edit-blondi 09.02.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 no ja już mieszkam (ale ci...........). Skoro tak codziennie będziesz jeżdził koło mnie to zaglądnij na kawkę jak sie tylko błotka nie wystraszysz . Teraz jest dosłownie meksyk A ty jak? wnioskuję, że mieszkasz Ja też mieszkam zapewne tak jak Ty ( czyli ciiiiii . . . . . ). No błotko masz niezłe, ale ja też nie mniejsze wysypane mam jedynie dojście do drzwi, ale i tak kawałek idę po dechach. Mam zamiar robić w tym roku jakiś bruk, albo przynajmniej podsypkę pod kostkę i już będzie OK, ale czekam bo mają nam kopać kanalizacją, wiec jakiekolwiek roboty dopiero po nich bo potrafią nieźle bałaganu narobić. Widziałem kiedyś, że robiłaś chyba drenaż, a co zrobiłaś z wodą z niego? studnia chłonna mam juz 3 na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 09.02.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A jakie masz je głębokie, bo ja mam podobny problem, geolog stwierdził w badaniach, że woda jest na 4,5m, wykopałem dziurę na małą piwniczkę na wino na głębokość ok 1,2m i woda wypełniła ją prawie całą, musiałem robić drenaż zewnętrzny budynku, chyba chałupą przecięliśmy jakiś ciek wodny albo co. Zebrałem tą wodę do studni i stamtąd za pomocą pompy do rowu, ale za mało przysypałem rurkę i w tym roku mi zamarzła i kolejny problem . I tak zastanawiałem się czy tej studni nie pogłębić coby stała się chłonna, ale mam glinę i ił i boje się że nie dość że nie będzie chłonąć tej wody, to jeszcze mi się będzie zapełniać i wtedy to już była by draka na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.02.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A jakie masz je głębokie, bo ja mam podobny problem, geolog stwierdził w badaniach, że woda jest na 4,5m, wykopałem dziurę na małą piwniczkę na wino na głębokość ok 1,2m i woda wypełniła ją prawie całą, musiałem robić drenaż zewnętrzny budynku, chyba chałupą przecięliśmy jakiś ciek wodny albo co. Zebrałem tą wodę do studni i stamtąd za pomocą pompy do rowu, ale za mało przysypałem rurkę i w tym roku mi zamarzła i kolejny problem . I tak zastanawiałem się czy tej studni nie pogłębić coby stała się chłonna, ale mam glinę i ił i boje się że nie dość że nie będzie chłonąć tej wody, to jeszcze mi się będzie zapełniać i wtedy to już była by draka na całego - studnia od oczyszczalni ma wymiary 2x3 głęboka na jakieś 3m, 1,5m kamienia i to wszystko obłozone geowłókniną, przysypane ziemią - działa - studnia od deszczówki - kręgi betonowe średnicy 100, 6 sztuk plus 1 fi60. Dział, ale tam tej wody dużo nie ma. No chyba, że po jakimś solidnym deszczu. - studnia od drenażu jest najmniejsza i zrobiona podobnie jak ta od oczyszczalni. Generalnie wszystkie są zlokalizowane są tak, że gdyby woda nie wchłaniała się na bieżąco i rozchodziła sie na boki to po pierwsze spadek terenu jest w stone "od budynku" a dwa głębokość jest sporo wieksza od głębokości posadowienia. Ziemie też mam podobna bo glina i jakies tam iły pylaste, ale nie mam wody gruntowej a to jest podstawowy warunek budowy studni chłonnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.02.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 I tak zastanawiałem się czy tej studni nie pogłębić coby stała się chłonna, ale mam glinę i ił i boje się że nie dość że nie będzie chłonąć tej wody, to jeszcze mi się będzie zapełniać i wtedy to już była by draka na całego nie wiem jaka masz głęboka tą studnię, ale pogłębienie pomoże ci tyle, że więcej tej wody sie do niej zmieści i będzie mogło przeczekać do wchłoniecia. Przy studni chłonnej im większa powierzchnia (nie objętość)tym woda będzie sie lepiej wchłaniać. To wszystko da sie jakoś obliczyć, ale wielkość tej studni zależy przede wszystkim od ilości wody jaka masz do zagospodarowania. A nie masz gdzieś w poblizu jakiegoś rowu do którego mógłbyś tę wode zrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 09.02.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A czy przerabiał ktos z was temat betonowych podmurówek. Ciągle sie zastanawiam czy wylewać murki czy kupić takie gotowe ustrojstwo. Tym bardziej, że mamy to robić sami. http://www.allegro.pl/item546197093_podmurowka_gotowa_plyta_betonowa_2_5m_ogrodzenie.html ja myslałem o takim czymś : http://www.joniec.pl/fundamenty.php wszystkie elementy gotowe tylko wykopac dołki i osadzić to a widziałeś cenę? 42,9 - deska i 9,70 łącznik. Przy szerokości 6cm to z betoniarki sporo taniej tylko roboty więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 09.02.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 A czy przerabiał ktos z was temat betonowych podmurówek. Ciągle sie zastanawiam czy wylewać murki czy kupić takie gotowe ustrojstwo. Tym bardziej, że mamy to robić sami. http://www.allegro.pl/item546197093_podmurowka_gotowa_plyta_betonowa_2_5m_ogrodzenie.html Też się przymierzamy do ogrodzenia. Policzyłam sobie i nawet zakładając tańsze bloczki po 25 pln/ 2,5 m to i tak przy moim ogrodzeniu wyjdzę 600 złotych drożej. Przy okazji, macie już siatkę i słupki. Wg mojego rozeznania Kraków i okolice są strasznie drogie. Na szczęście tak do 150 km od Krakowa można kupic materiały o wiele taniej. Znalazłam słupki z przelotkami po 16,5 i siatkę po 7,5. Przy tych cenach warto po nie pojechać kawałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 09.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Dokładnie, też kupiłam poza Krakowem. Tutaj ceny są dramatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysiapysia 09.02.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 a mozna namiary na te slopki i siatki bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 10.02.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 A czy przerabiał ktos z was temat betonowych podmurówek. Ciągle sie zastanawiam czy wylewać murki czy kupić takie gotowe ustrojstwo. Tym bardziej, że mamy to robić sami. http://www.allegro.pl/item546197093_podmurowka_gotowa_plyta_betonowa_2_5m_ogrodzenie.html Też się przymierzamy do ogrodzenia. Policzyłam sobie i nawet zakładając tańsze bloczki po 25 pln/ 2,5 m to i tak przy moim ogrodzeniu wyjdzę 600 złotych drożej. Przy okazji, macie już siatkę i słupki. Wg mojego rozeznania Kraków i okolice są strasznie drogie. Na szczęście tak do 150 km od Krakowa można kupic materiały o wiele taniej. Znalazłam słupki z przelotkami po 16,5 i siatkę po 7,5. Przy tych cenach warto po nie pojechać kawałek. a możesz podać namiary na tą siatkę (jaki rozmiar i grubość drutu?) i na te płyty na podmurówki. Ja znalazłam po 21zł/2,5m, ale dość cienkie tzn 4,3cm a w środku przewężenie, które ma zaledwie 2cm. Te z Jońca to chociaż solidne bo całe maja 6cm grubości, no ale cena też x2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 10.02.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Czy czasem ktoś nie ma do sprzedania betoniarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 11.02.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam, możecie mi polecić jakąs firme od montażu alarmu w domu ? Mam narazie jedną wycenę a chciałbym się oprzeć na kilku zanim wybiorę. Dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabrysek 11.02.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam, czy udało się komuś załatwić dofinansowanie ( albo raczej refinansowanie części kosztów) do solarów dachowych grzejących wodę w gminie Mogilany? Proszę o info także jeśli ktoś się starał i nie dostał bo nie wiemy czy jest szansa i czy warto się pakować w inwestycje. Pozdrawiam Sabrysek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 11.02.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Pochwalcie się ile Was kosztowało przyłącze wody. U mnie cena za przyłacze wodne wyjdzie z 10tys jak nic. jakies 60mb + przekop pod drogą. Do tego musze to zrobic to jako rozbudowę istniejacej sieci więc pewnie rurą 110 a nie 40. Jak macie jakieś firmy robiace przyłącza wodne do domu to dajcie znać. Dzieki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.02.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 A czy przerabiał ktos z was temat betonowych podmurówek. Ciągle sie zastanawiam czy wylewać murki czy kupić takie gotowe ustrojstwo. Tym bardziej, że mamy to robić sami. http://www.allegro.pl/item546197093_podmurowka_gotowa_plyta_betonowa_2_5m_ogrodzenie.html ja myslałem o takim czymś : http://www.joniec.pl/fundamenty.php wszystkie elementy gotowe tylko wykopac dołki i osadzić to a widziałeś cenę? 42,9 - deska i 9,70 łącznik. Przy szerokości 6cm to z betoniarki sporo taniej tylko roboty więcej. a skąd masz te ceny ? ja jeszcze nie dzowniłem więcn ie iwem jakie ceny, ale jeśli to co podałąś to faktycznie dużo no kilka foremek trzeba by było zrobić tak z 2-3 i tak z jednej betoniarki zalewać, ale do tego jeszcze stal, cement i trochę roboty jednak dochodzi a gdzie bungo znalazł te słupki i deski betonowe za 25 ? a może taki zestaw czyli ta deska betonowa+łącznik za 34zł ? http://allegro.pl/item551310838_podmurowka_plyta_lacznikogrodzenie_podmurowki.html jakby siękilka osób zebrało to by trnasport taniej wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczepek 11.02.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam, możecie mi polecić jakąs firme od montażu alarmu w domu ? Mam narazie jedną wycenę a chciałbym się oprzeć na kilku zanim wybiorę. Dzięki z góry! U mnie naprawde dobrą instalację a racze kilka: tv sat, alarm, internet, bramofon, kamerki i inne zrobil jeden fachowiec: michal szostek 604470471 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 12.02.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 A czy przerabiał ktos z was temat betonowych podmurówek. Ciągle sie zastanawiam czy wylewać murki czy kupić takie gotowe ustrojstwo. Tym bardziej, że mamy to robić sami. http://www.allegro.pl/item546197093_podmurowka_gotowa_plyta_betonowa_2_5m_ogrodzenie.html ja myslałem o takim czymś : http://www.joniec.pl/fundamenty.php wszystkie elementy gotowe tylko wykopac dołki i osadzić to a widziałeś cenę? 42,9 - deska i 9,70 łącznik. Przy szerokości 6cm to z betoniarki sporo taniej tylko roboty więcej. a skąd masz te ceny ? ja jeszcze nie dzowniłem więcn ie iwem jakie ceny, ale jeśli to co podałąś to faktycznie dużo no kilka foremek trzeba by było zrobić tak z 2-3 i tak z jednej betoniarki zalewać, ale do tego jeszcze stal, cement i trochę roboty jednak dochodzi a gdzie bungo znalazł te słupki i deski betonowe za 25 ? a może taki zestaw czyli ta deska betonowa+łącznik za 34zł ? http://allegro.pl/item551310838_podmurowka_plyta_lacznikogrodzenie_podmurowki.html jakby siękilka osób zebrało to by trnasport taniej wyszedł W mixbudzie na Jedynaka tym handluja i tam mi podali te ceny. Ja znalazłam deski po 21zł, ale cienkie 4,3cm a w przewężeniu tylko 2cm, łączniki po 8 i 9zł. Ale z drugiej strony, przecież nic na tym leżeć nie będzie ani stać sama nie wiem... bo z tych desek to by w jeden dzień machnął takie ogrodzenie. A z kopaniem, szalowaniem i robieniem murków to będzie dłubanina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 12.02.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dla tych co się do ogrodzeń przymierzają. Może by się tak skrzyknąć i zrobić jedno duże zamówienie na słupki i siatkę. Wtedy można negocjować ceny a transport jest gratis. Przy okazji czy ktoś wie jaka jest minimalna grubość siatki powlekanej żeby nie była zbyt wiotka. Jakoś nigdzie tej informacji nie mogę znaleźć. Nie wiem też czy w przypadku siatki powlekanej jest bardzo istotne żeby była ocynkowana? Namiary na słupki: 1. Brzeszcze - tel: 693128303 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=547861960&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any 2. słupki - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=544105721&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any Siatki w cenie do 10 złotych za mb 150 cm wysokości jest sporo na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 12.02.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Sprawdzałem teraz i kupowałem siatkę na Stromej w Wieliczce (ale z półtora roku temu) i z drutu 2,8 wyszlo 10,4 netto (wys 1,5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 12.02.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Pochwalcie się ile Was kosztowało przyłącze wody. U mnie cena za przyłacze wodne wyjdzie z 10tys jak nic. jakies 60mb + przekop pod drogą. Do tego musze to zrobic to jako rozbudowę istniejacej sieci więc pewnie rurą 110 a nie 40. Jak macie jakieś firmy robiace przyłącza wodne do domu to dajcie znać. Dzieki z góry Nie opłacałoby Ci się bardziej zrobić studnię głębinową? Przy okazji miałbyś na przyszłość wodę za darmo. Do tego oczyszczalnia i jesteś w 100% niezależny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 12.02.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Sprawdzałem teraz i kupowałem siatkę na Stromej w Wieliczce (ale z półtora roku temu) i z drutu 2,8 wyszlo 10,4 netto (wys 1,5). Na powlekaną 2,8, wysk. 1,5 mam ofertę za 6,6 brutto nieocynkowaną a 7,6 ocynkowaną. Tak jak pisałam Kraków i okolice są drogie. Dzięki za info bo przy okazji odpowiedziałaś mi na jedno z nurtujących mnie pytań o grubość drutu w siatce. Mogłabyś jeszcze napisać jaką masz wielkość oczka? 6 czy 5 cm? i czy siatka jest wystarczająco sztywna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts