Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy ktos pomoże w kwesti, o która pytałam wyżej :cry:

nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie... dzrzwi wewnetrzne będę miała otwierane do srodka a więc i futryna po stronie wewnętrznej. Mama bardzo blisko osadzone wyłączniki od światła (puszka jest jakieś 6 cm o d otworu drzwiowego) czy to nie za blisko? Czy ktos wie ile zachodzi futryna czy te ozdobne listewki na ścianę? ile powinno tam być miejsca żeby nie było problemu z zamonbtowaniem później wyłączników :(

Zdaje się, że po prostu grupie brakuje takich doświadczeń. Budowa balkonu to teraz rzadkość...

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

czy ktos pomoże w kwesti, o która pytałam wyżej :cry:

nasunęło mi sie jeszcze jedno pytanie... dzrzwi wewnetrzne będę miała otwierane do srodka a więc i futryna po stronie wewnętrznej. Mama bardzo blisko osadzone wyłączniki od światła (puszka jest jakieś 6 cm o d otworu drzwiowego) czy to nie za blisko? Czy ktos wie ile zachodzi futryna czy te ozdobne listewki na ścianę? ile powinno tam być miejsca żeby nie było problemu z zamonbtowaniem później wyłączników :(

Zdaje się, że po prostu grupie brakuje takich doświadczeń. Budowa balkonu to teraz rzadkość...

Witajcie.

Ja mam u siebie 2 balkony i wylewki na nich były robione równocześnie z wylewkami w budynku. Okna miałem już osadzone bo wylewki zarówno wewnętrzne jak i te na balkonach "oblewają" po kilka centymetrów progi okien balkonowych. Okna balkonowe od spodu mają też u mnie coś na kształt powyginanych blaszek które są teraz zatopione w wylewce.

Co do drzwi zewnętrznych otwieranych do środka (też mam takie rozwiązanie) to podczas montażu zrobili mi zlicowane z murem od zewnątrz. Teraz doszło ocieplenie i są cofnięte około 14 cm od lica zewnętrznego. Cały szereg przełączników (ustawionych pionowo) mam odsunięty około 10 cm od krawędzi otworu drzwiowego, ale do tego dojdą jeszcze szpalety wewnętrzne po około 2 cm z każdej strony.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Witajcie.

Ja mam u siebie 2 balkony i wylewki na nich były robione równocześnie z wylewkami w budynku. Okna miałem już osadzone bo wylewki zarówno wewnętrzne jak i te na balkonach "oblewają" po kilka centymetrów progi okien balkonowych. Okna balkonowe od spodu mają też u mnie coś na kształt powyginanych blaszek które są teraz zatopione w wylewce.

Co do drzwi zewnętrznych otwieranych do środka (też mam takie rozwiązanie) to podczas montażu zrobili mi zlicowane z murem od zewnątrz. Teraz doszło ocieplenie i są cofnięte około 14 cm od lica zewnętrznego. Cały szereg przełączników (ustawionych pionowo) mam odsunięty około 10 cm od krawędzi otworu drzwiowego, ale do tego dojdą jeszcze szpalety wewnętrzne po około 2 cm z każdej strony.

Pozdrawiam,

Grzesiek

no i mam konkretną odpowiedź. Więc wygląda na to, że ja chyba z tymi wylewkami muszę się wstrzymać do montażu okien (zapytam jeszcze montera bo po niedzieli przyjedzie na pomiar)

a z tymi drzwiami to też całkiem dobre rozwiązanie..... musze to przemyśleć :wink:

dzięki Grzesiek

Witajcie.

Pozdrawiam,

Grzesiek

no i mam konkretną odpowiedź. Więc wygląda na to, że ja chyba z tymi wylewkami muszę się wstrzymać do montażu okien (zapytam jeszcze montera bo po niedzieli przyjedzie na pomiar)

a z tymi drzwiami to też całkiem dobre rozwiązanie..... musze to przemyśleć :wink:

dzięki Grzesiek

Mniej wiecej tak wygladaja te przełączniki i drzwi od srodka:

http://images31.fotosik.pl/71/3b096605bba48c2f.jpg

http://images32.fotosik.pl/71/b4a8d05cb65eefbbmed.jpg

lakk zrób kilka fotek i wklej na forum teraz też interesują mnie meble z litego drewna.

Pozdrowionka

Rencia, dzieki za porady juz dostałem namiary od kiku znajomych na normalnocenowych stolarzy.

A swoja droga to cały dom z drewna ci nie wystarczy? :lol: :p :p :p

a jakie to są normalne ceny za meble ?

mają cenniki za metr czy wyceniają indywidualnie

a jakie to są normalne ceny za meble ?

mają cenniki za metr czy wyceniają indywidualnie

W salonach w zaleznosci od rodzaju za meble z drewna wolaja okolo 2500pln/metr, mdf jest tanszy. Dla mnie akceptowalny poziom to max 1500pln za metr, w ostatnim wypadku znajomi placili 3300pln za 3 metry mebli kuchennyc. To jest sensowne - przeciez meble kuchenne w wiekszosci wypadkow robioe sa na zasadzie przody kupuje sie gotowe w hurtowni, a reszte dorabia na wymiar dodaje blat i koniec (tu pewnie zakrzycza mnie meblarze:P)

Nic nie wiem o BUDMECIE. Zaopatrywaliśmy się w Dacholandzie w Gaju: http://www.dacholand.pl/ i w Gambudzie na Powstańców: http://www.gambud.pl/.

A nam jest potrzebny solidny wylewkarz.

Ten zamówiony, już drugi raz przekłada termin rozpoczęcia prac, więc z niego zrezygnujemy.

Jeśli ktoś z Was ma kogoś godnego polecenia, bardzo proszę o namiary :)

Witajcie.

Musze się Wam, tak jak i na grupie wielickiej pochwalić moim reku :)

http://images23.fotosik.pl/123/48a0c1de648f0093m.jpg

wiążę z tym urządzonkiem spore nadzieje, a jak będzie okaże się w praniu.

I jeszcze pytanko o godną polecenia ekipę do tynków maszynowych gipsowych?

No piękny - wygląda jak skrzynka z której jakieś srebrne rury wyłażą :roll: :wink: :lol:

Co by działał jak najlepiej.

Witam

Jestem nowy na forum....tym bardziej w tym dziale...

Przenoszę się rodzinnie pod Kraków ....szukam ekipy budowlanej z polecenia .

Generalnie mam rozpocząć budowe na wiosne 2008. Budynek jednorodzinny niepopiwniczony. Parterowy bez poddasza użytkowego .225 mkw. Dach niestety skomplkowany 400 mkw. Reszta ceramika + wełna itp.

Nie mam równiez nikogo od dachów ...więżby itp

Bardzo was proszę o pomoc!!!

Będę wdzięczny za każdy konakt lub radę

Zeby nie by anonimowy podaje swojego e-meila

[email protected]

Pozdrawiam

Budowa -Michałowice. działka płaska bez nachylenia 15 ar

mcvey

Witam Grupę po dłuższej przerwie spowodowanej finiszem budowy i przeprowadzką.

Powiem tak:

stan surowy to "mały pikuś" przy wykończeniówce. I to zarówno finansowo jak i organizacyjnie. No i ta wkurzająca świadomość, że widzisz już metę, ale ona cały czas jakby uciekała ... Podobnie jak fachowcy i terminy ....

Ale i tak warto było. Jest super. Po 40 latach mieszkania w blokach przeniosłem się do domu i mimo ze "trochę" przy tym schudłem i finasowo i w rzeczywistości, to naprawdę było warto.

Ponieważ widzę, że ostatnio temat przyłaczy gazowych jest na tapecie (ja miałem w projekcie skrzynkę na ścianie domu, ale przeniosłem na ogrodzenie), to jeżeli potrzebowalibyście sensownego gościa od tego tematu, to służę namiarami na priva.

pozdrawiam