Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

jak robiliście drenaż to dawaliście kamyk do góry ?

ja dałem na dno włókninę i wywinąłem na bok i na tą włókninę położyłem rurę i przysypałem kamykiem(...)

Ja na rurę drenarską nasypałem żwir a na to jeszcze geowłóknina i dopiero ziemia .

no i chyba też tak zrobię

Zrób tak - koszt praktycznie żaden - a dodatkowe zabezpieczenie przed zamuleniem drenażu - bezcenne :D

Witam , nikt nie zna ekipy która robi przewierty pod jezdnią ??? :o

Widać nie wiedzą. Ja po wpisaniu w Google dostałem masę wyników :lol:

Pozdrowienia.;)

Nie sztuka jest posiedzieć w wyszukiwarce w dobie internetu i wuszukać

mase wyników, tylko celem jest mieć kogoś "sprawdzonego i polecanego".

Ja również poszukuję nie drogiej firmy robiącej przewiert pod drogą oraz eśli ktoś ma do sprzedania 120 szt. stempli wymiar min. 10x10 to proszę o informację.

stemple 10x10 ? tzn ze jak 10 srednica i 10 długość ?

no raczej przekrój 10cmx10cm, a o długości nic nie napisane jest i tyle

Długość 2,70-3,00 m, zależy mi aby średnica była ok.10cm czyli dość grube.

Może ktoś kupował ostatnio rurę żelbetową na przepust do rowu ?

Całość ma mieć 7.5m (na nieszczęście - bo słyszałem że te rury są w kawałkach 3m).

Rura FI 50.

Potrzebuję jakieś namiary na producenta/sprzedawcę w okolicach Wieliczki.

Gdzie to można dostać?

Znalazłam firmę która robi przewierty i ogolnie robią przyłącza i instalacje wod-kan-gaz-co, ale dość drodzy. Szukam dalej dla porównania. Wycena przez tą firmę samego wykonania przewiertu z papierologią to 12 tys.

W czwartek mam spotkanie z wykonawcą przyłącza wraz z przepychem pod drogą - dam znać o cenie.

jak robiliście drenaż to dawaliście kamyk do góry ?

ja dałem na dno włókninę i wywinąłem na bok i na tą włókninę położyłem rurę i przysypałem kamykiem

i teraz się zastanawiam czy prawidłowo będzie jak teraz na tą warstwę kamyka położę włókninę tą z boku czyli zawinę ją na płasko i przysypię to wszystko ziemią do góry na równo z terenem, albo jeszcze na tą włókninę troszkę kamyka mogę posypać

ja zrobiłbym tak: warstwa kamieni na dno, im wiecej tym lepiej, ale moze ze 20cm min, na to rurę. rurę trzeba obsypać kamieniami i nad nią z 10cm min, na to włóknine i ziemia rodzima. kamienie pod rurą mają ułatwić odpływ ścieków w teren, włóknina nad rurą zabezpieczyć przed zamuleniem ziemią z góry. rura na dnie wykopu to gorszy wariant, bo nadmiar ścieków poprostu zaleje rure a ziemia bez kamieni nie zdąży wchłonąć, czyli się oczyszczalnia wyłączy.

U mnie jak wykonywali przewiert pod drogą pod ułożenie kabla elektrycznego robiła to firma wybrana z przetargu przez Zakład Energetyczny ... - sam nie szukałem ekipy - wszystko było w gestii ZE .

bo prąd robi ZE, wodę trzeba we własnym zakresie.

I wodziarzy właśnie szukamy ;)

Kto Wam układał pape na ślepą wylewke pod styropian , rurki centralnego i wylewke?

Robia to Ci od wylewek czy osobno trzeba kogos brac?

Jakie to koszty?

Slyszalem ze ludzie układają pape i łączą to jakas tasma - ale chyba lepiej gdyby to było palnikiem przyklejane?

Papę i wylewkę Ci od wylewek, a rurki to raczej hydraulik... Za wylewkę ja płaciłem 15 zł/m2, ale ekipa robiła tylko wylewkę (ulożenie siatki stalowej, dylatacji przy ścianach, wylanie betonu z miksokreta, wyrównanie), wszystko pod spodem robili mi hydraulicy...

Kto Wam układał pape na ślepą wylewke pod styropian , rurki centralnego i wylewke?

Robia to Ci od wylewek czy osobno trzeba kogos brac?

Jakie to koszty?

Slyszalem ze ludzie układają pape i łączą to jakas tasma - ale chyba lepiej gdyby to było palnikiem przyklejane?

Papę układała mi ekipa od budowlanki, cały styropian i wod-kan-co hydraulik, ale ja mam w domu prawie samą podłogówkę.

Mi papę zgrzewali palnikiem.

WITAM WSZYSTKICH FORUMOWICZOW!!!

DZIS DOWIEDZIALEM SIE O TYM FORUM OD KRZYSZTOFA - MOJEGO ZNAJOMEGO I ZALOZYCIELA GRUPY WIELICKIEJ.

[ moderowano - reklama ]

POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!

[ od moderatora: szanuj zasady Forum

reklama w dziale >> http://forum.muratordom.pl/ogloszenia-drobne,f48.htm ]

Witam wszystkich,

problem, o który chcę zapytać pewnie gdzieś jest już omawiany na forum, ale chcę zapytać o to bardziej konkretnie.

Mam na działce słup ("czteronóg") z posadowionym na nim transformatorem. Kupiliśmy działkę w atrakcyjnej cenie i taką jak chcieliśmy. Słup stoi z boku przy roku działki i nie przeszkadza w budowie i użytkowaniu działki, niemniej jednak chcemy zamienić go na słup kołowy, na którym będzie posadowiony tranformator i lekko przesunąć do granicy działki.

Czy ktoś z was realizował taki projekt? Czy to trudna sprawa? Jak nakłonić energetykę do pokrycia kosztów lub co najmniej partycypowania w nich?

Ile wreszcie to kosztuje i ile trwa załatwienie tego?

Trochę dużo pytań, ale z gróy dziękuję za rzetelne i dokładne odpowiedzi.

Szanowni budowniczowie i ogrodnicy krakowscy

Gdzie dostanę takie drobne kamyki, które nadają się na wysypanie takich ścieżek rozgraniczających pomiędzy obszarami "kwiatowymi" z korą a między trawnikiem. Chodzi mmi po głowie takie drobny grys.

Na składach, tych moich, czegoś takiego nie widziałem, a przydałoby mi sie z kilka worków do ogrodu -

podrzućcie jakiś namiar, proszę