.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

dziękuję Wszystkim za informacje dot. opłat za przyłączenie się do kanalizacji.

Z tego co pisze Mariku, gmina może ściągnąć dodatkowy haracz z tytułu budowy infrastruktury. Co prawda nie bardzo wiem, w jaki sposób mogą ocenić przyrost wartości działki, przy galopujących cenach.

Ciekawe co się dzieje jeżeli moja własna inwestycja podnosi cenę działek wokół (np sieć energetyczna). Gmina ma prawo żądać opłaty z tytułu wzrostu wartości działki od tych właścicieli ? A może to ja mogę ? :):):)

pozdr

Oczywiście wysokość opłaty adiacenckiej może wynosić do 50% różnicy między

wartością nieruchomości przed i po wybudowaniem urządzeń infrastruktury techn.

Wartość nieruchomości przed wybudowaniem urządzeń infrastruktury technicznej i po ich wybudowaniu określają rzeczoznawcy majątkowi, według stanu i cen na dzień wydania decyzji o ustaleniu opłaty adiacenckiej

Czyli to by oznaczało że na wycenę nie mają wpływu galopujące ceny wynikające z popytu.

Ale wydaje mi się że gmina nie może sobie ot tak ściągać haraczu za to że uzbroiła teren, tak czy siak musi mieć na to podstawę prawną: na „dobrowolną” opłatę przyłączeniową takiej podstawy nie ma, a do opłaty adiacenckiej musi mieć przepisy wykonawcze czyli decyzję wójta czy burmistrza że taka opłata ma być pobierana oraz uchwałą rady gminy ustaloną stawkę tej opłaty. Jeśli tego nie ma to nie może od nas nic żądać :lol:

pozdrawiam

Wieliczka witam .Sorry że tak długo nie odpowiadałem ale najpierw miałem kłopoty z siecią a póżniej nie mogłem się zalogować na forum.

A teraz po kolei:

nasz WB3945 też jest w odbiciu lustrzanym

podpiwniczenia nie będzie

poszerzyliśmy trochę garaż

zmieniliśmy garderobę na kotłownię z przejściem z garażu

łazienkę przesuneliśmy bardziej pod schody

na górze wykroiliśmy dodatkowy pokój

zamieniliśmy miejscami łazienkę z pokojem

ściany z Max-a(jak uda mi się go kupić)+styropian10cm(może ciut więcej)

ogrzewanie ????

Witam!

Przymierzam się do zakupu działki i w przyszłości wybudowania domu.

Działka jest już prawie upatrzona ok 20ar (trochę nierówna), dojazd drogą asfaltową, szkoła i bus ok 200m - cena też bardzo atrakcyjna. Ale jest pewne ale..... ok 35km do pracy w jedną stronę (ok 25 km do Krakowa). Nie wiem czy to nie za dużo. Proszę napiszcie mi w jakiej odległości od miejsca pracy się budujecie. Tylko nie piszcie mi że pracę można zawsze zmienić.

Z góry dziękuje za pomoc

Witam!

Przymierzam się do zakupu działki i w przyszłości wybudowania domu.

Działka jest już prawie upatrzona ok 20ar (trochę nierówna), dojazd drogą asfaltową, szkoła i bus ok 200m - cena też bardzo atrakcyjna. Ale jest pewne ale..... ok 35km do pracy w jedną stronę (ok 25 km do Krakowa). Nie wiem czy to nie za dużo. Proszę napiszcie mi w jakiej odległości od miejsca pracy się budujecie. Tylko nie piszcie mi że pracę można zawsze zmienić.

Z góry dziękuje za pomoc

Na zachód od nas uważają, że do 40 km od centrum, to obszar podmiejski :)

Dla mnie trochę daleko.

Ale to wszystko zależy od tego jaki model życia i mieszkania masz zamiar preferować.

Myślę, że w naszych realiach drogowych i etatowych mieszkanie 35 km od miejsca pracy sprowadza dom tylko do sypialni i domu na weekend.

pozdr

Witajcie,

Nie macie uczucia, ze ceny materiałów budowlanych kompletnie oszalały a producenci grają z nami w kulki ?

To takie chwilowe szaleństwo wykorzystujące koniunkturę czy tak już zostanie ?

W końcu koszt produkcji MAXa czy innego pustaka nie wzrósł 2-3 razy od zeszłego roku.

A cena i owszem.

Nie znacie może cen w Niemczech lub w innym kraju z tzw starej UE ?

pozdr