pablitoo 27.05.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu Gdzieś mam foty wykończenia moich kominów - jak znajdę to powieszę ... http://images39.fotosik.pl/128/4cbbb4c91fdd7f1am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu Gdzieś mam foty wykończenia moich kominów - jak znajdę to powieszę ... http://images39.fotosik.pl/128/4cbbb4c91fdd7f1am.jpg interesowałaby mnie taka fotka komina z góry powiedzmy, że z punktu widzenia ptaka który siedzi na kominie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Dałem Ci kolezanko/kolego zdjecie komina jak wyglada mysle ze lepiej nie trzeba tlumaczyc w krztałtce systemowej jest komin spalinowy fi20 a obok jest krztałtka wentylacyjna w ktorej na odpowiedniej wysokosci wycina sie dziure i wentylacja gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 27.05.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Ja w wylewce będe prowadził dodatkowy nawiew do kominka. (umieszcza się taki specjalny płaskownik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Na przykład tak - ale to rozwiązanie ma wady - przy dużych mrozach nawiewane powietrze w ten sposób będzie wychładzać pomieszczenie . Lepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz poprzez rurę "schowaną" w wylewce bezpośrednio do paleniska kominka - wówczas powietrze bedzie się dostawać bezpośrednio do paleniska i nie bedzie wychałdzać pomieszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 interesowałaby mnie taka fotka komina z góry powiedzmy, że z punktu widzenia ptaka który siedzi na kominie:) Niestety - ptakiem nie jestem ,a fotek od góry czapy nie mam - ale - co to za filozofia - wykończenie wygląda tak - czerwona kreska to obróbka z blachy : http://images49.fotosik.pl/132/083616d7c61859dcm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 "a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . " tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :> Na przykład tak - ale to rozwiązanie ma wady - przy dużych mrozach nawiewane powietrze w ten sposób będzie wychładzać pomieszczenie . Lepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz poprzez rurę "schowaną" w wylewce bezpośrednio do paleniska kominka - wówczas powietrze bedzie się dostawać bezpośrednio do paleniska i nie bedzie wychałdzać pomieszczenia . Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 27.05.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 tak, nawiew do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 (...) Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Powoli i po kolei : - kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania . - podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku . - aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez : a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu i nie spowoduje wychładzania pomieszczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 (...) Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Powoli i po kolei : - kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania . - podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku . - aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez : a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu . Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? - np takie : LINK , LINK 2 - tak - wyjście takiej rury na zewnątrz zabezpieczone estetyczną końcówką z siateczką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 27.05.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 (...) Teraz zwariowałem:/ Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac? Powoli i po kolei : - kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania . - podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku . - aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez : a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu . Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? też jestem ciekaw jak się robi taką dziurę w ścianie? i jak to później estetycznie wykończyc na elewacji? o widzę, że już zdążyłeś odpisac zanim wszedł mój post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 też jestem ciekaw jak się robi taką dziurę w ścianie? i jak to później estetycznie wykończyc na elewacji? o widzę, że już zdążyłeś odpisac zanim wszedł mój post Np takim końcówkami - zakończeniami - LINK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amiazga 27.05.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure? Rury kupowałem w Leroy Merlin - 110x55mm firmy Awenta. Jako, że miałem już wylewkę, więc wykułem w niej kanał, wyciąłem styropian 2x5cm, w miejsce dolnego styropianu wstawiłem rurę, na to 5cm styropianu i na górę pójdzie wylewka - będą ją robić parkieciarze, żeby potem parkiet się trzymał A na zewnątrz wierciłem dziurę w ścianie i wyciąłem prostokącik w styropianie - na razie wyłazi rura i myślę, jak to ładnie zakończyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 27.05.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Tylko w ramach uzupełnienia - "dziurą w ścianie" można doprowadzać również powietrze do samego paleniska - tak zostało zrobione u mnie, bo zapomniałem powiedzieć ekipie, żeby przed wylaniem płyty wsadzili rurę. Jak się robi ? Wierci się otwory a potem wykuwa W dziurę wkłada się rurę podłączoną do paleniska, a na zewnątrz daje estetyczną kratkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 27.05.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak;http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html Mała okrągła kratka po prawej stronie komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak; http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html Mała okrągła kratka po prawej stronie komina Bardzo ładnie - Ty miałeś o tyle łatwo że komin masz w ścianie zewnętrznej - więc doprowadzenie powietrza do kominka miałeś najkrótszą z możliwych dróg U mnie komin dymowy od kominka jest w samym środku salonu - więc doprowadzenie powietrza musiałem zrobić za pomocą kanałów prostokątnych wentylacyjnych schowanych w wylewce i wyprowadzonych przez scianę zewnetrzną budynku odległą o ca 6 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 27.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak; http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html Mała okrągła kratka po prawej stronie komina Bardzo ładnie - Ty miałeś o tyle łatwo że komin masz w ścianie zewnętrznej - więc doprowadzenie powietrza do kominka miałeś najkrótszą z możliwych dróg U mnie komin dymowy od kominka jest w samym środku salonu - więc doprowadzenie powietrza musiałem zrobić za pomocą kanałów prostokątnych wentylacyjnych schowanych w wylewce i wyprowadzonych przez scianę zewnetrzną budynku odległą o ca 6 m . Ja mam identycznie na srodku salonu - doprowadzenie powietrza mysle ze okolo 8 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 27.05.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 W każdym markecie budowlanym typu Castorama , Leroy Merlin można kupić takie kanały prostokatne wentylacyjne / różnych rozmiarów / wraz ze wszystkimi kształtkami i zakończeniami .Ja moje nabywałem bodajże w OBI . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts