Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam forumowiczów grupy Krakowskiej jeśli pozwolicie chętnie się przyłafze do waszej grupy. Własnie wczoraj odebrałam pozwolenie na budowę i jeszcze tylko czekamy 14 dni i ruszamy. zaczynamy od wyrównania działki choc jest w miare prościutko. Budujemy blisko Skawiny - miejscowość Izdebnik. Szukamy kogoś od studni głebinowych, niestety działke mamy na górce i nie uzbrojoną. Jesli ktos mógłby cos doradzic bedę wdzięczna

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Musze się pochwalić wszem i wobec :) właśnie wyszedłem dzisiaj z ziemi :)

no to gratuluję

a dlaczego ta ścianka na pierwszym planie z prawej jest taka cienka tak dumam i dumam i nic nie mogę wydumać ??

i może jeszcze z fundamentów kilka pytań: najpierw robiliście ławy czy bez ław sam rowek do góry ?? czy zalewaliście wszystko naraz ?? czy najpierw w ziemi a potem to co widać zaszalowane ??

pozdrawiam

Łukasz

To fakt, złudzenie optyczne spowodowane dodatkowo tym, że zewnętrzna deska jest wyżej niż poziom fundamentu i tak to wygląda.

Co do twoich pytań, to najpierw rowek w ziemi łopatami na 1m, mam spoistą glinę jak ucięli łopatą tak zostaje jak szalunek tracony :), po wylaniu do poziomu ziemi dzień odpoczynku szalunki i lanie w szalunkach.

HEJ TO ZNOWU JA skoro juz sie rozpisałam to dodam jeszcze ze szukamy tez Porotherma 25P+W w obrej cenie, bo te co sa teraz na rynku to masakra, chcą 10-11zł za szt. a ze sprowadzeniem jest problem bo chcą zeby rozładunek sobie załatwic na własną reke :( a i ceny tez nie sa rewelAcyjne bo 9,20 do 9,70. jak na razie mamy mocne plany zrobic fundamenty a jesli by sie udało załatwic pustaki to moze i parter by powstał. Czekam na info :lol:

przed chwilą dostałam emaila z ofertą na Porotherma po 9,15 brutto transport z krakowa.

a tak wogóle to licze na to ze rynek wkoncu sie nasyci tymi materiałami i zeby sprzedać będa musieli zejsc z cenami.

tak naprawde w składach Porotherma nie brakuje ale te ceny :o to itny szok

gdyby ktos cos wiedział to bede wdzieczna

P.S. nasz projekcik to Archon dow w jeżówkach 2 - oczywiscie po przeróbkach :lol:

Czesc, zastanawiam sie nad wyborem okien. Co mozecie powiedziec o firmie "Oknoplast - okna z Krakowa"? Czy moze ktos ewentualnie polecic cos innego?

u nas Oknoplast zajmował czołowe miejsce w "zamiarach okiennych" ale ostatnio skłaniamy sie do Jezierskiego, sporo dobrego przeczytałam o tych oknach m.in. w wątku Jareko o oknach, i co z kobiecego punktu widzenia chyba nawet ważniejsze :oops: jak dla mnie dużo ładniejsze od Oknoplastu

tylko że w Krakowie wszyscy mają albo Oknoplast albo Oknoplusa :cry: , nie wiem czy to tylko kwestia braku tak intensywnej reklamy u Jezierskiego??

no właśnie może ma ktoś doświadczenia z Jezierskim? a najlepiej jeśli miałby ktoś u siebie takie okna?

Witam wszystkich budujących w Krakowie i okolicach dzisiaj dokonałam rejestracji chociaż tak troszkę na wyrost. Z mężem jesteśmy na etapie poszukiwań działki, obkupiłam się troszkę w fachowej literaturze i czuję się zielona jak trawa na wiosnę. Ale mam nadzieję że z waszą pomocą jakoś to będzie:) Marzą nam się okolice Niepołomic mamy tam rodzinkę. Jednocześnie proszę Was gdybyście coś widzieli w tamtych stronach dajcie cynk;)

robertto mój wujek jest bardzo solidnym stolarzem od lat zajmującym się kuchniami szkopuł w tym że zakład ma w Cieszynie ale nie jest to problem dla niego przyjechać do Krakowa wziąść pomiary i zrobić ją dla Ciebie gdybyś był zainteresowany, jest tani ponieważ zakład ma na wsi i pracuje sam. Naprawdę warty polecenia. Mnie na pewno będzie robił wszystko co ma z drewnem współnego do domu. Namiary 607 162 445

.......... najpierw rowek w ziemi łopatami na 1m, mam spoistą glinę jak ucięli łopatą tak zostaje jak szalunek tracony :), po wylaniu do poziomu ziemi dzień odpoczynku szalunki i lanie w szalunkach.

a jakie szerokości tego co w ziemi ??

a zbrojenie jakieś wrzuciliście tam ??

a to nad ziemią ile ma szerokości ??

pozdrawiam

Łukasz

Witam Was drodzy formułowicze.

Za 2-3 tygodnie startuje z budową w Skawinie.

Mieszkam 130km od Skawiny wiec sami wiecie jak to jest z dojazdami i załatwianiem spraw.

Mam więc do Was prosbe o polecenie mi jakiejs dobrej betoniarni w tych okolicach,

Druga sprawa to bloczki betonowe. Moj majster kazal mi takowe zakupic, pytalem w hurtowniach w Skawinie ale tu nic takiego nie maja>

Prosze Was pomózcie mi gdzie moglbym je tu w okolicy kupic.

Pozdrawiam

betoniarnia to wid-bet w biertowicach a co do bloczków fundamentowych to moze lepiej zrobić lane fundamenty z betonu?

Ja lałem całość.

Na ławę zamówiłem w wid-bet ale ponieważ są jednak drodzy to już potem brałem z Gluc Pol z Osielca i wszystko było ok a cena atrakcyjna bo B15 po 230 a B20 po 240 zeta z pompą. Wid Bet kasuje po 260 z pompą.

a że u mnie górki to i fundament wysoki a więc dużo kubików się nazbierało.

a tak wogóle to i tak szalone ceny więc tym bardziej trzeba szukać taniej by im się w głowach nie poprzewracało.

niby materiałów nie ma a jednak są.

a w jednej hurtowni słyszałem że te ceny to przez te mistrzowstwa.

ale śmieszne

jeszcze ani kilometra drogi na mistrzowstwa nie wybudowali a nawet nie wiedzą gdzie będą stadiony a już chcą więcej za wszystko.

Hurtownie pełne że już nie mają gdzie składować.

Jak pytasz o cos to nie ma ale potem dzwoni ą do mnie że niby mam szczęście.

może i mam ale coś do ceny nie.

ale już niestety pogarszając sytuację rynku z materiałami też chomikuję :evil:

słoneczko nie jest to takie proste szukam na gumtree, trader, allegro, gratka, dwukropek itp ale jak się ma określone kryteria cenowe tak jak my do max 140000 to łatwo nie jest, poza tym mocno zależy mi żeby to było poza agencjami czyli sprzedaż bezpośrednia bo ponad 5tyś za adres to dla mnie o wiele za dużo. A sprawdzić działkę to sobię umiem :) sama. W poniedziałek z małżem będziemy jeździć po gminie Niepołomice i rozwieszać ogłoszenie " kupię działkę..." pierwsza seria :) nie przyniosła rezultatów.

Czy jest tu jeszcze ktoś poszukujący swojego skrawka na ziemi?

Aaa, a dzisiaj zamówiliśmy modrzewiowe sztachety na płot i wypełnienie bramy.

A jakie piękne mają dechy na podłogę i płazówki na elewację :o

Oczywiście też z modrzewia.

Mąż się zachwycił i chyba wyjdzie na moje, aby mieć w końcu ten "dworek modrzewiowy" http://img131.imageshack.us/img131/5997/hot4rh.gif

Słoneczko - a te deski nadają się na taras z drewna ?

Jakiej są długości?

Znasz może kogoś kto by mi zrobił taki taras, może oni - jak myślisz?

Ja lałem całość.

Na ławę zamówiłem w wid-bet ale ponieważ są jednak drodzy to już potem brałem z Gluc Pol z Osielca i wszystko było ok a cena atrakcyjna bo B15 po 230 a B20 po 240 zeta z pompą. Wid Bet kasuje po 260 z pompą.

a że u mnie górki to i fundament wysoki a więc dużo kubików się nazbierało.

a tak wogóle to i tak szalone ceny więc tym bardziej trzeba szukać taniej by im się w głowach nie poprzewracało.

niby materiałów nie ma a jednak są.

a w jednej hurtowni słyszałem że te ceny to przez te mistrzowstwa.

ale śmieszne

jeszcze ani kilometra drogi na mistrzowstwa nie wybudowali a nawet nie wiedzą gdzie będą stadiony a już chcą więcej za wszystko.

Hurtownie pełne że już nie mają gdzie składować.

Jak pytasz o cos to nie ma ale potem dzwoni ą do mnie że niby mam szczęście.

może i mam ale coś do ceny nie.

ale już niestety pogarszając sytuację rynku z materiałami też chomikuję :evil:

no to dziwne - widac podrozao bo jak lalem kilka tygodni temu to z pompa pacilem 230 za kubik. moze ze wzgedu na dojazd? ja miaem bisko stad i taka cena - nie znaazem taniej w okoicy a niektorych betoniarniach to wrecz mowii ze "my tam nie jezdzimy"...

co do pełnych hurtowni to bym tez nie da sie przekonac bo w wieu wypadkach to towar kupiony kika miesiecy temu tylko czeka na odbior

ale potwierdzam ze sa miejsca gdzie w "umiarkowanych na obecne czasy" cenach mozna kupic towar od reki - za tanim materialem trzeba podzwonic a roznice miedzy skladami nawet do 50%! przy czym umiarkowane na obecne czasy znaczy abstrakcyjnie wysokie w porownaniu z grudniem 2006

no to dziwne - widac podrozao bo jak lalem kilka tygodni temu to z pompa pacilem 230 za kubik. moze ze wzgedu na dojazd? ja miaem bisko stad i taka cena - nie znaazem taniej w okoicy a niektorych betoniarniach to wrecz mowii ze "my tam nie jezdzimy"......

tak tak

ale to jeszcze nie wszystko.

Jak powiedziałem WID BETowi że przesadzają i dostałem w GUC POLu taniej to teraz mi też już chcieli opuścić.

z innej strony zastanawiam się czy z tamtej ceny nie miał mój budowniczy jakiejś marży bo coś strasznie ich chwalił i że niby wszyscy tam biorą i nie powinienem z nich rezygnować.

w tym co piszesz o pełnych składach napewno jest dużo prawdy ale tak jak pisałem teraz dzwonią do mnie że mają.

Słoneczko - a te deski nadają się na taras z drewna ?

Jakiej są długości?

Znasz może kogoś kto by mi zrobił taki taras, może oni - jak myślisz?

Soniczko, najlepiej skontaktuj się z nimi: http://www.jordanex.region-rabka.pl/inde.htm. W Jordanie zamawialiśmy na razie tylko sztachety modrzewiowe, ale mają przepiękne dechy, ktore wykupują od nich... Szwedzi, zwłaszcza wszystko co dębowe.

W tym tartaku z kolei: http://www.tartak-kus.malopolska.info/ zamówiliśmy więźbę, podbitkę, stemple i legary modrzewiowe na sufity.

Oba tartaki wyglądają na solidne :)

w tym co piszesz o pełnych składach napewno jest dużo prawdy ale tak jak pisałem teraz dzwonią do mnie że mają.

no to nic tylko sie cieszyc - czyzby pierwsze oznaki stabilizacji na rynku budowlanym? teraz te cale hamstwo na skladach sie skonczy i znow sie naucza ze klient jest najwazniejszy...

słoneczko, ja to tylko zapisuję sobie podane przez Ciebie kontakty - mam nadzieję że niedługo (czytaj przyszły rok) przyjdzie mi z nich skorzystać.

co do cen w składach budowalanych - myślę że pod koniec roku nastąpi już pewne nasycenie rynku i ceny nie będą tak drastycznie wzrastać a nawet się ustabilizują przy średniej czy wysokiej dostepności towarów. Ja mam przynajmniej taka nadzieję chociaż czytając w necie - pojawiają się juz tam takie głosy analityków.

Bądźmy dobrej myśli.

Ja mam już zamówioną mapkę u Geodety w Zielonkach polecanego na białej liście. Świetny kontakt, wszystko wytłumaczył i ... nawet go jeszcze nie widziałem :) - wszystko załatwiliśmy przez telefon i @.