Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

arllette napisał:

Witam,

poszukuję kogoś solidnego i sprawdzonego (no i oczywiscie ze stosownymi uprawnieniami ) do wykoinania projektu zjazdu z drogi gminnej do mojej działki.

Ja polecam Pana Mariusza 664-688-661, [email protected]

Młody, bardzo kompetentny i zaangażowany człowiek. Bardzo nam pomógł w naszych kłpotach.

Witam!

Do tej pory tylko podczytywałam, ale... przyszła kryska... ;-)

Poszukujemy dość pilnie ekipy budującej ogrodzenia. Boimy się zaangażować kogoś w ciemno, liczymy na Was. Już kilkakrotnie korzystaliśmy z namiarów z forum, byliśmy zawsze zadowoleni, może i tym razem się uda.

Jeśli ma ktoś z Was namiary na dobrą, sprawdzoną ekipę - proszę o pomoc.

Serdecznie pozdrawiam budującą grupę krakowską. :-)

Witam.

Słoneczko w sumie nie wiem czemu nie studnia.... :-? jakoś tak wyszło, nie pomyślałabym że to może aż tyle kosztować. Jutro uderzam do wodociągów, będę rozmawiała z nimi o ich udziale w kosztach.

Anulawasz budujemy się niedaleko osiedla domków Zielona Dolina. Kojarzysz?

Póki co jutro przychodzą murarze na poprawki, pozmienialiśmy rozmiar okien i trzeba część podmurować, jedno powiększyć. A we wtorek wchodzą z oknami więc czas nas nagli. :oops:

arllette napisał:

Witam,

poszukuję kogoś solidnego i sprawdzonego (no i oczywiscie ze stosownymi uprawnieniami ) do wykoinania projektu zjazdu z drogi gminnej do mojej działki.

Ja polecam Pana Mariusza 664-688-661, [email protected]

Młody, bardzo kompetentny i zaangażowany człowiek. Bardzo nam pomógł w naszych kłpotach.

bardzo dziękuję za namiary, jutro bedę się z nim kontaktować i mam nadzięję że nam też pomoże uporać się z krakowskim ZIKiTem i ich bezsensownymi procedurami.

Poratujcie mnie projektantem przyłącza elektrycznego - byłem dzisiaj w Enionie jesli nie zrobie na wlasny koszt projektu i nie uzgodnie w Zudpi`e to w umowie jest ze maja czas 18 msc:/

A jak zrobie projekt i uzgodnie to do 9 msc:///

duze to koszta?

Koszta: 400-700 zł w zależności od tego co dokładnie trzeba będzie zrobić... przynajmniej takie ceny dostałem od kilku projektantów w Krakowie

Witam,

Czy macie może namiary na sprzedawcę drewna na więźbę z okolic Krakowa lub Skawiny?

Chesz kupić tanio i dobre drewno ?

To na kobiezynskiej jest drogie w porownaniu z innymi.

Tartak z Radziszowa: 691 237 819 (calkiem ok, tylko ciut niesłowni i zostawili mnie bez stempli, deski ok.)

Tartak Rudnik: 12 273 27 11 (tani i ~ krzywe dechy)

Tartak Domagała (Z Niedzwiedzia bodajże) 608 737 529 - Od nich bralem drewno na dach i moge ich polecic. Tanio, w miare szybko i do tego naprawde fajne drewno. za transport mi nie doliczyli (bralem jakies 16m3) a mieli ponad 50km do mnie.

Mozecie mi natomiast polecic kogos do tynkow ? (Zewn i wewn)

witajcie

poszukuję sprawdzonego, rzetelnego kierownika budowy.

Czy możecie mi kogoś polecić.:) budowa w skotnikach.

Poszukuję kogoś kto robił instalację odpowadzającą wodę deszczową z dachu/rynien do zbiornika. Woda ma później służyć do podlewania ogrodu. Czy ktoś z was zrobił coś takiego. Czy znacie kogoś kto to może zaprojektować?

Z góry dzięki za pomoc

proszę pomóżcie

Gość mwituszy

Poszukuję kogoś kto robił instalację odpowadzającą wodę deszczową z dachu/rynien do zbiornika. Woda ma później służyć do podlewania ogrodu. Czy ktoś z was zrobił coś takiego. Czy znacie kogoś kto to może zaprojektować?

Z góry dzięki za pomoc

Nie jest to taki trudne, ja zrobiłem to sam znaczy praconicy na budowie pod moim kierownictwem ;-)

musisz zdecydować:

1. gdzie bedziesz trzymał wodę - zlaezy od terenu na jakim budujesz - jak mozesz zrobic studnie taka z kregów betonowych to to jest najprostsze. muisz uwazac na teren (jezeli masz gline to szansa ze ci nadmiar owdy ktorej nie zuzyjesz na podlewanie gdzies zanikniejest mala, jesli masz piasek musisz uwazac aby studnia nie chłoneła calej wody.

2. loklaizajca powinna byc taka aby z kazdej rynny dało sie doprowadzic wode mozna rury lączyc na trojnikach ale jak bedizesz mial skąplikowana drogę do przebycia to zrob sobie studzienke rewizyjną

3. kupujesz normalne rury kanalizacyjne kładziesz je przynajmniej 70 cm ponizej powierzchni gruntu.podłaczasz je do studni i rynien

4. do studni doprowadz sobie prąd bedziesz mogł sobie zainstalować pąpe w studni i miec kran na zewnąrz tylko.

wazne:

przy planowaniu uwazaj na spadki podgóre woda płynąc nie bedzie ;-)

aby miec czyszczaki przy rurach spustowcyh bo przez lisci i inne rzeczy moze ci sie kiedys zatkac ta instalacja.

Maciek