Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Czy ktos z Was slyszal o Dariuszu Władowskim ktory buduje domy?

pytam dlatego ze dostalem od Niego oferte na budowe domu ..

wiem ze zdjecia nie sa dobrym wyznacznikiem ale zastanawia mnie dlaczego na pustakach ktore nie maja pionowej spoiny oni robia zaprawe:/

http://strony.aster.pl/kosocice/a.jpg

http://strony.aster.pl/kosocice/b.jpg

http://strony.aster.pl/kosocice/c.jpg

http://strony.aster.pl/kosocice/e.jpg

http://strony.aster.pl/kosocice/f.jpg

Czy ktos z Was slyszal o Dariuszu Władowskim ktory buduje domy?

pytam dlatego ze dostalem od Niego oferte na budowe domu ..

wiem ze zdjecia nie sa dobrym wyznacznikiem ale zastanawia mnie dlaczego na pustakach ktore nie maja pionowej spoiny oni robia zaprawe:/

zmniejsz zdjęcia bo są ogromne :D :D :D :D

a co do tych pustaków (o ile dobrze widzę) to chyba spoina jest tylko na wysokości płyty czyli tam gdzie dawali pustaki wzdłuż zwykłe K-3 chyba to jest a nie takie porothermy na pióro-wpust

Grupo Krakowska, czy ktoś ma i jakie oczyszczalnie przydomowe?? Macie jakieś firmy godne polecenia? I Instalacje już działające?

Mamy zainstalowanego Sotralenza. Na razie wszystko "gra i buczy" :)

napiszcie jeszcze jaka cena i jakie koszty eksploatacji

wszło mnie na okrągło ze wszystkimi materiałami i robotą jakieś 10tys. :cry: a koszty eksploatacji to tyle co prąd zużyty przez napowietrzacz.(10-15zł?/m-c) :wink:

Grupo Krakowska, czy ktoś ma i jakie oczyszczalnie przydomowe?? Macie jakieś firmy godne polecenia? I Instalacje już działające?

wszło mnie na okrągło ze wszystkimi materiałami i robotą jakieś 10tys. :cry: a koszty eksploatacji to tyle co prąd zużyty przez napowietrzacz.(10-15zł?/m-c) :wink:

a to co wyleci to do studni chłonnej ?

pisałaś coś, że masz trudny grunt niezbyt przepuszczalny - czy studnia chłonna daje radę ?

a to co wyleci to do studni chłonnej ?

pisałaś coś, że masz trudny grunt niezbyt przepuszczalny - czy studnia chłonna daje radę ?

Grunt mamy rzeczywiście nie bardzo, glina pomieszana z iłami. Jednak studnia daje radę bez problemu. Mało tego dość blisko wyszła nam studnia chłonna do deszczówki. Obawiałam się, że to może troche pogorszyć chłonność tej od oczyszczalni, ale jest ok. Ale studnię do oczyszczalni zrobilismy chyba 2 razy wiekszą niż zalecał projektant. Miało byc koło o średnicy 1,5m a mamy prostokąt 2x3 :wink: ......no to chyba prawie 4 razy wieksza jesli dobrze liczę. :lol:

Grunt mamy rzeczywiście nie bardzo, glina pomieszana z iłami. Jednak studnia daje radę bez problemu. Mało tego dość blisko wyszła nam studnia chłonna do deszczówki. Obawiałam się, że to może troche pogorszyć chłonność tej od oczyszczalni, ale jest ok. Ale studnię do oczyszczalni zrobilismy chyba 2 razy wiekszą niż zalecał projektant. Miało byc koło o średnicy 1,5m a mamy prostokąt 2x3 :wink: ......no to chyba prawie 4 razy wieksza jesli dobrze liczę. :lol:

no to faktycznie zapas jest co napewno się przyda

ja do wody mam parę metrów po glebie po własnej działce i mam nadzieję że będzie to kosztowało mniej... jak się dowiem to dam wam znać....

jak na razie wiem ile mnie wyniesie prąd - wejście na słup na działce i podpięcie licznika kosztuje bagatela 1100zł i do tego 80 dla enionu... za co.. się pytam grzecznie??

pytanie bardzo proste :)

gdzie kupowaliście materiały na dom ?

ja jestem z rejonu wawrzeńczyc / nowej huty

kupowaliście wszystko w jednym miejscu i targowaliście sie

czy kupowaliście gdzie taniej ?

Najlepiej znaleźć skład przez kogoś polecony. A gdy takiego się nie ma to zrobić spis wszystkich potrzebnych materiałów i zostawić w kilku okolicznych składach z prośbą o zrobienie cennika. Gdy już mamy wszystkie propozycje wybieramy najlepszą i targujemy te ceny które u konkurencji były niższe. Ja tak zrobiłem jak budowałem dom 3 lata temu i byłem zadowolony.

Waży jest też dobry transport ze składu na teren budowy (np. HDS) i możliwość zwrotu tego co nam zostało.

Pozdrawiam.;)