garbus2 30.12.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 co do namiarow to sa na bialej i czarnej liscie wykonawcow malopolskich - byl juz tam kilka razy wspominany -p. Ostafin. Co do uprawnien budowlanych to raczej takowych nie ma. Mi wpis do dziennika budowy robil kierbud - po prostu wykonanie instalacji elektrycznej ale czy zeby zrobic taki wpis potrzeba uprawnienia to nie mam pojecia (poza tym kierbud ma kilkanascie roznych uprawnien w tym zapewne i elektryczne). Moge tez polecic drugiego elektryka - znajomego ktory cenowo jest bardzo podobny (u mnie nie robil bo za pozno sie dowiedzialem o tym ze wogole robi:)) a ze facet jest badzo dokladny to z pewnoscia zrobi instalacje na tiptop. Na pewno uprawnienia potrzebne sa gdy chodzi o podpinanie pradu pod dom a do instalacji wewnetrznej juz chyba nie choc nie dam za to glowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 30.12.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 [...] Po podliczeniu wyszło 6100PLN To jest jak za darmo Ja się wkurzyłem i robię sam, i z 4 tyś. - jak nie więcej to mi same materiały wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 30.12.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 [...] Po podliczeniu wyszło 6100PLN To jest jak za darmo Ja się wkurzyłem i robię sam, i z 4 tyś. - jak nie więcej to mi same materiały wyjdą Zaoszczędzisz przecież 2000 zł Też będę robił sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 powiem szczerze ze naprawde wiele rzeczy na budowie mozna zrobic samemu. Ja w tej chwili sam robie zabudowe poddasza - jestem na etapie robienia profili metalowych pod GK. Sporo pomogl mi jeden z forumowiczo a oprocze tego jest taki calkiem fajny watek w ktorym opisano dosc sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 30.12.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Taaaak tylko czasu jakby mało na to wszystko Życie jest ciężkie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Taaaak tylko czasu jakby mało na to wszystko Życie jest ciężkie ... no niestety musze potwierdzic. Jak kladlem welne to po pracy na 2-3h na budowe jechalem i tak jakos po dwoch tygodniach bylo gotowe. weekendy sporo daja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 30.12.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 powiem szczerze ze naprawde wiele rzeczy na budowie mozna zrobic samemu. Ja w tej chwili sam robie zabudowe poddasza - jestem na etapie robienia profili metalowych pod GK. Sporo pomogl mi jeden z forumowiczo a oprocze tego jest taki calkiem fajny watek w ktorym opisano dosc sporo. to zapodaj link do tego wątku bo też mam zamiar robić to sam o ile się orientuję to ocieplenie poddasza po tynkowaniu tak ? [...] Po podliczeniu wyszło 6100PLN To jest jak za darmo Ja się wkurzyłem i robię sam, i z 4 tyś. - jak nie więcej to mi same materiały wyjdą myślałem, żeby robić samemu ale mam słabe pojęcie o tym i boję się, że coś popierniczyłbym, albo i napewno bym namieszał więc komuś będę musiał to zlecić raczej. a skoro już masz podliczone materiału to możesz tak ogólnie napisać z czego robić będziesz ? mi jeden elektryk mówił, że oświetlenie to na kablach 3x1,5 a gniazdka na 3x2,5 i to te bardziej odpowiedzialne bo zwykłe to też na 3x1,5 patrzyłem dzisiaj w castoramie to 1mb przewodu 3x1,5 kosztuje coś ponad 3zł, potem popatrzyłem na allegro i zobaczyłem cenę 1,5zł i mnie zamurowało bo strasznie duża różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 30.12.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 A to dziwne, bo mnie p. Ostafin powiedział 60 PLN za punkt z materiałami - 3 tygodnie temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 to zapodaj link do tego wątku bo też mam zamiar robić to sam o ile się orientuję to ocieplenie poddasza po tynkowaniu tak ? A prosze bardzo: http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340-120.htm I najlepiej po tynkach i wylewkach. ja roblem w zasadzie w trakcie I powiem szczerze ze nie stwierdzilem zawilgocenia welny jak to wiele osob tu narzeka. MOze dlatego ze tynki mialem C-W a nie gipsowe. Ogolnie to zaleca sie odczekac co najmniej kilka tygodni przed ocieplaniem poddasza. Ja nie mialem za wiele wyboru bo chcialem juz zaczac grzac zeby po trochu dlubac sobie zima. O ile z miesiac temu wilgotnosc siegala 70% tak teraz ma juz 50% a utrzymuje jakies 12-15 stopni. Jedyne co mnie gryzie to zuzycie gazu na poziomie 10m3 na dobe choc przy nieocieplonych scianach to mniej nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 A to dziwne, bo mnie p. Ostafin powiedział 60 PLN za punkt z materiałami - 3 tygodnie temu Oj kurcze teraz spytalem zony i fakt placilismy 50pln z materialem za punkt. Przepraszam najmocniej. Ale kwota 6100 za calosc (czyli te 120 punktow) jest jak najbadziej poprawna bo to mialem spisane. Przepraszam za pomylke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 30.12.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 to zapodaj link do tego wątku bo też mam zamiar robić to sam o ile się orientuję to ocieplenie poddasza po tynkowaniu tak ? A prosze bardzo: http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340-120.htm I najlepiej po tynkach i wylewkach. ja roblem w zasadzie w trakcie I powiem szczerze ze nie stwierdzilem zawilgocenia welny jak to wiele osob tu narzeka. MOze dlatego ze tynki mialem C-W a nie gipsowe. Ogolnie to zaleca sie odczekac co najmniej kilka tygodni przed ocieplaniem poddasza. Ja nie mialem za wiele wyboru bo chcialem juz zaczac grzac zeby po trochu dlubac sobie zima. O ile z miesiac temu wilgotnosc siegala 70% tak teraz ma juz 50% a utrzymuje jakies 12-15 stopni. Jedyne co mnie gryzie to zuzycie gazu na poziomie 10m3 na dobe choc przy nieocieplonych scianach to mniej nie bedzie Z tym ocieplaniem poddasza i ogrzewaniem domu to trzeba uważać. Też mam już uruchomione ogrzewanie i poukładałem sobie wełnę między krokwie i ostatnio duże zmartwienie bo na membranie paroprzepuszczalnej i na wełnie od strony dachówek jest sporo szronu i wełna sobie zawilgać zacznie jak się to będzie topić. Ponieważ ocieplanie jest w trakcie i nie ma jeszcze folii paroizolacyjnej, para wodna idzie sobie przez wełnę i w nocy przy sporych ujemnych temperaturach momentalnie się wykrapla i zamarza. Zmniejszyłem ogrzewanie do minimum i czekam co się z tym dalej będzie dziać. Perspektywa rozbierania tego co mam zrobione jest niemiła Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 30.12.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Jedyne co mnie gryzie to zuzycie gazu na poziomie 10m3 na dobe choc przy nieocieplonych scianach to mniej nie bedzie Zużycie gazu masz b. niskie jak na pierwsze grzanie. U mnie 90 m2 podłogówki i 10 grzejników w ciągu 2 tygodni od uruchomienia zabrało 360 m3 gazu. Fakt że wygrzewam podłogę i po tygodniu miałem 22 stopnie na parterze a 13 na piętrze przy praktycznie wyłączonych grzejnikach. Budynek już ocieplony 12cm wełny. I częściowo ocieplone poddasze - tzn 15 cm między krokwiami. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Z tym ocieplaniem poddasza i ogrzewaniem domu to trzeba uważać. Też mam już uruchomione ogrzewanie i poukładałem sobie wełnę między krokwie i ostatnio duże zmartwienie bo na membranie paroprzepuszczalnej i na wełnie od strony dachówek jest sporo szronu i wełna sobie zawilgać zacznie jak się to będzie topić. Ponieważ ocieplanie jest w trakcie i nie ma jeszcze folii paroizolacyjnej, para wodna idzie sobie przez wełnę i w nocy przy sporych ujemnych temperaturach momentalnie się wykrapla i zamarza. Zmniejszyłem ogrzewanie do minimum i czekam co się z tym dalej będzie dziać. Perspektywa rozbierania tego co mam zrobione jest niemiła Pozdrawiam, Grzesiek no wlasnie tak jak pisalem. Ogrzewam juz z 1,5 miesiaca i przedwczoraj z ciekawosci wlozylem reke pod welne by sprawdzic czy jest wilgoc pod membrana i .... calkowicie sucho! Memmbrana byla najzwyklejsza paroprzepuszczalna, miedzy krokwiami mam 18cm isovera, a teraz pod stelaz daje 5cm akuplyty. Tynki i wylewki skonczone 2 miesiace temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 30.12.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Jedyne co mnie gryzie to zuzycie gazu na poziomie 10m3 na dobe choc przy nieocieplonych scianach to mniej nie bedzie Zużycie gazu masz b. niskie jak na pierwsze grzanie. U mnie 90 m2 podłogówki i 10 grzejników w ciągu 2 tygodni od uruchomienia zabrało 360 m3 gazu. Fakt że wygrzewam podłogę i po tygodniu miałem 22 stopnie na parterze a 13 na piętrze przy praktycznie wyłączonych grzejnikach. Budynek już ocieplony 12cm wełny. I częściowo ocieplone poddasze - tzn 15 cm między krokwiami. Pozdrawiam, Grzesiek pocieszajace niemniej dom jest nieduzy (110m2), podlogowek 50m2 i dosc duze kaloryfery. kociol dedietrich kondensat i temp. wody jaka ostatnio obserwuje to jakies 35na zasilaniu i ponizej 30 na powrocie. Niemniej od poczatku grzania czyli od polowy listopada do dzis poszlo juz 550m3 gazu a to juz niestety prawie 1000PLN niemoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 30.12.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 no wlasnie tak jak pisalem. Ogrzewam juz z 1,5 miesiaca i przedwczoraj z ciekawosci wlozylem reke pod welne by sprawdzic czy jest wilgoc pod membrana i .... calkowicie sucho! Memmbrana byla najzwyklejsza paroprzepuszczalna, miedzy krokwiami mam 18cm isovera, a teraz pod stelaz daje 5cm akuplyty. Tynki i wylewki skonczone 2 miesiace temu Ja chyba przesadzilem z temperatura i przez to ze za cieplo bylo powstalo duzo pary wodnej. No i moze przez to ze ocieplone sa juz sciany to wszystko poszlo przez dach. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 30.12.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Ale z drugiej strony jak patrze na podloge ktora sobie ladnie popekala na dylatacjach (i nie tylko ) przez to ze zostala wygrzana (dlatego tyle gazu poszlo) to jak w lutym beda ukladane plytki bede mial czyste sumienie i nadzieje ze one nie popekaja Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 31.12.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 a skoro już masz podliczone materiału to możesz tak ogólnie napisać z czego robić będziesz ? mi jeden elektryk mówił, że oświetlenie to na kablach 3x1,5 a gniazdka na 3x2,5 i to te bardziej odpowiedzialne bo zwykłe to też na 3x1,5 patrzyłem dzisiaj w castoramie to 1mb przewodu 3x1,5 kosztuje coś ponad 3zł, potem popatrzyłem na allegro i zobaczyłem cenę 1,5zł i mnie zamurowało bo strasznie duża różnica Oświetlenie 3x1,5mm2, gniazdka 3x2,5mm2. Oświetlenie łączone w puszkach "80", w tym kilka wyłączników schodowych i krzyżowych. Gniazdka łączone w takich głębszych puszkach "60". Kable kupiłem w Castoramie czy w Leroy, cenowo były identyczne - nie pamiętam dokładnie, ale coś 240 zł/100m za 3x2,5 i chyba ok. 170 za 3x1,5 - mam gdzieś paragon. Pytałem też w hurtowni elektrycznej - było zdecydowanie drożej . Wszystkie kable kupiłem na wyższe napięcia - grubsza izolacja i nie wiedzieć czemu są one tańsze Decydując się na własnoręczne wykonanie zainwestowałem i kupiłem przynajmniej porządną wiertarkę która już zostanie , no i nie ograniczam się specjalnie w ilości gniazdek i kontaktów Jedyne z czym jest problem to czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 31.12.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Oj kurcze teraz spytalem zony i fakt placilismy 50pln z materialem za punkt. Przepraszam najmocniej. Ale kwota 6100 za calosc (czyli te 120 punktow) jest jak najbadziej poprawna bo to mialem spisane. Przepraszam za pomylke A czy w tej cenie były moduły tablicy rozdzielczej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 31.12.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Oj kurcze teraz spytalem zony i fakt placilismy 50pln z materialem za punkt. Przepraszam najmocniej. Ale kwota 6100 za calosc (czyli te 120 punktow) jest jak najbadziej poprawna bo to mialem spisane. Przepraszam za pomylke A czy w tej cenie były moduły tablicy rozdzielczej ??? co do samych bezpiecznikow to dużą część miałem wiec tego nie liczylem - pewnie jakby to doliczyc to jakies 400pln wiecej wyjdzie (chyba ze wiecej przepieciowek ktos chce, u mnie wyszlo 16 esow) wiec okragle 6,5k sie zbierze. Niemniej robocizna i uzbrojenie na gotowo jak pisalem (mozliwe ze kilka punktow mniej bylo bo jak widac z moja pamiecia kiepsko ) ale cena na 100% taka placona byla. Postaram sie podliczyc jeszcze punkty i napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 31.12.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 a skoro już masz podliczone materiału to możesz tak ogólnie napisać z czego robić będziesz ?....... Oświetlenie 3x1,5mm2, gniazdka 3x2,5mm2. Oświetlenie łączone w puszkach "80", w tym kilka wyłączników schodowych i krzyżowych. Gniazdka łączone w takich głębszych puszkach "60". Kable kupiłem w Castoramie czy w Leroy, cenowo były identyczne - nie pamiętam dokładnie, ale coś 240 zł/100m za 3x2,5 i chyba ok. 170 za 3x1,5 - mam gdzieś paragon. Pytałem też w hurtowni elektrycznej - było zdecydowanie drożej . Wszystkie kable kupiłem na wyższe napięcia - grubsza izolacja i nie wiedzieć czemu są one tańsze Decydując się na własnoręczne wykonanie zainwestowałem i kupiłem przynajmniej porządną wiertarkę która już zostanie , no i nie ograniczam się specjalnie w ilości gniazdek i kontaktów Jedyne z czym jest problem to czas... mam rozumieć że wiertarka była potrzebna do wiercenia tych uchwytów na kable ? czy może mocowałeś inaczej kable ? może jakieś zdjęcia zamieścisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts