knapciu 27.12.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Wiem, wiem - powiecie zobacz na białą/czarną listę...tyle tylko że tam jest bardzo średnio w tym temacie.Czy może ktoś polecić fliziarza? Podajcie jeszcze jakieś szczegóły odnośnie jego pracy, sposobu, efektów, komunikacji i ceny (może być na prive'a). Będę wam bardzo wdzięczny, szukam ale fachowy na wiosnę są już pozajmowanii. Pozdrawiam,Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 28.12.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam .A jak teraz się cenią elektrycy??Chodzi mi o cenę za punkt, bo nie znalazłam jeszcze takiego co by ogólnie za całość chciał robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 28.12.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Mam wycenę Oknoplastu (13594,24 zł - 9% rabatu), Oknoplan ( 9600 zł) i Oknosystemu (11846 zł) czekam na resztę. Wszystkie bez montażu - będzie znajomy montował. To są wyceny bez okien dachowych. ........ Informacje z ostatniej chwili po nowym roku idą ceny w górę Wienerberga Porotherm 30 - o 5 % ( ale chyba ta podwyżka dotyczy wszystkich produktów). właśnie dostałem wycenę z Oknoplusa : 12680 zł - ale szyby P4 i okucia antywłamaniowe z atestami. Jakie szyby wybieracie P2 czy P4 a może jeszcze inne ? co do montażu to wydaje mi się, że nie warto kupować okien z 22% vatu bez montażu, różnica niewielka dla okien z montażem i 7% vatu, a odchodzi koszt pianek kołków i innych duperelów i jak coś to zawsze można reklamować ten montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 28.12.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam .A jak teraz się cenią elektrycy??Chodzi mi o cenę za punkt, bo nie znalazłam jeszcze takiego co by ogólnie za całość chciał robić mam przed sobą właśnie kartkę z ofertą jednego z elektryków i jest tak: pw - punkt wypustowy - osprzęt alarmowy - 55zł - oświetlenie górne wew. - 50zł - oświetlenie zewnętrzne - 60zł - gniazdko 220V/16A - 50zł - gniazdko 380V - 90zł - gniazdko antenowe - 55zł - gniazdko telefoniczne - 55zł - gniazdko komputerowe skrętka - 55zł - domofony - 100zł na dole dopisane, że ceny netto jak ocieniacie te ceny ?? drogo tanio w sam raz ? jak ktoś chce to podam namiar, koleś jest z Wieliczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krk women 28.12.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 A czy to jest z materiałem czy sama robocizna no i jak liczone są włączniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 28.12.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 A czy to jest z materiałem czy sama robocizna no i jak liczone są włączniki? koszt robocizny i użytego sprzętu czyli raczej bez materiałów gość robi też pomiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepik 28.12.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 I właśnie do takich samych wniosków - doszedłem i zmiana planów montować będzie firma Jak nam firma zamontuje - to będziemy mogli kręcić nosem jak coś będzie nie tak - a ze znajomymi to jest trochę inaczej ..... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 28.12.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 I właśnie do takich samych wniosków - doszedłem - zmiana planów montować bedzie firma - dziękuje jakiej firmy okna w rezultacie zostały wybrane ?? i gdzie w którym oddziale ? a co do montażu to montują przez ramę i za omocą kotew czy tylko na kotwach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepik 28.12.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Jeszcze nie wybrałem firmy jesteśmy w trakcie dogłębnej analizy.... Oknoplusie proponują lepsze wyposażenie ( szyby P4 , okucia antywłamaniowe z atestami) za podobną cenę co w Oknoplascie . Oknoplan za to super tania ofertę ...my mamy trudny wybór .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 28.12.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam .A jak teraz się cenią elektrycy??Chodzi mi o cenę za punkt, bo nie znalazłam jeszcze takiego co by ogólnie za całość chciał robić mam przed sobą właśnie kartkę z ofertą jednego z elektryków i jest tak: pw - punkt wypustowy - osprzęt alarmowy - 55zł - oświetlenie górne wew. - 50zł - oświetlenie zewnętrzne - 60zł - gniazdko 220V/16A - 50zł - gniazdko 380V - 90zł - gniazdko antenowe - 55zł - gniazdko telefoniczne - 55zł - gniazdko komputerowe skrętka - 55zł - domofony - 100zł na dole dopisane, że ceny netto jak ocieniacie te ceny ?? drogo tanio w sam raz ? jak ktoś chce to podam namiar, koleś jest z Wieliczki jakies 3 miesiace temu robil mi elektryk z krakowa za 33pln od punktu, byl juz polecany na liscie i w sumie moge go tez polecic choc generalnie troche srubowal cene bo dodawal po trochu za to i tamto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 28.12.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 koszt robocizny i użytego sprzętu czyli raczej bez materiałów gość robi też pomiary to w takim razie drogo - te 33pln to jest z materialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 29.12.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Patrzę na moją instalację elektryczną, TV z pewnej perspektywy i mam takie przemyślenia: - Faktury na materiały! Choćby miało być drożej! Pozwoli to uniknąć oszczędności wprowadzanych przez elektryka typu przewód po skosie czy też zmniejszanie ilości obwodów. - odpowiednie przewody Zdarza się że w gniazdkach zastosują przewód 1.5 zamiast 2.5 ... - Połączenie instalacji w całość jeżeli obwody są łączone w puszkach to niech elektryk dokona ich połączenia aby w dniu odbioru można było sprawdzić czy jest w nich prąd. Szczególnie dotyczy to wyłączników korytarzowych. - Separacja obwodów niech się postarają i zrobią łazienki osobno, gniazda zewnętrzne osobno itp... - Odbiór Dokładnie opisane w skrzynce wszystkie obwody. Podłączenie zasilania i kontrola próbówką wszystkich punktów. - Skrzynka Minimum 42 moduły. Poważnie bym się zastanowił nad 2 skrzynkami a nawet trzema - góra, dół, garaż - Instalacje TV kino, domowe, domofon, alarm Szczerze mówiąc żałuje że nie zrobiłem tego sam Przypilnujcie żeby stosowali porządne przewody TV i głośnikowe. Polecam stronę dipol.pl. I niech wszystko zbiega się w jedno centralne miejsce - specjalna rozdzielnia. Pozwoli to na łatwe podłączenie wzmacniaczy itp. Nie wiem czy da się to wyegzekwować ale ja żałuje że nie miałem przemyślanej instalacji przed jej wykonaniem. Na forum elektroda.pl jest mnóstwo informacji i można to sobie poukładać w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 29.12.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Patrzę na moją instalację elektryczną, TV z pewnej perspektywy i mam takie przemyślenia: - Faktury na materiały! Choćby miało być drożej! Pozwoli to uniknąć oszczędności wprowadzanych przez elektryka typu przewód po skosie czy też zmniejszanie ilości obwodów. - odpowiednie przewody Zdarza się że w gniazdkach zastosują przewód 1.5 zamiast 2.5 ... - Połączenie instalacji w całość jeżeli obwody są łączone w puszkach to niech elektryk dokona ich połączenia aby w dniu odbioru można było sprawdzić czy jest w nich prąd. Szczególnie dotyczy to wyłączników korytarzowych. - Separacja obwodów niech się postarają i zrobią łazienki osobno, gniazda zewnętrzne osobno itp... - Odbiór Dokładnie opisane w skrzynce wszystkie obwody. Podłączenie zasilania i kontrola próbówką wszystkich punktów. - Skrzynka Minimum 42 moduły. Poważnie bym się zastanowił nad 2 skrzynkami a nawet trzema - góra, dół, garaż - Instalacje TV kino, domowe, domofon, alarm Szczerze mówiąc żałuje że nie zrobiłem tego sam Przypilnujcie żeby stosowali porządne przewody TV i głośnikowe. Polecam stronę dipol.pl. I niech wszystko zbiega się w jedno centralne miejsce - specjalna rozdzielnia. Pozwoli to na łatwe podłączenie wzmacniaczy itp. Nie wiem czy da się to wyegzekwować ale ja żałuje że nie miałem przemyślanej instalacji przed jej wykonaniem. Na forum elektroda.pl jest mnóstwo informacji i można to sobie poukładać w głowie. 1) Faktury miałem do wglądu, część nawet była kupiona na mnie. Prowadzenie kabli po skosach ma sie nijak do faktur bo przeciez i tak widać jak kable elektryk połozył. Ilosc obwodów - osobne łazienki, osobne światła gora dol, osobne piekarnik, osobne alarm, osobno lodowka itp 2) są 2.5 3) połączenie było robione po tynkowaniu, kable prowadzone peszlami w ścianach 4) patrz pkt 1 5) dokładny opis jest, proby wedle elektryka byly robione 6) jest jak piszesz 7) kabel TV satelitarny dobrej jakosci z jednym punktem zbiorczym. Instalacja larmowa na kablach 6 zylowych. Tv zbiega sie na strychu, alarm w kotlowni. Do alarmu doprowadzone sa dodatkowo osobne zasilanie i pilot pod linie telefoniczna. kina domowego nie robilem. Kable pod wideodomofon wyprowadzone na zewnatrz. Przy zbiegu kabli TV zasilanie pod wzmacniacz Dobra rada to zrobic sobie dokladne zdjecia instalacji metr po metrze z opisami - bardzo przydatne pozniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 29.12.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 3) połączenie było robione po tynkowaniu, kable prowadzone peszlami w ścianach Dobra rada to zrobic sobie dokladne zdjecia instalacji metr po metrze z opisami - bardzo przydatne pozniej:) Czy łączenie przewodów po tynkowaniu było w cenie położenia ? Z tymi zdjęciami to święta racja. Im więcej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 29.12.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 tak przyczym platne dopiero po podlaczeniu. Dodatkowo kosztowalo uzbrojenie tablicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.12.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 tak przyczym platne dopiero po podlaczeniu. Dodatkowo kosztowalo uzbrojenie tablicy. a może pochwalicie się ile kosztowała Was elektryka ? liczą za punkt czy wyceniają całościowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 cała elektryka na gotowo czyli: 120punktów w domu (w tym komputer i TV), 20 punktow alarmu (liczone po prostu jako instalacja alarmowa), pospinanie tego razem, tablica z połaczeniem i uzbrojeniem, bednarka (rów kopałem sam). Wszystkie kable prowadzone ścianami w peszlach (tylko sufity płaskim kablem), kilka przechodówek i jeden krzyżak. Po podliczeniu wyszło 6100PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.12.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 cała elektryka na gotowo czyli: 120punktów w domu (w tym komputer i TV), 20 punktow alarmu (liczone po prostu jako instalacja alarmowa), pospinanie tego razem, tablica z połaczeniem i uzbrojeniem, bednarka (rów kopałem sam). Wszystkie kable prowadzone ścianami w peszlach (tylko sufity płaskim kablem), kilka przechodówek i jeden krzyżak. Po podliczeniu wyszło 6100PLN materiały + robocizna to jest ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 cała elektryka na gotowo czyli: 120punktów w domu (w tym komputer i TV), 20 punktow alarmu (liczone po prostu jako instalacja alarmowa), pospinanie tego razem, tablica z połaczeniem i uzbrojeniem, bednarka (rów kopałem sam). Wszystkie kable prowadzone ścianami w peszlach (tylko sufity płaskim kablem), kilka przechodówek i jeden krzyżak. Po podliczeniu wyszło 6100PLN materiały + robocizna to jest ?? tak jak napisałem - wszystko na gotowo:) wieć materiały i robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.12.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 cała elektryka na gotowo czyli: 120punktów w domu (w tym komputer i TV), 20 punktow alarmu (liczone po prostu jako instalacja alarmowa), pospinanie tego razem, tablica z połaczeniem i uzbrojeniem, bednarka (rów kopałem sam). Wszystkie kable prowadzone ścianami w peszlach (tylko sufity płaskim kablem), kilka przechodówek i jeden krzyżak. Po podliczeniu wyszło 6100PLN materiały + robocizna to jest ?? tak jak napisałem - wszystko na gotowo:) wieć materiały i robocizna no to jak byłem u kolesia jednego ostatnio to mówił mi o cenie 50zł około za punkt to wtedy same punkty twoje to byłoby 7500zł, a gdzie tablice pospinanie wszystkigo i materiały ? gość widzę, że chyba przesadził troszkę z tą ceną. jak możesz to podeślij mi namiar na priva na tego elektryka, a jak ktoś wykonuje instalację w domu to musi mieć jakieś uprawnienia ? na koniec wystawiają jakiś protokół, pomiary czy jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts