Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam na forum i szukam i g...no z tego.

:cry:

Kto z was ma zbiornik na gaz w ogrodku, i ile to wychodzi???

W zeszlym roku palilam tylko kominkiem i jak nas dlugo w domu nie bylo to bylo zimno. Gaz z gazowni moge podciagnac, ale to okolo 70 metrow, wiec koszty....

Podobno firmy daja takie zbiorniki na gaz w dzierzawe. Ile to kosztuje i czy sie oplaca????

HELP

Weź gaz z gazowni i sie nawet nie zastanawiaj pomiedzy zbiornikiem a gazem z gazowni. to naprawdę strata twojego czasu. nawet gdyby trzeba było sfinansowac samemu 100 metrów gazociągu - to i tak się opłaca.

mam zbiornik (4850 l) na wiosnę będe mógł powiedziec ile mnie kosztowało ogrzanie domu. na razie za zatankowanie trzeba było wybulić ok. 7 kpln jednorazowo

zrobiłem konkurs ofert dostawców gazu płynnego . w sumie przeszło przez moje podwórko 7 firm.

potentaci - bp, shell odpadli w przedbiegach - koszty i umowy takie rygorystyczne, ze dziekuje.

rozważałem jeszcze: dragongaz, baltykgaz, progas, orlen gaz, i cos tam jeszcze...

miałem dość.

zasada ogólna - zacznij od zapisów umowy o rozwiazaniu umowy, to przynajmniej na wstepie odrzucisz ze 4 firmy, które chca skórę z czlowieka wtedy zedrzec.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

a ile kosztuje podłączenie przez 70m? I czy musi to robic firma, z która ma podpisaną umowe gazownia?

na dzień dzisiejszy przepisy w gazowni sie trochę pozmieniały i koszt przyłącza nie przekracza 920 zł łącznie z projektem i bez względu na odległość. Zresztą jak chcesz być pewna kosztów swojego przyłącza to złóż wniosek do gazowni o warunki przyłącza (te ostateczne) w odpowiedzi dostaniesz warunki z podaniem kosztów wykonania.

Gazownia ma 6 miesięcy na wykonanie przyłącza no chyba, że masz lub wykonasz projekt przyłącza we własnym zakresie to ten czas skraca sie do 3 miesięcy a oni ryczałtowo zwracają ci 275 zł (chyba netto) za ten projekt.

tak mi się wydawalo :D Ja gaz mam i uzywam juz prawie 5lat :o

madd, gaz to tylko rurą, nie wrabiaj się w żadne zbiorniki.

W niedzielę zabarykaduj się, jak będzie w miarę pogoda wybieramy się w Twoją stronę na rekonesans :D

ale niestety jak jest dalej niż 100 metrów to gazownia nawet gadać nie chce i nie mówiąc już o wydaniu warunków przyłączenia, dlatego musze miec zbiornik, aler mam nadzieje ze jest kwestią czasu zeby gazownie przekonać do zrobienia tych 300 metrów rurkui z gazem bo tyle u mnie potrzeba :cry:

Mam pytanie:

macie moze namiary na sprawdzona solidną ekipe? Bo ja sie bede zegnać z moją obecną totalna fuszera , lenistwo, szkoda słow

gdybym jeszcze bardziej chciał cię załamać to dałbym namiary na swoją...

ale tym razem musiało by się skończyć załamaniem nerwowym :-)

nie przejmuj się... wyrzuć ich póki jeszcze nie spieprzyli wszystkiego. Ja wahałem sie całe 2 miesące i teraz nie moge sobie tego wydarowac ze byłem taki naiwny...

nie jesteś sam :lol: :lol: :lol:

[na dzień dzisiejszy przepisy w gazowni sie trochę pozmieniały i koszt przyłącza nie przekracza 920 zł łącznie z projektem i bez względu na odległość. Zresztą jak chcesz być pewna kosztów swojego przyłącza to złóż wniosek do gazowni o warunki przyłącza (te ostateczne) w odpowiedzi dostaniesz warunki z podaniem kosztów wykonania.

Gazownia ma 6 miesięcy na wykonanie przyłącza no chyba, że masz lub wykonasz projekt przyłącza we własnym zakresie to ten czas skraca sie do 3 miesięcy a oni ryczałtowo zwracają ci 275 zł (chyba netto) za ten projekt.

Edit, skąd masz te informacje?? (chciałabym żeby to była prawda....).

Ja właśnie dziś odebrałam warunki z gazowni...nowe bo stare wygasły... i niestety są zmiany ale na gorsze :evil: . W poprzednich gazownia gwarantowała mi przyłączenie do samego budynku a teraz tylko do ogrodzenia(to ponoć teraz standard). A koszt wyszacowany mam niestety wcale nie na 920 tylko 2132 zł netto (za jedyne 20m, ale w tym przecisk pod drogą).

Te 920zł o których piszesz to opłata stała za przyłącze o dł. do 5m., za każdy następny m. się płaci i to w zależności od nawierzchni(najdroższy-przecisk pod asfaltem).

tu są aktualne stawki: http://ksg.pl/gfx/ksg/files/1/taryfa_nr_2_01_07.pdf (str.26)

Co do terminów to powiedzieli mi dokładnie tak jak piszesz.

pozdrawiam

m.

Ja właśnie dziś odebrałam warunki z gazowni...nowe bo stare wygasły... i niestety są zmiany ale na gorsze :evil: . W poprzednich gazownia gwarantowała mi przyłączenie do samego budynku a teraz tylko do ogrodzenia(to ponoć teraz standard). A koszt wyszacowany mam niestety wcale nie na 920 tylko 2132 zł netto (za jedyne 20m, ale w tym przecisk pod drogą).

Te 920zł o których piszesz to opłata stała za przyłącze o dł. do 5m., za każdy następny m. się płaci i to w zależności od nawierzchni(najdroższy-przecisk pod asfaltem).

tu są aktualne stawki: http://ksg.pl/gfx/ksg/files/1/taryfa_nr_2_01_07.pdf (str.26)

pozdrawiam

m.

a to dziwne bo z ego co rozmawialem z nimi i z tego co juz bylo pisane to nie moga teraz skasowac wiecej niz 920pln ZA CAŁOŚĆ. Haczyk jest w tym ze kiedyś mieli obowiazek podlaczyc kazdego a teraz moga sie tlumazyc tym ze nie jest to uzasadnione ekonomicznie. Ja mialem warunki z zeszlego roku gdzie mi wyliczyli koszt przylacza do budynku na 4100pln (jakies 70m) - gdybym w tym roku wzial nowe warunki to wyszlo by do ogrodzenia 920pln:( niemniej wolalem nie ryzykowac odmowy i przeciagac znowu terminy....

[

pozdrawiam

m.

Mariku

informacje mam takie bo jakieś 3-4 tygodnie temu odebrałam warunki (Wieliczka ) i tak mam napisane. Przyłącz mam o długości 40m i też przecisk pod drogą na dodatek wojewódzką (około 20m). Lada dzień wybieram sie podpisać umowę przyłączeniową więc będę mogła powiedzieć coś więcej. Ja też mam wpisaną skrzynkę w ogrodzeniu, ale te 40m jakby nie mierzyć to jest do samego budynku więc już głupia jestem. :roll:

Edit,

możesz napisać cos więcej co masz w tych warunkach na temat kosztów – masz podaną jakąś bazę, odniesienie, przepis na którym się opierali podając Ci te 920zł?, czy jest napisane że np. na podstawie opłaty ryczałtowej..? Chciałabym mieć jakiś argument, bo nie dam sobie wcisnąć tych 2 tys. skoro Ciebie (czy innych) kasują po 920zł. :evil:

Niestety nie znalazłam na to żadnego przepisu, informacji, a to jak mi policzyli jest zgodne z tym co podają w taryfach na stronie gazowni.

Ale skoro Ty też masz od nich świeże warunki i jest w nich czarno na białym… to nie chciałabym być jeleniem… :evil:

pozdrawiam

m.

Edit,

możesz napisać cos więcej co masz w tych warunkach na temat kosztów – masz podaną jakąś bazę, odniesienie, przepis na którym się opierali podając Ci te 920zł?, czy jest napisane że np. na podstawie opłaty ryczałtowej..? Chciałabym mieć jakiś argument, bo nie dam sobie wcisnąć tych 2 tys. skoro Ciebie (czy innych) kasują po 920zł. :evil:

Niestety nie znalazłam na to żadnego przepisu, informacji, a to jak mi policzyli jest zgodne z tym co podają w taryfach na stronie gazowni.

Ale skoro Ty też masz od nich świeże warunki i jest w nich czarno na białym… to nie chciałabym być jeleniem… :evil:

pozdrawiam

m.

nie mam w tej chwili tych warunków przy sobie, żeby napisać Ci dokładnie co tam wpisali. Jak znajdę chwilkę w domu to postaram sie odpowiedzieć.

Mam taki problem ,ponieważ był wczoraj u mnie geodeta ,który bedzie mi robi mapke wysokościową (koszt 750zł) ,polecił mi architekta który robi :

-mapki zagospodarowania działki (czy jakos tak to sie nazywa) za 1500zł

-mapke z przyłączem elektryki 500zł

-mapke z przyłączem gazu 500zł

-mapke z przyłączem wody 500zł

wszystko to jakieś 3000zł u tego architekta :( .

Czy może mi ktoś powiedziec ,czy ja naprawde tego tak potrzebuje ????

Czy może ma ktoś kontakt z jakimś tańszym biurem ???

Jestem z okolic Kocmyrzowa.

Gaz, elektrykę i wodę robią dostawcy więc nie będą Ci potrzebne.

tak robią ponoć ale wtedy wydłuża się czas oczekiwania.

kolega pytał ostatnio to powiedzieli mu że jak się ma swój projekt przyłącza prądu to przyłączenie do sieci trwa 6 miesięcy około a jak oni mają robić wszystko robić to trwa to około 1 roku więc należy wybrać czy tak czy tak.

z gazem chyba jest tak samo jak z prądem a z wodą to nie wiem.

Mam taki problem ,ponieważ był wczoraj u mnie geodeta ,który bedzie mi robi mapke wysokościową (koszt 750zł) ,polecił mi architekta który robi :

wszystko to jakieś 3000zł u tego architekta :( .

i jeszcze jedna sprawa jeśli chodzi o mapki jakieś do prądów i wogóle to po co ma je robić architekt skoro osoba z uprawnieniami czy to od prądu wody czy gazu wrysowuje swoje przyłącze na mapę wysokościowo-sytuacyjną.

acha i jeszcze jedno projekt prądu czy też gazu czy wody oscyluje w granicach 600 zł więc po co płacić za same mapki po 500zł ?

i jeszcze jedno 1500zł za projekt zagospodarowania to też chyba dużo.

Gaz, elektrykę i wodę robią dostawcy więc nie będą Ci potrzebne.

tak robią ponoć ale wtedy wydłuża się czas oczekiwania.

kolega pytał ostatnio to powiedzieli mu że jak się ma swój projekt przyłącza prądu to przyłączenie do sieci trwa 6 miesięcy około a jak oni mają robić wszystko robić to trwa to około 1 roku więc należy wybrać czy tak czy tak.

z gazem chyba jest tak samo jak z prądem a z wodą to nie wiem.

Nie ponoć ale naprawdę i to w terminie, jak dla mnie, ekspresowym. Projekt przyłącza gazu miałam gotowy miesiąc po podpisaniu umowy. Z prądem też poszło błyskawicznie. Co więcej w tej sytuacji nie interesują nas jakiekolwiek uzgodnienia (np. ZUDP, sąsiedzi).

Co do wody to my akurat daliśmy się naciąć na projekt - cóż niewiedza kosztuje. Jak się potem okazało projekt nie był potrzebny.

erni napisał:

wszystko to jakieś 3000zł u tego architekta .

No i w końcu niewiem ,czy to jest potrzebne do Pozwolenia na budowe ??

Buki75 mozesz mi napisać czy ty robiłes coś takiego ,albo ewentualnie polecić kogoś ,ja też należe do gminy Kocmyrzów.

A skoro składałes papiery o pozwolenie ,to czy robiłes te mapki??

A może znacie jakiegoś architekta ,co zrobi taniej od tego co ja znalazłem ??

Rencia widziałem że podawałaś we wcześniejszych postach ,namiary na architektów ,niewiesz czy oni moogli by sie tym zająć ??

[/b]