Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Już myślałem, że mam wszystkie dokumenty do pozwolenia na budowę a tu klops.

Moja działka przylega na 18 metrach do drogi wewnętrznej będącej własnością Gminy Kraków więc myślałem, że wjazd wykonam robiąc dziurę w siatce po zbudowaniu domu, niestety Panie z Architektury wyprowadziły mnie z błędu. Jest potrzebny projekt na tę dziurę w siatce i to zanim zacznę budowę.

:o

Może znacie jakiegoś uprawnionego drogowca, który nie zedrze ze mnie - podobno nie ma takich bo wyjechali ?

Może architekt lub technik budowlany by wystarczył?

A jeszcze lepiej co zrobić by nie był potrzebny projekt zjazdu do pozwolenia na budowę?

Niektórzy piszą, że trzeba zgłosić wykonanie bramy z furtką, inni że wykonać zjazd a potem wezwać geodetę, tyle że u mnie geodeta już był, to może zrobić ten zjazd i wezwać geodetę jeszcze raz?

Może wiecie czy jest wymagany projekt zjazdu na działkę z drogi gminnej?

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Moja działka przylega na 18 metrach do drogi wewnętrznej będącej własnością Gminy Kraków więc myślałem, że wjazd wykonam robiąc dziurę w siatce po zbudowaniu domu, niestety Panie z Architektury wyprowadziły mnie z błędu. Jest potrzebny projekt na tę dziurę w siatce i to zanim zacznę budowę.

Może znacie jakiegoś uprawnionego drogowca, który nie zedrze ze mnie - podobno nie ma takich bo wyjechali ?

A jeszcze lepiej co zrobić by nie był potrzebny projekt zjazdu do pozwolenia na budowę?

Niektórzy piszą, że trzeba zgłosić wykonanie bramy z furtką, inni że wykonać zjazd a potem wezwać geodetę, tyle że u mnie geodeta już był, to może zrobić ten zjazd i wezwać geodetę jeszcze raz?

W Starostwie w Węgrzcach jest wymagany. Kosztowało mnie to 900zł :( Trwało dwa tygodnie.

Projektant musi mieć uprawnienia drogowe a nie każdy projektant budowlany je ma. Zwykle projektują auostrady a nie zjazdy z dróg gminnych:)

W Starostwie w Węgrzcach jest wymagany. Kosztowało mnie to 900zł :( Trwało dwa tygodnie.

Projektant musi mieć uprawnienia drogowe a nie każdy projektant budowlany je ma. Zwykle projektują auostrady a nie zjazdy z dróg gminnych:)

w Wieliczce nie jest potrzebny

u mnie wystarczyło zaznaczyć, że projekt zjazdu w II etapie i już

hejka

macie może jakieś doświadczenia zakupowe związane ze składem SAWA na Stoczniowców 3 wjazd z Nowohuckiej? mają naprawde dobre ceny :wink:

Ja u nich sporo kupowałem zwłaszcza ceramiki - ceny rzeczywiście niezłe, ale:

1. Sawa jeste w dwu miejscach, tzn na Nowohuckiej i w Zabierzowie - dawny Dyskont Budowlany - pomimo, że jedna firma, to ceny różne - ponieważ w Zabierzowie mam rzut beretem, to najpierw uderzylęm tam i okazało się, ze cegłe to mogę mieć za cene X (nie pamętam już ile) i jest to absolutne minimum i nie ma szans na mniej i takie tam jeszcze. Zadzwoniłem na stoczniowców i okazało się, że cena może być 50 groszy niższa i to bez targowania - po prostu taką mi zaproponowano za dokładnie tą samą cegłe - w Zabierzowie mnie naciągnąć chcieli chyba.

2. Jak pytałem o stal, to powiedzieli, że jak dam znać, że potrzebuje, to na nastepny dzień będzie na placu budowy. Jak potrzebowałem, bo mi zabrakło ntroche i zbrojarze czekali, dałem znać w czwartek, to okazało się, że bedzie na placu budowy, ale w następną środe - sam wziąłem przyczepke i do kryspinowa podjechałem

3. To samo z kominami - będą za 1 do 2 dni - jak zamówiłem, to będą do połtora tygodnia

4. Zabrakło mi porothermu 11,5 na działówki, więc na telefon (byłem daleko od Kraka przez cały tydzień) zamówiłem 6 palet wienerbergera (pakowany po 100 na palete) - jak pryjechałem na budowę, to okazało się,że że jest w ścianach nie wienerberger, tylko tondach i nie 6 palet po 100 sztuk, tylko 6 palet po 60 sztuk i nadal brakuje

5. Zamówiłem Zaprawe do klinkieru na telefon w kolorze ciemny brąz do komina (klinkier w kolorze naturalnej cegły, a dach i fuga miały być w ciemnym brązie). Po tygodniu zjeżdżam na budowe, a tam kominy z fugą w kolorze cegły wybudowane -patrze na worki po zaprawie - nie ciemny brąz, tylko brąz, a zaprawa w środku nie brąz, tylko kolor cegły :(

To była moa ostatnia przygoda

Ja płaciłem za samą robociznę 2 miesiące temu po 14 PLN / m2 ale wylewki były grubości od 8 - 10 cm. Jestem z nich bardzo zadowolony. Z tego co widzę np na allegro ogłaszają się z małopolski po 12 PLN netto. Taniej nie widzialem.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno: czy taka cena to tylko za "wylanie", czy również za ułożenie styropianów czyli przygotowanie podłogi pod wylewkę?

K.

Ja płaciłem za samą robociznę 2 miesiące temu po 14 PLN / m2 ale wylewki były grubości od 8 - 10 cm. Jestem z nich bardzo zadowolony. Z tego co widzę np na allegro ogłaszają się z małopolski po 12 PLN netto. Taniej nie widzialem.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno: czy taka cena to tylko za "wylanie", czy również za ułożenie styropianów czyli przygotowanie podłogi pod wylewkę?

K.

Cena tylko za wylanie z mixokreta.

Styropian, folia, taśmy brzegowe - to układałem sam.

Pozdrawiam,

Grzesiek

projekt zjazdu z drogi gminnej na działke ,nie jest wymagany w pierwszym etapie pozwolenia na budowe

Potwierdzam.

Ja też tak miałem skonstruowany wniosek o PnB - projekt zjazdu w drugim etapie. Niebawem muszę się też za to zabrać i zrobić ten projekcik.

a macie namiar na jakiegoś projektanta od tych zjazdów bo mnie to też czeka. ile kosztuje projekt ?

projekt zjazdu z drogi gminnej na działke ,nie jest wymagany w pierwszym etapie pozwolenia na budowe , Mozna spokojnie składac papiery o Pozwolenie bez tego projektu , przed chwileczka dzwoniłem do gminy w Wegrzcach (wiadomość 100%) Pozdrawiam

Sorry, że zacytuję Ciebie ale były trzy takie wypowiedzi. Co to jest pierwszy, drugi, trzeci... etap pozwolenia na budowę?

Rozumiem, że staracie się o pozwolenie na budowę domu bez zjazdu a zjazd później na osobnym pozwoleniu na budowę? Tak czy inaczej tego nie unikniecie?

Nie wiem jak Wy, ale usłużny urzędnik doradził mi przy staraniu się o WZ-tkę, żeby zaznaczyć też budowę zjazdu i efekt jest taki, że:

W kwietniu miałbym WZ-tkę ale pani z Architektury wysłała pisemko w sprawie oświadczenia o przyłączeniu do dróg lądowych do Zarządu Komunalnego w Krakowie. Czekałem kolejny miesiąc i dostałem WZ następnie adaptacja ale w WZ tkę został wpisany akapit o zjeździe i projekcie. Co więcej teraz ja musiałem wystąpić do ZK w sprawie oświadczenia - następny miesiąc.

Składam dokumenty do PNB i dowiaduję się że muszę wykonać projekt wjazdu przed uzyskaniem PNB.

Więc jak to jest że niektórzy mogą robić projekt później a u mnie klapa, czyżby pani z architektury (ta od WZ- tki) chciała dać mi nauczkę, że nie dałem jej łapówki?

Poradźcie coś w sprawie projektanta bo tych jest jak na lekarstwo.

:cry:

Przejrzałem białą i czarną listę i oprócz krypto-auto-reklamy , nie znalazłem zadnego parkieciarza z polecenia.

moze macie jakiegoś parkieciarza, ktorego z czystym sumieniem jesteście w stanie polecić.

A moze wiecie ile ci fachowcy biorą za m2 cyklinowanie lakierowanie listewki za materiałem lub bez?

Przejrzałem białą i czarną listę i oprócz krypto-auto-reklamy , nie znalazłem zadnego parkieciarza z polecenia.

moze macie jakiegoś parkieciarza, ktorego z czystym sumieniem jesteście w stanie polecić.

A moze wiecie ile ci fachowcy biorą za m2 cyklinowanie lakierowanie listewki za materiałem lub bez?

podłączam się pod pytanie i bede wdzieczny za namiary

podłączam się pod pytanie i bede wdzieczny za namiary

ja również się podłączam, bo rzeczywiście jeśli chodzi o parkieciarzy to jakoś cicho.

projekt zjazdu z drogi gminnej na działke ,nie jest wymagany w pierwszym etapie pozwolenia na budowe , Mozna spokojnie składac papiery o Pozwolenie bez tego projektu , przed chwileczka dzwoniłem do gminy w Wegrzcach (wiadomość 100%) Pozdrawiam

Sorry, że zacytuję Ciebie ale były trzy takie wypowiedzi. Co to jest pierwszy, drugi, trzeci... etap pozwolenia na budowę?

Rozumiem, że staracie się o pozwolenie na budowę domu bez zjazdu a zjazd później na osobnym pozwoleniu na budowę? Tak czy inaczej tego nie unikniecie?

Dokładnie ,o zjazd bede sie starał w kolejnym etapie ,juz w trakcie stawiania domku ,a tylko dlatego że teraz nie miałem czasu na załatwianie tego projektu wjazdu.Tak czy inaczej tego nie unikne ,ponieważ wjazd na moją działke jest z drogi urządzonej.Pytałem sie kolegi i koszt tego projektu jest w granicach 700 zł (z tego co on słyszał) ,a ile inny drogowiec zawoła ,to niewiem.

Zbigniew ,a tych etapów to wydaje mi sie ,że jest tyle ,ile każdy sobie sam zrobi. :)

Jak czekalem w gazowni po warunki przyłączenia ,to widziałem ze do samego gazu sa ze 4 wnioski (projekty ,przyłącza ),a tu jeszcze wod-kan i prąd , i szambo ,jak ktoś nie ma kanalizacji.

Jest tych papierków troszke.

Dokładnie ,o zjazd bede sie starał w kolejnym etapie ,juz w trakcie stawiania domku ,a tylko dlatego że teraz nie miałem czasu na załatwianie tego projektu wjazdu.Tak czy inaczej tego nie unikne ,ponieważ wjazd na moją działke jest z drogi urządzonej.Pytałem sie kolegi i koszt tego projektu jest w granicach 700 zł (z tego co on słyszał) ,a ile inny drogowiec zawoła ,to niewiem.

Zbigniew ,a tych etapów to wydaje mi sie ,że jest tyle ,ile każdy sobie sam zrobi. :)

Jak czekalem w gazowni po warunki przyłączenia ,to widziałem ze do samego gazu sa ze 4 wnioski (projekty ,przyłącza ),a tu jeszcze wod-kan i prąd , i szambo ,jak ktoś nie ma kanalizacji.

Jest tych papierków troszke.

No tak, ale na prąd i gazownie załatwia Enion i Gazownia Ty już nie starasz się o pozwolenie czy zgłoszenie tych rzeczy.

Wod-kan i zjazd z drogi to Twoja brożka:)

Powtarzam za projekt zjazdu zapłaciłem 900zł projekt też obejmował dojazd do garażu jakieś 25m trochę w dół.

Podłanczam się i jak bo też szukam. Narazie odwiedziłam 2 firmy, ale to w zasadzie dlatego, że chciałam ustalic jakiej grubości bedzie ta podłoga bo robię wylewki. Byłam właśnie w Grodexie i Jparkiet (w Wieliczce).

Ceny za robocizne wyglądają podobnie około 90-100 zł netto za położenie, cyklinowanie i malowanie egzotyki. Cena obejmuje wszystkie materiały. Dochodzi jeszcze listwa.

Znajoma ostatnio korzystała z usług Grodexu, ale tylko jeśli chodzi o cyklinowanie i była zadowolona.

Na razie szukam dalej... :wink: