waltz 21.05.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 mam takie dziwne pytanie: co robiliście wcześniej: - wstawialiście okna - czy robiliście instalacje wewnętrzne u mnie najpierw instalacje, potem okna, potem drzwi a na koniec brama (kilkudniowe odstępy) - ale to pewnie zależy od okolicy - u mnie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naramowicze 21.05.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Zbieram oferty na oczyszczalnie dostalem oferty podobne cenowo od 3 firm Traidenis Nv1 Sotralentz BIO UNO Ekoprogres Czy ktos z Was ma w/w oczyszczalnie? Mile widziane wszelkie opinie[/q Brat ma sotralenza i jest póki co zadowolony, działa to już 3 lub 4 lata, a na ile wycenili Ci te oczyszczalnie, bo my dostaliśmy na razie jedna ofertę Aqariusa czy coś podobnego na 13000zł i jestesmy załamani. Traidenisa mam za 7000 netto bez montazu montaz 1000 zl plus 7% vatu Sotralentz mam za 6300 brutto vat 22% bez montazu(hurtownia nie prowadzi montazu) Ekoprogres mam za 6500 netto bez montazu montaz 1000 zl plus 7% vatu dzięki, trochę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 21.05.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Poszukuję architekta, który byłby w stanie zaprojektować mi rozbudowę i nadbudowę domu w tym stylu jak Cracovia Investment - Villa Liberta : http://www.cracoviainvestment.pl/liberta/index.html Może znacie jakiegoś architekta z Krakowa lub okolic? A czy można się jakoś dowiedzieć, kto zaprojektował te domy Villa Liberta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 21.05.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Ja wstawiłem tylko futryny do okien dachowych. Same okna schowałem. Do garażu i domu miałem tymczasowe wejście. Najpierw wstawiłem okna zwykłe, później bramę garażową. Po tym te schowane okna dachowe (drzwi do domu były tymczasowe przez jakieś kolejne 3 miesiące). Na końcu docelowe drzwi - i jakieś 2 tygodnie temu alarm. Zwykłe okna zabezpieczyłem od razu klejem po kotwach, a przy okazji ponieważ to były avante, to miały rok ubezpieczenie od kradzieży i zniszczenia na budowie. a futryny nie sa chodliwe? http://www.linarsystem.com.pl/page/faq/faq26.html cos takiego znalazlem - mniejwiecej opisuje to co napisales Futryny są dość mocno pozbijane z krokwiami i raczej ich demontaż nie jest taki łatwy. Poza tym same futryny bez okna są pewnie mało atrakcyjne. U moich znajmych wyciągneli same okna bez futryn bo to szybka i cicha robota. Ale jak ktoś się postara to wszystko weźmie. Tylko że takie akcje to robią głownie pijaczkowie z myślą o jednym jabolu. Ja nie dawałem folii. Na 2-3 miesiące mi się nie opłacało tego zbijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 21.05.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 a jak z instalacjami alarmowymi?powinno się je robić razem z pozostałymi instalacjami, czy też nie ma problemu by to zrobić już później, po tynkach itd.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 21.05.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 a jak z instalacjami alarmowymi? powinno się je robić razem z pozostałymi instalacjami, czy też nie ma problemu by to zrobić już później, po tynkach itd.. ? ja u siebie alarm bede robił po gładziach (bezprzewodowy) więc nie musisz dawac kabli przed tynkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 21.05.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 a jak z instalacjami alarmowymi? powinno się je robić razem z pozostałymi instalacjami, czy też nie ma problemu by to zrobić już później, po tynkach itd.. ? Robiłem inst. alarmową razem z innymi, wydaje mi się że to jest najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 22.05.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 a jak z instalacjami alarmowymi? powinno się je robić razem z pozostałymi instalacjami, czy też nie ma problemu by to zrobić już później, po tynkach itd.. ? Robiłem inst. alarmową razem z innymi, wydaje mi się że to jest najlepsze rozwiązanie. Bezwzględnie instalacja alarmowa przewodowa / tradycyjna / - układanie okablowania alarmu razem z montażem instalacji elektrycznej - przed tynkami . Instalacja alarmowa bezprzewodowa - to po pierwsze - w przypadku dobrej markowej instalacji - koszt ca 50% większy / jak nie więcej - system ABAX Satela - przykładowo / - a po drugie jakość i pewność działania takiej instalacji - o wiele bardziej problematyczna od tradycyjnej pospinanej kablami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 22.05.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 a jak z instalacjami alarmowymi? powinno się je robić razem z pozostałymi instalacjami, czy też nie ma problemu by to zrobić już później, po tynkach itd.. ? Robiłem inst. alarmową razem z innymi, wydaje mi się że to jest najlepsze rozwiązanie. Bezwzględnie instalacja alarmowa przewodowa / tradycyjna / - układanie okablowania alarmu razem z montażem instalacji elektrycznej - przed tynkami . Instalacja alarmowa bezprzewodowa - to po pierwsze - w przypadku dobrej markowej instalacji - koszt ca 50% większy / jak nie więcej - system ABAX Satela - przykładowo / - a po drugie jakość i pewność działania takiej instalacji - o wiele bardziej problematyczna od tradycyjnej pospinanej kablami dzięki wielkie, oj gdybym czytał to forum od początku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 22.05.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wszystkie instalacje: elektryczną, alarmową, internetową, telefoniczną, domofonową, RTV, Sat i każdą inną robimy na etapie stanu surowego. Rozciągnięcie kabli po domu to naprawdę żadna filozofia (może za wyjątkiem instalacji elektrycznej). Szkoda dawać potwierdzenie powiedzeniu: "Mądry Polak po szkodzie". Ja z drobną pomocą zrobiłem wszystko sam i tera nie żałuję że w każdym pokoju (w kuchni też) mam wszystkie potrzebne gniazdka. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 22.05.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wszystkie instalacje: elektryczną, alarmową, internetową, telefoniczną, domofonową, RTV, Sat i każdą inną robimy na etapie stanu surowego. Rozciągnięcie kabli po domu to naprawdę żadna filozofia (może za wyjątkiem instalacji elektrycznej). Szkoda dawać potwierdzenie powiedzeniu: "Mądry Polak po szkodzie". Ja z drobną pomocą zrobiłem wszystko sam i tera nie żałuję że w każdym pokoju (w kuchni też) mam wszystkie potrzebne gniazdka. Pozdrowienia. Tak samo - no może poza tymi w kuchni (tam tylko prąd) ale kuchnia otwarta. To tego wszytkie kable niskonapięciowe schodzą się na stryszku aby można tak je krosować w jakie się chce kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 22.05.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 mam takie dziwne pytanie: co robiliście wcześniej: - wstawialiście okna - czy robiliście instalacje wewnętrzne u mnie najpierw wszystkie instalacje, potem tynki i wylewki a na końcu okna i drzwi. Nic nie zginęło, nawet kawałeczek kabla choć budynek był kompletnie nie zabezpieczony, ale to pewnie jak piszecie zależy od okolicy, a może mieliśmy trochę szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 22.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Może ktoś podpowie, gdzie mozna w krakowie kupić płyn do solarów "Ergolid Eko" pakowany po mniej niż 20 litrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 22.05.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Może ktoś podpowie, gdzie mozna w krakowie kupić płyn do solarów "Ergolid Eko" pakowany po mniej niż 20 litrów? Tu ma ale 20 L http://www.allegro.pl/item634167458_plyn_ergolid_eko_25_solary_instalacje_grzewcze.html pisze ze internet ale jest z małopolski Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 22.05.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wacham się co zrobic z tynkami.Mam oferte na tynki w kwocie 26 zł tradycyjne robione z worka chyba baumit albo inna ekipa kwota 14 żł sama robocizna plus materiał po mojej stronie - nie wiem ile przyjąć za metr materiału jak bym kupil wapno piasek itp Czy ktos z Was mial kiedys taki dylemat? pewnie taniej wyjdzie normalnie wapno itp tylko zastanawiam sie jaka moze byc roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbysioR 22.05.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Może ktoś podpowie, gdzie mozna w krakowie kupić płyn do solarów "Ergolid Eko" pakowany po mniej niż 20 litrów? Tu ma ale 20 L http://www.allegro.pl/item634167458_plyn_ergolid_eko_25_solary_instalacje_grzewcze.html pisze ze internet ale jest z małopolski Pozdrawiam No właśnie wszędzie mają po 20 litrów - może jest ktoś chętny do spółki - mnie potrzeba około 5 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polski00012 22.05.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wacham się co zrobic z tynkami. Mam oferte na tynki w kwocie 26 zł tradycyjne robione z worka chyba baumit albo inna ekipa kwota 14 żł sama robocizna plus materiał po mojej stronie - nie wiem ile przyjąć za metr materiału jak bym kupil wapno piasek itp Czy ktos z Was mial kiedys taki dylemat? pewnie taniej wyjdzie normalnie wapno itp tylko zastanawiam sie jaka moze byc roznica Zadzwon do mojego majstra i sie dowiedz Powołaj sie na Tomka z Dojazdowa Pozdrawiam 606-154-815 Andrzej Moskała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 22.05.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wacham się co zrobic z tynkami. Mam oferte na tynki w kwocie 26 zł tradycyjne robione z worka chyba baumit albo inna ekipa kwota 14 żł sama robocizna plus materiał po mojej stronie - nie wiem ile przyjąć za metr materiału jak bym kupil wapno piasek itp Czy ktos z Was mial kiedys taki dylemat? pewnie taniej wyjdzie normalnie wapno itp tylko zastanawiam sie jaka moze byc roznica Zadzwon do mojego majstra i sie dowiedz Powołaj sie na Tomka z Dojazdowa Pozdrawiam 606-154-815 Andrzej Moskała 20 zł tynki bez materiału , 15 zł wylewki - drogo ale dzieki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 22.05.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wacham się co zrobic z tynkami. Mam oferte na tynki w kwocie 26 zł tradycyjne robione z worka chyba baumit albo inna ekipa kwota 14 żł sama robocizna plus materiał po mojej stronie - nie wiem ile przyjąć za metr materiału jak bym kupil wapno piasek itp Czy ktos z Was mial kiedys taki dylemat? pewnie taniej wyjdzie normalnie wapno itp tylko zastanawiam sie jaka moze byc roznica Baumit nie robi czasem gipsowych tynków ? Ja mam tynki gipsowe po 21zł z materiałem. Wylewki po 12zł za robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 22.05.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wacham się co zrobic z tynkami. Mam oferte na tynki w kwocie 26 zł tradycyjne robione z worka chyba baumit albo inna ekipa kwota 14 żł sama robocizna plus materiał po mojej stronie - nie wiem ile przyjąć za metr materiału jak bym kupil wapno piasek itp Czy ktos z Was mial kiedys taki dylemat? pewnie taniej wyjdzie normalnie wapno itp tylko zastanawiam sie jaka moze byc roznica Baumit nie robi czasem gipsowych tynków ? Ja mam tynki gipsowe po 21zł z materiałem. Wylewki po 12zł za robociznę. Robi takie i takie U mnie dzisiaj skonczyli wylewki - po 13 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts