Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem nowym sympatykiem grupy krakowskiej. Mam zamiar budować się w okolicach Głogoczowa. Dlatego jako nowy proszę o wyrozumiałość i pomoc z waszej strony. O wielu rzeczach nie mam zielonego pojęcia ale myślę że pytania zadane na tym forum nie zostaną bez odpowiedzi.

Sprawy papierkowe mam już za sobą (czytaj pozwolenie na budowę)- ale nic poza tym.

Moje pierwsze pytanie czy chcąc rozpocząć budowę na wiosnę 2008r będę miał problemy z znalezieniem porządnej brygady budowlanej?(za rozsądną cenę za wykonanie 1m2)

Dwa: Czy warto myśleć lub już kupować materiały budowlane wcześniej niż z początkiem roku?

Gorąco proszę o odpowiedzi [/b]

Witam przyszłych sąsiadów z wioski :D Coraz więcej budowniczych z tych okolic mamy na forum :D

Co do zakupu materiałów budowlanych to o części można już zacząć powoli myśleć - zrobić np. rozeznanie cenowe w hurtowniach i składach. Trudno prognozować ceny mat. ściennych ale jeśli już się zdecydujecie na ich zakup dużo wcześniej, to można próbować załatwić przechowanie towaru i odbiór dopiero przed samym rozpoczęciem prac (u mnie hurtownia przywiozła jak już były gotowe fundamenty). Co do cen stali - te są teraz podobno stosunkowo dobre (niedawno gdzieś czytałem że na niższe wielkich szans nie ma). Można jeszcze (przy założeniu że nic się nie zmieni na etapie murów) zamówić więźbę i kupić dechy na szalunki.

A przed wiosną (gdy pogoda dopisze) warto zrobić przyłącz wody i prądu.

Pozdrawiam,

Grzesiek

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedzi. A propos mojego pierwszego pytania czy mając szczupły budżet i brak możliwości kontroli ekipy budującej( dojazd z daleka)czy warto myśleć o firmie z pieczątkami i REGONEM. Boję się że nie dopilnuję na odległość i utrudnione będzie kupowanie jak coś trzeba będzie, a ja w pracy.

z innej beczki: u nas okazało się,że do pozwolenia na budowę musze mieć już teoretyczną lokalizacje ogrodzenia od strony drogi gminnej :o :o :o , która wydaje urząd gminy w Zabierzowiie, a potrzebne jest to do projektu gazociągu od ogrodzenia do domku (co znowóż wymagane jest w architekturze w krzeszowicach) :roll: i oczywiście muszę ten projekt zlecis i za niego zabulić przy adaptacji - no chore przepisy, a jak stwierdze przy końcu budowy,że jednak nie chce gazu :x

Wcale nie musisz ponieważ do pozwolenia na budowę wcale nie musisz mieć projektów przyłączy (w tym gazowego). Ogrodzenie możesz sobie zgłosić po otrzymaniu pozwolenia na budowę.

odcinek o którym pisze angela to nie przyłącze tylko już instalacja wewnętrzna, która powinna być ujęta w projekcie architerktoniczno-

budowlanym, który składa się do PnB

na budowę przyłącza (czyli odcinka do skrzynki w ogrodzeniu) nie jest wymagane pozwolenie na budowę

Nic takiego nie robiłam a gaz już mam.

ja miałam podobna sytuację tylko z prądem. Zaprojektowano słup na dizałce i licznik na słupie. Pozwolenie miałam wydawane tylko na dom bez przyłączy. I teraz okazało sie, że na odcinek od skrzynki do domu muszę mieć pozwolenie na budowę. Mogłam to zlecic elektrowni, ale uprzedzono mnie, że w takim wypadku termin wykonania przyłącza to 1 rok :o a to dla mnie było nie do przyjecia

Podobnie mam z gazem, ale żeby uniknąć tej sytuacji poprosiłam o zmianę lokalizacji skrzynki z ogrodzenia na dom i wtedy po problemie.

W wypadku gazu też wszystkie projekty i uzgodnienia można zlecic gazowni a wtedy okres oczekiwania wydłuża sie z 3 do 6 m-cy.

Dlatego tez uwazam ze warto wystepowac o PnB domu razem z przyłączami jesli sie komuś spieszy. Jeśli nie mozna zlecać gazowni / enionowi. Oczywiscie Enion potrzebuje na to samo 3x tyle czasu co gazownia. Ja zleciłem projekt gazowni i naprawde nie żałuje - oszczedzona kasa za projekt a termin dotrzymany w 100%.

Witam,

chciałbym was zapytać o to jakie dokumenty są potrzebne do załatwienia przyłacza prądowego w Krakowie (tak dokładnie to we Skawinie).

Nie mam jeszcze pozwolenia na budowe (planuje ruszyć na wiosnę) a chciałbym załatwić juz podpięcie prądu i wody (gaz moze poczekać).

Tak więc jeżeli ktoś w ostatnim czasie załatwiał przyłącze z Enionu i może mnie oświecić jakie dokładnie dokumenty musze mieć to byłbym dozgonnie wdzięczny :)

Pozdrawiam Wszystkich Budujących.

ps: Żeby uprzedzić niektóre odpowiedzi - przeszukiwałem już forum i nic nie znalazłem.

Witam,

chciałbym was zapytać o to jakie dokumenty są potrzebne do załatwienia przyłacza prądowego w Krakowie (tak dokładnie to we Skawinie).

Nie mam jeszcze pozwolenia na budowe (planuje ruszyć na wiosnę) a chciałbym załatwić juz podpięcie prądu i wody (gaz moze poczekać).

Tak więc jeżeli ktoś w ostatnim czasie załatwiał przyłącze z Enionu i może mnie oświecić jakie dokładnie dokumenty musze mieć to byłbym dozgonnie wdzięczny :)

Pozdrawiam Wszystkich Budujących.

ps: Żeby uprzedzić niektóre odpowiedzi - przeszukiwałem już forum i nic nie znalazłem.

Co do ps to kiepsko szukałeś - jest tego multum na forum. Dokumenty jakie potrzeba są w zasadzie takie same jak pod Warszawą czy w Trójmiesćie. Jesli nie masz Pozwolenia na budowe to o docelowy przylacz raczej nie masz co marzyc bo enion na pastwisko pradu nie doprowadzi - musisz mieć PnB i dodatkowo nadany numer domu (niewazne ze nie istnieje). Pozostaje wiec zrobienie przylacza tymczasowego na zasilanie placu budowy ale tu rowniez trzeba miec raczej PnB - Ja robilem wariant 1 wiec na temat tymczasówki sie nie wypowiadam. Lepiej sam zlec komus zrobienie dokumentacji i do PnB zloz dokumenty tak aby jednym trybem wydano ci rowniez PnB tych przylaczy. jesli zlecisz enionowi to mozesz czekac nawet rok (jak nie dwa).

Co do wody musisz spytac w wodociagach gminnych w Skawinie bo tu akurat kazde wodociągi maja inne ceny i zasady przylaczania.

PIERWSZY KROK W OBU WYPADKACH JEST TAKI SAM TO ZNACZY WYSTĘPUJESZ Z WNIOSKIEM O WYDANIE WARUNKÓW PRZYŁĄCZENIA.

Znalazłem na forum tyle rozbieżnych informacji dotyczących tego co potrzebuje kiedy moge wystepować o podpięcie do sieci że wolałem spytać sam i rozwiać wszelkie moje wątpliwości.

(Chociażby to że muszę mieć PnB - w którymś tam znalezionym poście było napisane że nie muszę mieć więc jak sam widzisz...)

Czyli jak rozumiem najlepiej jest się samemu zając zdobyciem wszelkiej maści dokumentacji i z nią udeżać do Enionu ?

Jeżeli tak to jaka to ma być dokumentacja ?

Warunki przyłącza mam już od ponad pół roku.

Znalazłem na forum tyle rozbieżnych informacji dotyczących tego co potrzebuje kiedy moge wystepować o podpięcie do sieci że wolałem spytać sam i rozwiać wszelkie moje wątpliwości.

(Chociażby to że muszę mieć PnB - w którymś tam znalezionym poście było napisane że nie muszę mieć więc jak sam widzisz...)

Czyli jak rozumiem najlepiej jest się samemu zając zdobyciem wszelkiej maści dokumentacji i z nią udeżać do Enionu ?

Jeżeli masz warunki to potrzebujesz:

1. Dokumenty identyfikujące Odbiorcę jako stronę umowy (dowód osobisty) odbiorcy,

2. Tytuł prawny upoważniający do dysponowania obiektem (np. umowa kupna-sprzedaży, darowizny, wyciąg z księgi wieczystej, umowa dzierżawy lub najmu).

3. Warunki przyłączenia.

4. W zależności od tego czy sam robisz projekt, potrzebujesz:

a. sam robisz projekt:

- Pozwolenie na budowę obiektu z klauzulą prawomocności wraz z przyłączem energetycznym + załącznik graficzny do decyzji (dla nowo przyłączanego obiektu).

- Potwierdzona przez właściwy organ kopia zgłoszenia budowy przyłącza wraz z oświadczeniem inwestora o nie wniesieniu przez właściwy organ sprzeciwu w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia (w przypadku zmiany trasy lub typu przyłącza do istniejącego obiektu)

- Pozwolenie na budowę przyłącza wraz z określoną w warunkach rozbudową sieci oraz z załącznikiem graficznym i klauzulą prawomocności

(w przypadku zmiany trasy lub typu przyłącza do istniejącego obiektu).

- Aktualny wypis z rejestru gruntów potwierdzający przynależność prawną działki do danej osoby (osób) i zgodę tegoż właściciela(-li)na przeprowadzenie przyłącza przez jego (ich) posesję i wykonanie robót budowlanych wraz z oświadczeniem inwestora, w przypadku gdy decyzja o pozwoleniu na budowę nie wyszczególnia działek, przez które przechodzi przyłącz energetyczny.

- Mapę sytuacyjno-wysokościową w skali 1:500 lub 1:1000 z uzgodnioną trasą przyłącza.

- Uzgodnienie trasy przyłącza z ZUDP (Zespół Uzgadniania Dokumentacji Projektowej).

- Zaświadczenie nadania numeru administracyjnego dla nowych obiektów (wydawane na podstawie prawomocnego pozwolenia na budowę).

- Uzgodniony projekt w przypadku konieczności jego opracowania zgodnie z warunkami przyłączenia.

- Faktura za energię elektryczną w przypadku Klientów będących już odbiorcami energii elektrycznej w ZEK w celu identyfikacji numeru ewidencyjnego odbiorcy

- Zgoda właściciela/zarządzającego budynkiem na prace elektroinstalacyjne

b. zlecasz projekt Enionowi:

- Pozwolenie na budowę obiektu z klauzulą prawomocności wraz z przyłączem energetycznym + załącznik graficzny do decyzji (dla nowo przyłączanego obiektu).

- Aktualny wypis z rejestru gruntów potwierdzający przynależność prawną działki do danej osoby (osób) i zgodę tegoż właściciela(-li)na przeprowadzenie przyłącza przez jego (ich) posesję i wykonanie robót budowlanych wraz z oświadczeniem inwestora, w przypadku gdy decyzja o pozwoleniu na budowę nie wyszczególnia działek, przez które przechodzi przyłącz energetyczny.

- Mapę sytuacyjno-wysokościową w skali 1:500 lub 1:1000 z uzgodnioną trasą przyłącza.

- Zaświadczenie nadania numeru administracyjnego dla nowych obiektów (wydawane na podstawie prawomocnego pozwolenia na budowę).

- Faktura za energię elektryczną w przypadku Klientów będących już odbiorcami energii elektrycznej w ZEK w celu identyfikacji numeru ewidencyjnego odbiorcy

- Zgoda właściciela/zarządzającego budynkiem na prace elektroinstalacyjne

Wiesz co idź się spytaj do Enion-u najlepiej. Tylko nie daj sobie wmówić, że masz robić projekt. I nie słuchaj tych co mówią że czeka się rok albo dwa albo trzy:)

Poczytaj przykładowy przetarg w Enionie na robienie przyłączy wraz z projektem na tzw. zgłoszenie:

http://www.enion.pl/res/specyfikacja_listopad_II_2007_2007.11.21.pdf

Termin waha się od miesiąca do pół roku oczywiście w zależności od sytuacji na miejscu.

Jak masz przejście przez 10 działek i nie ma zgód właścicieli a do wybudowania jest 1000m sieci i jeszcze transformator nowy postawić to się czeka, ale Twój prywatnie opłacony projektant nic tu nie pomoże musi przejść tą samą drogę co projektant z zakładu.

Wiesz co idź się spytaj do Enion-u najlepiej. Tylko nie daj sobie wmówić, że masz robić projekt. I nie słuchaj tych co mówią że czeka się rok albo dwa albo trzy:)

Poczytaj przykładowy przetarg w Enionie na robienie przyłączy wraz z projektem na tzw. zgłoszenie:

Termin waha się od miesiąca do pół roku oczywiście w zależności od sytuacji na miejscu.

Jak masz przejście przez 10 działek i nie ma zgód właścicieli a do wybudowania jest 1000m sieci i jeszcze transformator nowy postawić to się czeka, ale Twój prywatnie opłacony projektant nic tu nie pomoże musi przejść tą samą drogę co projektant z zakładu.

z tym sie nie zgodze gdyz: robienie czegokolwiek na zgłoszenie wymaga spelnienia pewnych warunkow. Prywatnie oplacany projektant zrobi to co ten zakladowy duzo szybciej a nie raz tu juz pisano jak to dokumentacja w molochach typu enion przelezala w szufladzie kilka miesiecy nie tknieta....

z tym sie nie zgodze gdyz: robienie czegokolwiek na zgłoszenie wymaga spelnienia pewnych warunkow. Prywatnie oplacany projektant zrobi to co ten zakladowy duzo szybciej a nie raz tu juz pisano jak to dokumentacja w molochach typu enion przelezala w szufladzie kilka miesiecy nie tknieta....

Ale z czym się nie zgodzisz? Jakie to specjalne warunki musi spełnic Enion, żeby zrobić na zgłoszenie przyłącze prądu?

Jak komuś się pali to projektant pryspieszy może o miesiąc.

A może po prostu Ty płaciłeś i uważasz, ze inni też powinni:)

Weź pod uwagę jeszcze to, że na przetarg przyłącz trafia najwcześniej po około 3 miesiącach od podpisania umowy przyłączeniowej z Enionem. Te, które są teraz na przetargach były podpisywane w sierpniu i wcześniej.

Dziekuje wszystki za odpowiedzi. Troche mnie nakierowaliście i wyprowadzili z błędu.

Jako ze nie mam jeszcze pozwolenia na budowę (będę mieć pewnie dopiero koło lutego) to nie mam co za bardzo się narazie w to zagłębiać.

Z tego co widzę czeka mnie zakup jakiegoś agregatu ponieważ rozpocząć budowę mam zamiar w maju czyli raczej prądu nie uda mi się załatwić do tego czasu. Chyba że mi powiecie że na prąd budowlany czeka się np 2 miesiące :)

Niestety sąsiad mi powiedział że prądu mi nie da.. bo sam ma tak mały przydział że mu się czasem TV wyłącza (jak są spadki napięcia).

prąd tzw "budowlany" możesz w zasadzie mieć bardzo szybko. Mając oczywiście w ręce warunki przyłączenia, szukasz później wykonawcy on podłącza, ty idziesz podpisać umowę na śląską, płacisz 200, chłopakie z enionu montują licznik i możesz korzystać z prądu. Cała operacja trwa do miesiąca. Nie pamiętam tylko czy idąc po warunki musiałem mieć pozwolenie na budowę czy tylko akt notarialny działki.

Zaprojektowano słup na dizałce i licznik na słupie. Pozwolenie miałam wydawane tylko na dom bez przyłączy. I teraz okazało sie, że na odcinek od skrzynki do domu muszę mieć pozwolenie na budowę. Mogłam to zlecic elektrowni, ale uprzedzono mnie, że w takim wypadku termin wykonania przyłącza to 1 rok :o a to dla mnie było nie do przyjecia

i co z tym zrobiłaś Edit ??

bo ja będę miał tak samo czyli skrzynka z licznikiem na słupie, i rzeczywiście nie zastanawiałem się nad tym co potem będzie.

Zaprojektowano słup na dizałce i licznik na słupie. Pozwolenie miałam wydawane tylko na dom bez przyłączy. I teraz okazało sie, że na odcinek od skrzynki do domu muszę mieć pozwolenie na budowę. Mogłam to zlecic elektrowni, ale uprzedzono mnie, że w takim wypadku termin wykonania przyłącza to 1 rok :o a to dla mnie było nie do przyjecia

bo ja będę miał tak samo czyli skrzynka z licznikiem na słupie, i rzeczywiście nie zastanawiałem się nad tym co potem będzie.

Ale jeśli pozwolenie miałeś na wszystkie przyłącza to nie bedziesz miał problemu. Ja miałam pzwolenie tylko na budynek.

I w tej sytuacji wystapiłam o pozwolenie na budowę przyłącza energetycznego z linią zalicznikową bo co miałam zrobic, jak umowa z Enionem podpisana juz w październiku. Mam tylko nadzieję, że dostane to pozwolenie wcześniej niz 60 dni :cry:

z innej beczki: u nas okazało się,że do pozwolenia na budowę musze mieć już teoretyczną lokalizacje ogrodzenia od strony drogi gminnej :o :o :o , która wydaje urząd gminy w Zabierzowiie, a potrzebne jest to do projektu gazociągu od ogrodzenia do domku (co znowóż wymagane jest w architekturze w krzeszowicach) :roll: i oczywiście muszę ten projekt zlecis i za niego zabulić przy adaptacji - no chore przepisy, a jak stwierdze przy końcu budowy,że jednak nie chce gazu :x

Wcale nie musisz ponieważ do pozwolenia na budowę wcale nie musisz mieć projektów przyłączy (w tym gazowego). Ogrodzenie możesz sobie zgłosić po otrzymaniu pozwolenia na budowę.

odcinek o którym pisze angela to nie przyłącze tylko już instalacja wewnętrzna, która powinna być ujęta w projekcie architerktoniczno-

budowlanym, który składa się do PnB

na budowę przyłącza (czyli odcinka do skrzynki w ogrodzeniu) nie jest wymagane pozwolenie na budowę

Nic takiego nie robiłam a gaz już mam.

ja miałam podobna sytuację tylko z prądem. Zaprojektowano słup na dizałce i licznik na słupie. Pozwolenie miałam wydawane tylko na dom bez przyłączy. I teraz okazało sie, że na odcinek od skrzynki do domu muszę mieć pozwolenie na budowę. Mogłam to zlecic elektrowni, ale uprzedzono mnie, że w takim wypadku termin wykonania przyłącza to 1 rok :o a to dla mnie było nie do przyjecia

Podobnie mam z gazem, ale żeby uniknąć tej sytuacji poprosiłam o zmianę lokalizacji skrzynki z ogrodzenia na dom i wtedy po problemie.

W wypadku gazu też wszystkie projekty i uzgodnienia można zlecic gazowni a wtedy okres oczekiwania wydłuża sie z 3 do 6 m-cy.

projekt przyłącza gazu muszę mieć już teraz, nawet jeśli staram się pozwolenie na budowe z przyłaczami w drugim etapie, poniewaz pani z architektury w krzeszowicach oswieciła mnie,że oni traktuja ten odcinrk dom-ogrodzenie jako instalacje wewnetrzna,czyli ta w domu (od czerwca 2007)!!!chore przepisy, kóre obowiązuje tylko w tym wydziale-jak poinformował mnie architekt. wszedzie indziej, gdzie robi adaptacje można ten projekt wykonać później-czyt.drugi etap.

byłam w gazowni i prosiłam o zmiane warunków nawet na tymczasowe,tylko do pozwolenia, ale mnie olali mówiąc,że od roku wydają TYLKO ze skrzynką w ogrodzeniu!!

jedyne co by mnie ratowało, to przeniesienie skrzynki z jednego domu na drugi, ale dziłke mam niezabudowna niczym i tu pies pogrzebany :(

Ale jeśli pozwolenie miałeś na wszystkie przyłącza to nie bedziesz miał problemu. Ja miałam pzwolenie tylko na budynek.

I w tej sytuacji wystapiłam o pozwolenie na budowę przyłącza energetycznego z linią zalicznikową bo co miałam zrobic, jak umowa z Enionem podpisana juz w październiku. Mam tylko nadzieję, że dostane to pozwolenie wcześniej niz 60 dni :cry:

ja składałem pozwolenie tylko na budynek a reszta czyli prąd, woda, droga (projekt zjazdu) i gaz (nie będę robił) oraz ścieki w drugim etapie.

Witajcie. Zakończylismy już niemal przygotowania dokumentacji do PnB. Mamy indywidualny projekt. Wszystko idzie jak po maśle. Teoretycznie za 65 dni powinniśmy otrzymać decyzję.

Zaczynamy się zatem rozglądać za ekipą, która wykona stan surowy najlepiej wraz z dachem. Będziemy budować z Ytonga + silikaty w ścianach działowych. I tu kieruję prośbę i zapytanie do wszystkich formulowiczów z okolic Krakowa w sprawie szybko i sprawnie budującej i ekipy. Moze dysponujecie namiarami na godną zaufania firmę która stawiała już domy z betonu komórkowego? Jak wiadomo precyzja wykonywanych prac ma w tym wypadku ogromne znaczenie. Liczymy na Waszą pomoc w wyborze wykonawcy.