Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Salatar,

Właśnie skończyłem czytać Białą listę firm/ wykonwaców.

Wydaje mi się że skład na Cystersów miał "umiarkowanie dobrą" opinię wśród forumowiczów - ale mogę się mylić bo skończyłem czytać o 3 a.m.

Ja kupowałem dachówkę u Podwyszyńskiego - Tondach, angoba (bordo). Gwarancja jest chyba 30 lat. Cenę wynegocjowałem b.dobrą - niższą niż w Sawie która jest głównym regionalnym importerem Tondachu. Z współpracy z Podwyszyńskim jestem zadowolony. Chociaż system rynnowy potem kupiłem w Sawie (mają sklep internetowy - warto tam wejść)

W dachówce ciężko jest doradzać.

Jak masz jechać na Cystersów, to proponuję Ci zrobić sobie objazdówkę: Andbud na Portowej, Sawa przy Nowohuckiej, Podwyszyński (okol. Dekerta). Będziesz miał pełen przekrój - a praktycznie wszystkie te firmy są w jednym m-cu w Krakowie

• Odpowiedzi 30,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Majka

3527

• Agacka1719499039

2723

• pitbull

2291

• zbyszekP

1611

Najaktywniejsi w wątku

pytanie na szybko

gdzie kupowaliścię dachówkę ???

i jakich marek ???

mi oststnio polecali CREATONA - cena ok 25 zł /m2 !! (DOR-BUD NIEPOŁOMICE)

my chcemy zwyką czerwoną z połyskiem (może nawet angoba szlachetna :) )

kształt - coś w stylu renesansowej L15

1)dziś byłem w takim skłądzie na obwodnicy wieliczki (koło HERTZ-a)

2) jutro mysle skoczyć na Cystersów

3) gdzie jeszcze można (

Sprawdź tam:

Dach Centrum Zawiła, Kraków

STC2 Tyniecka 1, Skawina

jak zbierałem wyceny to cena m2 dachówki L15 (angoba szlachetna) była mniejsza w budmecie o jakieś 10zł/m2 niż w DachCentrum.

(fakt, że tam brałem wcześniej cały porotherm na dom)

pytanie na szybko

i jakich marek ???

3) gdzie jeszcze można (

Taka cena na Creatona to marzenie, ja za KeraPhane w zeszłym roku płaciłam coś koło 45zł/m2 (sama podstawowa dachówka -ale antracytowa) z wszelikmi dodatkami wyszło nas coś koło 80zł/m a to i tak było z 25% rabatem od Creatona

Ja polecam TrapezCarbo i pana Ryszarda

I jeszcze jedno na Creatona mam 50letnią gwarancje :D :D :D

pytanie na szybko

i jakich marek ???

3) gdzie jeszcze można (

Taka cena na Creatona to marzenie, ja za KeraPhane w zeszłym roku płaciłam coś koło 45zł/m2 (sama podstawowa dachówka -ale antracytowa) z wszelikmi dodatkami wyszło nas coś koło 80zł/m a to i tak było z 25% rabatem od Creatona

Ja polecam TrapezCarbo i pana Ryszarda

Ja również polecam TrapezCarbo

Na co zwracac uwagę, przy realizacji instalacji wod-kan ?

wszelkie uwagi będą mi naprawdę pomocne...

pozdrawiam :D

Takie luźne uwagi:

1. Sprawdzić poprawne umieszczenie wylotów rurek. Przykładowo tam gdzie jest podejście umywalkowe ciepła i zimna mają być blisko siebie na jakiejś wysokości a kanalizacja troszkę niżej pośrodku. Trzeba się dowiedzieć o te wysokości bo potem wychodzą jaja. Chcieliśmy np dać półnogę pod umywalką no i kicha bo bebechy nie mieściły się w półnodze no i musimy dać szafkę. A jak odpływ za nisko to znowu trzeba szukać syfonów bo nie wszystkie podejdą.

2. Sprawdzić izolowanie otuliną rurek z ciepłą wodą i rurek cyrkulacji.

3. Rury kanalizacyjne ze spadem.

4. Odpowietrzenie kanalizacji kominkiem na dachu.

5. Próba ciśnieniowa na końcu.

6. Tam gdzie mają być mocowane stelaże do sanitariatów (np. Geberity) nie powinny iść żadne rury, bo te stelaże trzeba do wylewki potem przykręcić ...

7. Miska klozetowa chyba musi być dosyć blisko pionu kanalizacyjnego.

8. Zwrócić uwagę na podejścia odpływów do brodzików albo prysznicy bezbrodzikowych. Trzeba już wiedzieć gdzie będzie brodzik i czy będzie głęboki czy płytki, albo czy ma być prysznic bez brodzika. Potem musi się tam zmieścić jakiś syfon.

9. Aha jak wystają podejścia wodne ze ściany warto dopilnować żeby były pod kątem prostym do ściany. Kiedyś już widziałem jak potem pod umywalką zaworki sterczały każdy w inną stronę (taki zez).

Nie wiem co tam jeszcze ...

Na co zwracac uwagę, przy realizacji instalacji wod-kan ?

wszelkie uwagi będą mi naprawdę pomocne...

pozdrawiam :D

Takie luźne uwagi:

1. Sprawdzić poprawne umieszczenie wylotów rurek. Przykładowo tam gdzie jest podejście umywalkowe ciepła i zimna mają być blisko siebie na jakiejś wysokości a kanalizacja troszkę niżej pośrodku. Trzeba się dowiedzieć o te wysokości bo potem wychodzą jaja. Chcieliśmy np dać półnogę pod umywalką no i kicha bo bebechy nie mieściły się w półnodze no i musimy dać szafkę. A jak odpływ za nisko to znowu trzeba szukać syfonów bo nie wszystkie podejdą.

2. Sprawdzić izolowanie otuliną rurek z ciepłą wodą i rurek cyrkulacji.

3. Rury kanalizacyjne ze spadem.

4. Odpowietrzenie kanalizacji kominkiem na dachu.

5. Próba ciśnieniowa na końcu.

6. Tam gdzie mają być mocowane stelaże do sanitariatów (np. Geberity) nie powinny iść żadne rury, bo te stelaże trzeba do wylewki potem przykręcić ...

7. Miska klozetowa chyba musi być dosyć blisko pionu kanalizacyjnego.

8. Zwrócić uwagę na podejścia odpływów do brodzików albo prysznicy bezbrodzikowych. Trzeba już wiedzieć gdzie będzie brodzik i czy będzie głęboki czy płytki, albo czy ma być prysznic bez brodzika. Potem musi się tam zmieścić jakiś syfon.

9. Aha jak wystają podejścia wodne ze ściany warto dopilnować żeby były pod kątem prostym do ściany. Kiedyś już widziałem jak potem pod umywalką zaworki sterczały każdy w inną stronę (taki zez).

Nie wiem co tam jeszcze ...

wielkie dzięki...

wszystko będę miał na uwadze :D

Szukam zdjec oswietlenia schodow - myslalem nad ledami firmy skoff ale cena mnie zabiła 80 zl jedno swiatelko a jest 8 plus do tego transformator ponad 500 zl :/

Znacie tansze rozwiazanie?

Ja kupowałem takie lampki właśnie firmy Skoff: http://www.halogen.pl/images/produkty/0/2066/8274hq8fk7qrz7e7sx7s.jpg, ale płaciłem za nie jakieś 40 parę złotych w Castoramie.

:)

dzieki wszystkim za odpowiedzi

przy okazji - jakie okna dachowe wybraliście ???

własnie sie dowiedziałem ze juz są z FAKRO plastikowe

np. do łazienki - jak myslice - warto ??? troszkę tansze od drewnianych

Ja chyba Roto wybiore ( te wysokoosiowe -735H). Cena wydaje się być konkurencyjna a i jakością dorównują Veluxowi i Fakro. No i wyłaz dachowy przy okazji trzeba dokupić.

Witam,

wszystko wskazuje, że będę musiał tynki wewnętrzne wykonać z mieszanek gotowych - chodzi o tynki wapienno-cementowe.

Proszę o podpowiedzi: produkty jakich firm są najlepsze/najbardziej ekonomiczne a jakich unikać.

Też jestem zainteresowany informacjami, gdzie mogę kupić te mieszanki za najlepszą cenę.

Ekipę mam spoza Krakowa i nie wiem czy mają aż takie upusty w tutejszych składach.

Dzięki za pomoc

Piotr_M

i jeszcze jedno - ile czeka się na pozwolenie na budowę od złożenia wniosku w gminie Kraków? Ktoś składał w tym cudnym mieście, gdzie wz dają po 10 mcach?

A macie już WZ? ile czekaliście? 10 miesięcy? To i tak dobrze, bo ja byłam przekonana, że z pewnością rok poczekamy.... a tu jest nadzieja, że wcześniej :D My też Podgórze :wink: