BungoI 09.03.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 oczyszczalnia????-chyba nie bardzo-mam wszędzie gline;((( podobno się zatka Pewnie, że TAK. Przydomowa, biologiczna oczyszczalnia ścieków (glina nie ma w tej sytuacji znaczenia). Koszt 8 tys. a potem nie płacisz za ścieki. Weź pod uwagę, że odprowadzanie ścieków drożeje z roku na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 10.03.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam,poszukuję namiarów na dobry (i niedrogi) tartak - potrzebuję więźbę dachową.Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam Piotr_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dortok 10.03.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dla tych co się do ogrodzeń przymierzają. Może by się tak skrzyknąć i zrobić jedno duże zamówienie na słupki i siatkę. Wtedy można negocjować ceny a transport jest gratis. Przy okazji czy ktoś wie jaka jest minimalna grubość siatki powlekanej żeby nie była zbyt wiotka. Jakoś nigdzie tej informacji nie mogę znaleźć. Nie wiem też czy w przypadku siatki powlekanej jest bardzo istotne żeby była ocynkowana? Namiary na słupki: 1. Brzeszcze - tel: 693128303 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=547861960&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any 2. słupki - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=544105721&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any Siatki w cenie do 10 złotych za mb 150 cm wysokości jest sporo na allegro. Witam, od dłużeszego czasu przeglądam to forum az do momentu mojej budowy ruszamy na wiosnę w Myslenicach ale teraz chciałabym zacząć prace przygotowawcze. Mam pytanko poszukuje kogos w miare taniego do ogrodzenia (ok. 130m) i zrobienia drogi na odcinku około 70 m (droga na razie taka gospodarcza po to tylko żeby mógł na nia wjechać ciężki sprzęt na teren budowy . Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i porady myśleniczan ) P/S co sądzicie o ogrodzeniach panelowych?? słyszałam ze nie są tanie ale bardzo łatwe w montażu przez co można koszt całosci porównywac ze zwykłym ogrodzeniem gdzie materiał wprawdzie tani ale liczą sobie słono za robociznę. Moze ktoś sobie juz to porównywał?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.03.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witajcie, poszukuję stempli używanych ( długość powyżej 2,80) i desek szalunkowych.Potrzebuje te matierały dopiero na początek czerwca, więc jeśli ktoś do tego czasu zdejmie szalunki, to też możemy się dogadywać. Proszę o info na priv. Poradźcie mi proszę kto w Krakowie zakłada rekuperatory i inst solarne? Z góry dzieki PozdrawiamAneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 10.03.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witajcie, poszukuję stempli używanych ( długość powyżej 2,80) i desek szalunkowych. Potrzebuje te matierały dopiero na początek czerwca, więc jeśli ktoś do tego czasu zdejmie szalunki, to też możemy się dogadywać. Proszę o info na priv. Poradźcie mi proszę kto w Krakowie zakłada rekuperatory i inst solarne? Z góry dzieki Pozdrawiam Aneta Ja rekuperator brałem od firmy ASK - "Alternatywne Systemy Komfortu" SP z o.o. i jestem zadowolony - fachowe doradztwo co do prowadzenia przewodów i sprawne wykonanie. Potrzebne było trochę kombinowania, bo na rekuperator zdecydowałem się na etapie, gdy miałem już tynki i wylewki. Wprawdzie jeszcze go nie uruchomiłem , ale taki sprzęt używa kolega i sobie chwali (instalacje on robił sobie sam). Co firmy, to teraz trochę długo już czekam na podłączenie sterownika do wentylacji (jakieś jedno pokrętło), ale z kolei z tym mi się specjalnie nie spieszy, bo będę to potrzebował używać najwcześniej za 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki-aki 10.03.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dzięki za info. Wysłałam zapytanie do ASK ale chciałam sobie ich ofertę porównać z kimś jeszcze. Mam też ofertę z rekuperatory pl, ale jest trochę drogo i przeczytałam dość niepochlebną opinię o tej firmie ( choć nie o przedstawicielu krakowskim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.03.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 mam straszny dylemat z oknami:/logika podpowiada drewno - a tutaj do kogo nie dzwonie ktory sprzedaje doradza mi plastik:/nawet firmy ktore sprzedaja oba rodzaje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.03.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 mam straszny dylemat z oknami:/ logika podpowiada drewno - a tutaj do kogo nie dzwonie ktory sprzedaje doradza mi plastik:/ nawet firmy ktore sprzedaja oba rodzaje ... Ja Ci doradzę drewno - bo mam i używam i nigdy nie zamieniłbym ich na plastik . Takoż masz jeden głos za drewnem - a doradzają plastik bo pewnie mają wiekszą marżę na takie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 10.03.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Witam, poszukuję namiarów na dobry (i niedrogi) tartak - potrzebuję więźbę dachową. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam Piotr_M Na poprzedniej stronie podawałem namiary na tartaki. Sprawdź sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anntom 10.03.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 1. Jeżeli glina - to zapomij o drenażu - jezeli oczywiście po 4-5 latach nie chcesz wszystkiego kłaść od nowa - wchodzi w rachubę ewentualnie kopiec filtacyjny. 2.Każdy projekt można zmienić - zmiana pozwolenia na budowę jest dopuszczana przez prawo. A zalegalizowanie tego albo przed albo po - sugerują to drugie. Dogadaj się z kierownikiem firmy wykonawczej - wyjdzie najtaniej. Nie znam projektu kanalizacji w Polsce który został w 100% zralizowany zgodnie z projektem!!! Najczęsciej wykonawca i tak coś przykombinuje żeby zaoszczędzić kasę i konczy się to zmianą pozwolenia na budowę. a ja mam do sprzedania stemple 180szt-odbiór 5km za Balicami,może ktoś się skusi? mam problem z innej beczki-w tym roku mają wybudować (dopiero!!) kanalizację w moim obrębie i... mój domek jako, że nie istniał 3 lata temu-nie został ujęty w projektach, sąsiad położony niżej (spadek terenu) ma mieć przydomową przepompownie za pieniądze gminy (ja na to mówię prywatna przepompownie), bo ja mogę się wpiąć TYLKO do niego, ale jeśli sie na to nie zgodzi (oczywiste, że NIE zgodzi się), to zostaję na szambie!! bo do rurociągu idącego drogą wzdłuż mojej działki nie mogę się wpiąć, bo ścieki będą nim ciśnieniowo wytłaczana pod górę. napisałam wniosek do gminy o ujęcie mojego domu przy budowie sieci kan., do wniosku dołączyły się jeszcze 2 właścicielki, których działki położone są poniżej mojego sąsiada i że nawet właścicielka działki najniżej położonej zgadza się na budowę przepompowni dla wszystkich na jej działce, na co dostałam odpowiedź- jeśli wykonamy na WŁASNY KOSZT projekt takiej przepompowni-zostanie ona przez gminę wykonana. wydaje mi się, że to jest kolosalny koszt 1.mapa syt.-wys. na teren ok.2h; 2.projekt przyłącza do 'zbiorczej" przepompowni - ok.100m od mojego domku, 3.projekt prądu z ostatniego słupa-3 działki przed moją-więc ok.200m-do tego elektrownia chciałaby ciągnąć to słupami - u mnie wypadnie 1 z nich, a ja mam już prąd ziemnypociągniety z tego słupa (bo u sąsiada poniżej kończy się kabel)-o wpięcie się do tego kabla walczyłam z elektrownią i udało się 4.bbbbbb.upierdliwy sąsiad, który non stop pisze jakieś podania,żeby odciągnąć w czasie wydanie WZ dla swoich sąsiadek, i który na własny koszt utwardzał drogę gminna, a ja zryłabym ja pod kanalize!!!! inne wyjście-projekt-rówmiez na MÓJ koszt przepompowni na mojej działce, tylko dla mnie i wtedy... każdy będzie miał swoją przepompownie niby lepiej, ale projekt musi obejmować również odcinek do studzienki "rozprężnej"-ok. 40m - czyli nowa mapa syt.wys. - odpada tylko prąd. opisałam pokrótce, a teraz pomóżcie!!! pytam: do kogo pisać?gdzie udeżyć, żeby mnie wpieli w trakcie budowy i wykonali projekt powykonawczy!!!! oczyszczalnia????-chyba nie bardzo-mam wszędzie gline;((( podobno się zatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 10.03.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 a ja sie nie zgodze - tzn co jak jest glina to nei da sie zrobic oczyszczalni oczywiscie ze sie da. Nie da sie zrobic oczyszczalni dzialajacej na zasadzie drenazu ale biologicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 11.03.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A oczyszczalnia trzcinowa? http://tiny.pl/bf37 http://www.ekofil.eu/Oczyszczalnie_trzcinowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 11.03.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 mam straszny dylemat z oknami:/ logika podpowiada drewno . chyba logika podpowiada plastik a drewno podpowiada ... może ...serce, tradycja, natura i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 11.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 mam straszny dylemat z oknami:/ logika podpowiada drewno . chyba logika podpowiada plastik a drewno podpowiada ... może ...serce, tradycja, natura i takie tam Na poddaszu mam okna drewniane - Fakro. Fajne. Malowałem je już 2 razy (mają ok 10 lat). Na dole mam okna plastikowe. 6 lat. Nie malowane - wygladają tak samo jak przy zakupie. I gdzie tu logika ? Że o sensie nie wspomne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 11.03.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 mam straszny dylemat z oknami:/ logika podpowiada drewno . chyba logika podpowiada plastik a drewno podpowiada ... może ...serce, tradycja, natura i takie tam Na poddaszu mam okna drewniane - Fakro. Fajne. Malowałem je już 2 razy (mają ok 10 lat). Na dole mam okna plastikowe. 6 lat. Nie malowane - wygladają tak samo jak przy zakupie. I gdzie tu logika ? Że o sensie nie wspomne.. Ja kupiłem okna plastiki OKNOPLUS bo widze jak sąsiedzi maluja co kilka lat drewniane Fakt na początku są moze i ładniejsze ale primo - droższe secondo - nie wytrzymaja tyle co plastiki Za wszystkie okna jakie mam w domu (widac na fotkach) zapłaciłem 12 tys z montazem a za drewniane powiedzieli mi od 18-25 tys !!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 12.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 a ja sie nie zgodze - tzn co jak jest glina to nei da sie zrobic oczyszczalni oczywiscie ze sie da. Nie da sie zrobic oczyszczalni dzialajacej na zasadzie drenazu ale biologicznej? no pewnie, że sie da tylko największy szkopuł to to co zrobić z oczyszczoną wodą. I to może być najwiekszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 12.03.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ja mam inny problem.. jesienia zaizolowałam balkony Mapelastikiem , na łaćzeniu z domem taśma mapeiband plus silikon dekarski.. No i okazuje się, że mimo to balkon nadal przecieka. Nie tylko na łączeniu z domem (woda ścieka na elewację i na okna, które są pod balkonem) ale i na powierzchni balkonu (mokre plamy na spodzie płyty). Co z tym zrobić jeszcze raz izolować? bo obawiam się, że samo położenie płytek sytuacji nie poprawi a wtedy będzie już za późno na poprawki. Jak wy macie zaizolowane balkony? i czy zdaje to egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 12.03.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja na razie niczym nie izolowałem (nie ma jeszcze płytek) ale jest zrobione ociplenie ze styro góra i dół. Na górze na to folia i wylewka pod płytki. Od dołu siatka i tynk. Jak na razie to nic nie przecieka, tylko spływają strużki w narożnikach po ścianie. Jak będę robił płytki to pewnie wstawi się tam jakieś listwy żeby woda płynęła na koniec balkonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 12.03.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Redpradnik, zajrzyj na poprzednią stronę, na mój ostatni wpis, bo coś mi się zdaje że nie byłeś tam ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 12.03.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ja na razie niczym nie izolowałem (nie ma jeszcze płytek) ale jest zrobione ociplenie ze styro góra i dół. Na górze na to folia i wylewka pod płytki. Od dołu siatka i tynk. Jak na razie to nic nie przecieka, tylko spływają strużki w narożnikach po ścianie. Jak będę robił płytki to pewnie wstawi się tam jakieś listwy żeby woda płynęła na koniec balkonu. no ja też mam wylewke na górze, a potem właśnie izolacja mapelastikiem a spód ocieplony. Płytkarz jak izolował to mówił, że wylewkarze zapieprzyli sprawę bo zrobili wylewkę na tym samym poziomie co w środku a dodatkowo brak odpowiedniego spadku no i mało teraz miejsca na zrobienie tego spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts