Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Czy ocieplał ktoś z Was styropianem SWISSPOR ?

myslalem nad Austrothermem albo Organika ale Swisspor jest tanszy o 15 zł na kubiku a to sporo:/

i teraz nie wiem czy dokladac chodzi mi o to ze chwala austrotherm za - proste i rowne plyty

Swisspor jest OK - ekipa ocieplająca nie narzekała (płyty w wersji prostej bez piór-wpustów czy innych połączeń)

Pozdr

M

Poszukuję drzwiczek rewizyjnych (ramka + drzwiczki) ale dużych.

Chciałem zabudować sobie cały kompleks przyłącza wody.

Muszę mieć zapewniony dostęp do ewentualnej wymiany wodomierza, zaworów, filtra narurowego, reduktora.

Spotkał się ktoś z czymś takim ?

Znalazłem takie drzwiczki na allegro:

http://www.allegro.pl/item505872185_duze_drzwiczki_rewizyjne_60x60cm_na_magnes_ss.html

Ale nie wiem czy aby nie za małe ...

Poszukuję drzwiczek rewizyjnych (ramka + drzwiczki) ale dużych.

Chciałem zabudować sobie cały kompleks przyłącza wody.

Muszę mieć zapewniony dostęp do ewentualnej wymiany wodomierza, zaworów, filtra narurowego, reduktora.

Spotkał się ktoś z czymś takim ?

Znalazłem takie drzwiczki na allegro:

http://www.allegro.pl/item505872185_duze_drzwiczki_rewizyjne_60x60cm_na_magnes_ss.html

Ale nie wiem czy aby nie za małe ...

proponuje skrzynkę podtynkową do rozdzielacza grzejnikowego szer do około 1m

Witajcie

Jak mi robili tynki wewnętrzne to na okna zakładali taką sprytną białą plastikową opaskę przylepną z gąbeczką - potem po zatynkowaniu obcieli nozykiem równo z tynkiem i teraz nawet jak mi wiatr trzaskał niezamkniętym oknem, to tynki nie popękały.

Chciałbym coś takiego do montarzu drzwi zdobyć - może ktoś widział/wie, gdzie takie coś mozna kupić?

Witam !

Takie plastikowe listwy z gąbkami można dostać w składzie, który znajduje się przy drodze na Wieliczkę po lewej stronie jadąc od Krakowa w pobliżu salonu Hondy ( po prawej). Ja tam kupowałem. Skład zajmuje się głównie materiałami dla tynkarzy. Obok jest sporo składów budowlanych, m. inn. jest szyld firmy sprzedajacej kominy. Więcej szczegółów nie pamietam, bo zakupy u nich robiłem jakiś rok temu. Listwy są OK.

Witam,

wie ktoś z was jak ma wyglądać dokument ktory mam dac sasiadowi do podpisania jezeli chcialbym od niego z dzialki pociagnac prad ?

Nie moge nic na necie znalezc.

Zalezy mi na szybkiej odpowiedzi :)

My mamy zwykłe oświadczenie sąsiadki że wyraża zgodę na podłączenie do jej mediów z działki nr podpis nr dowodu osobistego. U nas wystarczyło. Pozdr

u mnie podobnie zwykłe oswiadczenie.

Oswidczam jako włąściciel działki nr..............., że wyrażam zgode na udostępnienie działki Panu.............do wykonania przyłączy mediów: prąd woda, gaz, telefon itp. do działki numer.........

i podpisy

Ważne żeby była klauzula, że sąsiad nie będzie rościł do ciebie żadnych odszkodowan lub opłat po przywróceniu terenu do stanu pierwotnego.

Pytania do forumowiczów:

1. Czas goni - czy ocieplał ktoś poddasze (wełna +g-k) przed tynkami i wylewkami??

2. Kto w Krakowie lub okolicy ma najtańsze piece Viessmanna??

chcesz Viessmana skontaktuj sie ze mną ;))

proponuje skrzynkę podtynkową do rozdzielacza grzejnikowego szer do około 1m

Dzięki za dobry pomysł.

After edit:

A czy są takie skrzynki bez pleców, czy trzeba wycinać plecki ?

tył jest odzielny od przodutak wiec mo.zesz wykożystac tylko przód - maskownice + drzwiczki a ałośc obudowac np. regipsem

Mam taką ekipę ,jestem z nimi umówiona na marzec ale nie wiem czy nie będę zmuszona przełożyć budowę na lipiec.Soldni ,firma rodzinna wszystko robią sami od początku do końca.Można z nimi również uzgodnić do jakiegoś etapu.Widziałam budowane przez nich domy,byłam również w trakcie budowy ich domówi są naprawdę dobrzy solidni i godni polecenia.Muszę jednak zapytać ich czy wyrobią się do terminu mojego.Dom stawiają w cztery miesiące,zapomniałałabym pracują do 15 tej chyba że zachodzi potrzeba zakończenia czegos.

Mam taką ekipę ,jestem z nimi umówiona na marzec ale nie wiem czy nie będę zmuszona przełożyć budowę na lipiec.Soldni ,firma rodzinna wszystko robią sami od początku do końca.Można z nimi również uzgodnić do jakiegoś etapu.Widziałam budowane przez nich domy,byłam również w trakcie budowy ich domówi są naprawdę dobrzy solidni i godni polecenia.Muszę jednak zapytać ich czy wyrobią się do terminu mojego.Dom stawiają w cztery miesiące,zapomniałałabym pracują do 15 tej chyba że zachodzi potrzeba zakończenia czegos.

a jaką powiedzieli Ci cenę?

Chciałabym dodać jeszcze że okolice Jerzmanowic to moje okolice i bardzo sie z tego cieszę bo możemy sie wspierac przy budowie jeśli oczywiście nie narzucam sie.Nie mam jeszcze wprawy w poruszaniu się na tym forum i mogę robić to żle ale proszę potraktować mnie w tych działaniach z przymruzeniem oka.Kiedy się nauczę założę dziennik budowy i wszystko będzie bardziej zrozumiałe.

witam. Szukam namiarów na sprawdzona firmę do budowy stanu surowego zamkniętego. Domek mały (100m2 uzytkowej, prosty w budowie, w okolicach jerzmanowic)

z góry dzięki za pomoc

Ja Ci moge polecic moją ekipe ale nie wiem jak z terminami czy maja cos wolnego u mnie pracowali od 7 do 19 z dwoma małymi przerwami a kilka razy nawet spali na budowie gdyz są ze Skrzeczowa a ja buduje doło Kocmyrzowa

Numer 606 154 815 imie Andrzej

Powołaj sie na Tomka z Dojazdowa

Pozdrawiam

Miło mi, że pisze ktoś z sąsiedztwa.

Gdzie bedziesz budował ??

Będę budowała w Ryczówku a mieszkam w Olkuszu we wtorek odbieram projekt naniesiony na mapkę i odliczam dni do pozwolenia na budowę.Nie wiem jak długo to potrwa,walczę z tym wszystkim od lipca ub.roku.Mam nadzieję że już z górki,potem będą innego rodzaju wyzwania. :lol:

Czy ktoś z Was ma w hollu lub gdzie indziej płytki podłogowe o takiej chropowatej strukturze. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale nie są to takie płytki gładkie (np. lustrzane). Chodzi mi o to czy to się dobrze myje, zamiata i chodzi codziennie. Miały by być w hollu kuchni i łazience. Nie pamiętam jakiego producenta ale miały naklejoną nazwę p-trawertino (może ktoś zna).

Czy ktoś z Was ma w hollu lub gdzie indziej płytki podłogowe o takiej chropowatej strukturze. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale nie są to takie płytki gładkie (np. lustrzane). Chodzi mi o to czy to się dobrze myje, zamiata i chodzi codziennie. Miały by być w hollu kuchni i łazience. Nie pamiętam jakiego producenta ale miały naklejoną nazwę p-trawertino (może ktoś zna).

A może to był SFINKS cersanitu?