Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

tylko ja mieszkam w proszowickim powiecie - a tu kurna nic nie chcą dopłacać , nawet za solary !!!

co w miechowie daja kase !

znaczy nie dawali w zeszłym roku nie wiem jak to jest teraz

dawnei tez byłem zwolennikiem pompy

ale jak polczyłem koszta, czas zwrotu, róznice miedzy drewnem a pompą ciepła - jakos mi przeszło, pewnie ta kwota 50 tyś

to wtedy było netto + robocizna :) i bez zwrotu

Ja myslalem jeszcze o solarach ale do tego w Krak nie doplacaja poza tym juz tyle opini slyszalem ze ... mam kociol w glowie myslalem o kominiku z plaszczem i do tego o pompie ale jak widze koszty to zastanawiam sie czy nie kupic 2 piecow jeden gazowy drugi np na ekogroszek i reszte i zwykly kominek a musze sie decydowac bo musze kupic odpowiednie kominy

Ja myslalem jeszcze o solarach ale do tego w Krak nie doplacaja poza tym juz tyle opini slyszalem ze ... mam kociol w glowie myslalem o kominiku z plaszczem i do tego o pompie ale jak widze koszty to zastanawiam sie czy nie kupic 2 piecow jeden gazowy drugi np na ekogroszek i reszte i zwykly kominek a musze sie decydowac bo musze kupic odpowiednie kominy

W Krakowie dopłacają do solarów. Dopytaj się dokładnie.

W Krakowie dopłacają do solarów. Dopytaj się dokładnie.

A gdzie mozna sie dopytac? Wiesz cos wiecej?

FOŚiGW przyznaje dotacje przedsiębiorstwom, instytucjom i osobom fizycznym prowadzącym działalność gospodarczą. Dotacje przeznaczone są na: Zakup i montaż instalacji solarnych, pomp cieplnych, ogniw fotowoltaicznych, kotłowni na biomasę, oraz urządzeń w procesie rekuperacji energii. Kwota dotacji wynosi do 40% całkowitego kosztu zadania.

tak ze dupa

witam, mozecie polecic tartaki lub sklady budowlane z dobrym i tanim :wink: drewnem na wiezbe dachowa?

I przy okazji napiszcie czy kupowaliście jakąś suszoną więźbę, czy normalną - znaczy się mokrą, prosto z lasu... ?

nie wiem czy dobrym pomysłem jest kupowanie mokrej...

przecież przy schnięciu może się powykręcać, popękać, a jak będzesz miał to już w dachu... to .upa zbita

A suszyć samemu... farelką ? suszareczką niby?

odradzam mokrą - co wiecej ciężko się impregnuje mokra. najlepiej jak jest już zaimpregonowana ciśnieniowo. na budowie tego nie zrobisz.

Słuchajcie - mam taką sytuację - projektantka zrobiła mi projekt wody, ona występowała do gminy o warunki, etc..

Projekt zakłada, że wodę ciągnę przez drogę, z naprzeciwka (tak jest dla mnie taniej, chociaż o to nie zabiegałam), chociaż wszyscy, łącznie z kierbudem, mówili, że będę musiała ciągnąć wodociąg równoległy do tego, który jest przy domach naprzeciwko. Kierbud nadal twierdzi, że tak być powinno, ale gmina dała inne warunki i na ich podstawie zrobiono projekt.

No i ojciec projektantki robi odbiory przyłączy, kiedy z nim rozmawiałam, powiedział, że tak być nie może, że to nasza wina, że coś wymusiliśmy na gminie, etc. Ktoś inny robi nam przyłącz, ale już wiem, że będzie problem przy odbiorze. Mimo, że zrobiony zgodnie z warunkami i projektem. Do kogo muszę się odwoływać w razie czego?

Jest wrocławska, jest warszawska - może w Małopolsce też się paru chętnych znajdzie. Hop,hop - Małopolanie - jest tam kto ?

W tym roku chcialabym kupic dzialke w Krakowie lub najblizszej jego okolicy. Marzy mi sie dzialka spokoja, zielona, cicha, na uboczu, marzy mi sie sielanka :) Ale mam dwoje dzieci w wieku 3 i 8 (moze bedzie jeszcze jedno?), ktore sa bardzo towarzyskie i wiedna z nudow bez kolegow. Nie usmiecha mi sie tez permanentne dowozenie ich do kolegow, szkoly, na pilke, angielski itp i trzymanie w izolacji. A zima samotne, kilometrowe przekopywanie tunelu w sniegu. Ogladalam dzialki w Wegrzcach i Zielonkach i albo wspolczesne mrowkowce-place budowy z niekonczacymi sie szeregowkami (fakt, bede dzieci), za to zero nastroju, klimatu, lub piekne domy na pustkowiach, bezludzia totalne (ale jak tam ladnie!). Jak to wyposrodkowac?

Zafiksowalam sie, prosze o zlote mysli. A, no i nie stac mnie raczej na dzielke na Woli :wink: Jakie byly Wasze kryteria wyboru idealnej dzialki? (niechcacy wrzucilam ten post na forum glowne, ale tutaj mial byc, sorry, ucze sie :)

Mieliśmy dokładnie takie same wymagania.Wieś w srodku miasta. Teraz mieszkamy na nowym osiedlu, dzieciaki mają mnówstwo rówieśników. Ja zawsze towarzystwo na spacerach. Ciężko nam było z tego zrezygnować i zamieszkać pod Krakowem. Nawet jak oglądaliśmy dośc fajne działki, to sąsiedzi z innego pokolenia już mniej nam się podobali. Szeregowce zbyt mało swobody. Na odludziu też zbyt smutno i samotnie. Szukaliśmy działki przez 3 lata. Ceny przez ten czas pięknie poszły do góry :evil:

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na Skotniki. Działka na samym końcu Skotnik z widokiem na podgórki Tynieckie, blisko las, stadnina koni widoczna z okien, całe centrum sportowe, szkoła ,przedszkole ,do miejsca w którym teraz mieszkamy 3km. Dziecko nawet nie musi zmieniać przedszkola.

Minus mała działka niecałe 8a. Ceny teraz już wariackie, ostatnio słyszałam juz o 50000-60000 za ar.

Minus mała działka niecałe 8a. Ceny teraz już wariackie, ostatnio słyszałam juz o 50000-60000 za ar.

to nie jest minus - to dla osoby, ktora chce postawic dom moze być warunek zaporowy. Właśnie o tym pisałem - jak masz kasę to mozesz sobie takie miejsce znależć, a jak nie masz - ...

a na kilku arowej działce ( z cały szacunkiem ale wicej niz 200 kpln za zadna działkę bym nie dał, a to daje 4 ary) sraczyk mozna postawić a nie dom...

Słuchajcie - mam taką sytuację - projektantka zrobiła mi projekt wody, ona występowała do gminy o warunki, etc..

Projekt zakłada, że wodę ciągnę przez drogę, z naprzeciwka (tak jest dla mnie taniej, chociaż o to nie zabiegałam), chociaż wszyscy, łącznie z kierbudem, mówili, że będę musiała ciągnąć wodociąg równoległy do tego, który jest przy domach naprzeciwko. Kierbud nadal twierdzi, że tak być powinno, ale gmina dała inne warunki i na ich podstawie zrobiono projekt.

No i ojciec projektantki robi odbiory przyłączy, kiedy z nim rozmawiałam, powiedział, że tak być nie może, że to nasza wina, że coś wymusiliśmy na gminie, etc. Ktoś inny robi nam przyłącz, ale już wiem, że będzie problem przy odbiorze. Mimo, że zrobiony zgodnie z warunkami i projektem. Do kogo muszę się odwoływać w razie czego?

Blutka nie chce Cię martwić, ale jak Pan N_cz powie nie to koniec. Nasza sąsiadka była u Wójta nawet bo jej N-cz nie pozwolił pociągnęć przez drogę, tylko kazał ciągnąć samej 200 m. Nic nie zdziałała. Zrobiła bo chciała wodę:(

Sąsiedzi mają wodomierz pod schodami-zrobiliśmy tak samo- przyszedł i powiedział nie może być i KONIEC, wody nie dostaniecie dopóki nie zmienicie instalacji :evil:

Zmienialiśmy. Tak jest na wsi, nikt mu nie podskoczy, wszyscy się znają, ijeden drugiemu w parade nie wychodzi. Jedyny plus to warunki które masz ale sądze że może je N-cz zakwestionować jak się uprze.

Blutka nie chce Cię martwić, ale jak Pan N_cz powie nie to koniec. Nasza sąsiadka była u Wójta nawet bo jej N-cz nie pozwolił pociągnęć przez drogę, tylko kazał ciągnąć samej 200 m. Nic nie zdziałała. Zrobiła bo chciała wodę:(

Sąsiedzi mają wodomierz pod schodami-zrobiliśmy tak samo- przyszedł i powiedział nie może być i KONIEC, wody nie dostaniecie dopóki nie zmienicie instalacji :evil:

Zmienialiśmy. Tak jest na wsi, nikt mu nie podskoczy, wszyscy się znają, ijeden drugiemu w parade nie wychodzi. Jedyny plus to warunki które masz ale sądze że może je N-cz zakwestionować jak się uprze.

a co to prywatny folwark czy co :o skoro masz warunki i zatwierdzony projekt wykonany zgodnie z tymi warunkami, przyłącz wykonany zgodnie z projektem to czego szuka dziury w całym. :evil: Jesli ci nie odbierze przyłącza to musi podać jakiś powód bo łaski nie robi a wodociągi to nie jego własność. Projekt budowlany, w którym miałaś wrysowany licznik wody też ci ktoś odebrał, a skoro tak to znaczy, że był wrysowany zgodnie z przepisami, a że jemu sie nie podoba.... no to sorry..

Takich chamów trzeba tępić i ustawiać do pionu, bo tak to wydaje im się, że mają władzę nad nami i zrobią co im sie podoba. A guwno, tępić drania i pokazać gdzie jego miejsce :evil: :evil:

Taa, tylko nie ma się do kogo odwołać. :(

Gusiolek, a gdzie wg N. powinien być licznik? My mamy w garażu zaplanowany. :roll:

No własnie w garazu może być, myśmy chcieli pod schodami zeby licznik miał cieplej:)

Wcześniej tak odbierał i było ok, u nas powiedział ze nie bo nie- był zły ze robi L-tek a nie on i wiadomo ze musiał dokuczyć.