Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie jest to takie proste z wodą ze studni, bo za ścieki też trzeba płacić w ilości zużytej wody. Na dodatek ścieki są droższe od wody, przynajmniej u nas.

Lepiej załatwiać to oficjalnie, aby nie narażać się na kary finansowe.

W wodociągach mają metodę dymową na sprawdzanie dróg płynięcia wody w rurach i takie testy wykonują.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Słoneczko w sumie nie wiem czemu nie studnia.... :-? jakoś tak wyszło, nie pomyślałabym że to może aż tyle kosztować. Jutro uderzam do wodociągów, będę rozmawiała z nimi o ich udziale w kosztach.

Anulawasz budujemy się niedaleko osiedla domków Zielona Dolina. Kojarzysz?

Póki co jutro przychodzą murarze na poprawki, pozmienialiśmy rozmiar okien i trzeba część podmurować, jedno powiększyć. A we wtorek wchodzą z oknami więc czas nas nagli. :oops:

To budujecie się niedaleko nas, my mamy domek przy ul. Warszawskiej

Poratujcie mnie projektantem przyłącza elektrycznego - byłem dzisiaj w Enionie jesli nie zrobie na wlasny koszt projektu i nie uzgodnie w Zudpi`e to w umowie jest ze maja czas 18 msc:/

A jak zrobie projekt i uzgodnie to do 9 msc:///

duze to koszta?

Koszta: 400-700 zł w zależności od tego co dokładnie trzeba będzie zrobić... przynajmniej takie ceny dostałem od kilku projektantów w Krakowie

my juz czekamy na przyłącze od listopada. Pisalam prośbę o przyspieszenie, odpisali że wystawią nas na przetarg styczeń, luty, jest marzec i nic muszę znów interweniować.

Na wiosnę planuję kosteczkę brukową. Szukam nadal brukarza, jeśli ktoś słuszał, ktoś wie....

Szukam Brukarza przez duże B... a nie takiego który zaczął wczoraj być brukarzem...

Ja mam dobrych brukarzy. Wiedzą co robią ;-) pomysłowi no i chce im się robić. Sprawdziłam ich na moim nieszczęsnym podjeździe (wąsko, spadek do garażu a na domiar złego dodatkowy skos w poprzek zjazdu...) na którym się 2 ekipy wczesniej "wyłożyły".

Czy mogę również prosić o namiary na tych brukarzy? To mój pierwszy post na tym forum :)

Kopiuje tutaj swoja wypowiedż z forum 'Biała, czarna lista', może akurat ktoś szuka solidnego stolarza :).

Ja bardzo serdecznie polecam stolarza. Robił u mnie w domu meble w kuchni, łazience, szafe wnekową i drzwi wewnetrzne.

Wszystko wykonane bardzo solidnie, fachowo. Pan stolarz jako nieliczny z naszych fachowców, zawsze był gotowy dokładnie na umówiony termin.

Poniżej przykładowe zdjęcia z mojego domu:

http://images44.fotosik.pl/32/6a30dbcb2cac8e9dmed.jpg

http://images43.fotosik.pl/32/eb9b7f1e246d6830med.jpg

http://images31.fotosik.pl/403/06691d21473f9c6fmed.jpg

http://images28.fotosik.pl/297/62981985c5e25591med.jpg

Telefon i namiary podam na priv.

Mogę prosić o namiary? I jeszcze, jeśli można tak orientacyjnie ile kosztowała kuchnia - meble + robocizna? :)

Witam

Mam do sprzedania Betoniarkę 250L pojemności, 30mb przewodu. Napęd silnik trójfazowy. Szczegóły wraz ze zdjęciem przesyłam na e-mail zainteresowanego.

Cena 1200 zł.

kontakt do mnie poniżej:

[email protected]

RoKam

ogłoszenia to tu http://forum.muratordom.pl/ogloszenia-drobne,f48.htm :wink: :lol:

wiiieeeeemmmmmm

ale w że Betoniarka jest do odebrania z okolic Wieliczki to Grupa Krakowska wydawała mi się społecznością zainteresowaną szczególnie. A nóż widelec ktoś poszukuje właśnie betoniarki dla siebie bo zaczyna sezon budowlany a jeszcze nie miał okazji wejść na ogłoszenia drobne.

Poza tym ta betoniarka to wcale nie taka znowu DROBNA sprawa :lol: :lol:

Czy ktoś z Was słyszał coś na temat zbiorników betonowych PROBUD (chciałbym wziąć taki na deszczówkę) i opartych na nich oczyszczalni HYDROTECH? Dla mnie wyglądają zachęcająco...

Mam od nich szambo - nie mam żadnych zastrzeżeń - wszystko włącznie z transportem i montażem - na najwyższym poziomie - polecam .

Czy ktoś z Was słyszał coś na temat zbiorników betonowych PROBUD (chciałbym wziąć taki na deszczówkę) i opartych na nich oczyszczalni HYDROTECH? Dla mnie wyglądają zachęcająco...

Mam od nich szambo - nie mam żadnych zastrzeżeń - wszystko włącznie z transportem i montażem - na najwyższym poziomie - polecam .

Dzięki za informację. A tak z innej beczki - czy ktoś się orientuje ile może kosztować instalacja odgromowa? Dostałem dzisiaj ofertę na wykonanie kompletnej instalacji za 2 500 zł i wydaje mi się trochę dużo...

Dzięki za informację. A tak z innej beczki - czy ktoś się orientuje ile może kosztować instalacja odgromowa? Dostałem dzisiaj ofertę na wykonanie kompletnej instalacji za 2 500 zł i wydaje mi się trochę dużo...

Hej

Ja się orientuję - ca 2 lata temu robiłem instalację odgromową na moim domu - tzn instalacja nie obejmowała uziomu otokowego który wcześniej sam wykonałem .

Cena za wykonanie takowej jest uzależniona od powierzchni i rodzaju dachu , stopnia jego skomplikowania i rodzaju materiału z czego jest instalacja wykonana .

Ja zapłaciłem za wykonanie instalacji wraz z materiałem / drut stalowy 8mm , zwody pionowe schowane pod elewacją w rurach PP, uchwyty pod zwody malowane w kolorze dachówki , gustowne skrzyneczki w elewacji na złącza pomiarowe / plus pomiary po wykonaniu pracy 2000 zł .

Instalacja na dachu domku z linka w mojej stopce .

Hej

Ja się orientuję - ca 2 lata temu robiłem instalację odgromową na moim domu - tzn instalacja nie obejmowała uziomu otokowego który wcześniej sam wykonałem .

Cena za wykonanie takowej jest uzależniona od powierzchni i rodzaju dachu , stopnia jego skomplikowania i rodzaju materiału z czego jest instalacja wykonana .

Ja zapłaciłem za wykonanie instalacji wraz z materiałem / drut stalowy 8mm , zwody pionowe schowane pod elewacją w rurach PP, uchwyty pod zwody malowane w kolorze dachówki , gustowne skrzyneczki w elewacji na złącza pomiarowe / plus pomiary po wykonaniu pracy 2000 zł .

Instalacja na dachu domku z linka w mojej stopce .

Dzięki - czyli biorąc pod uwagę, że minęły dwa lata i poza tym do zrobienia jest kompletna instalacja, to cena byłaby OK? A jeszcze przy okazji, to gdzie budujesz? Bo ja 15 km na północ od Krakowa...

Dzięki - czyli biorąc pod uwagę, że minęły dwa lata i poza tym do zrobienia jest kompletna instalacja, to cena byłaby OK? A jeszcze przy okazji, to gdzie budujesz? Bo ja 15 km na północ od Krakowa...

Cena za całokształt wraz z uziomami szpilkowymi / jak nie masz zrobionego uziomu otokowego / jest dobra.

Zbudowałem :D - ca 10km na północ od Krakowa 8)

a ja mam do sprzedania stemple 180szt-odbiór 5km za Balicami,może ktoś się skusi?:)

mam problem z innej beczki-w tym roku mają wybudować (dopiero!!) kanalizację w moim obrębie i... mój domek jako, że nie istniał 3 lata temu-nie został ujęty w projektach, sąsiad położony niżej (spadek terenu) ma mieć przydomową przepompownie za pieniądze gminy (ja na to mówię prywatna przepompownie), bo ja mogę się wpiąć TYLKO do niego, ale jeśli sie na to nie zgodzi (oczywiste, że NIE zgodzi się), to zostaję na szambie!! bo do rurociągu idącego drogą wzdłuż mojej działki nie mogę się wpiąć, bo ścieki będą nim ciśnieniowo wytłaczana pod górę.

napisałam wniosek do gminy o ujęcie mojego domu przy budowie sieci kan., do wniosku dołączyły się jeszcze 2 właścicielki, których działki położone są poniżej mojego sąsiada i że nawet właścicielka działki najniżej położonej zgadza się na budowę przepompowni dla wszystkich na jej działce, na co dostałam odpowiedź- jeśli wykonamy na WŁASNY KOSZT projekt takiej przepompowni-zostanie ona przez gminę wykonana.

wydaje mi się, że to jest kolosalny koszt

1.mapa syt.-wys. na teren ok.2h;

2.projekt przyłącza do 'zbiorczej" przepompowni - ok.100m od mojego domku,

3.projekt prądu z ostatniego słupa-3 działki przed moją-więc ok.200m-do tego elektrownia chciałaby ciągnąć to słupami - u mnie wypadnie 1 z nich, a ja mam już prąd ziemnypociągniety z tego słupa (bo u sąsiada poniżej kończy się kabel)-o wpięcie się do tego kabla walczyłam z elektrownią i udało się:)

4.bbbbbb.upierdliwy sąsiad, który non stop pisze jakieś podania,żeby odciągnąć w czasie wydanie WZ dla swoich sąsiadek, i który na własny koszt utwardzał drogę gminna, a ja zryłabym ja pod kanalize!!!!

inne wyjście-projekt-rówmiez na MÓJ koszt przepompowni na mojej działce, tylko dla mnie i wtedy... każdy będzie miał swoją przepompownie

niby lepiej, ale projekt musi obejmować również odcinek do studzienki "rozprężnej"-ok. 40m - czyli nowa mapa syt.wys. - odpada tylko prąd.

opisałam pokrótce, a teraz pomóżcie!!! pytam: do kogo pisać?gdzie udeżyć, żeby mnie wpieli w trakcie budowy i wykonali projekt powykonawczy!!!!

oczyszczalnia????-chyba nie bardzo-mam wszędzie gline;((( podobno się zatka

Ja zdecydowałam się na oczyszczalnię EKO-PAN ( Łomianki), mają u mnie robić za miesiąc. Plus - bakterie "przyjdą" same i można używać detergentów, woda ponoć 2 klasa czystości.

A jakieś namiary? I na tego Michalca od kominka?

Bo właśnie potrzebuję bardzo pilnie oczyszczalni. NAŁ. ;) I dużo kosztowała, że się tak zapytam niedyskretnie?

Widzę, że trochę pisujesz na forum, a ja na razie tylko dużo czytam :) Jaką oczyszczalnię w końcu wybrałaś? Bo ja zastanawiam się nad betonową z firmy Hydrotech, ale nigdzie nie mogę nic znaleźć na jej temat...