utek76 25.05.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 No to pięknie! Ja też złożyłam wniosek o przyłącz tymczasowy, nie mając pojęcia, że można inaczej (( Teraz czytam Wasze posty i już mi się krew gotuje. Tyle, że nie wiem, czy w ogóle ja mam inne wyjście jak ten prąd tymczasowy- no bo skoro budowa już ruszyła (na prądzie sąsiada, dzięki jego uprzejmości), to teraz jak nie wezmę tymczasówki, to tylko mi zostaje dręczyć sąsiada o prąd przez 8 miesięcy(chyba nie bardzo by się chciał zgodzić), albo nie budować przez ten czas(nie wchodzi w grę), albo agregat(w grę również nie wchodzi). I tak źle i tak niedobrze. Jak zwykle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 26.05.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 co do prądu to już chyba wszystko jasne...jeśli chce się mieć prąd dosyć szybo, to wtedy w gre wchodzi prad tymczasowy tzw "prowizorka", praktycznie od rękinatomiast na prąd docelowy potrzeba troche czasu: bo najpierw dokumentacja projektwa + zatwierdzenie w starowstwie +wniosek o rozpoczęciu robót (chyba że słup na działce) a później jeszcze do 6 miesięcy czekanie na przetarg i podłączenie. W zasadzie na prowizoce enion niewiele zarabia bo tylko jakieś 160zł za przyłączenie, reszte trzeba zrobić we własnym zakresie.także jeśli komuś zależy na szybkim pradzie a do sąsiada ma daleko (tak jak ja) albo nie chce sie użerać z agregatem to raczej nie ma wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 26.05.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 dodam jeszcze bazując na własnym doświadczeniu że zdarza się czasem sąsiad życzliwy który grozi donosem za pożyczanie prądu przez drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 26.05.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Witam i mam prośbę. Potrzebuję namiary na kogoś, kto zrobi projekt wjazdu na działkę. Dostałam właśnie z zarządu dróg powiatowych pisemko, w którym mnie informują o warunkach tego wjazdu (nie bardzo są one dla mnie zrozumiałe). Ile może kosztować taki projekt? Muszę go dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę, znowu mi się wszystko przeciągnie w czasie... Kiedy ja zacznę tę budowę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 26.05.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 amonite - ja tez musialem robic projekt zjazdu - kosztowalo to jakies 600pln z tego co pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 26.05.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Czarna, Wielkie dzięki! zaklepaliśmy sobie wstępnie termin, jeszcze mamy dograć szczegóły umowy poczytałam u Was w dzienniku jakie mieliście perypetie...ale na szczęście dobrze się skończyło aha, widzieliście wcześniej jakieś ich inne realizacje? pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 26.05.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Witam i mam prośbę. Potrzebuję namiary na kogoś, kto zrobi projekt wjazdu na działkę. Dostałam właśnie z zarządu dróg powiatowych pisemko, w którym mnie informują o warunkach tego wjazdu (nie bardzo są one dla mnie zrozumiałe). Ile może kosztować taki projekt? Muszę go dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę, znowu mi się wszystko przeciągnie w czasie... Kiedy ja zacznę tę budowę??? We wrześniu 2006 roku za projekt wjazdu na działkę z drogi gminnej zapłaciłem 400 PLN razem z uzgodnieniem w gminie (Myślenice). Pozdrawiam, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 26.05.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Nowa mapa Grupy Krakowskiej została wzbogacona o orientacyjną lokalizację użytkownika forum: mathiasso Tymczasowy link do mapy: http://tiny.pl/d6l5 Docelowy link do mapy:http://republika.pl/grupakrakowska/ Instrukcja:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=934&start=22020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 27.05.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam i mam prośbę. Potrzebuję namiary na kogoś, kto zrobi projekt wjazdu na działkę. Dostałam właśnie z zarządu dróg powiatowych pisemko, w którym mnie informują o warunkach tego wjazdu (nie bardzo są one dla mnie zrozumiałe). Ile może kosztować taki projekt? Muszę go dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę, znowu mi się wszystko przeciągnie w czasie... Kiedy ja zacznę tę budowę??? Witam Ja miałam podobny problem, ale po rozmowie w starostwie Pani, która zatwierdza projekty powiedziała, że mogę to zrobić znacznie później. Zarówno to jak i przyłącza. I tak też zrobiłam. Pozwolenie dostałam 1,5 roku temu (tylko na budynek) nie robiąc żadnych projektów zjazdów ani mediów. Wiem, że wcześniej czy później musze to zrobić, ale wtedy gonił mnie czas. Wszystkie przyłącza i zjady II etap (tak pisł w adaptacji mój architekt), wtedy nie robiłam żadnych uzgodnień i projektów przyłączy i innych pierdołów. Dzieki temu poszło bardzo szybko i sprawnie. Potem po malutku mozna zrobić resztę. Teraz nawet okazało się, że nie muszę robić pozwolenia na prąd bo to tylko wykonanie przyłącza a nie rozbudowa sieci. Więc wyszło mi to na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 27.05.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam i mam prośbę. Potrzebuję namiary na kogoś, kto zrobi projekt wjazdu na działkę. Dostałam właśnie z zarządu dróg powiatowych pisemko, w którym mnie informują o warunkach tego wjazdu (nie bardzo są one dla mnie zrozumiałe). Ile może kosztować taki projekt? Muszę go dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę, znowu mi się wszystko przeciągnie w czasie... Kiedy ja zacznę tę budowę??? We wrześniu 2006 roku za projekt wjazdu na działkę z drogi gminnej zapłaciłem 400 PLN razem z uzgodnieniem w gminie (Myślenice). Pozdrawiam, Grzegorz Czy mogę prosić o namiary bo to dość tanio. Ja pytałam w 2005 roku w Wieliczce i najniższa cena to było 600z ł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amonite 27.05.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Witam i mam prośbę. Potrzebuję namiary na kogoś, kto zrobi projekt wjazdu na działkę. Dostałam właśnie z zarządu dróg powiatowych pisemko, w którym mnie informują o warunkach tego wjazdu (nie bardzo są one dla mnie zrozumiałe). Ile może kosztować taki projekt? Muszę go dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę, znowu mi się wszystko przeciągnie w czasie... Kiedy ja zacznę tę budowę??? Witam Ja miałam podobny problem, ale po rozmowie w starostwie Pani, która zatwierdza projekty powiedziała, że mogę to zrobić znacznie później. Zarówno to jak i przyłącza. I tak też zrobiłam. Pozwolenie dostałam 1,5 roku temu (tylko na budynek) nie robiąc żadnych projektów zjazdów ani mediów. Wiem, że wcześniej czy później musze to zrobić, ale wtedy gonił mnie czas. Wszystkie przyłącza i zjady II etap (tak pisł w adaptacji mój architekt), wtedy nie robiłam żadnych uzgodnień i projektów przyłączy i innych pierdołów. Dzieki temu poszło bardzo szybko i sprawnie. Potem po malutku mozna zrobić resztę. Teraz nawet okazało się, że nie muszę robić pozwolenia na prąd bo to tylko wykonanie przyłącza a nie rozbudowa sieci. Więc wyszło mi to na dobre. Dzięki! Mam nadzieję, że od tego czasu nic sie nie zmieniło i rzeczywiście mogę to odłożyć na trochę później, bardzo zależy mi na szybkim złożeniu wniosku o pnb. Przyłączy też na razie nie potrzebuję. Chyba zadzwonię do starostwa i dowiem się u źródła. Jeszcze muszę zaczekać na wyłączenie z produkcji rolnej, a to też trwa co najmniej miesiąc podobno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 27.05.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Ja w grudniu 2006 dostałem pozwolenie na budowe a na wykonanie zjazdu jakiś tydzień temu. Tak więc chyba dalej jest to aktualne A tak z innej beczki. Mam pytanie odnośnie więźby dachowej. Czy wszystkie belki ( murłaty, krokwie itp ) macie idealnie na kant ? Pytam bo o moja murłata z jednej strony na 1/3 długości jest nierówna - fragmentami jest to zewnętrzna część pnia. Niby nie jest to jakieś znaczne zmniejszenie przekroju ale denerwuje człowieka gdy tartak liczy za to pełną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 27.05.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 my pozwolenie mamy ze stycznia tego roku i robiliśmy tak samo; składaliśmy tylko warunki a projekt zjazdu i wody robiliśmy jak już papiery do PnB nabierały mocy, czeka nas jeszcze projekt gazupozdrawimm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 27.05.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 gaz najlepiej zlec gazowni - w krakowie dzialaj calkiem preznie i w pol roku mozesz miec juz podlacz na dzialce. Nie daj sie podejsc bo oni wola miec gotowca zamiast samemu troche podzialac... mnie probowali tak podejsc nie informujac nawet ze mozna to zalatwic inaczej ale na szczescie poczytalem wczesniej na forum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 27.05.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 gaz najlepiej zlec gazowni - w krakowie dzialaj calkiem preznie i w pol roku mozesz miec juz podlacz na dzialce. Nie daj sie podejsc bo oni wola miec gotowca zamiast samemu troche podzialac... mnie probowali tak podejsc nie informujac nawet ze mozna to zalatwic inaczej ale na szczescie poczytalem wczesniej na forum:) tzn zrobili Ci podłączenie gazu do działki??? bo mnie w gazowni powiedzieli że do pustej działki nie robią, tylko dopiero jak będzie stał budynek....... kurcze te wszystkie urzędy i zakłady to mówią każdemu co innego, można się załamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 27.05.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 gaz najlepiej zlec gazowni - w krakowie dzialaj calkiem preznie i w pol roku mozesz miec juz podlacz na dzialce. Nie daj sie podejsc bo oni wola miec gotowca zamiast samemu troche podzialac... mnie probowali tak podejsc nie informujac nawet ze mozna to zalatwic inaczej ale na szczescie poczytalem wczesniej na forum:) tzn zrobili Ci podłączenie gazu do działki??? bo mnie w gazowni powiedzieli że do pustej działki nie robią, tylko dopiero jak będzie stał budynek....... kurcze te wszystkie urzędy i zakłady to mówią każdemu co innego, można się załamać nie do konca poniewaz u mnie sciany juz stoja wiec jak im powiesz ze masz juz sciany to nie beda robic przeszkod. Budowa przylacza przez gazownie z prcedurami przetargowymi ktore tu sa duzo sprawniej dzialajace niz np w enionie trwa jakies 6 miesiecy. Ale UWAŻAJ bo jak ci juz gaz doprowadza do budynku to w max miesiąc musisz zglosić im chec korzystania z tego gazu i podlaczyc instalacje wewnetrzna gdyz w przeciwnym wypadku zaczniesz placic kary - tak jest w umowie ktora bedziesz musial podpisac. Niemniej nie musisz miec odebranego budynku ale po prostu PnB i dla swojego dobra plan rozpoczecia korzystania z gazu max miesiac po wykoanniu przylacza Budynek jest im potrzebny bo warunki przylaczenia najczesciej daja w postaci skrzynki na budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariku 28.05.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 ale jestem zakręcona, przypomniałam sobie że przecież ja projektu przyłącza gazu też NIE MUSZĘ robić! . W warunkach otrzymanych z gazowni mam napisane "zakres przyłączenia obejmuje wykonanie dokumentacji projektowej, wykonanie przyłączenia, nadzór nad jego realizacją oraz włączenie do czynnej sieci gazowej oraz montaż gazomierza. Projektowany koszt wykonania przyłączenia wyniesie 2 800 netto. Koszt wykonania przyłączenia nie obejmuje nakładów na zakup i montaż szafki gazowej i mapy do celów projektowych." pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wieliczka 29.05.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Hej, czy moze ktos wie jak dlugo czeka sie na podlaczenie wody w Wieliczce? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wieliczka 29.05.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Ja z kolei moge polecic firme Krak-Geo.Robili mi mapke do pozwolenia na budowe a pozniej wytyczyli budynek. Przy tyczeniu dali nawet znizke. Pracuja szybko i sa terminowi. Ceny tez nie z sufitu.Dzialaja w Krakowie i okolicach. Tel. 667675522 lubtel. 603954535 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Plento 30.05.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Musze sie pochwalić MAMY POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!! !!! Rekord, czekaliśmy tylko 43 dni, brawo dla krakowskiego urzędu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Brawo dla biura architektonicznego M-Studio za sprawną i profesjonalną pracę!!!!!! a tak przy okazji ,czy ktos moze mi podpowiedziec dlaczego nie wyswietla sie moje zdjecie po lewej stronie, do niedawna działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts