Mg 01.06.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 A ja się nie zastanawiam - na dzień dzisiejszy piec na ekogroszek + kominek z płaszczem - gaz mam gdzieś - jak przeliczyłam koszty samego przyłącza - wyszło ok. 10 tys za jakieś 120m to stwierdziłam że za tą kasę kupię piec i kominek. Renciu a bylas w gazowni w tym roku? Zasady sie pozmienialy i teraz jest tak, ze gazownia moze odmowic przylaczenia ze wzgledu na koszty, ale jak juz sie zgodzi to koszt przylacza to 920pln netto. Mnie w zeszlym roku podliczyli na prawie 12kpln (netto oczywiscie ) a dzisiaj mily pan w gazowni mi powiedzial ze moge zlozyc nowy wniosek o warunki przylaczenia i jak dobrze pojdzie to bede miec gaz za 10% tej kwoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwik 01.06.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Witajcie!!! ...kominek z płaszczem.... wie ktoś czy taki kominek popsuje się gdy się w nim pali bez wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 01.06.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 A ja się nie zastanawiam - na dzień dzisiejszy piec na ekogroszek + kominek z płaszczem - gaz mam gdzieś - jak przeliczyłam koszty samego przyłącza - wyszło ok. 10 tys za jakieś 120m to stwierdziłam że za tą kasę kupię piec i kominek. Renciu a bylas w gazowni w tym roku? Zasady sie pozmienialy i teraz jest tak, ze gazownia moze odmowic przylaczenia ze wzgledu na koszty, ale jak juz sie zgodzi to koszt przylacza to 920pln netto. Mnie w zeszlym roku podliczyli na prawie 12kpln (netto oczywiscie ) a dzisiaj mily pan w gazowni mi powiedzial ze moge zlozyc nowy wniosek o warunki przylaczenia i jak dobrze pojdzie to bede miec gaz za 10% tej kwoty RENCIA - to nie za bardzo rozumiem - mi dwa tygodnie temu podliczyli i wyszlo 4000pln - skro jak piszesz 920to max to wyglada na to ze łamia prawo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 01.06.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 A ja się nie zastanawiam - na dzień dzisiejszy piec na ekogroszek + kominek z płaszczem - gaz mam gdzieś - jak przeliczyłam koszty samego przyłącza - wyszło ok. 10 tys za jakieś 120m to stwierdziłam że za tą kasę kupię piec i kominek. Renciu a bylas w gazowni w tym roku? Zasady sie pozmienialy i teraz jest tak, ze gazownia moze odmowic przylaczenia ze wzgledu na koszty, ale jak juz sie zgodzi to koszt przylacza to 920pln netto. Mnie w zeszlym roku podliczyli na prawie 12kpln (netto oczywiscie ) a dzisiaj mily pan w gazowni mi powiedzial ze moge zlozyc nowy wniosek o warunki przylaczenia i jak dobrze pojdzie to bede miec gaz za 10% tej kwoty Przepraszam, bardzo mnie zainteresował temat gazu. Czy 12k to 12.000 PLN ? 2 lata temu pytałem o podłączenie gazu. Wskazali mi 2 alternatywne podłącza, ale dali warunek, żę rura w ziemi MUSI iść po działkach prywatnych. U mnie najbardziej pasowałaby w drodze. Ale gazownia twierdzi, że jak położą asfalt to im się nie opłaca. Prze przejściu przez działki prywatne mam po drodze z 7 sąsiadów, którzy już mają butle na propan i powiedzieli, że jak im za darmo podłączą gaz ziemny - to się zastanowią Czy rzeczywiście gazownia nie chce prowadzić gazu w drodze ? Przecież to jest najsensowniejsze rozwiązanie (przynajmnie ja bym tak chciał) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 01.06.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Czesc grupo, Rozpoczecie mojej budowy, nadchodzi wiekimi krokami a tu nie mam Blaszaka jeszcze na budiwe a bede go potrzebował, czy wiecie gdzie takie coś moge zdobyć? patrzyl;em na rózne strony ale ogolnie sa tak rózne ceny wiec mysle ze jakos tez dajcie znac jakie byly wasze doświadczenia. No i jak ktos chce opchnąc uzywany to ja z chęcia kupie. Ja kupowałem nowy garaż w firmie: http://www.staladam.wk.pl/ Przywieźli i zmontowali za 1300 PLN. Sprawuje się całkiem nieźle. Pozdrawiam, Grzegorz Witam, Też szukam jakiejś pakamery lub blaszaka. Czy ten Twój blaszak jest "sztywną konstrukcją" ? Czy jest bezpieczny "na włamania" ? Jesteś z niego zadowolony ? Chętnie posłuchałbym opinii właściciela i użytkownika tym bardziej że sam stoję przed taką decyzją. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Witajcie!!! ...kominek z płaszczem.... wie ktoś czy taki kominek popsuje się gdy się w nim pali bez wody ? rozwalisz go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwik 02.06.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 dzięki za odpowiedź chcę podłączyć kominek do ogrzewania podłogowego, więc co będzie w lato gdy będe chciał zapalić w kominku tylko tak sobie i nie będzie obiegu wody? jestem dopiero na stanie zerowym ale trzeba myśleć do przodu. a propo cennie dajcie się zwariować.wykorzystałem różnicę cen między dwoma betoniarniami i już sami zaczeli do mnie dzwonić że dadzą taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 02.06.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 RENCIA - to nie za bardzo rozumiem - mi dwa tygodnie temu podliczyli i wyszlo 4000pln - skro jak piszesz 920to max to wyglada na to ze łamia prawo? To ja pisalam Moze Cie podlaczali jeszcze wg starych warunkow? Wtedy bylo oplata stala ok. 1000 + 30pln za kazdy metr powyzej 20 (chyba - dokladnej granicy nie pamietam) A 920 jest magiczna liczba ktora wymienil Pan w gazowni jako koszt przylacza, niezaleznie od jego dlugosci. Czy 2m, czy 200m, powinno byc tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 02.06.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Przepraszam, bardzo mnie zainteresował temat gazu. Czy 12k to 12.000 PLN ? 2 lata temu pytałem o podłączenie gazu. Wskazali mi 2 alternatywne podłącza, ale dali warunek, żę rura w ziemi MUSI iść po działkach prywatnych. U mnie najbardziej pasowałaby w drodze. Ale gazownia twierdzi, że jak położą asfalt to im się nie opłaca. Tak, to 12000 pln. A ten asfalt juz lezy? Albo jest w perspektywie pol roku? Gazownia ma pol roku na podlaczenie od momentu podpisania umowy, wiec moze udaloby sie przed asfaltem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.06.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 dzięki za odpowiedź chcę podłączyć kominek do ogrzewania podłogowego, więc co będzie w lato gdy będe chciał zapalić w kominku tylko tak sobie i nie będzie obiegu wody? jestem dopiero na stanie zerowym ale trzeba myśleć do przodu. . w lecie nie palisz w takim kominku. Zamierzasz zastosować mieszacz? Bo do ogrzewania podlogowego potrzebna jest niższa temp. wody....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeyBobik 02.06.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Przepraszam, bardzo mnie zainteresował temat gazu. Czy 12k to 12.000 PLN ? 2 lata temu pytałem o podłączenie gazu. Wskazali mi 2 alternatywne podłącza, ale dali warunek, żę rura w ziemi MUSI iść po działkach prywatnych. U mnie najbardziej pasowałaby w drodze. Ale gazownia twierdzi, że jak położą asfalt to im się nie opłaca. Tak, to 12000 pln. A ten asfalt juz lezy? Albo jest w perspektywie pol roku? Gazownia ma pol roku na podlaczenie od momentu podpisania umowy, wiec moze udaloby sie przed asfaltem? Dzięki MAG ! Lejesz miód na moje serce Czyli gazownia prowadzi instalacje gazowe w drodze ? - to mnie najbardziej interesuje. Jak z nimi rozmawiałem - to robią tylko przez działki prywatne i koniec gadki. Zanim asfalt się pojawi to jeszcze minie kilka lat. Tak że asfalt nie jest żadnym problemem tylko dobra wola gazowni. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwik 02.06.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 w lecie nie palisz w takim kominku. Zamierzasz zastosować mieszacz? Bo do ogrzewania podlogowego potrzebna jest niższa temp. wody....... no prosze... ...już przypuszczałem że nie wszystko będzie takie proste. muszę się zdecydować co jest ważniejsze... no i ten mieszacz. widzę że trafiłem na głęboki temat.. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mwituszy 02.06.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Czesc HeyBobik napisal Czyli gazownia prowadzi instalacje gazowe w drodze ? z tego co wiem to gazowania w teranach wiejskich zawsze prowadzi gaz w dzialkach taki podobno przepis wewnetrzy maja. W miejskich moga ostatecznie miec to w chodniku ale nigdy w drodze. podobno kwestia bezpieczenstwa. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 02.06.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 RENCIA - to nie za bardzo rozumiem - mi dwa tygodnie temu podliczyli i wyszlo 4000pln - skro jak piszesz 920to max to wyglada na to ze łamia prawo? To ja pisalam Moze Cie podlaczali jeszcze wg starych warunkow? Wtedy bylo oplata stala ok. 1000 + 30pln za kazdy metr powyzej 20 (chyba - dokladnej granicy nie pamietam) A 920 jest magiczna liczba ktora wymienil Pan w gazowni jako koszt przylacza, niezaleznie od jego dlugosci. Czy 2m, czy 200m, powinno byc tak samo. ups - M@g wybacz pomyłkę no warunki mialem wydane rok temu i kurcze wyglada na to ze mnie zrobili na szaro nikt nawet nie wspomniał słowem ze moge wystapic o nowe warunki i wówczas oszczędzę 3k... teraz juz pewnie za późno bo umowa popisana ale zadzwonie i zapytam. dzieki za wyjasnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 02.06.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Czesc grupo, Rozpoczecie mojej budowy, nadchodzi wiekimi krokami a tu nie mam Blaszaka jeszcze na budiwe a bede go potrzebował, czy wiecie gdzie takie coś moge zdobyć? patrzyl;em na rózne strony ale ogolnie sa tak rózne ceny wiec mysle ze jakos tez dajcie znac jakie byly wasze doświadczenia. No i jak ktos chce opchnąc uzywany to ja z chęcia kupie. Ja kupowałem nowy garaż w firmie: http://www.staladam.wk.pl/ Przywieźli i zmontowali za 1300 PLN. Sprawuje się całkiem nieźle. Pozdrawiam, Grzegorz Witam, Też szukam jakiejś pakamery lub blaszaka. Czy ten Twój blaszak jest "sztywną konstrukcją" ? Czy jest bezpieczny "na włamania" ? Jesteś z niego zadowolony ? Chętnie posłuchałbym opinii właściciela i użytkownika tym bardziej że sam stoję przed taką decyzją. Pozdrowionka Hmm... Co do jego sztywności to byłbym ostrożny. Już raz go rozbierałem żeby go przenieść w inne miejsce i wg mnie po drugim rozłożeniu może być już problem z ponownym montażem. Konstrukcja jest z cienkich kątowników spawanych miejscami. Generalnie jednak jestem z niego zadowolony. Jak ustawisz go dobrze to można oprzeć o ścianę sporo rzeczy i się nie zdeformuje. Co do bezpieczeństwa na włamania - standardowo ma zamek-zasuwę i 2 zaczepy na kłódkę - więc całkiem sporo. Jednak dla chcącego się włamać wystarczą dobre nożyce do blachy i wejdą z każdej strony (blacha również nie jest za gruba) Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rencia 02.06.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Witam GK!!! No to z innej beczki - jeszcze raz kolejny rzucam temat organizacji spotkania GK - proponuję moją działkę z budową w trakcie na miejsce i termin 16.06.2007.Reszta niech się martwi o jadło i napitek!!!! Macie dwa tygodnie na zastanowienie i rezerwację terminu.Zgłoszenia oczywiście na tym forum. Pozdrowionka - o właśnie słucham w radiu "...w życiu piękne są tylko chwile.....dlatego czasem warto żyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mg 02.06.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 ups - M@g wybacz pomyłkę no warunki mialem wydane rok temu i kurcze wyglada na to ze mnie zrobili na szaro nikt nawet nie wspomniał słowem ze moge wystapic o nowe warunki i wówczas oszczędzę 3k... teraz juz pewnie za późno bo umowa popisana ale zadzwonie i zapytam. Nic sie nie stalo A z wystepowaniem o nowe warunki to zawsze jest ryzyko - bo co jesli gazownia, w drodze rewanzu, powie ze gazu nie przylaczy? Stare warunki pewnie straca waznosc i trzeba by ciagnac przylacze na wlasny koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 02.06.2007 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 ciekawe czy komuś odmówili za drugim razem?? to forum jest jednak nieocenione bo sam nie wiedziałem o tej zmianie w gazowni...też mam warunki z zeszłego roku na kwote 5800, z tego wniosek ze trzeba sie pownownie udać , tym bardziej że nigdzie się mi nie spieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 03.06.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 chętnie do usług http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53274 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 03.06.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Witam GK!!! No to z innej beczki - jeszcze raz kolejny rzucam temat organizacji spotkania GK - proponuję moją działkę z budową w trakcie na miejsce i termin 16.06.2007. Reszta niech się martwi o jadło i napitek!!!! Macie dwa tygodnie na zastanowienie i rezerwację terminu. Zgłoszenia oczywiście na tym forum. Pozdrowionka - o właśnie słucham w radiu "...w życiu piękne są tylko chwile.....dlatego czasem warto żyć" Ja się zapisuję od razu. Mam też pytanie: czy mogę wziąć grzecznego psa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts