Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po analizie bram segmentowych wybrałem do ostatecznej rozgrywki Hormann i Normsthal'a. Ostatecznie wybrałem Hormmann.Technicznie prawie jednakowe diabeł tkwi w szczegółach:

Hormann

- 10 lat gwarancji na bezpieczne użytkowanie

- fotokomórki sa mocowane w konstrukcji bramy więc wygląda to znacznie lepiej niż na szpalecie

- 5 lat gwarancji na napęd

- duza siec serwisowa

Normsthal

- 10 lat gwarancji pod warunkiem corocznego przeglądu (150 - 200 PLN)

- fotokomórki na zewnątrz

- 2 lata gwarancji na napęd

- mała sieć serwisowa

Rozgrywkę prowadziłem z Opolską i Grzegórzecką. Wygrała Grzegórzecka (Grupa Astrum) lepsza cena i wyposażenie.

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Witaj wszystko zalezy do jakiej kwoty ja np kupiłem za 5700 zł Hormana z napedem dwa piloty (zobacz w mojej galeri) i jestem bardzo zadowolony i moge polecic z czystym sumieniem

Pozdrawiam

Hej,

Jak dużą masz ta brame ?

Mi ostatnio policzyli na 8200zł za brame 5x2,3m z napędem i dwoma pilotami firmy Wiśniowski. I zastanawiam sie czy to duzo czy nie.

Dołączam się do pytania jakie firmy produkujące bramy garażowe w krk lub okolicy mozecie polecic ?

Spróbuj z Grupą Astrum na Grzegórzeckiej ja za 4,5 x 2,25 z napędem supermatik P + fotokomórki+wzmocnienie+montaż i 3 piloty te nowoczesne zapłaciłem 7300 PLN brutto

Pomocy:((

Zalałem płyte w srode codziennie polewajac po nawet 10 razy w pierwszym dniu i zrysowalo plyte:( najdluzsza nawet na metr kierownik twierdzi ze to tylko powierzchniowe i nie ma sie czym przejmowac czy faktycznie tak jest?

Jak to u Was bylo?

Jescze jedno pytanie czy w Krakowie dofinansowywuja kolektory?

Zalałem płyte w srode codziennie polewajac po nawet 10 razy w pierwszym dniu i zrysowalo plyte:( najdluzsza nawet na metr kierownik twierdzi ze to tylko powierzchniowe i nie ma sie czym przejmowac czy faktycznie tak jest?

Jak to u Was bylo?

Nie ma się czym przejmować, tym bardziej jeśli jest to tylko powierzchniowe.. U mnie też popękała w kilku miejscach a dom stoi i ma się dobrze . :D

Pozdrowienia.;)

Hej!

Szukam kogos, kto robil u was ogrodzenie. Siatke ocynk, slupki juz mam. Dzialka jest na polnocy Krakowa, za Zielonkami. Czy mozecie podeslac mi namiary na sprawdzona ekipe? Kiedys odzywali sie do mnie juz Mathiasso i mk1 - jezeli macie jeszcze jakies namiary to rowniez podeslijcie!

Poszukuje rowniez kogos, kto bedzie w stanie polozyc mi kostke na tarasie - material juz mam.

Dziekuje!

Przemek

Jak to u Was bylo?

Jescze jedno pytanie czy w Krakowie dofinansowywuja kolektory?

U nas też tak było, podobno o pojawia się jak beton jest zbyt gęsty. Jezeli jeszcze jest możliwe to zatrzyj paca z filcem i odrobiną wody. Jeżeli nie to rozrób takiej żadkiej zaprawy i wypełnij pęknięcia, ale uważaj bo jak będziesz polewał toje wypłukasz.

Hej!

Szukam kogos, kto robil u was ogrodzenie. Siatke ocynk, slupki juz mam. Dzialka jest na polnocy Krakowa, za Zielonkami. Czy mozecie podeslac mi namiary na sprawdzona ekipe? Kiedys odzywali sie do mnie juz Mathiasso i mk1 - jezeli macie jeszcze jakies namiary to rowniez podeslijcie!

ja tez szukam ekipy.. i bez efektu. Zależy mi na podmurówce, a takich co robią podmurówki to nima. jak będziesz miał jakieś namiary to daj znać

Witam,

Startuję z rozbudową swojej gajówki-ruinki koło Słomnik :D . Czy ktoś zna taniego architekta z Krakowa lub okolic któremu mógłbym zlecić zaprojektowanie rozbudowy istniejącego domku? Koncepcję już mam - ktoś to jednak musi rozrysować, policzyć i co najważniejsze załatwic zezwolenie na budowę.

Przy okazji ile czasu trzeba czekać na wydanie pozwolenia na budowę w Powiecie Krakowskim?

Witam,

Koncepcję już mam - ktoś to jednak musi rozrysować, policzyć i co najważniejsze załatwic zezwolenie na budowę.

Przy okazji ile czasu trzeba czekać na wydanie pozwolenia na budowę w Powiecie Krakowskim?

w lutym sejm zmienił prawo budowlane, szczegółów nie znam, ale np ma być tak:

"Po nowelizacji ustawy pozw na bud. nie byłoby wymagane w stosunku do domów o powierzchni do 5 tys. m kw. i nie wyższych niż 12 kondygnacji.

Budowę nowego domu będziemy zgłaszać w urzędzie gminy. Do wniosku będziemy musieli dołączyć inne dokumenty takie jak:

projekt budowy;

oświadczenie projektanta oraz osoby sprawdzającej o kompletności i zgodności projektu

z przepisami;

oświadczenie o prawie do dysponowania gruntem wraz ze zgodą urbanistyczną;

oświadczenie projektanta i sprawdzającego o zgodności projektu budowlanego z obowiązującymi przepisami."

od lutego za 6 m-cy ma wejsć w życie, może Cię minie pozwolenie?

lekka zmiana, senat skrócił te 6 mcy do 3, czyli w maju,

o ile zrozumiałem procedury legislacyjne ( nie twierdze ze tak ;), i o ile prezio podpisał.

Widze ze jest tak duze zapotrzebowanie na wykonawców tradycyjnych ogrodzen - na podmórówce lanej a nie z prefabrykantów że moze pora sie zastanowic nad zmiana branzy:))

To co? Bierzemy to na spółę.

zapotrzebowanie spore a robćc nie ma kto bo większość jedzie już systemowymi, a zapłacenie 60zł za wykonanie mb ogrodzenia z siatki i podmurówki to dla mnie troche nieporozumienie.

Ja już na 99% przekonałam się chyba do podmurówki systemowej. Mąż niestety nie ma ani czasu ani zdolności murarskich coby wykonać taką podmurówkę lanę, więc stwierdziliśmy, żę zrobimy podmurówkę systemową. Będzie szybko i raczej niewiele drożej. :wink:

Tak przy okazji to może ma ktoś namiary na takie podmurówki w dobrych cenach :lol: