Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu

Gdzieś mam foty wykończenia moich kominów - jak znajdę to powieszę ...

http://images39.fotosik.pl/128/4cbbb4c91fdd7f1am.jpg

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

U mnie zrobili "czapke" z klinkieru i na góre komina czego nie widac wysmarowali zaprawa do klinkieru jednak to sie nie sprawdza pekło w jednym miejscu chyba za cieplo bylo teraz to musze jakims sylikonem przeciągnąć zeby nie odpadało to od mrozu

Gdzieś mam foty wykończenia moich kominów - jak znajdę to powieszę ...

http://images39.fotosik.pl/128/4cbbb4c91fdd7f1am.jpg

interesowałaby mnie taka fotka komina z góry :D

powiedzmy, że z punktu widzenia ptaka który siedzi na kominie:)

"a doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz to drugie . "

tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :>

Dałem Ci kolezanko/kolego zdjecie komina jak wyglada mysle ze lepiej nie trzeba tlumaczyc

w krztałtce systemowej jest komin spalinowy fi20 a obok jest krztałtka wentylacyjna

w ktorej na odpowiedniej wysokosci wycina sie dziure i wentylacja gotowa

tzn, że w w salonie (gdzie będzie kominek) powinien byc jeszcze dodatkowy nawiew? np dziura w ścianie? :>

Ja w wylewce będe prowadził dodatkowy nawiew do kominka. (umieszcza się taki specjalny płaskownik)

Na przykład tak - ale to rozwiązanie ma wady - przy dużych mrozach nawiewane powietrze w ten sposób będzie wychładzać pomieszczenie .

Lepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz poprzez rurę "schowaną" w wylewce bezpośrednio do paleniska kominka - wówczas powietrze bedzie się dostawać bezpośrednio do paleniska i nie bedzie wychałdzać pomieszczenia .

interesowałaby mnie taka fotka komina z góry :D

powiedzmy, że z punktu widzenia ptaka który siedzi na kominie:)

Niestety - ptakiem nie jestem ,a fotek od góry czapy nie mam - ale - co to za filozofia - wykończenie wygląda tak - czerwona kreska to obróbka z blachy :

http://images49.fotosik.pl/132/083616d7c61859dcm.jpg

Na przykład tak - ale to rozwiązanie ma wady - przy dużych mrozach nawiewane powietrze w ten sposób będzie wychładzać pomieszczenie .

Lepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz poprzez rurę "schowaną" w wylewce bezpośrednio do paleniska kominka - wówczas powietrze bedzie się dostawać bezpośrednio do paleniska i nie bedzie wychałdzać pomieszczenia .

Teraz zwariowałem:/

Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac?

(...)

Chce miec kominek bez płaszcza to oprocz wentylacji jeszcze cos musze doprowadzac?

Powoli i po kolei :

- kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania .

- podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku .

- aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez :

a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon

b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu i nie spowoduje wychładzania pomieszczenia .

(...)

Powoli i po kolei :

- kominek / nieważne czy z płaszczem , czy bez , czy otwarty / - musi czerpać powietrze do procesu spalania .

- podczas palenia kominka powietrze to może być pobierane z wnętrza salonu - ale wówczas spowoduje to znaczny deficyt powietrza w budynku - ilość pobranego powietrza do spalania jest tak duża że w budynku może powstać podciśnienie i innymi kanałami wentylacyjnymi może to brakujące powietrze być zasysane do wnętyrz budynku .

- aby temu zapobiec należy wykonać doprowadzenie powietrza do paleniska - poprzez :

a - dziura w ścianie - wówczas powietrze jest zsysyane przez tą dziurę i dostaje się do pomieszczenia - salonu - ale wówczas będzie znacznie wychładzać salon

b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu .

Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure?

Ok wariant B - gdzie kupic taka płaską rure? bo nie wsadze rury 110 bo bedzie za wysoka - i jak to robiliscie kuliscie dziure przy podłodze zeby rura wyszla na zewnatrz? a pozniej w ociepleniu zostawialiscie dziure?

- np takie : LINK , LINK 2

- tak - wyjście takiej rury na zewnątrz zabezpieczone estetyczną końcówką z siateczką .

(...)

Powoli i po kolei :

b - rura w wylewce zakończona pod paleniskiem i poza budynkiem - wówczas powietrze zassane do spalania bedzie dostarczone bezpośrednio do paleniska i nie spowoduje zużywania powietrza z wnetrza salonu .

też jestem ciekaw jak się robi taką dziurę w ścianie? i jak to później estetycznie wykończyc na elewacji?

o widzę, że już zdążyłeś odpisac zanim wszedł mój post :)

Rury kupowałem w Leroy Merlin - 110x55mm firmy Awenta. Jako, że miałem już wylewkę, więc wykułem w niej kanał, wyciąłem styropian 2x5cm, w miejsce dolnego styropianu wstawiłem rurę, na to 5cm styropianu i na górę pójdzie wylewka - będą ją robić parkieciarze, żeby potem parkiet się trzymał :) A na zewnątrz wierciłem dziurę w ścianie i wyciąłem prostokącik w styropianie - na razie wyłazi rura i myślę, jak to ładnie zakończyć...

Tylko w ramach uzupełnienia - "dziurą w ścianie" można doprowadzać również powietrze do samego paleniska - tak zostało zrobione u mnie, bo zapomniałem powiedzieć ekipie, żeby przed wylaniem płyty wsadzili rurę.

Jak się robi ? Wierci się otwory a potem wykuwa :) W dziurę wkłada się rurę podłączoną do paleniska, a na zewnątrz daje estetyczną kratkę :)

Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak;

http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html

Mała okrągła kratka po prawej stronie komina

Bardzo ładnie - Ty miałeś o tyle łatwo że komin masz w ścianie zewnętrznej - więc doprowadzenie powietrza do kominka miałeś najkrótszą z możliwych dróg :D

U mnie komin dymowy od kominka jest w samym środku salonu - więc doprowadzenie powietrza musiałem zrobić za pomocą kanałów prostokątnych wentylacyjnych schowanych w wylewce i wyprowadzonych przez scianę zewnetrzną budynku odległą o ca 6 m .

Mogę się jeszcze pochwalić, że u mnie wygląda to tak;

http://www.walczowscy.pl/galeria/v/budowa_domu/wykonczenie/DSC08075.jpg.html

Mała okrągła kratka po prawej stronie komina

Bardzo ładnie - Ty miałeś o tyle łatwo że komin masz w ścianie zewnętrznej - więc doprowadzenie powietrza do kominka miałeś najkrótszą z możliwych dróg :D

U mnie komin dymowy od kominka jest w samym środku salonu - więc doprowadzenie powietrza musiałem zrobić za pomocą kanałów prostokątnych wentylacyjnych schowanych w wylewce i wyprowadzonych przez scianę zewnetrzną budynku odległą o ca 6 m .

Ja mam identycznie na srodku salonu - doprowadzenie powietrza mysle ze okolo 8 metrów