Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Soniczko,

moja uwaga dotyczyła drewna ( nie dostałaś nic na priva) :o :lol: 8)

ups :oops: :wink:

dostałam - dzięki :D

to jednak musimy czekać na Majkę :wink:

sorry :D nie zauważyłam wczoraj że mnie szukacie.

Sprawa drewna:

- gośc od Piotrka ma, ale transport drogi /chyba, że się umówimy wszyscy razem na przewóż/

dzwonimy też po leśnictwach. Jak mają - to bez transportu. Cieżarówkę da się załatwić, gorzej z załadowaniem :roll:

No i niektórzy zaczynaja rzucać kwotami za metr przestrzenny udając, że to to samo co metr sześcienny :evil:

Ile kubików potrzebujecie?

Witam wszystkich serdecznie! To mój pierwszy post na forum. Mam nadzieję, że nie ostatni :-)

W planach mam rozpoczęcie budowy w tym roku (po wakacjach), ale jak będzie w praktyce, czas pokaże. Chciałbym postawić dom w wersji do zamieszkania (wystarczy, żeby była kuchnia, łazienka i jeden pokój - resztę można kończyć później) za 200-250 tys. zł, ale jak widzę co się dzieje z cenami, to zaczynam wątpić.

Naramowicze, Zefiryn: czy mógłbym prosić Was o opisanie krok po kroku jak wygląda załatwianie spraw z archeologami na Kanoniczej? Dziś właśnie złożyłem tam prośbę o wydanie decyzji w sprawie prowadzenia prac budowlanych na działce ze stanowiskiem archeologicznym (nie wiem która klasa, ale w planie było napisane "osada z epoki brązu, wpływów rzymskich i średniowiecza"). Pani powiedziała, że do miesiąca będzie decyzja. Jak jest w praktyce? Co dalej? Będę bardzo wdzięczny za info.

Dzięki i pozdrawiam serdecznie,

Trzeba dokładnie rozeznać w gminie jaka to kategoria arch. - u mnie było to zaznaczone na wyrysie z planu zagospodarowania, a w wypisie był o tym cały akapit. Jeśli kat I - zakaz budowy, kat II nadzór lub prace arch.. Nadzór jest tańszy i szybszy , prace arch drogie i długotrwałe (wszystko na twój koszt). W pierwszej kolejności składasz odręczne podanie o opinię, w odpowiedzi dostajesz czy zgadzają się na budowę, i jaki rodzaj prac/nadzoru. W drugim etapie składasz podanie o pozwolenie na (prace/nadzór). W tym wypadku musisz wypełnić formularz bo ci (po miesiącu) odrzucą podanie. Wszystko to trwa miesiącami bo nie mają żadnego bata w postaci kar więc się nie spieszą. Wiec po upływie terminu należy grzecznie gnębić telefonami.:-) Przyszło mi tez do głowy żeby może od razu złożyć oba podania - spytaj panie na dzienniku podawczym i poproś o odnośne formularze.

Aktualny status sprawy. Właśnie dzwoniłem do nich czy już dostałem pozwolenie na nadzór. Okazuje się (po miesiącu od złożenia sprawy) że mam do uzupełnienia: Imie Nazwisko archeologa, więc pytam skąd mam to wiedzieć i uważam że to oni powinni wypełnić - otóż nie ! to już zupełnie inna instytucja archeolodzy, więc trzeba sobie takowego delikwenta samemu znaleźć, wpisać jego dane, czy ma doświadczenie i inne tam rubryczki (zostawiłem je puste bo myślałem że sami wypełnią). No dobrze ale dlaczego na dzienniku podawczym nikt mi nie sprawdził tego podania i nie powiedział że te rubryczki muszę sam wypełnić ????? Droga przez mękę.

Z ostatniej chwili (piątek 14.00) Znalazłem z ogłoszenia panią archeolog (chyba ostatnią co jeszcze nie wyjechała do Irlandii) Obiecała uzupełnic te brakujące wpisy w formularzu podania i zrobi nadzór na działce. I załatwi zaświadczenie z Muzeum Archeolog. że jakbyśmy coś odkopali to muzeum te eksponaty przyjmie. I zaniesie te papierki na Kanoniczą.

UFFF powoli powraca mi wiara w Człowieka.

Dzięki -

U mnie chyba trochę drzewa zostanie po budowie domu więc na razie wstrzymam się z zamówieniem.

Rencia, ale nie pal raczej w kominku drewnem iglastym - a takie przedewszsytkim zostaje ci po budowie, bo sobie cały kominej zap...aprasz

smołą i naprawdę ciężko będzie domyć :-(

takie drewo iglaste - do kominka z szybka się raczej nie nadaje, ale jak kto woli...

Majka,

chyba dąb, bo skąd by miał buka. W okolicy Niepołomic buków nie ma. Czyli podrożało w nadleśnictwie, bo w zeszłym roku za dębinę płaciłem ok. 105 zł a brzozę 95 zł + transport 250 zł za 10 m3 lub 150 zł za 6 m3

Rencia,

dobrze Szczepek prawi. Iglaste to raczej tylko na rozpałkę. A nie na ciągłe palenie. Ja tak resztki z budowy 2 lata spalam na rozpałkę :p 8)