asasello 09.07.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Jak w temacie? Potrzebuję ziemi na wyrównanie działki niedaleko Mogilan, pod Krakowem. Możecie doradzić, skąd ją najlepiej wziąć? Kupić (gdzie?)? Dogadać się z kimś, kto buduje? Najlepiej poszukaj operatorow koparek z okolicy, podzwon i popytaj sie czy nie beda miec ziemi z jakichs robot. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cesiek 10.07.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Najlepiej poszukaj operatorow koparek z okolicy, podzwon i popytaj sie czy nie beda miec ziemi z jakichs robot. Pozdrawiam Dzieki za rade! Bede probowac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 10.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Jak w temacie? Potrzebuję ziemi na wyrównanie działki niedaleko Mogilan, pod Krakowem. Możecie doradzić, skąd ją najlepiej wziąć? Kupić (gdzie?)? Dogadać się z kimś, kto buduje? Na priv wysłałem ci numer telefonu do gościa z sidziny który może ci pomoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 10.07.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 macie wykonane instalacje odgromowe? jesli tak to kto robił i za ile jesli mozna spytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 10.07.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 macie wykonane instalacje odgromowe? jesli tak to kto robił i za ile jesli mozna spytać podłączam się do pytania - tez właśnie szukam )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cesiek 10.07.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 A ja tak z innej beczki: czy ktos w gminie Mogilany lub w terenach na poludnie od Krakowa korzysta z przydomowej oczyszczalni sciekow? Mam dylemat: szambo vs oczyszczalnia, a boje sie, ze gliniasta ziemia Mogilan (dokladniej - Bukowa) ma kiepska chlonnosc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 10.07.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 macie wykonane instalacje odgromowe? jesli tak to kto robił i za ile jesli mozna spytać Mi piorunochron zrobil elektryk, kiedy robil instalacje. Wzial za to 2300 zl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 10.07.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 A ja tak z innej beczki: czy ktos w gminie Mogilany lub w terenach na poludnie od Krakowa korzysta z przydomowej oczyszczalni sciekow? Mam dylemat: szambo vs oczyszczalnia, a boje sie, ze gliniasta ziemia Mogilan (dokladniej - Bukowa) ma kiepska chlonnosc... Witaj, Ja buduje sie w Mogilanach. Dlugo rozważałem rozne oczyszczalnie ale w koncu się poddalem, będzie szambo. Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym. Jeżeli nie masz takich możliwości to sytuacja jest ciezka. Poczytaj sobie watki, które już były na ten temat na forum: http://forum.muratordom.pl/przydomowa-oczyszczalnia-a-gliniaste-podloze,t122697.htm http://forum.muratordom.pl/pos-na-gliniastym-podlozu,t105650.htm http://forum.muratordom.pl/przydomowa-oczyszczalnia,t113531.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepik 10.07.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 witam ja właśnie wczoraj miałem wizyte pana od oczyszczalni. Chociaż mam ciek odradza odprowadzanie tam wody. według niego najlepsza jest z drenażem. Koszt to 7600 zł a za biologiczna 12000 zł. Ja rozważam możliwość montażu sam same oczyszczalnia kosztuje kolo 2500 - 3000 zł, a biologiczna 6000 zł. montaż kolo 2500 zł. Czy ktos z was montował samodzielnie ? - i podzieli się swoimi doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gerald_ 10.07.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam Krakowską.Coś jakby moja ekipa wystawiła mnie do wiatru...Czy ktoś ma kogoś do polecenia - sierpień-wrzesień domek 300m2 okolice Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 10.07.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Zamieściłam namiary na moją ekipę na małopolskiej Białej Liście: http://forum.muratordom.pl/malopolska-biala-i-czarna-lista-wykonawcow,t65420-420.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 11.07.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 a ja jeszcze chcialabym wrócic do tematu drenażu, bo od poniedziałku zaczynam. Czy macie do tego pomontowane jakieś studzienki kontrolne? jeśli tak to ile i jakie czy te orginalne, które są dość drogi czy może jakoś to pokombinowaliści no i do czego odprowadzacie wode z tego drenażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cesiek 11.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dzieki Pepik & Asasello [...]Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym[...] Wzdluz dzialki mam row melioracyjny, ale w gminie kategorycznie zabronili odprowadzac do niego plyny z oczyszczalni. Zastanawiam sie teraz - moze nie maja prawa mi tego zabronic? Urzednik w Mogilanach powiedzial, ze wode moglbym odprowadzac do strumyczka, rzeczki, stawu, ale nie do rowu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 11.07.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 a ja jeszcze chcialabym wrócic do tematu drenażu, bo od poniedziałku zaczynam. Czy macie do tego pomontowane jakieś studzienki kontrolne? jeśli tak to ile i jakie czy te orginalne, które są dość drogi czy może jakoś to pokombinowaliści no i do czego odprowadzacie wode z tego drenażu? 1) Ja mam studzienki kontrolne w 2 rogach budynku (zaleca się montować takie studzienki przy każdej zmianie kierunku rury czyli powinno być ich 4 szt., ale ja mam oprócz drenażu opaskowego jeszcze drenaż obwodowy działki i mam dużą studzienkę betonową, która po części eliminuje te 2 pozostałe) 2) Studzienki robiłem z pomarańczowej rury karbowanej o średnicy 315mm. Kupiłem jedną taką rurę o długości 3m i z niej wyszły 2 studzienki. Dużo taniej niż gotowe Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 11.07.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 1) Ja mam studzienki kontrolne w 2 rogach budynku (zaleca się montować takie studzienki przy każdej zmianie kierunku rury czyli powinno być ich 4 szt., ale ja mam oprócz drenażu opaskowego jeszcze drenaż obwodowy działki i mam dużą studzienkę betonową, która po części eliminuje te 2 pozostałe) 2) Studzienki robiłem z pomarańczowej rury karbowanej o średnicy 315mm. Kupiłem jedną taką rurę o długości 3m i z niej wyszły 2 studzienki. Dużo taniej niż gotowe Pozdrawiam, Grzesiek Czy te studzienki mają/muszą mieć dno czy też woda się rozsącza z nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 11.07.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Czy te studzienki mają/muszą mieć dno czy też woda się rozsącza z nich? Powinny mieć dno - moje nie mają bo nie przecinałem rury która w nich biegnie - mam tylko w rurze drenarskiej od góry otwór 5 cm średnicy po to żeby można było wprowadzić węża ogrodowego aby przepłukać drenaż). A dno można zrobić osadzając taką rurę fi 315 na zaprawie betonowej. Drenaż robisz po to żeby odprowadzić wodę od fundamentów - jak zrobisz bez dna z rozciętymi rurami to cała woda pojdzie Ci pod budynek. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 11.07.2008 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Czy te studzienki mają/muszą mieć dno czy też woda się rozsącza z nich? Powinny mieć dno - moje nie mają bo nie przecinałem rury która w nich biegnie - mam tylko w rurze drenarskiej od góry otwór 5 cm średnicy po to żeby można było wprowadzić węża ogrodowego aby przepłukać drenaż). A dno można zrobić osadzając taką rurę fi 315 na zaprawie betonowej. Drenaż robisz po to żeby odprowadzić wodę od fundamentów - jak zrobisz bez dna z rozciętymi rurami to cała woda pojdzie Ci pod budynek. Pozdrawiam, Grzesiek Dzięki za wyjaśnienie Piotr_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepik 11.07.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dzieki Pepik & Asasello [...]Jeżeli masz jakis ciek wodny przy dzialce, gdzie mógłbyś odprowadzic oczyszczona wode lub wiesz ze jestes w stanie się dokopac do jakiejs warstwy przepuszczalnej gruntu to można robic oczyszczalnie biologiczna lub z osadem czynnym[...] Wzdluz dzialki mam row melioracyjny, ale w gminie kategorycznie zabronili odprowadzac do niego plyny z oczyszczalni. Zastanawiam sie teraz - moze nie maja prawa mi tego zabronic? Urzednik w Mogilanach powiedzial, ze wode moglbym odprowadzac do strumyczka, rzeczki, stawu, ale nie do rowu... U mnie też jest rów - w terenie mojej działki i mogłem odprowadzać do rowu ale dopiero po zgodzie Małopolski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Krakowie (0 12) 634 40 33 / (0 12) 618 80 10( operat wodno prawny) . Nie wiem jak jest u ciebie - czy rów jest w granicach twojej działki ? Zawsze możesz zadzwonić i sie dowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cesiek 11.07.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 U mnie też jest rów - w terenie mojej działki i mogłem odprowadzać do rowu ale dopiero po zgodzie Małopolski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Krakowie (0 12) 634 40 33 / (0 12) 618 80 10( operat wodno prawny) . Nie wiem jak jest u ciebie - czy rów jest w granicach twojej działki ? Zawsze możesz zadzwonić i sie dowiedzieć ? ha, kawalek rowu to jest nawet na mojej dzialce... moze rzeczywiscie warto tam zadzwonic... jakos szambo mnie nie kreci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 11.07.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 A ja tak z innej beczki: czy ktos w gminie Mogilany lub w terenach na poludnie od Krakowa korzysta z przydomowej oczyszczalni sciekow? Mam dylemat: szambo vs oczyszczalnia, a boje sie, ze gliniasta ziemia Mogilan (dokladniej - Bukowa) ma kiepska chlonnosc... Nasza oczyszczalnia przyjechała w zeszłym tygodniu. Montować będziemy dopiero za jakeś 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts