szczepek 03.09.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Z uwagi na to ze niepotrzebnie zrobiłem badanie gruntu - źle przeczytałem ustawę... architekt doradził mi aby wykorzystac to do budowy oczyszczalni - czy ktos z Was jest juz po dokonaniu decyzji co korzystniejsze ? nie znalazlem w internecie jakiegos konkretnego artykulu z plusam ii minusami no ale co z czym porównujesz? napisz moze łatwiej będzie ci coś doradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 03.09.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 wacham się miedzy szambem a oczyszczalnia przydomową zle szukalem znalazlem http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,7303/Itemid,41/ http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61610,2557736.html To moze inaczej ... kto z Was ma oczyszczalnie (szambo to stara sprawa...) jak to sie w praktyce sprawdza jakie minusy bo plusy to raczej znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 03.09.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Skoro o tym mowa to myślę nazbierałem doświadczeń.. minus - bakterie trzeba dodawać minus - jak za blisko domu sa kominki wentylacyjne to wali w domu ( czuć zapach w promieniu 20 m od kominka wentylacyjnego z drenażu. minus - jak nie przygotujesz podbudowy - nic się nie da posadzić, a tym bardziej jeździć po terenie gdzie jest drenaż. minus - trzeba strasznie uważac przy kładzeniu drenażu. Znajomy miał dobrze z górki - nie pomyślał - i tak ze spadkiem , tak jak stok położył drenaż zasypał ziemią i zaćżał używać. efekt był taki , ze przefiltowany ale wyjątkowo śmierdzacy ściek zanim zdążył wypłynac przez boczne szczeliny w rurach drenażowych ( rury ze szczelinami montuje się tak aby szczeliny były z boku a nie z dołu rury, bo momentalnie osady zamulą i ... po oczyszczalni już dopływać do kominków wentylacyjnych i bulg... wypływał swobodnie na zewnątrz ( spadek terenu na 20 metrach mój znajomy ma 4 metry, co wystarczyło zeby np po kapieli wbijały kominkiem wentylacyjnym oczyszczone ale śmierdzace ciecze... ) wszyscy mu współczuliśmy , ale za bezmyślność się płaci... a mimo to i tak będę robił oczyszczalnię. Powody sa dwa: koszty eksploatacji oraz ochrona środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 03.09.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 poszukuję chętnego co kupiłby ze mną na spółkę kostkę granitową, a dokładnie to pół zestawu zestaw ma jakieś 22-24 tony, a mi połowa tego by wystarczyła, koszt transportu oczywiście na pół (jakieś 1000zł czyli po 500) bo to ze Strzegomia i jest kawałek drogi na allegro wyszukałem i cena tony około 240zł dla kostki 4/6 z której układa się jakieś 8-10m2 a może ktoś kupował ostatnio kostkę granitową od producenta i podzieli się jakimś namiarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 04.09.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 szczepek - to jaka trzeba miec działke zeby moc normalnie zyc - nie chce zeby bylo tak ze wyjde polezec na sloncu i bede czuł szambo :/ nie sadzilem ze tak smierdzi z tego komina :/ to teraz sie zastanowie czy to ma sens faktycznie co do kosztow eksploatacyjnych nie ma watpliwosci no ale komfort ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 04.09.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 szczepek - to jaka trzeba miec działke zeby moc normalnie zyc - nie chce zeby bylo tak ze wyjde polezec na sloncu i bede czuł szambo :/ nie sadzilem ze tak smierdzi z tego komina :/ to teraz sie zastanowie czy to ma sens faktycznie co do kosztow eksploatacyjnych nie ma watpliwosci no ale komfort ... jak dajesz bakterie to raczej słabo śmierdzi, chyba ze masz wizyte rodziny i im dajesz więcej jeść, to trzeba pamiętać o większej ilości bakterii. Pożywki będą miały wystarczająco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 04.09.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 jak dajesz bakterie to raczej słabo śmierdzi, chyba ze masz wizyte rodziny i im dajesz więcej jeść, to trzeba pamiętać o większej ilości bakterii. Pożywki będą miały wystarczająco.... Ja mam zamontowaną, już użytkowaną, ale jeszcze nieuruchomioną (uruchomienie robi się po 2 tygodniach użytkowania) oczyszczalnie Roth-a ze studnią chłonną. jedyny komin to ten nad dachem Z oczyszczalni nie śmierdzi choć ścieki już w niej są - jak montowałem umywalkę i wyjąłem zaślepkę z rury kanalizacyjnej to poczułem, że jest użytkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 04.09.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 jak dajesz bakterie to raczej słabo śmierdzi, chyba ze masz wizyte rodziny i im dajesz więcej jeść, to trzeba pamiętać o większej ilości bakterii. Pożywki będą miały wystarczająco.... Ja mam zamontowaną, już użytkowaną, ale jeszcze nieuruchomioną (uruchomienie robi się po 2 tygodniach użytkowania) oczyszczalnie Roth-a ze studnią chłonną. jedyny komin to ten nad dachem Z oczyszczalni nie śmierdzi choć ścieki już w niej są - jak montowałem umywalkę i wyjąłem zaślepkę z rury kanalizacyjnej to poczułem, że jest użytkowana Pisze na podstawie oczyszczalni u mojego znajomego ( drenaz, z kominkiem oraz wywietrznik na dachu.) Używana przez dwa lata. intensywniejsze zapachy zaczynają się po paru miesiącach. Rozwiazanie studni chłonnej nie wymaga kominka wentylacyjnego. Odpowietrzenie na dachu musi być. Z samej oczyszczalni nie ma prawa śmierdzieć. ma być szczelnie zakryta włazem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 04.09.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Może dla niektorych wyda sie glupie to pytanie...ale jak wydadza pozwolenie na budowe musi byc ono prawomocne - prawomocnosc jest po 14 dniach ale...1. od daty wystawienia pozwolenia liczymy 14 dni czy 2. od daty ostatniej zwrotki dostarczenia do stron ( wlascicieli dzialek sasiadujacych ) - tak jak z Warunkami Zabudowy? Dzisiaj architekt mnie załamał bo oznajmil ze zmienily si eprzepisy i musze załatwiac jakies uzgodnienia dotyczace wielkosci szamba - bo szambo mam w WZ :/i to znowu miesiac a ja chcialem chociaz fundamenty w tym roku zrobic:(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anntom 04.09.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Budowa oczyszczalni przydowowej uzależnione jest od wielu warunków. 1.Możliwosci prawne - zgodnośc z zapisami planu miejscowego.2.Warunki gruntowo-wodne w niekażdym gruncie da sie zrobić studnię chłonną a nawet drenaż. Jest zasadnicza różnica pomiędzy studnią chłonną (tyko grunty żwirowo-piaskowy), a drenażem. Projet drenazu lub studnbi to czysto inżynierska praca - trzeba zrobić co najmniej test perkolacyjnmy żeby sie przekonać, jaką np. długośc drenażu dobrać lub średnicę studni.3. Położenie drenażu - uwarukowane przepisamia odlegości od granicy działki od studni wodociagowej ,rodzaju oczyszczalni, pochylenia terenu. Życzę powodzenia użytkownikom zestawów typu Castorama zamontowanych przez znajomego majstra Pana Edka. Widziałem w swojej pracy kilkanście drenaży 2-3 letnich zakolmatowanych totalnie, ułożonych w nieporzepuszczlanych gruntach które w lecie przyjmowały ścieki ale w okresie roztopowym już nie. Opłaty za wodę i ścieki bedą rosły myśle że za 5-8 lat wzrosną około 50-100% - trzeba się dobrze zastanowić co i jak zrobić. Oczyszczalnia to taki sam element inrstruktury technicznej domu jak ogrzewanie czy kominy a efekt źle pracującego systemu oczyszczalni "odczujecie" napewno Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon_J 05.09.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Budowa oczyszczalni przydowowej uzależnione jest od wielu warunków. 1.Możliwosci prawne - zgodnośc z zapisami planu miejscowego. Dopisalbym tutaj 1a: Zgoda Wydziału Kształtowania Środowiska na budowe oczyszczalni - jednym i pierwszym elementem sprawdzanym przez ten wydzial jest fakt, czy Twoja dzialka nie jest objeta planowana kanalizacja. W moim przypadku dostalem odpowiedza negatywna w zakresie mozliwosci budowy oczyszczalni - kanalizacja w mojej okolicy jest na etapie pozwolenie na budowe wiec "za niedlugo bedzie". Szkoda tylko, ze nie wiedza, ze przemila sasiadka wstrzymala caly proces i nie wiadomo kiedy bedzie ta kanalizacja... Od 5 lat kobita nie puszcza oswietlenia ulicznego przez granice swojej posesji bo nie chce zeby kable jej zwisaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 07.09.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Macie może namiary na jakiegoś solidnego brukarza? Bo mnie już ..... trafia... Chcemy "naprawić" nasz podjazd do garażu (jest tak fachowo zrobiony że nie da się wjechać bez zniszczenia podwozia...), brukarz z którym obecnie rozmawiamy nie przejawia specjalnego zapału do roboty, a poprzedni (polecany na "wykonawcy doskonalym") w czasie rozmów trzykrotnie zdazył podniesc cenę, bo "jeszcze mu się przypomniało, że..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek-Wróblowice 08.09.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Mam do sprzedania pozostałości po budowie murów - 2 palety (160 szt.) Porothermu Winebergera 30 P+w (cena 4 zł za pustaka) oraz deski z szalunków (cena 1/2 ceny na składzie). Odbiór we własnym zakresie z działki we Wrbóblowicach (k. Swoszowic). pzdr, Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 08.09.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Macie może namiary na jakiegoś solidnego brukarza? Bo mnie już ..... trafia... Chcemy "naprawić" nasz podjazd do garażu (jest tak fachowo zrobiony że nie da się wjechać bez zniszczenia podwozia...), brukarz z którym obecnie rozmawiamy nie przejawia specjalnego zapału do roboty, a poprzedni (polecany na "wykonawcy doskonalym") w czasie rozmów trzykrotnie zdazył podniesc cenę, bo "jeszcze mu się przypomniało, że..." jak znajdziesz kogoś godnego zaufania w tym temacie, mozesz mi dac namiar.. dopiero na wiosnę chcę coś tam dłubać, ale fachowców ze świecą szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 09.09.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Witam! Jestem zielona w temacie załatwiania spraw związanych z uzyskaniem pozwolenia na budowę a co dopiero budowa domu No więc moi drodzy potrzebuję Waszej pomocy!!! Jesteśmy na etapie poszukiwań geodety, który sporządzi nam mapkę sytuacyjno-wysokościową w miarę niedrogo. Jedna geodetka krzyknęła nam 1 000zł a druga 850zł. Czy znacie kogoś kto by to zrobił jeszcze taniej czy 850zł to już minimum??? nie wiem czy aktualne-mam geodetę,który zrobił mi tę mapkę za 600zł, a budynek wytyczył za 400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 09.09.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 hej, haj hello! mam do odsprzedania stemple w ilości 180szt w długości 2,5m 2,75m oraz 3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagolak 09.09.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Hejka ponawiam ofertę sprzedży stępli ponad 200 sztuk za 1/2 ceny nowych, ok. 68 sztuk połówek porotermu 30, krokwie 8x16 dł 7,5 mera - sztuk 5, 8x20 długość 7,6 metrów- sztuk 6, 16x16 o długości 8 metrów 1 sztuka, wszystko impregnowane metodą ciśnieniową - 600 zł kubik .....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 10.09.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 [ Emer Dzięki za namiar na piasek. Już rozmawialiśmy, jest nieźle: piasek niedrogi i bez tablicy Mendelejewa Guliwerka mam pytanie w sprawie piachu zasypowego - jakie jest Twoje zdanie na temat tego piachu (cenę znam bo rozmawiałem z p.Mariuszem) Dzięki Piotr_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 10.09.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ja piach zasypowy kupowałam na składzie w Szcyglicach po 200zł/autko=10m3, 10 aut o wyglądzie piaszczystej ziemi, albo ziemi z piaskiem, a ostatnie auto z przyczepą przyjechało takiego czarnego piachu-popprostu z innego miejsca [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schloser 10.09.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witajciewłasnie zaczynam budowę swojego domkuprosze o info gdzie najlepiej zakupić stal zbrojeniową (oczywiscie jezeli ktoś może doradzić) Jakie ceny i jak z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts