Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Dom buduje wg tego projektu (po lekkim tuningu żeby sie na działkę zmieścił) http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/index.php wyszło nam o 30m2 więcej.

A do tego czy ogromny... dom to dom. Nie mieszkanie w bloku.

Wg. mojej opini dom powinien miec na dole 2 pokoje (sypialnia, gabinet), salon oraz kuchnie, na górze 3 sypialnie (dla 2 dzieci + jeden goscinny).

Wiadomo garaż też by się przydał a że oboje z żoną jestesmy mobilni więc jest na 2 auta.

Odliczyłem podłogówkę w łazience i holu ;)

Tak patrząc po projekcie, to już nie wygląda taki strasznie duży :-) Pow. użytkowa większa tylko kilkanaście metrów, pow. netto praktycznie identyczna (ja mam ten http://www.archigraph.pl/?co=projekt&n=343) - chociaż te 30m2, o których piszesz wyżej trochę doda...

Znam kolesi którzy bardzo przykładają się do schodów i balustrad. Kompleksowo wszystko.

Jeśli budujących tutaj to interesuje to firma nazywa się Grado (http://www.grado.com.pl) - są w Węgrzcach i w okolicach Opatkowic. Szczerze polecam.

Tutaj też poleć : http://forum.muratordom.pl/malopolska-biala-i-czarna-lista-wykonawcow,t65420.htm

Pozdrawiam

Sluchajcie, potrzebuje rady. Mam gosicia projektanta, który miał mi wrysowac dom i naniesc zmiany, a potem zostac kierbud. Dom wrysował, ale zmiany zrobil tylko czesciowe 'po swojemu', generalnie mnie olał. Powiedział ze wszystko można zrobic potem. Facet mnie wkurza bo jest niesłowny nieterminowy i nie mozna z nim rozmawiac po ludzku i chce go zmienic......

Mam projekt i pozwolenie na budowe, zmiany....nie wszyskie zrobione.

Jaka jest wasza rada, walczyć z tym gościem czy zmienić na kogoś innego?? Czy ktoś mi zrobi poprawki na projekcie 'po kims'???

Sluchajcie, potrzebuje rady. Mam gosicia projektanta, który miał mi wrysowac dom i naniesc zmiany, a potem zostac kierbud. Dom wrysował, ale zmiany zrobil tylko czesciowe 'po swojemu', generalnie mnie olał. Powiedział ze wszystko można zrobic potem. Facet mnie wkurza bo jest niesłowny nieterminowy i nie mozna z nim rozmawiac po ludzku i chce go zmienic......

Mam projekt i pozwolenie na budowe, zmiany....nie wszyskie zrobione.

Jaka jest wasza rada, walczyć z tym gościem czy zmienić na kogoś innego?? Czy ktoś mi zrobi poprawki na projekcie 'po kims'???

ja tez bym zmienił bo kierownika budowy bedziesz miała do końca budowy wiec lepiej w trakcie budowy miec dobry i miły kontakt z kierownikiem !!

Pozdrawiam

a na przykład na dachu mam jaskółkę i jej nie chce mieć...tylko zwykły dach.... wydaje mi się że zmiany są proste i mało istotne...

A macie jakis konkretnych kier bud ??? I jeśli wiecie to podajcie mi stawkę za prowadzeni budowy...

Ja bym zmieniła, bo strace nerwy z tym gościem! Ale zanim mu powiem co o nim myslę wolałabym sie skonsultować z nowym kier budem i zatwierdzić, że on mi zrobi te zmiany, i ustalic cene tej przyjemnosci

Najpierw dowiedz się jakie zmiany wprowadza kierownik budowy a jakie trzeba zgłaszać do gminy. Te zgłaszane do gminy to sobie dobrze przemyśl, bo to jest praktycznie uzyskiwanie od nowa pozwolenia na budowę. (które jak piszesz już masz)

Prawo nie określa ściśle zmian istotnych i nieistotnych. Warto więc zasięgnąć opinii w urzędzie, w którym otrzymaliśmy zgodę na budowę. Może się bowiem okazać, że nasz dom stanie się samowolą budowlaną. Oświadczenie kierownika budowy o dokonywanych zmianach powinno zostać potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego.

Za zmiany istotne mogą być uznane:

* zmian usytuowania budynku na działce względem granic i stron świata;

* zmiany powierzchni domu, kubatury, wysokości, szerokości, długości, liczby pięter;

* zmiana przeznaczenia budynku;

* wprowadzenie rozwiązań sprzecznych z założeniami planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy.

Za nieistotne mogą zostać uznane następujące działania:

* zmiana rodzaju materiału, z którego powstanie dach;

* zmiany kąta nachylenia dachu, jeśli są zgodne z planem zagospodarowania przestrzennego;

* zmiana rodzaju materiału, z którego powstaje budynek;

* zmiany w usytuowaniu domowych instalacji elektrycznych, gazowych, wodno-kanalizacyjnych i grzewczych;

* zmiany przeznaczenia poszczególnych pomieszczeń;

* zmiana wyglądu elewacji zewnętrznej;

* zmiany dotyczące ilości i wyglądu okien i drzwi.

a na przykład na dachu mam jaskółkę i jej nie chce mieć...tylko zwykły dach.... wydaje mi się że zmiany są proste i mało istotne...

A macie jakis konkretnych kier bud ??? I jeśli wiecie to podajcie mi stawkę za prowadzeni budowy...

Ja bym zmieniła, bo strace nerwy z tym gościem! Ale zanim mu powiem co o nim myslę wolałabym sie skonsultować z nowym kier budem i zatwierdzić, że on mi zrobi te zmiany, i ustalic cene tej przyjemnosci