Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem kolega robil teraz instalacje w 3 miejscah sączyła mu sie woda dlatego boje sie tego plastiku czy nie lepiej dolozyc do miedzi:/

Ja też się bałem i mam teraz całą wodę i c.o. z miedzi. A z PE mam tylko podłogówkę, gdzie nie ma specjalnej groźby nieszczelności, bo łączenia są tylko przy rozdzielaczu...

Ja też się bałem i mam teraz całą wodę i c.o. z miedzi. A z PE mam tylko podłogówkę, gdzie nie ma specjalnej groźby nieszczelności, bo łączenia są tylko przy rozdzielaczu...

Bez sensu twierdzenie - że się wyrażę - tak samo można spie...ć łączenia / luty / w instalacji wody z miedzi , jak i zgrzewy rurek PP - tak samo może ciec i kapać na złych lutach rur miedzianych jak i na złych spoinach rur PP .

Pamietajcie tylko że miedź i topnik sie utleniają - jony miedzi rozpuszczają się w wodzie - natomiast w wypadku instalacji z PP materiał z którego wykonanew są rurki i kształtki jest całkowicie obojętny dla wody .

Szanowni budowniczowie i ogrodnicy krakowscy

Gdzie dostanę takie drobne kamyki, które nadają się na wysypanie takich ścieżek rozgraniczających pomiędzy obszarami "kwiatowymi" z korą a między trawnikiem.

Niedaleko Ciebie, przed Krzeszowicami jest świetny skład: http://www.firmafilar.pl/ :)

Słoneczko - dziękuje za namiar - byłem u nich - właśnie o coś takiego mi chodziło

Bez sensu twierdzenie - że się wyrażę - tak samo można spie...ć łączenia / luty / w instalacji wody z miedzi , jak i zgrzewy rurek PP - tak samo może ciec i kapać na złych lutach rur miedzianych jak i na złych spoinach rur PP .

Pamietajcie tylko że miedź i topnik sie utleniają - jony miedzi rozpuszczają się w wodzie - natomiast w wypadku instalacji z PP materiał z którego wykonanew są rurki i kształtki jest całkowicie obojętny dla wody .

Fakt, jak teraz przeczytałem, co napisałem, to jest to bez sensu :oops: Jak tak sobie przypominam czas podejmowania decyzji, to faktycznie bałem się PE, ale bałem się też miedzi - każdy materiał ma swoje wady i zalety... Chyba o wyborze przeważyło to, że widziałem kiepsko zrobioną instalację z PE i ładnie zrobioną instalację z miedzi (przez przyszłego mojego wykonawcę) :-)

Rozrzut jest spory mam goscia z Kłaja chce 120 zł za punkt w Krakowie 150-170 za punkt

Grzejniki jedni licza po 100 inni 150

Podgłogówka 25-30 za m2

Zastanawiam sie co zrobic z papa pod wylewki...

Papa ktora nie reaguje ze styropianem jest mega droga 14 zł za metr dlatego zastanawiam sie czy nie zrobic 2 x papa termozgrzewalna 6 zl metr i na to 2 x folia

Forumowicze,

poszukuję agregatu prądotwórczego na budowę.

Może, ktoś ma na zbyciu używany, lub zna miejsce gdzie można kupić tani.

Jaki?

Myślałam o takim 220-380V, 3-4 KW - tak mi przynajmniej budowlaniec doradził.

Wdzięczna za wszelkie infomacjie i oferty.

Pozdrawiam

Aneta

Czy ktoś z was miał może do czyninia z takimi firmami jak : "Timer",

lub firmą Pana Waldemara Natkańca , obie firmy są od instalaji wod-kan i co.

Ja mam wycenę wszystkich instalacji i przyłączy przez pana Natkańca. Poleciła mi go koleżanka. Jest bardzo zadowolona z jego pracy. Szukam dla porównania cenowego innej firmy. Ale raczej zdecydujemy się na niego.

Słup stoi z boku przy roku działki i nie przeszkadza w budowie i użytkowaniu działki, niemniej jednak chcemy zamienić go na słup kołowy, na którym będzie posadowiony tranformator i lekko przesunąć do granicy działki.

Czy ktoś z was realizował taki projekt? Czy to trudna sprawa? Jak nakłonić energetykę do pokrycia kosztów lub co najmniej partycypowania w nich?

Ile wreszcie to kosztuje i ile trwa załatwienie tego?

Trochę dużo pytań, ale z gróy dziękuję za rzetelne i dokładne odpowiedzi.

witam,

ja podchodzilem do takiego tematu. trzeba wniosek do enionu w ktorym oswiadczasz ze poniesiesz koszty. na cos takiego zgode powinienes dostac bez problemu. dalej droga urzedowa, czyli projekt, wykonawca, zgloszenie, odbior.

enion nie zrobi tego dla ciebie z wlasnej kieszeni chyba ze beda do tego zmuszeni [slup zagraza mieszkancom].

istnieje tez inna droga zalatwiania, bezposrednio do kierownika rejonu lub fili i rozmawiac. cena na pewno bedzie mniejsza i formalnosci tez mniej. ja zrezygnowalem bo zaczalem od tej pierwszej strony a pozniej bylo juz za pozno na ta druga :)

na wszelki wypadek zostawilem sobie wiecej kabla w ziemi, jak beda wymieniac slupa to "poprosze" ekipe o postawienie w innym miejscu.

pozdrawiam

piotr

Mam do sprzedania deski szalunkowe oraz kantówki. Używane były do szalowania płyty stropowej. Odbiór w Bronowicach Wielkich.

Dodatkowo mogę sprzedać kabel elektryczny 4x6mm2, okolo 30mb. Używany był jako przyłącze do skrzynki elektrycznej sąsiada.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt na priv lub o telefon 505169992.

a ja mam pytanie czy cena 50.000 za robociznę domu - stan surowy zamknięty to dużo czy mało?

sorry ale to tak jakbys pytała czy za czerwony samochod 50 tys to duzo czy malo:)

moge podpowiedziec tak popatrz na moj dom robocizna calkowita 51500 porownaj powierzchnie domu i powierzchnie dachu - najdrozszy byl dach 19000 parter 15000 góra 10000 fundamenty reszta

no widzisz to odzwierciedla tylko mój obecny stan wiedzy o budowach ;)

z tego co widzę domy są podobne - nie mam tylko ściany kolankowej na dachu, od samej podłogi jest skośny. Razem u mnie jest 135m

ale nie wiem ile jest u ciebie?

u mnie budowa ruszy może na jesień. Zależy od papierów. Na razie doktoryzuję się "na sucho", żeby w czasie budowy cokolwiek już wiedzieć.