Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktoś podpowie mi ile wynosi koszt robocizny za stan surowy z dachem (bez okien i drzwi) przy budowie domu o pow. użytkowej 141m2 + garaż 32m2(dwa stanowiska)? Całkowity metraż to chyba 280m2. Dach dwuspadowy z dwoma wykuszami, po jednym z każdej strony. Buduję pod Krakowem, zaczynam na wiosnę. Miałem ekipę za 40tysięcy, ale teraz poinformowali mnie , że chcą 60 tysięcy i nie wiem co zrobić, czy faktycznie tak robocizna poszła w górę?

Czy ktoś podpowie mi ile wynosi koszt robocizny za stan surowy z dachem (bez okien i drzwi) przy budowie domu o pow. użytkowej 141m2 + garaż 32m2(dwa stanowiska)? Całkowity metraż to chyba 280m2. Dach dwuspadowy z dwoma wykuszami, po jednym z każdej strony. Buduję pod Krakowem, zaczynam na wiosnę. Miałem ekipę za 40tysięcy, ale teraz poinformowali mnie , że chcą 60 tysięcy i nie wiem co zrobić, czy faktycznie tak robocizna poszła w górę?

Za nasz dom ok 230 m kw dach dwuspadowy kosztował 48.000 robocizna i jak podpisywaliśmh umowe w marcu 2007 to była cena umiarkowana, ale i tak najtansza oferta z 3 jakie otrzymalismy. Sasiedzi z boku za taki sam dom zapłacili 55.000

Czy ktoś podpowie mi ile wynosi koszt robocizny za stan surowy z dachem (bez okien i drzwi) przy budowie domu o pow. użytkowej 141m2 + garaż 32m2(dwa stanowiska)?

Wydaje mi się że to trochę za mało informacji na temat domu ...

A co do ekipy to jeżeli masz sprawdzoną to czasem lepiej nie szukać innej tańszej.

sirius13 ceramiczna kolor ceglasty zdjęć nie moge pokazać bo jeszcze na kupie wszytko leży :lol: :lol: :lol: :lol:

słoneczko fajnie ta dachówka wygląda na dachu!!!

ja mam chyba "siriusz" firmy rupp ceramika - angobowana - czerwona miedz - taka ceglasta - o oczywiście ceramiczna

dokładnie - ta sama dachówka tylko kolor inny

sirius13 ceramiczna kolor ceglasty zdjęć nie moge pokazać bo jeszcze na kupie wszytko leży :lol: :lol: :lol: :lol:

słoneczko fajnie ta dachówka wygląda na dachu!!!

ja mam chyba "siriusz" firmy rupp ceramika - angobowana - czerwona miedz - taka ceglasta - o oczywiście ceramiczna

dokładnie - ta sama dachówka tylko kolor inny

ja akurat z kolorami kłopotu nie mam - odróżniam czerwony od brązowego a to co pomiedzy nimi jest - to już jest mi obojętne ...

moją małże starsznie to wkurza.. a ostsnio mieliśmy kłótnie o to co jest beżem a co nie...

witam

możecie napisać coś o CO :

- czym opalacie (gaz, olej, wegiel, miał, pompa ciepła lub inne)

- i jaką macie instalację (układ otwarty lub zamknięty a może inaczej)

- z czego jest instalacja (miedź, alupex, stal, inne) ?

ja planuję na ekogroszek piec z podajnikiem albo na miał, narazie jestem niezdecydowany bo ponoć przy piecu na gaz kondensacyjnym nie wychodzi tak dużo ogrzanie małego domu a wygoda jest niepomierna

jesli piec na paliwo stałe to instalacja w układzie otwartym i ja chciałbym miedź dać do rozdzielacza a potem alupex ale nie wiem czy to jest bezpieczne ze wzgldu na temp. wody

Witam,

Jestem tu nowym użytkownikiem i przymierzam sie do kupna działki. Do działki jest droga 6mx200m którą trzeba utwardzić. Przeglądnąłem forum i nie znalazłem za wiele na temat utwardzania dróg a przede wszystkim namiarów na ekipy/firmy i cen.

Czy mógłby ktoś polecić jakąś firmę która zrobi to niedrogo?

Od razu zaznaczam ze to ma być droga dojazdowa dla osobowych samochodów.

Słuchajcie jak macie rozwiązany problem kratki ściekowej w garażu?

Mam zostawiony wypust z kanalizacji i skłaniam sie do zamontowania tam odwodnienia liniowego 2m z syfonem. Niestety okazuje się, że kupienie tego odwodnienia razem z syfonem jest mistrzostwem świata i chyba muszę ściągnąć z allegro.

A jak to wygląda u Was? Może wiecie gdzie coś takiego kupić?

Witam,

A czym dowieziesz towar na budowę? samochodem osobowym? :D

Pozdrawiam

No to prawda, ale nie musi to być droga przystosowana do ciągłego jeżdżenia po niej TIRami ;)

Do Plento - bardzo dziękuję.

Do Paweł Czernecki a jakie info chcesz wiedzieć - i... również dziękuję.

P.

Kiedyś napisałem takiego pościka. Wyszło 10% drożej :( ale głównie przez mocarne fundamenty.

http://forum.muratordom.pl/wycena-robocizny-za-stan-surowy-malopolska,t93288.htm

Jeżeli masz projekt to możesz sobie mniej więcej policzyć.

Można mieć prosty dom 200m2 np z 4 kominami to to będzie droższe niż taki sam metraż z jednym kominem.

Zobacz jaki masz fundament, czy są piwnice, jak wysoka ścianka kolankowa, czy masz schody betonowe, ile okien w dachu ... krótko mówiąc jak najwięcej szczegółów. Albo link do projektu :)

Witam,

Jestem tu nowym użytkownikiem i przymierzam sie do kupna działki. Do działki jest droga 6mx200m którą trzeba utwardzić. Przeglądnąłem forum i nie znalazłem za wiele na temat utwardzania dróg a przede wszystkim namiarów na ekipy/firmy i cen.

Czy mógłby ktoś polecić jakąś firmę która zrobi to niedrogo?

Ja utwardzałem tylko wjazd na działkę, żeby betoniarka się nie utopiła - wykorytowali przy kopaniu fundamentów, w to nawiozłem 2 wywrotki grubego asfaltu z rozbiórki dróg, i na to 3 wywrotki drobnego (zmielonego) asfaltu.

Koszt to 200 zł/wywrotke za gruby asfalt, 300zł/wywrotkę za drobny asfalt. Koparka do korytowania - gratis, do rozgarnięcia tego co przywiosła wywrotka 100 zł. Czyli jakies 1400 zł. To było tanio jak szukałem. Droga ma jakieś 2,5 - 3,0 m szerokości i jakieś 16 metrów długości.

Jak widzę 6m x 200m to ogarnia mnie przerażenie :o