Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy wg was, dodanie/usunięcie okna dachowego to zmiana istotna czy też nieistotna? (gdy zmiany chce się dokonać już na etapie wykonywania dachu) ?[/b]

Najmniej istotna z mało istotnych.

mój kierownik budowy myśli inaczej...

czy jest na to jakiś przepis prawny czy coś, żeby mu to wyperswadować?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

czy wg was, dodanie/usunięcie okna dachowego to zmiana istotna czy też nieistotna? (gdy zmiany chce się dokonać już na etapie wykonywania dachu) ?[/b]

Najmniej istotna z mało istotnych.

mój kierownik budowy myśli inaczej...

czy jest na to jakiś przepis prawny czy coś, żeby mu to wyperswadować?

pozdrawiam

To widzę, ze kierownik jest na bierząco :D . W prawie budowlanym jest to jasno powiedziane, może niech przeczyta.

ile teraz chodzi sama robocizna elewacji (styropian + tynk silikonowy) - płacił ktoś ostatnio z was, albo robił wycene?

Wg mojego rozeznania to 35-40zł. Mój sąsiad właśnie skończył i płacił 38zł.

Ja mam auktuwalnie 3 oferty:

1. 34 PLN;

2. 40 PLN;

3. 45 PLN;

Teraz będę oglądał roboty - tych za 40PLN widziałem i jest ok. Ale nie ukrywam, że liczę na tych za 34 :D

czy ktoś z forumowiczów posiada ogrzewanie podłogowe jako jedyne źródło ogrzewania w domu? i jak to się sprawdza?

Ja ma, ale jak to się sprawdza, będę mógł powiedzieć po I sezonie grzewczym, czyli mniej więcej o tek porze za rok :) no może wcześniej :)

Liczę, że będę baaardzo zadowolony ;)

"Wystarczy wtedy, żeby projektant zamieścił w projekcie budowlanym odpowiednie informacje na temat nanoszonych zmian (zarówno w postaci rysunku, jak i opisu). Nie są potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach."

czyli zmiany takie musi naniesc architekt adaptujący projekt? czy też wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku?

"Wystarczy wtedy, żeby projektant zamieścił w projekcie budowlanym odpowiednie informacje na temat nanoszonych zmian (zarówno w postaci rysunku, jak i opisu). Nie są potrzebne żadne zgłoszenia ani wizyty w urzędach."

czyli zmiany takie musi naniesc architekt adaptujący projekt? czy też wystarczy wpis kierownika budowy w dzienniku?

jakby kierownik był nieupierdliwy to zrobiłby wpis do dziennika i po sprawie.

u mnie wyglądało to tak, że domek wybudowałam dokonując pasujących mi zmian na każdym etapie budowy (pozamieniane okna, drzwi, przeniesione kominy, zmiany przeznaczenia pomieszczeń, pozmieniany układ pomieszczeń, zmiana stropu i kupę jeszcze innych. Potem poprosiłam pania, która adaptowała mi projekt do pozwolenia, żeby podjechała pomierzyła i wykonała rysunki zamienne. Na tej podstawie kierownik wypełniał dziennik.

Za kwalifikacje zmian odpowiada projektant!!!

Generalnie z tego co się orientuję istotnymi zmianami są tylko te, które zmieniają kubaturę, wysokość i usytuowanie budynku. Reszta to nieistotne.

Witajcie,

Gdzie montujecie/montowaliście skrzynie z gazem? Na budynku , a może w ogrodzeniu? Jakieś zalety i wady takich rozwiązań?

Dzięki

zamontować musisz tam gdzie ci wpisze gazownia w warunkach przyłącza. Jeśli przyłącz gazowy nie robiłeś na pozwoleniu razem z budynkiem to lokalizacja skrzynki w ogrodzeniu (tak z reguły daje gazownia) ma taki minus, że trzeba robić pozwolenie na budowe przyłącza gazowego (kolejny dziennik budowy, kierownik itd.) a co za tym idzie sporo większe koszty.

W zasadzie to miałem owe warunki robione wraz z pozwoleniem na budowe, niemniej są one ważne przez 12 miesięcy od daty wydania. W tym czasie nie wybudowałem budynku, teraz sprawdzając owe warunki, zauważyłem iż czas minoł na robienie przyłącza. O ile się nie mylę musze znów występować o następne warunki i tym razem zmieścic się w czasie.

BTW, jak długo czekaliście na zrobienie przyłącza??Ja buduje w Myślenicach, więc gazownicy z Dobczyc będą to robić.

W zasadzie to miałem owe warunki robione wraz z pozwoleniem na budowe, niemniej są one ważne przez 12 miesięcy od daty wydania. W tym czasie nie wybudowałem budynku, teraz sprawdzając owe warunki, zauważyłem iż czas minoł na robienie przyłącza. O ile się nie mylę musze znów występować o następne warunki i tym razem zmieścic się w czasie.

BTW, jak długo czekaliście na zrobienie przyłącza??Ja buduje w Myślenicach, więc gazownicy z Dobczyc będą to robić.

warunki warunkami, ale czy w pozwoleniu na budowę domu masz też wpisane budowę przyłącza gazowego czy tylko budynku?

Tak, projekt budowy instalacji gazowej występuje jako załacznik do pozwolenia na budowe.

Szkoda że wydają te warunki przyłączenia do sieci gazowej tylko na 12 msc, chyba nie wielu z nas zdąży wyrobić się w tym czasie...(skłądając wniosek tak aby dołączyć go do wniosku o pozwolenie na budowe)

Tak, projekt budowy instalacji gazowej występuje jako załacznik do pozwolenia na budowe.

Szkoda że wydają te warunki przyłączenia do sieci gazowej tylko na 12 msc, chyba nie wielu z nas zdąży wyrobić się w tym czasie...(skłądając wniosek tak aby dołączyć go do wniosku o pozwolenie na budowe)

no to w tamtych warunkach i w projekcie przyłącza gazowego masz zlokalizowana skrzynkę, zrobic musisz tak jak tam pisze i warunki powinni ci dać takie same, żebyś mógł wybudować zgodnie z pozwoleniem. :wink:

no to w tamtych warunkach i w projekcie przyłącza gazowego masz zlokalizowana skrzynkę, zrobic musisz tak jak tam pisze i warunki powinni ci dać takie same, żebyś mógł wybudować zgodnie z pozwoleniem. :wink:

Tak , teraz też to sobie uświadomiłem ;) Myślałem tylko , że jeżeli znów bde musiał występować o te warunki, to może coś tam "pomajstruje" i np. skrzynke dam poza dom (obecnie jest na ścianie budynku).

Wujor

Nie przejmuj się tym, że czas minął.

Idź do gazowni zawrzeć umowę :D

Mnie też czas minął a nikt się nie czepiał.

Polecam firmę Aqua i Pana Janickiego: 603630261 w zakresie instalacji gazowych.

Trudno o lepszych fachowców.

A to nie gaziarze wysyłają jakieś swoje ekipy do roboty?? Myślałem że to podobnie jest jak z prądem...