krk women 05.08.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam. Mam pilną prośbę czy folię kubełkową można przybić kołkami czy powinno się jednak tylko przysypać ziemia? Czytałam kilka wątków i zgłupiałam.Do tej pory byłam tez pewna, że folię daje się kubełkami do styropianu a tu znowu misz masz w wątkach. I ostatnie z moich rozmyślań - folia ma być do poziomu gruntu czy do poziomu styroduru ( bo mi wystaje styrodur z 15 cm ponad poziom gruntu)? Bardzo proszę o szybkie odpowiedzi- po prostu napiszcie jak robiliście koniecznie przybij ale specjalnymi gwożdziami do foli kubełkowej (do kupienia np w castoramie) idealnie pasuj w te kubełki. JA własnie robiłam ocieplenie i nie przybiłam foli od razu bo też liczyłam, że przysypie sie to kamieniem z drenażu. Niestety folia opada, a ziemia czy kamień będzie ją ciągnąć w dół i powstają potem szpary na górze, poprostu się fałduje. Moja rada zdecydowanie przybić folię. Jeśli zaś chodzi o poziom to raczej lekko ponad poziom gruntu, ale lekko. Wszystko zależy też jak będzie wyglądało ocieplenie domu. Jeśli zrobisz tzw odcięcie i na dole zostawisz cokół z tego styroduru to na pewno bez foli no bo nie da się jej zaciągnąć siatką i klejem. U mnie ocieplenie jest zrobione styropianem 10 do poziomu gruntu i tynkarz poprostu nałożyli styropian na folie kubełkową. Będzie to wyglądało mniej więcej tak: (mam nadzieję, że właściciel domku sie nie obrazi) http://img105.imageshack.us/img105/2640/pict382522jg8.jpg Dzięki serdeczne za odpowiedzi Do castoramy pojadę w takim razie juz zaraz a pomysł z tym paskiem ze styropianu jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.08.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam. Mam pilną prośbę czy folię kubełkową można przybić kołkami czy powinno się jednak tylko przysypać ziemia? Czytałam kilka wątków i zgłupiałam.Do tej pory byłam tez pewna, że folię daje się kubełkami do styropianu a tu znowu misz masz w wątkach. I ostatnie z moich rozmyślań - folia ma być do poziomu gruntu czy do poziomu styroduru ( bo mi wystaje styrodur z 15 cm ponad poziom gruntu)? Bardzo proszę o szybkie odpowiedzi- po prostu napiszcie jak robiliście koniecznie przybij ale specjalnymi gwożdziami do foli kubełkowej (do kupienia np w castoramie) idealnie pasuj w te kubełki. JA własnie robiłam ocieplenie i nie przybiłam foli od razu bo też liczyłam, że przysypie sie to kamieniem z drenażu. Niestety folia opada, a ziemia czy kamień będzie ją ciągnąć w dół i powstają potem szpary na górze, poprostu się fałduje. Moja rada zdecydowanie przybić folię. Jeśli zaś chodzi o poziom to raczej lekko ponad poziom gruntu, ale lekko. Wszystko zależy też jak będzie wyglądało ocieplenie domu. Jeśli zrobisz tzw odcięcie i na dole zostawisz cokół z tego styroduru to na pewno bez foli no bo nie da się jej zaciągnąć siatką i klejem. U mnie ocieplenie jest zrobione styropianem 10 do poziomu gruntu i tynkarz poprostu nałożyli styropian na folie kubełkową. Będzie to wyglądało mniej więcej tak: (mam nadzieję, że właściciel domku sie nie obrazi) Dzięki serdeczne za odpowiedzi Do castoramy pojadę w takim razie juz zaraz a pomysł z tym paskiem ze styropianu jest super to ja się podłączę do podziękowań za informacje! Akurat nam też się bardzo przydały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 06.08.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Szukam projektanta z branży wod kan - z uprawnieniami aby mi się na projekcie oczyszczalni podbił... starostwo wymaga. az sie dziwie ze samo zgłoszenie nie wystrczy tylko projekt do oczyszczalni... co tu projektować? Prawo nie wymaga ale starostwo i owszem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 06.08.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Szukam projektanta z branży wod kan - z uprawnieniami aby mi się na projekcie oczyszczalni podbił... starostwo wymaga. az sie dziwie ze samo zgłoszenie nie wystrczy tylko projekt do oczyszczalni... co tu projektować? Prawo nie wymaga ale starostwo i owszem.. z tymi oczyszczalniami to normalnie wolnoamerykanka u nas np wymagaja uzgodnienia w ZUDPie i jak woda do gruntu to badania hydrologiczne. Odpuścili już sobie projekt wykonany przez uprawnionego projektanta pod warunkiem, że na zgłoszeniu napisze sie "instalacja" a nie "przyłącz". Pytam sie: a jaka to różnica? a baba mi na to, że ona mi nie powie... normalnie jaja ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 06.08.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Prawo nie wymaga ale starostwo i owszem.. no i zawsze szary czlowiek w dupe bity . a chcąc postawic na swoim to trzeba sie sądzic i czas tracic. A nawet jak sąd przyzna rację petentowi to urząd wobec nastepnych zainteresowanych nadal stosuje swoje praktyki nic sobie nie robiąc z wyroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 07.08.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Szukam projektanta z branży wod kan - z uprawnieniami aby mi się na projekcie oczyszczalni podbił... starostwo wymaga. az sie dziwie ze samo zgłoszenie nie wystrczy tylko projekt do oczyszczalni... co tu projektować? Prawo nie wymaga ale starostwo i owszem.. z tymi oczyszczalniami to normalnie wolnoamerykanka u nas np wymagaja uzgodnienia w ZUDPie i jak woda do gruntu to badania hydrologiczne. Odpuścili już sobie projekt wykonany przez uprawnionego projektanta pod warunkiem, że na zgłoszeniu napisze sie "instalacja" a nie "przyłącz". Pytam sie: a jaka to różnica? a baba mi na to, że ona mi nie powie... normalnie jaja ręce opadają instalacja mówisz ... anie przyłącz... niech tak bedzie powiedziec nie chce , bo musiała by powiedzieć ze dla instalacji nie trzeba takich rzeczy robić a dla przyłaczy - trzeba - stą jej miła podpowiedz. a wy nie składacie do starostwa powiatowego w krakowiwe zgłoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 07.08.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 ta Pani wcale nie jest miła........ my składamy w Wieliczce i tam obowiązuja takie zasady. W Krakowie pewnie inne Myslę, że w innym urzędzie nie ma sie co sugerować ta podpowiedzią bo tak naprawdę nie wynika to z żadnych przepisów. A na marginesie zgodnie z wyjaśnieniem Ministra Infrastruktuty nie jest to żaden przyłącz!!! Tak jak napisałeś : nie ma przepisu prawnego, który wymagałby tych wszystkich dokumentów, których żądaja urzędnicy. Ale oni chcą być bardziej papiescy niż sam papież no i sobie wymyślają choć prawo im na to nie pozwala, i uważaja sie za świete krowy. Nie przejmuja sie no bo oni na to kasy wydać nie muszą, a nawet jakby wydali błędna decyzję to im za to nic nie grozi. Gdyby bulili za to jak za woły to pewnie jeden z drugim zastanowiłby sie nad tym co robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 07.08.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 ta Pani wcale nie jest miła........ my składamy w Wieliczce i tam obowiązuja takie zasady. W Krakowie pewnie inne Myslę, że w innym urzędzie nie ma sie co sugerować ta podpowiedzią. Tak jak napisałeś : nie ma przepisu prawnego, który wymagałby tych wszystkich dokumentów, których żądaja urzędnicy. Ale oni chcą być bardziej papiescy niż sam papież no i sobie wymyślają choć prawo im na to nie pozwala, i uważaja sie za świete krowy. Nie przejmuja sie no bo oni na to kasy wydać nie muszą, a nawet jakby wydali błędna decyzję to im za to nic nie grozi. Gdyby bulili za to jak za woły to pewnie jeden z drugim zastanowiłby sie nad tym co robi niestety, ale po prostu masz rację.... jak urzednik chce wykazać się kompetencją będzie wymyślał takie pierdafony kosmiczne, żeby przypadkiem petent nie Zrozumiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 07.08.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Czy ktokolwiek może mi polecić kominkarza? Bo bida z nędzą nawet na czarno-białej liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konieczki 07.08.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Witam ponownie!Mam PnB (dwa lata od złożenia WZ) i dylemat: ściany piwnicy z pustaków szalunkowych?? Czy ktoś z Was ma z nimi doświadczenie?? Proszę o wymiane doświadczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwk 07.08.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 Czy macie może namiary na dobrego i w miarę niedrogiego kamieniarza? Potrzebuję kogoś kto mógłby obłożyć kominy i elewację gnejsem, dodatkowo w rozsądnej cenie.Czy ktoś z Was okładał elewację na domu oraz kominy kamieniem i może podzielić się uwagami odnośnie trwałości czegoś takiego oraz na co zwrócić uwagę podczas wykonywania prac?PozdrowieniaWK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcvey 08.08.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Witam ponownie; Trudno wszystkim dogodzić....widziałem jego 4 budowy, rozmawiałem z inwestorami, sam mnie pogania, ....więc narazie oceniam jego bardzo dobrze,a co bedzie póżniej to zobaczymy......pozdrawiam EKIPA: JACEK ARMATA : 0505 014 668 BUDUJĄ OBECNIE U MNIE ( MICHAŁOWICE ) ALE ŻADNYCH UWAG NIE MAM. EKIPA SOLIDNA , WŁAŚCICIEL OK -MISTRZ MURARSKI, OJCIEC TAK SAMO , BARDZO PORZĄDNI . Witam Ja mam odmienne zdanie, p.Armata jest niesolidny i nie dotrzymuje danego słowa. Niestety ale miałem do czynienia z jego ekipą i byłem BARDZO niezadowolony z jego usług, do dziś cierpię i poprawiam jego zaniedbania, ODRADZAM i NIEPOLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 09.08.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Czy macie może namiary na dobrego i w miarę niedrogiego kamieniarza? Potrzebuję kogoś kto mógłby obłożyć kominy i elewację gnejsem, dodatkowo w rozsądnej cenie. Czy ktoś z Was okładał elewację na domu oraz kominy kamieniem i może podzielić się uwagami odnośnie trwałości czegoś takiego oraz na co zwrócić uwagę podczas wykonywania prac? Pozdrowienia WK Mamy takiego -u nas robił parapety zewnętrzne z piaskowca, ale zajmuje sie wszystkim co "z kamienia" Bogusław Tokarz, tel. 503 091 249 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 10.08.2008 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Naprawde nikt nie ma do polecenia tartaku ? Bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 10.08.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Halo, halo, nadal nie mam nikogo do kominka. Ile może kosztować wywrotka ziemi? I skąd ją wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 10.08.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Witam,Potrzebuje namiary na jakiegoś sprawdzonego elektryka, który by na rozsądnych warunkach wykonał mi instalację.Możecie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 10.08.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ile może kosztować wywrotka ziemi? I skąd ją wziąć? Zależy od tego jaką ziemię potrzebujesz Poszukam numeru i wyślę Ci na priv namiary na mojego dostawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 10.08.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Naprawde nikt nie ma do polecenia tartaku ? Bardzo prosze o pomoc Pozdrawiam poszlo na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1 10.08.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Ile może kosztować wywrotka ziemi? I skąd ją wziąć? Zależy od tego jaką ziemię potrzebujesz Poszukam numeru i wyślę Ci na priv namiary na mojego dostawcę. Ja tez poprosze o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 10.08.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Witam, Potrzebuje namiary na jakiegoś sprawdzonego elektryka, który by na rozsądnych warunkach wykonał mi instalację. Możecie kogoś polecić? To ja się podpinam, bo też by mi się przydał. No i chciałabym sobie porównać cenę podjazdu i uporządkowania trudnego terenu z jeszcze jakąś firmą. Bo mam jedną na oku, ale muszę mieć rozeznanie w cenach, bo nie wiem, czy chcą mało, czy dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts