OGC 08.10.2008 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 BungoI a ile kosztuje przyłącz gazu? ja mam do pociągnięcia ok. 35m - odległość domku od drogi przy której usytuowany jest gazociąg i tam mam mieć skrzynkę, za którą mam płacić ok .1000zł, ale ile za reszte? U mnie jest ponad 65 metrów i wyszło ok 5600 kurcze aż tyle? a skąd ta suma, jeśli wolno zapytać? widzę,że wszyscy mieszczą się w granicach 1000 (no chyba ,że jakiś przewiert dochodzi, ale u mnie nie będzie nic takowego )-nie jest aż tak źle jak myślałam Jak robi gazownia, to wychodzi coś koło 90zł/mb. Dokładnie nie pamiętam, ale taka kwota mi się przypomina. Ja płaciłem tak: - Gazowni za przyłącz do skrzynki w ogrodzeniu 1122zł - Firmie co mi zrobiła od skrzynki na bok domu 50zł za mb +2x150zł za robotę przy skrzynkach. Razem 1250zł za 19mb. Dodatkowo płaciłem za skrzynkę gazową w ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 09.10.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Hmmm... No może. Bo myślałam, że to tak, jak z projektem przyłącza wody i gazu. Muszę się dowiedzieć. :/ Szukam ciągle firmy do zrobienia oczyszczalni. Mam tylko jeden namiar, ale to bez sensu, bo nie mam z czym porównać. Na białej liście nic nie ma w tym temacie (podobnie, jak w temacie fliziarzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 09.10.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Szukam ciągle firmy do zrobienia oczyszczalni. Mam tylko jeden namiar, ale to bez sensu, bo nie mam z czym porównać. Na białej liście nic nie ma w tym temacie (podobnie, jak w temacie fliziarzy). Mi oczyszczalnię montowała firma AVITECH Jak na razie jestem zadowolony, chociaż chyba zamuliłem sobie studnie chłonną - muszę coś z nią zrobić, bo nie mam specjalnie ochoty kopać kolejnej Ale to w zasadzie moja wina (chyba)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 09.10.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Sail, na nich właśnie mam namiary - od Ciebie zresztą. I bardzo chcę porównać z kimś innym, bo wydają mi się drodzy. Jakoś te 12 tysiaków mnie nie przekonuje. ale mogę się mylić, bo się w sumie nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 09.10.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Sail, na nich właśnie mam namiary - od Ciebie zresztą. I bardzo chcę porównać z kimś innym, bo wydają mi się drodzy. Jakoś te 12 tysiaków mnie nie przekonuje. ale mogę się mylić, bo się w sumie nie znam. Aha No to wrzucić w google, skoro nikt się nie kwapi pomóc - dzwoń i pytaj. Ja po lekturze tego forum zdecydowałem ROTH albo BIOEKO. BIOEKO była droższa... Zresztą jest tu gdzieś wątek o oczyszczalniach i przewija się tam wiele firm. Oczyszczalnię, a raczej wykonawcę chciał mi podpowiedzieć też gość w wodociągach, z których mam wodę. Nie wiem gdzie budujesz ale może warto tam też spytać - zwłaszcza, że pewnie od nich masz warunki i projekt (?) przyłącza i oczyszczalni. Na pewno można taniej, ale oczyszczalnie też różnią się od siebie. Nie napiszę czym, bo jako temat w pewnym sensie zamknięty trochę zatarł się w mojej pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 09.10.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Buduję w Łuczycach. Nie mam jeszcze żadnych projektów, bo mieliśmy takie kosmiczne opóźnienia w papierach, że dopiero będę wnioski o przyłącza składać, jak się dowiem, co potrzebuję do tego w ogóle. Masakra. Nie wiem nawet, czy mam sama projekty zlecać, czy oni robią. Kompletna pustka. Przyłącza mnie przerastają logistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 09.10.2008 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Blutka, pogadaj z Rencią: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63551.Chyba robiła oczyszczalnię u siebie w Szczodrkowicach, a więc nie tak znów daleko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.10.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Szukam osoby która robi projekty przyłączy wody /rozbudowy sieci oraz geodety do tyczenia budynku tańszego niż 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 09.10.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Sail, na nich właśnie mam namiary - od Ciebie zresztą. I bardzo chcę porównać z kimś innym, bo wydają mi się drodzy. Jakoś te 12 tysiaków mnie nie przekonuje. ale mogę się mylić, bo się w sumie nie znam. W tej chwili można kupic Sotralenz za 6200 a koszt montażu nie powinien przekroczyc 2000 (z odprowadzeniem wody z oczyszczalni, kopaniem etc.). Zgadzam się więc z Tobą, że 12.000 tys. to lekka przesada. Mój Sotralenz czeka na montaż. Wykonawca instalacji podał cenę 1200 + koparka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 09.10.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Buduję w Łuczycach. Nie mam jeszcze żadnych projektów, bo mieliśmy takie kosmiczne opóźnienia w papierach, że dopiero będę wnioski o przyłącza składać, jak się dowiem, co potrzebuję do tego w ogóle. Masakra. Nie wiem nawet, czy mam sama projekty zlecać, czy oni robią. Kompletna pustka. Przyłącza mnie przerastają logistycznie. Gaz i prąd robią sobie sami w gazowni i elektrowni a do wody nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 09.10.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Buduję w Łuczycach. Nie mam jeszcze żadnych projektów, bo mieliśmy takie kosmiczne opóźnienia w papierach, że dopiero będę wnioski o przyłącza składać, jak się dowiem, co potrzebuję do tego w ogóle. Masakra. Nie wiem nawet, czy mam sama projekty zlecać, czy oni robią. Kompletna pustka. Przyłącza mnie przerastają logistycznie. Gaz i prąd robią sobie sami w gazowni i elektrowni a do wody nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.10.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 ja sie boje tylko jednego ze te tansze oczyszczalnie podobno lubią "być odczuwalne jesli chodzi o zapach" ... moze warto dolozyc niz lezec na lezaku i miec dyskomfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 09.10.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 ja sie boje tylko jednego ze te tansze oczyszczalnie podobno lubią "być odczuwalne jesli chodzi o zapach" ... moze warto dolozyc niz lezec na lezaku i miec dyskomfort Ona wcale nie jest taka tania - kupując w składzie budowlanym zapłacisz ponad 8 tysięcy. Posiada wszelkie możliwe atesty i nie spotkałam się jeszcze z opinią żeby z niej śmierdziało. Zresztą nie bardzo widzę uzasadnienie Twojej opniii. Oczyszczalnie to naprawdę bardzo proste urządzenia i wielkiej technologii to tam nie ma więc duże różnice w ich cenie nie wydają mi się uzasadnione. Chyba, ze ktoś porównuje oczyszczalnię ze złożem biologicznym do oczyszczalni drenażowej i to jeszcze wadliwie wykonanej. Jeżeli gdzieś komuś śmierdzi z oczyszczalni to wynika to w 99% z wadliwej instalacji (najczęściej kwestia odpowietrzenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.10.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Ja wcale nie mowie ze jest tania , wg mnie to powinno kosztowac znacznie mniej - plastik troche elektroniki i kompresor ale porównując np oczyszczalnie za 3 tys z allegro nawet a sa za 11 tys nei sadze zeby to byla tylko roznica ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 09.10.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 to może i ja wrzuce swoje 3 grosze też ostatnio miałem dużą myślenicę co robić: tymczasowe szambo (bo w planach jest kanaliza) czy oczyszsczalnia. Miałem spotkania z dwoma firmami co robią oczyszczalnie ze studnią chłonną i chodzącym wentylatorem. koszt obu taki sam w granicach 12tys. Wszystko ładnie, pięknie tylko ten wentylator jest niepokojący bo niestety ale chodzi na prąd. Obie te firmy powiedziały szczerze, że koszt miesięczny użytkowania oczyszczalni to w granicach 30-40zł i to mnie zniechęciło do założenia. Już miałem robić tymczasowe szambo, aż tu nagle kolega podesłał mi namiary na gościa który robi oczyszczalnie drenażowe. Początkowo myślałem że u mnie na działce nie będzie to możliwe, ale gość pomierzył i stwierdziił ze miejsca jest wystarczająco. Przyjechali, do tego z własną koparka (tą mini) i w 2 dni się uporali. Wszystko kosztowało mnie 6,5tys. Więc jak porównałem koszt szamba ok 3,5tys to nie jest już tak straszna różnica Mam nadzieje że będzie działać bez zarzutu. Dlatego nie wiem czy polecać tu na forum...... bo jescze nie przetestowałem. Ale jeśli chodzi o wykonanie, to szybko, porządnie i bez większych problemów. sorry że troche przydługawo, ale zbierałem i zbierałem aż w końcu napisałem jak ktoś będzie chciał namiary to zapraszam na prive, albo zaraz napisze na małopolskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 10.10.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Mathiaso, daj mi, proszę, namiary na priv, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.10.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 do drenazowej trzeba miec odpowiedni grunt - u mnie sa jakies lessy ktore nei przepuszczaja dobrze wody wiec drenazowa odpada - robili odwierty i do 5 metrow nie nawiercili zrodla wody - po drugie slyszalem ze z drenazowych jak nie ma tych wszystkich kompresorow itp potrafi sie to zatykac i smierdziec:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 10.10.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Buduję w Łuczycach. Nie mam jeszcze żadnych projektów, bo mieliśmy takie kosmiczne opóźnienia w papierach, że dopiero będę wnioski o przyłącza składać, jak się dowiem, co potrzebuję do tego w ogóle. Masakra. Nie wiem nawet, czy mam sama projekty zlecać, czy oni robią. Kompletna pustka. Przyłącza mnie przerastają logistycznie. Gaz i prąd robią sobie sami w gazowni i elektrowni a do wody nie jest potrzebny. ja do wody robiłam projekt, pomimo,że rure - przyłącz od zasuwy do garażu (wszystko na mojej posesji) wkopałam sobie sama wcześniej niż zleciłam projekt, wodociągi chciały mi odpuścić część opisową (300zł),żebym tylko rysunkową załatwiła (300zł), ale sąsiad zaczął mi bruździć w tej instytucji (nie puściłam go z wodą przez działkę) i musiałam robić 2 części projektu na szybko = 600zł. w plecy +160zł uzgodnienie ZUDP (woda + szambo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 10.10.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Mathiaso, daj mi, proszę, namiary na priv, ok? jasne, poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 10.10.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts