redpradnik 29.06.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 a nie lepiej dogadac sie z gosciem tylko na robocizne?a za materiał sammeu placic?podobno bierze sie 30 zl za punkt za robocizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 a nie lepiej dogadac sie z gosciem tylko na robocizne? a za materiał sammeu placic? podobno bierze sie 30 zl za punkt za robocizne jak znasz kogoś kto bierze 30zł/punkt to daj proszę namiary ja usłyszałem 60zł/punkt za robociznę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.06.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 60 ?? Ok ale jak sie liczy punkt?Bo slyszalem rozne liczenie tzn wyłącznik i lampa jako jeden punktinni kazda rzecz tzn kazde gniazdo , wylacznik , lampa , puszka to punktokolo 300 zl slyszalem osadzenie i podlaczenie skrzynki kazdej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 60 ?? Ok ale jak sie liczy punkt? Bo slyszalem rozne liczenie tzn wyłącznik i lampa jako jeden punkt inni kazda rzecz tzn kazde gniazdo , wylacznik , lampa , puszka to punkt okolo 300 zl slyszalem osadzenie i podlaczenie skrzynki kazdej niby lampa i kontakt to dwa punkty... takich punktów naprawdę może się sporo uzbierac... punkt od lampki, kontaktu, telefonu w pokoju, internetu, kabel do czujki alarmu itd itd ... małe lampki halogenowe w łazience, przy schodach, itd itd masakra... pełno punktów:) tylko kasy mało na te wszystkie "punkty" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.06.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 akurat na halogeny ma Ci wypuscic tylko jeden kabel i to jest 1 punkt kwestia odrebna pozostaja np lampki przy schodach tam tych punktow bedzie od groma:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 1. kto poleci porządną firmę elektro-instalacyjną (solidną i w miarę niedrogą), która by zrobiła instalacje elektryczne, alarmowe, telefoniczne, internetowe, tv... 2. gdzie można kupić studzienki kanalizacyjne, albo może ktoś poleci tanią firmę, która zrobiłaby przyłącze kanalizacyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 29.06.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 czy jest ktoś na forum, komu wykonywał instalacje elektryczne p. Krzysztof Barket? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 30.06.2009 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Niestety gmina nie jest w stanie od kilku lat wykonac rozbudowy woociągu i muszę wykopać lub wywiercić studnię - czy możecie podpowiedzieć wykonawcę/ów? Wolałbym wierconą ale w ostateczności moze być też studnia kopana. Temat dosyć pilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 30.06.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 dziś składamy PnBo rany ale się denerwuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 30.06.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 a nie lepiej dogadac sie z gosciem tylko na robocizne? a za materiał sammeu placic? podobno bierze sie 30 zl za punkt za robocizne jak znasz kogoś kto bierze 30zł/punkt to daj proszę namiary ja usłyszałem 60zł/punkt za robociznę.... Ja płaciłem 27zł/punkt. Instalacja bezpuszkowa (ponad 1Km kabla poszło). Kontaktów/włączników jest troche ponad 100szt. Do tego oczywiście punkty oświetlenia. Dom 275m2 wyszło około 5500zł (w tym tv/sat) robocizna z materiałem (kable,puszki,rozdzielnia,bezpieczniki,domofon). Ekipa z Żywca. Spała na budowie. Robili 5dni cała instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 30.06.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 dziś składamy PnB o rany ale się denerwuję.. heh, złożenie to nic, na dziennik podawczy i już. teraz sie zacznie, sprawdzanie kompletności itp. jeżeli nic się nie doczepią - oby- to max 65 dni maja na decyzję. pora niesprzyjająca - urzędasy też mają urlopy. a jak nie wyrabiają to wynajdują braki - pismo o uzupełnienie w 7 dni, -rzadko się udaje - więc procedura od nowa. ale u was tak nie będzie. nie będzie napewno . powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 30.06.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 dziś składamy PnB o rany ale się denerwuję.. heh, złożenie to nic, na dziennik podawczy i już. teraz sie zacznie, sprawdzanie kompletności itp. jeżeli nic się nie doczepią - oby- to max 65 dni maja na decyzję. pora niesprzyjająca - urzędasy też mają urlopy. a jak nie wyrabiają to wynajdują braki - pismo o uzupełnienie w 7 dni, -rzadko się udaje - więc procedura od nowa. ale u was tak nie będzie. nie będzie napewno . powodzenia Masz 7 dni na uzupelnienie braków od momentu dostarczenia listu. Wiec jak dla mnie to czasu az nadto. Uzupełniałem 2 braki w projekcie więc wiem że się da. I z tego co pamiętam to oni mają 60dni a nie 65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 30.06.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 a nie lepiej dogadac sie z gosciem tylko na robocizne? a za materiał sammeu placic? podobno bierze sie 30 zl za punkt za robocizne jak znasz kogoś kto bierze 30zł/punkt to daj proszę namiary ja usłyszałem 60zł/punkt za robociznę.... Ja płaciłem 27zł/punkt. Instalacja bezpuszkowa (ponad 1Km kabla poszło). Kontaktów/włączników jest troche ponad 100szt. Do tego oczywiście punkty oświetlenia. Dom 275m2 wyszło około 5500zł (w tym tv/sat) robocizna z materiałem (kable,puszki,rozdzielnia,bezpieczniki,domofon). Ekipa z Żywca. Spała na budowie. Robili 5dni cała instalację to wyszło Ci bardzo tanio wg mnie miałeś robione w peszlach? masz też dodatkowo podłączenia instalacji pod internet, tel, alarml ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 30.06.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 czy jest ktoś na forum, komu wykonywał instalacje elektryczne p. Krzysztof Barket? + 2. gdzie można kupić studzienki kanalizacyjne, albo może ktoś poleci tanią firmę, która zrobiłaby przyłącze kanalizacyjne... ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 30.06.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Niestety gmina nie jest w stanie od kilku lat wykonac rozbudowy woociągu i muszę wykopać lub wywiercić studnię - czy możecie podpowiedzieć wykonawcę/ów? Wolałbym wierconą ale w ostateczności moze być też studnia kopana. Temat dosyć pilny. Chyba wszyscy są podłączeni do wodociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 30.06.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 to wyszło Ci bardzo tanio wg mnie miałeś robione w peszlach? masz też dodatkowo podłączenia instalacji pod internet, tel, alarml ? Nie mam instalacje podtynkową (bez peszli). Alarm robiła mi inna firma. LAN robiłem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 30.06.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Niestety gmina nie jest w stanie od kilku lat wykonac rozbudowy woociągu i muszę wykopać lub wywiercić studnię - czy możecie podpowiedzieć wykonawcę/ów? Wolałbym wierconą ale w ostateczności moze być też studnia kopana. Temat dosyć pilny. Chyba wszyscy są podłączeni do wodociągu Daleko masz do tego wodociągu ? Może sam zrobisz rozbudowę a gmina ci zwróci koszty (lub ich część). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 30.06.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 dziś składamy PnB o rany ale się denerwuję.. heh, złożenie to nic, na dziennik podawczy i już. teraz sie zacznie, sprawdzanie kompletności itp. jeżeli nic się nie doczepią - oby- to max 65 dni maja na decyzję. pora niesprzyjająca - urzędasy też mają urlopy. a jak nie wyrabiają to wynajdują braki - pismo o uzupełnienie w 7 dni, -rzadko się udaje - więc procedura od nowa. ale u was tak nie będzie. nie będzie napewno . powodzenia Masz 7 dni na uzupelnienie braków od momentu dostarczenia listu. Wiec jak dla mnie to czasu az nadto. Uzupełniałem 2 braki w projekcie więc wiem że się da. I z tego co pamiętam to oni mają 60dni a nie 65. najbliższe 3 tygodnie nas nie będzie, upoważnienie dostał architekt. Jak nam to dobrze załatwi to będę mu się odwdzięczać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 30.06.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 dziś składamy PnB o rany ale się denerwuję.. heh, złożenie to nic, na dziennik podawczy i już. teraz sie zacznie, sprawdzanie kompletności itp. jeżeli nic się nie doczepią - oby- to max 65 dni maja na decyzję. pora niesprzyjająca - urzędasy też mają urlopy. a jak nie wyrabiają to wynajdują braki - pismo o uzupełnienie w 7 dni, -rzadko się udaje - więc procedura od nowa. ale u was tak nie będzie. nie będzie napewno . powodzenia Masz 7 dni na uzupelnienie braków od momentu dostarczenia listu. Wiec jak dla mnie to czasu az nadto. Uzupełniałem 2 braki w projekcie więc wiem że się da. I z tego co pamiętam to oni mają 60dni a nie 65. źle pamiętasz, art 35.p.6. 65 dni od dnia złożenia wniosku. potem 500 zl kary za każdy dzień zwłoki, ale nie tobie , szczebel wyżej. pytanie do czego się doczepili, są rzeczy że można łatwo i szybko - też robiłem, ale są i takie, że nie ma szans, a jak projektant na urlopie to kiszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 30.06.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 dostałem pierwszą wycenę na włączenie do kanalizacji - 23 mb kanalizy - 1 studzienka rewizyjna/inspekcyjna na załamaniu - z załatwieniem formalności w gminie całośc za 2300zł. za dużo kasy? czy "takie są ceny"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts