bm_mi 12.06.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 "Technologie budowlane stosowane jeszcze 10-15 lat temu zapewniały doskonały dopływ świeżego powietrza do budynków: do zapewnienia dopływu odpowiedniej ilości świeżego powietrza z zewnątrz właściwie wystarczyły naturalne nieszczelności okien i drzwi oraz odpowiednie kanały wentylacji grawitacyjnej. Całość wspomagały nieszczelności murów. W momencie jednak wymiany starych okien i drzwi na nowe - wręcz idealnie szczelne - lub montując takowe w nowo budowanym domu oraz w momencie zaizolowania całego domu styropianem, prawie na pewno spotkamy się z problemem wilgoci, pleśni i zaduchu. No tak, przecież można zastosować nawiewniki podokienne lub tzw. mikrowentylację, ale trzeba tu zadać sobie pytanie, czy po to uszczelniamy i izolujemy dom, żeby go teraz rozszczelniać? Chcemy zaoszczędzić na kosztach ogrzewania, więc odcinamy dopływ świeżego - zazwyczaj bardzo zimnego - powietrza z zewnątrz. Po niedługim czasie, aby pozbyć się związanych z tym problemów montujemy w oknach nawiewniki. No tak, najpierw wydajemy sporo pieniędzy na uszczelnienie okien, potem wydajemy następną sporą kwotę na ich rozszczelnienie i... z mocno odchudzonym portfelem wracamy do punktu wyjścia. I tutaj pojawia się konieczność uzupełnienia naszych nowoczesnych technologii okienno-drzwiowych o jeszcze jedno nowoczesne rozwiązanie, które zapewni dopływ i cyrkulację świeżego powietrza w budynku. Zastosowanie szczelnych okien i drzwi wymaga prawie zawsze zastąpienia wentylacji grawitacyjnej wentylacją wspomaganą mechanicznie. Możemy zastosować rozwiązanie najprostsze - system wentylatorów wyciągowych oraz odpowiednich nawiewników. Niestety wiąże się to z zasysaniem dużych ilości powietrza zewnętrznego, które bez żadnego ogrzania wtłaczane jest do poszczególnych pomieszczeń. Jest to rozwiązanie skuteczne w pomieszczeniach, w których dużą część energii dostarczają np. zwierzęta (kury czy świnie) i które nie wymagają w związku z tym dodatkowego dogrzewania. W przypadku domu czy biura rozwiązanie tego typu zwiększa zużycie energii koniecznej do ogrzania budynku o około 30 - 40%. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie systemu wentylacji nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła. Najważniejszym elementem tego typu systemów wentylacyjnych są urządzenia umożliwiające odzysk ciepła. Urządzenia te to właśnie rekuperatory lub - bardziej swojsko - wymienniki ciepła. Zamontowane w obsługującej wszystkie pomieszczenia domu centrali wentylacyjnej gwarantują obniżenie strat ciepła wentylacyjnego o 40 do 60%."ze strony rekuperator.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja o reku nawet nie mysle 20 tys - nie mam tego przewidzianego w wydatkach a kredyt ma okreslona wartosc Po drugie nie mam na to czasu na 5 lipca mam umowionych tynkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja o reku nawet nie mysle 20 tys - nie mam tego przewidzianego w wydatkach a kredyt ma okreslona wartosc Po drugie nie mam na to czasu na 5 lipca mam umowionych tynkarzy ja też raczej nie mam tyle kasiory na zbyciu... niestety więc albo zrobię nawiewniki albo będę wietrzyc mechanicznie, otwierając okna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nawiewników nie ma bo dzwonilem do przedstawiciela , z oknoplastu model platinium zamowilismy :/ a tu powstaje problem mega z ta wentylacja:/ a ja teraz żałuję, że okien dachowych z nawiewnikami nie kupiłem, tylko zwykłe ... eh :/ lipa No - to duży błąd . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 12.06.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ja nawet nie wiem jakie mam :/ pewnie bez wywietrznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Generalnie aby wentylacja grawitacyjna działała choćby w minimalnym stopniu do budynku musi być doprowadzone powietrze z zewnątrz - musi być - i po to właśnie nawiewniki w oknach dachowych , nawiewniki lub okna z mikrowentylacją lub systemem rozszczelnienia w pomieszczeniach czystych - do tego wywiewy kominowe / kratki wentylacyjne / w pomieszczeniach brudnych - czyli garaż , łazienka , kotłownia , kuchnia . Cyrkulacja w takim budynku musi funkcjonować tak : w pomieszczeniach czystych przez nawiewy powietrze jast zasysane do budynku - nastepnie opływając wszystkie pomieszczenia jest usuwane w pomieszczeniach brudnych przez kratki wentylacyjne . Aby cyrkulacja powietrza funkcjonowała prawidłowo - czyli aby powietrze zasysane przez nawiewniki czy też rozszczelnienia okien było usuwane przez kratki wentylacyjne pole powierzchni nawiewników i rozszczelnień musi być conajmniej równe polu powierzchni wywiewników - czyli kratek wentylacyjnych . Jeżeli ilość powietrza usuwanego z budynku będzie większa niż dostarczanego / zbyt dużo wywiewników w stosunku do nawiewników / w budynku będzie panowało podciśnienie i zawsze jedną lub kilkoma kratkami wentylacyjnymi bedzie powietrze z zewnatrz zasysane do wnętrza budynku - i wówczs zimą zaczną się posty na liście pod tytułem :''pizga mi zimnem w łazience - co robić" . Wentlacja grawitacyjna jest bardzo nieobliczalna i aby działała w miarę skutecznie - powyższe założenia muszą byc spełnione ... Najlepszym wyznacznikiem funkcjonowania wentylacji grawitacyjnej jest wilgotność wewnętrz budynku - jeśli wilgotność jest wysoka nastepuje zbyt mała ilość wymian powietrza - wentylacja nie działa prawidłowo - zbyt mało powietrza jest dostarczane do budynku i przez to zbyt mało jest go usuwane a z nim i wilgoci ... Jeżeli wilgotność wewnętrz jest zbyt niska - znaczy to że występuje zbyt duża ilość wymian powietrza w budynku - i zbyt dużo wilgoci z wnętrza jest usuwane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Ja o reku nawet nie mysle 20 tys - nie mam tego przewidzianego w wydatkach a kredyt ma okreslona wartosc Po drugie nie mam na to czasu na 5 lipca mam umowionych tynkarzy ja też raczej nie mam tyle kasiory na zbyciu... niestety więc albo zrobię nawiewniki albo będę wietrzyc mechanicznie, otwierając okna:) - podczas ostrej zimy zapłaczesz sie oglądając rachunki za opał ... Otwierając okna wyziębisz znacznie pomieszczenia - a te trzeba będzie dogrzać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ja nawet nie wiem jakie mam :/ pewnie bez wywietrznika Nawiewnika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 A tak na marginesie - czy teraz wogóle są produkowane okna dachowe bez nawietrzników ??Ja moje okna / Velux / kupowałem 3 lata temu - standardowo były one wówczas wyposażane w regulowane nawiewniki ... http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/a3fa5956-1cc1-48ae-976e-6aa90c60d113_nawiewnikzamontowany.jpg http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/1915abb0-e45b-440c-ae00-2cb68a84fb82_roofwindows_ventilation_flap_ggl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Pamiętacie naszą dyskusją na temat kominków i doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz budynku ?? - kominek bez takiego doprowadzenia - czyli zasysający powietrze do spalania z wnętrza budynku - to największy pożeracz powietrza w zimie - czyli urządzenie całkowicie destabilizujące i zaburzające działanie wentylacji grawitacyjnej / i mechanicznej również / ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 A tak na marginesie - czy teraz wogóle są produkowane okna dachowe bez nawietrzników ?? Ja moje okna / Velux / kupowałem 3 lata temu - standardowo były one wówczas wyposażane w regulowane nawiewniki ... http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/a3fa5956-1cc1-48ae-976e-6aa90c60d113_nawiewnikzamontowany.jpg http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/1915abb0-e45b-440c-ae00-2cb68a84fb82_roofwindows_ventilation_flap_ggl.jpg oczywiście, że tak,np zwykłe Fakro FTV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 oczywiście, że tak,np zwykłe Fakro FTV No to bardzo nieroztropnym jest ich nabywanie ... Nawet w najprostszych i najtańszych oknach Veluxa moduł nawiewnika jest instalowany ... http://www.velux.pl/VELUXCommon/Resources/cache/dc924f21-d2bd-4bb3-99e4-eace243a0205_modwent_gzl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Pamiętacie naszą dyskusją na temat kominków i doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz budynku ?? - kominek bez takiego doprowadzenia - czyli zasysający powietrze do spalania z wnętrza budynku - to największy pożeracz powietrza w zimie - czyli urządzenie całkowicie destabilizujące i zaburzające działanie wentylacji grawitacyjnej / i mechanicznej również / ... tak ja pamiętam, i wyszło na to, że powinien miec dodatkowy kanał doprowadzający powietrze wpuszczony w posadzce, tak aby nie wychładzał pomieszczenia..., ale przecież nawiewniki nie muszą byc w oknach, rownie dobrze można zrobic je w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 pablitoo, u mnie jest taka sytuacja, że oprócz okien dachowych mam w pokojach również zwykłe okna, albo okna balkonowe, zawsze tam mogę dac sobie te pyszne nawiewniki i będzie wszystko w porządku, jak myślisz a to miało byc Fakro FTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ale przecież nawiewniki nie muszą byc w oknach, rownie dobrze można zrobic je w ścianie Oczywiście że mogą - tylko takie umiejscowienie nawiewu zaburza prawidłową cyrkulację i wychładza dodatkowo pomieszczenie - dlaczego ? - ano dlatego : - nawiewnik umieszczony w oknie , lub mikrowentylacja czy rozszczalnienie tegoż doprowadza świeże / i zimne w zimie / powietrze do budynku - ale zawsze pod oknem jest grzejnik - ciepłe powietrze ogrzane przez grzejnik konwekcyjnie unosi sie do góry i tu napotyka zimne wpuszczone do pomieszczenia przez nawiewnik czy rozszczelnienie - ogrzewa je i nie dopuszcza do gwałtownego wychłodzenia pomieszczenia .Wymieszane razem o niższej temperaturze owiewa pomieszczenia i wydostaje się przez kratki wentylacyjne . Gdy nawiewnik jest dziurą w ścianie zimne powietrze dostaje się do wnętrza - niczym nie ogrzane powoduje lokalne wychłodzenia i brak jednolitego komfortu cieplnego w pomieszczeniu - koło nawiewnika bedzie zawsze zimniej , więcej wilgoci etc ... Dlatego bardzo ważne jest instalowanie pod oknami dachowymi grzejników - gdyż one zachowują prawidłowy ruch powietrza ciepłego owiewającego szybę - przy dużych mrozach nie następuje wówczas roszenie i skraplanie wilgoci na szybie ...[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 pablitoo, u mnie jest taka sytuacja, że oprócz okien dachowych mam w pokojach również zwykłe okna, albo okna balkonowe, zawsze tam mogę dac sobie te pyszne nawiewniki i będzie wszystko w porządku, jak myślisz Będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 ale przecież nawiewniki nie muszą byc w oknach, rownie dobrze można zrobic je w ścianie Oczywiście że mogą - tylko takie umiejscowienie nawiewu zaburza prawidłową cyrkulację i wychładza dodatkowo pomieszczenie - dlaczego ? - ano dlatego : - nawiewnik umieszczony w oknie , lub mikrowentylacja czy rozszczalnienie tegoż doprowadza świeże / i zimne w zimie / powietrze do budynku - ale zawsze pod oknem jest grzejnik - ciepłe powietrze ogrzane przez grzejnik konwekcyjnie unosi sie do góry i tu napotyka zimne wpuszczone do pomieszczenia przez nawiewnik czy rozszczelnienie - ogrzewa je i nie dopuszcza do gwałtownego wychłodzenia pomieszczenia .Wymieszane razem o niższej temperaturze owiewa pomieszczenia i wydostaje się przez kratki wentylacyjne . Gdy nawiewnik jest dziurą w ścianie zimne powietrze dostaje się do wnętrza - niczym nie ogrzane powoduje lokalne wychłodzenia i brak jednolitego komfortu cieplnego w pomieszczeniu - koło nawiewnika bedzie zawsze zimniej , więcej wilgoci etc ... Dlatego bardzo ważne jest instalowanie pod oknami dachowymi grzejników - gdyż one zachowują prawidłowy ruch powietrza ciepłego owiewającego szybę - przy dużych mrozach nie następuje wówczas roszenie i skraplanie wilgoci na szybie ...[/i] a nawiewnik może też byc umieszczony między grzejnikiem a oknem dachowym, wtedy ogrzeje się najszybiciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 12.06.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 a nawiewnik może też byc umieszczony między grzejnikiem a oknem dachowym, wtedy ogrzeje się najszybiciej? Nie - złe rozwiązanie - zimne powietrze będzie owiewać okno i powodować dodatkowe roszenie wilgoci i skraplanie pary wodnej - okno musi być owiewane ciepłym powietrzem - dopiero w szczycie okna nawiewnik i tam mieszanie powietrza ciepłego z zimnym . Nie spotkałem się z oknami dachowymi które by miały nawiewnik na dole okna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 12.06.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 wiecie może jaka powinna byc wymiana powietrza w pomieszczeniu?np, że na powierzchnię salonu 32m2 trzeba 40m3/h czy też mniej/więcej? chcę przez to dobrac odpowiednią ilośc nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 12.06.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Nie panikujcie z tym nawiewem. Trzeba sprawdzić czy okucia okien mają funkcję mikrowentylacji (klamka na godzinie 2). Ja bez powietrza nie mogę wysiedzieć w domu i mam je w taki sposób rozszczelnione. W zimie nawet wystarczy jedno okno, bo całkiem dobrze dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts