Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,

proszę o poradę w kwestii więźby a dokładniej robocizny. Od pewnego górala dostałam wycenę na mój dach 75 zł/m2 a w tym układanie więźby, dachówki, łaty, kontrłaty, folia, obróbki dekarskie również na kominach. Czy oreientujecie się jak teraz sobie liczą za dachy??

Pozdrawiam

Monika

U mnie też jest rów - w terenie mojej działki i mogłem odprowadzać do rowu ale dopiero po zgodzie Małopolski Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych

w Krakowie (0 12) 634 40 33 / (0 12) 618 80 10( operat wodno prawny)

. Nie wiem jak jest u ciebie - czy rów jest w granicach twojej działki ?

Zawsze możesz zadzwonić i sie dowiedzieć ? :wink:

ha, kawalek rowu to jest nawet na mojej dzialce... moze rzeczywiscie warto tam zadzwonic... jakos szambo mnie nie kreci :)

Także swego czasu planowałem zrobienie odprowadzenia z oczyszczalni do rowu i Zarząd Melioracji nie miał nic przeciwko temu ale w gminie (Zielonki) zaprotestowali. Nas szczęście mam też koło siebie strumyk i z tym już nie było problemów. Choć o moich zamiarach był informowany nawet Związek Wędkarski :D

Witam wszystkich,

proszę o poradę w kwestii więźby a dokładniej robocizny. Od pewnego górala dostałam wycenę na mój dach 75 zł/m2 a w tym układanie więźby, dachówki, łaty, kontrłaty, folia, obróbki dekarskie również na kominach. Czy oreientujecie się jak teraz sobie liczą za dachy??

Pozdrawiam

Monika

Proszę dajcie jakieś informacje na ten temat...Jestem w kropce.

Monika

u mojego brata górale brali 60zł/m3, kładli jakieś 2 m-ce temu

teraz u moich rodziców zmieniaja dach z tym, że z blachy-biorą 55zł/m2, a mórowanie kominów dodatkowo płatne, a gięcie blach brat zamawiał gdzie indziej.

moja miejscowa ekipa wyceniła mi podobnie-no raczej troszkę taniej, bo za 200m2 dachu niby 12 kawałów, ale w tym są:więźba+folia+ wszystkie obróbki z blachy (sami sobie wyginają-ja zamawiam arkusze), okna dachowe, rynny, wymrowanie 3 kominów z klinkieru;

jak widzisz-są tanie i tańsze ekipy :lol:

Nasza oczyszczalnia przyjechała w zeszłym tygodniu. Montować będziemy dopiero za jakeś 2 tygodnie.

A to w Mogilanach gdzies? Jaki typ oczyszczalni wybraliscie?

Gmina Michałowice. Oczyszczalnia biologiczna z odprowadzeniem do studni chłonnej a docelowo do stawu, który mamy już zgłoszony. Grunt mamy gliniasto-ilasty więc innej opcji nie braliśmy pod uwagę.

Mam do sprzedania pustaki Wienerberger Porotherm 25PW (wymiary 250x373x238 mm, grubość ściany 25 cm) klasa 15 (oryginalne Polskie) w ilości 210 sztuk oraz pustaki przeznaczone na ściany działowe o grubości 11,5 cm klasa 15 w ilości 35 sztuk. Są to pozostałości po mojej rozbudowie. Pustaki niestety rozpakowane, ponieważ przewoziłem je w inne miejsce działki. Cena za 1 sztukę 25PW to 4,99PLN a za 11,5PW to 3,99PLN. Pustaki najchętniej sprzedam wszystkie jednorazowo. Są one do odbioru w Krakowie po wcześniejszym ustaleniu terminu. Nie wystawiam faktury VAT. Załadunek i transport we własnym zakresie. Kontakt 601664377.

Cena idzie w dół. 3,99 pln za 25pw i 2,99pln za 11,5. Zapraszam do zakupu.

a mnie napewno zostanie po budowie 2 palety (chyba 160szt) porothermu P+W 30 wienerbergera nierozpakowane i jakieś pojedyńcze zapewne też. Narazie mamy nie skończone 2 ściany szczytowe, ale materiału na końcówkę napewno zbyt wiele... chętnie odsprzedam; można będzie sobie od razu odkupić stempelki, kantówki (mam takie krótsze) i co tam jeszcze zostanie. ceramika po kosztach, drzewo przez pół:) zapraszam na koniec sierpnia:)

Jak w temacie? Potrzebuję ziemi na wyrównanie działki niedaleko Mogilan, pod Krakowem. Możecie doradzić, skąd ją najlepiej wziąć? Kupić (gdzie?)? Dogadać się z kimś, kto buduje?

Na priv wysłałem ci numer telefonu do gościa z sidziny który może ci pomoć.

podzwń po koparkowych ze swojego terenu i prewoźnikach-napewno z jakiejś budowy będą się pozbywać; nam się udało, bo obecny sąsiad kopał pod piwnicę 200m od naszej działki i za 25 autek zapłaciliśmy... 850zł :lol: bo płaciliśmy za transport od h jakieś 70zł, a załudenek free, bo kopaka kopała i wysypywała na autko od razu :lol:

podzwń po koparkowych ze swojego terenu i prewoźnikach-napewno z jakiejś budowy będą się pozbywać; nam się udało, bo obecny sąsiad kopał pod piwnicę 200m od naszej działki i za 25 autek zapłaciliśmy... 850zł :lol: bo płaciliśmy za transport od h jakieś 70zł, a załudenek free, bo kopaka kopała i wysypywała na autko od razu :lol:

Dzieki za rade! Na pewno bede dzialac w ten wlasnie sposob!

Zamiescilem juz w dziale wykonawców ale jestem tak zadowolony ze tutaj tez napisze mam nadzieje ze nie bedziecie krzyczec:)

Polecam Geodete Pana Krzysztofa - aktualnie skończyliśmy podział działki , jesteśśmy w trakcie rysowania mapy 1:500 a następnie będziemy robić tyczenie - jak otrzymam Pnb.

Konkretny , rzeczowy , terminowy i cenowo konkurencyjny.

Działa na terenie Krakowa i okolic

tel kont 505 936 984

Poszukuję taniego piachu, żwiru i kamienia łamanego znacznych ilości w związku z koniecznością wymiany gruntu pod fundamentami.

Sprawdziłem ceny w firmach zajmujących się kopalinami ale koszty łączne są

b.duże.

Jeżeli możecie coś podpowiedzieć to proszę o namiary.

Dzięki

Piotr_M

Poszukuję taniego piachu, żwiru i kamienia łamanego znacznych ilości w związku z koniecznością wymiany gruntu pod fundamentami.

b.duże.

Dzięki

Piotr_M

Wysłałem ci na priv kontakty które znalazłem do kilku firm zajmujacych się piachem.

b.duże.

Dzięki

Piotr_M

Wysłałem ci na priv kontakty które znalazłem do kilku firm zajmujacych się piachem.

Dziękuję

ja miałam tanio zasypowy pach-ale przykro mi- skończył się :cry: a taki czysty też tanio, ale namiar będę mieć jak ekipa wróci :roll:

dzisiaj przywieźli nam więźbę na dach :lol: , musimy sobie to pomoczyć, bo za tydzień ekipa do nas wraca, po urlopie zapewne pełna zapału do pracy :lol:

mam pyt.-ktoś moczył może więźbę? mamy taki impregnat,koncentrat-podobnoż trzeba moczyć w tym drzewo 12h :o możliwe to to jest????