Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie? Potrzebuję ziemi na wyrównanie działki niedaleko Mogilan, pod Krakowem. Możecie doradzić, skąd ją najlepiej wziąć? Kupić (gdzie?)? Dogadać się z kimś, kto buduje?

Najlepiej poszukaj operatorow koparek z okolicy, podzwon i popytaj sie czy nie beda miec ziemi z jakichs robot.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

A ja tak z innej beczki: czy ktos w gminie Mogilany lub w terenach na poludnie od Krakowa korzysta z przydomowej oczyszczalni sciekow? Mam dylemat: szambo vs oczyszczalnia, a boje sie, ze gliniasta ziemia Mogilan (dokladniej - Bukowa) ma kiepska chlonnosc...

Witaj,

Ja buduje sie w Mogilanach. Dlugo rozważałem rozne oczyszczalnie ale w koncu się poddalem, będzie szambo.

Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym. Jeżeli nie masz takich możliwości to sytuacja jest ciezka.

Poczytaj sobie watki, które już były na ten temat na forum:

http://forum.muratordom.pl/przydomowa-oczyszczalnia-a-gliniaste-podloze,t122697.htm

http://forum.muratordom.pl/pos-na-gliniastym-podlozu,t105650.htm

http://forum.muratordom.pl/przydomowa-oczyszczalnia,t113531.htm

Pozdrawiam

witam

ja właśnie wczoraj miałem wizyte pana od oczyszczalni.

Chociaż mam ciek odradza odprowadzanie tam wody.

według niego najlepsza jest z drenażem.

Koszt to 7600 zł a za biologiczna 12000 zł.

Ja rozważam możliwość montażu sam same oczyszczalnia kosztuje kolo 2500 - 3000 zł, a biologiczna 6000 zł. montaż kolo 2500 zł.

Czy ktos z was montował samodzielnie ? - i podzieli się swoimi doświadczeniami

a ja jeszcze chcialabym wrócic do tematu drenażu, bo od poniedziałku zaczynam. Czy macie do tego pomontowane jakieś studzienki kontrolne? jeśli tak to ile i jakie czy te orginalne, które są dość drogi czy może jakoś to pokombinowaliści :wink: no i do czego odprowadzacie wode z tego drenażu?

Dzieki Pepik & Asasello

[...]Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym[...]

Wzdluz dzialki mam row melioracyjny, ale w gminie kategorycznie zabronili odprowadzac do niego plyny z oczyszczalni. Zastanawiam sie teraz - moze nie maja prawa mi tego zabronic? Urzednik w Mogilanach powiedzial, ze wode moglbym odprowadzac do strumyczka, rzeczki, stawu, ale nie do rowu...

a ja jeszcze chcialabym wrócic do tematu drenażu, bo od poniedziałku zaczynam. Czy macie do tego pomontowane jakieś studzienki kontrolne? jeśli tak to ile i jakie czy te orginalne, które są dość drogi czy może jakoś to pokombinowaliści :wink: no i do czego odprowadzacie wode z tego drenażu?

1) Ja mam studzienki kontrolne w 2 rogach budynku (zaleca się montować takie studzienki przy każdej zmianie kierunku rury czyli powinno być ich 4 szt., ale ja mam oprócz drenażu opaskowego jeszcze drenaż obwodowy działki i mam dużą studzienkę betonową, która po części eliminuje te 2 pozostałe)

2) Studzienki robiłem z pomarańczowej rury karbowanej o średnicy 315mm. Kupiłem jedną taką rurę o długości 3m i z niej wyszły 2 studzienki. Dużo taniej niż gotowe :D

Pozdrawiam,

Grzesiek

1) Ja mam studzienki kontrolne w 2 rogach budynku (zaleca się montować takie studzienki przy każdej zmianie kierunku rury czyli powinno być ich 4 szt., ale ja mam oprócz drenażu opaskowego jeszcze drenaż obwodowy działki i mam dużą studzienkę betonową, która po części eliminuje te 2 pozostałe)

2) Studzienki robiłem z pomarańczowej rury karbowanej o średnicy 315mm. Kupiłem jedną taką rurę o długości 3m i z niej wyszły 2 studzienki. Dużo taniej niż gotowe :D

Pozdrawiam,

Grzesiek

Czy te studzienki mają/muszą mieć dno czy też woda się rozsącza z nich?

Powinny mieć dno - moje nie mają bo nie przecinałem rury która w nich biegnie - mam tylko w rurze drenarskiej od góry otwór 5 cm średnicy po to żeby można było wprowadzić węża ogrodowego aby przepłukać drenaż). A dno można zrobić osadzając taką rurę fi 315 na zaprawie betonowej.

Drenaż robisz po to żeby odprowadzić wodę od fundamentów - jak zrobisz bez dna z rozciętymi rurami to cała woda pojdzie Ci pod budynek.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Powinny mieć dno - moje nie mają bo nie przecinałem rury która w nich biegnie - mam tylko w rurze drenarskiej od góry otwór 5 cm średnicy po to żeby można było wprowadzić węża ogrodowego aby przepłukać drenaż). A dno można zrobić osadzając taką rurę fi 315 na zaprawie betonowej.

Drenaż robisz po to żeby odprowadzić wodę od fundamentów - jak zrobisz bez dna z rozciętymi rurami to cała woda pojdzie Ci pod budynek.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Dzięki za wyjaśnienie

Piotr_M

Dzieki Pepik & Asasello

[...]Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym[...]

Wzdluz dzialki mam row melioracyjny, ale w gminie kategorycznie zabronili odprowadzac do niego plyny z oczyszczalni. Zastanawiam sie teraz - moze nie maja prawa mi tego zabronic? Urzednik w Mogilanach powiedzial, ze wode moglbym odprowadzac do strumyczka, rzeczki, stawu, ale nie do rowu...

U mnie też jest rów - w terenie mojej działki i mogłem odprowadzać do rowu ale dopiero po zgodzie Małopolski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych

w Krakowie (0 12) 634 40 33 / (0 12) 618 80 10( operat wodno prawny)

. Nie wiem jak jest u ciebie - czy rów jest w granicach twojej działki ?

Zawsze możesz zadzwonić i sie dowiedzieć ? :wink:

U mnie też jest rów - w terenie mojej działki i mogłem odprowadzać do rowu ale dopiero po zgodzie Małopolski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych

w Krakowie (0 12) 634 40 33 / (0 12) 618 80 10( operat wodno prawny)

. Nie wiem jak jest u ciebie - czy rów jest w granicach twojej działki ?

Zawsze możesz zadzwonić i sie dowiedzieć ? :wink:

ha, kawalek rowu to jest nawet na mojej dzialce... moze rzeczywiscie warto tam zadzwonic... jakos szambo mnie nie kreci :)

A ja tak z innej beczki: czy ktos w gminie Mogilany lub w terenach na poludnie od Krakowa korzysta z przydomowej oczyszczalni sciekow? Mam dylemat: szambo vs oczyszczalnia, a boje sie, ze gliniasta ziemia Mogilan (dokladniej - Bukowa) ma kiepska chlonnosc...

Nasza oczyszczalnia przyjechała w zeszłym tygodniu. Montować będziemy dopiero za jakeś 2 tygodnie.